perjantai 26. toukokuuta 2017

Tokokoe Kouvola – 292,5p, AVO1, KP, TK2 ja luokkavoitto

19 päivää, 3 koetta, 3 eri tuomaria, 3 ykköstulosta. Meidän AVO-luokan koeura meni ohi yllättävän nopeasti. Vajaa kolme viikkoa sitten lähdettiin kokeilemaan miten tämä sujuu ja nyt tuli sitten pakkosiirtyminen voittajaluokkaan. :D


Ilmoitin Lunan maanantai-iltana äkkilähtönä torstaina olevaan kokeeseen johon huudeltiin lisää osallistujia. Tuomarina oli Kaarina Pirilä, josta ei ihan hirveästi löytynyt tietoja kun etsin. Jossain blogissa oli kommenttia tiukasta arvostelulinjasta, mikä ei sinällään innostanut ollenkaan, mutta ajatus että voitaisiin saada TK2 hankittua saman kuukauden aikana sai minut ilmoittamaan neidin kumminkin.

Koe pidettiin Elimäen urheilukentällä ja paikalla piti olla puoli kahdeltatoista. Lähdimme siis ajamaan hyvissä ajoin kymmenen maissa. Pääsimme paikalle about varttia yli yksitoista ja kävin ensimmäisenä ilmoittautumassa. Olimme jälleen ensimmäisenä listassa, mitä mielessäni kirosin. Mutta ei voinut mitään. Kävimme hieman kävelemässä Lunan kanssa ennen kuin siirryimme kentän viereen seuraamaan mukamas VOI-luokan koetta. Siinä sitten yllätyttiin että kentällä olikin vielä EVL-koe kesken, minkä oli aikataulun mukaan pitänyt loppua jo yli puolta tuntia aikaisemmin. VOI-luokka pääsi aloittamaan oikeastaan vasta kahdentoista maissa eli tunnin myöhässä. VOI-koirakoita ei onneksi ollut kuin kolme, mutta siitä huolimatta aikaa kului.

Siinä odotellessa pystyi hyvin katsomaan tuomarin arvostelutapoja ja täytyy sanoa että aika tiukkaa arvostelua tuli. Esimerkiksi kaukokäskyissä , minä en edes huomannut mitään isoja siirtymisiä niin tuomari antoi koiralle yleensä 5 liikkumisen takia. Oli siellä parikin liikettä (joita en nyt väsymykseltäni muista) joista olisin olettanut tuomarin rokottavan enemmän kuin mitä rokotti.
 Ilma ei ollut mikään hirveän kuuma, pilviä oli niin paljon että vain hetkittäin nautittiin auringon tuomasta lämmöstä. Ei siinä onneksi kylmäkään tullut vaikka välillä tuli viileitä tuulen puuskia. Joku kerkesi siinä ohi kävellessään hieman lässyttää Lunalle, joka tavalliseen tapaansa vastasi murinalla. Neiti ei edelleenkään siedä vieraiden lässytystä. Tämä toi minulle hieman lisää jännitysmomenttia luoksepäästävyyden kohdalle. Tuomareilla ei onneksi ole ollut tapana lässytellä näissä ja Lunakin on alkanut vihdoin käsittämään että se tuomari ei syö koiria vaikka sen antaisi hieman hiplailla.

Lopulta VOI-luokkakin loppui ja palkintojen jaon jälkeen oli meidän vuoro – tunti 15 minuuttia myöhässä. Koe alkoi tavalliseen tapaansa luoksepäästävyydellä. Ensimmäisenä vuorossa olemisessa oli myös se huono puoli että Luna ei näe muiden koirien menemistä tuomarin luokse. Olen huomannut tämän lisäävän neidin luottamusta tuomarin hiplausta kohtaan. Tosin tällä kertaa kun tuomari lähestyi niin Luna alkoikin jo vetämään tuomaria kohti. Kun tuomari antoi luvan menimme hänen luokseen ja Luna olikin yllättäen ihan kaveria. Ei se nyt innosta hyppinyt, mutta ei näyttänyt yhtään epäluuloiseltakaan.

Siirryimme sivummalle jotta muuta koirat pääsivät vuorollaan tuomarin luokse. Paikkamakuut otettiin onneksi kahdessa osassa, kerkesin heittää Lunan meidän vuoron jälkeen hetkeksi autoon keräämään kierroksia.

Paikalla istuminen 1min

Olimme reunimmaisia ensimmäisessä ryhmässä. Luna istui sivulle nätisti, mutta hieman äänteli odottaessa. Kerkesin tästä huomauttamaan neitiä kun muuta vasta asettuivat paikallaan. Meillä oli takana sen verran odottelua joten mielessä kävi että Luna saattaisi mennä huonolla tuurilla maate. Neiti kumminkin istui jälleen nätisti koko minuutin.

Tuomari kommentoi liikkeen jälkeen että ei ollut mitään moitittavaa.

Arvosana: 10

Tässä vaiheessa juoksutin Lunan pikaisesti autoon. Otin neidin ruokakipon (missä palkka) mukaan ja menin itse seuraamaan seuraavaa paikkista. Piilotin kipon sivummalle pois näkyvistä. Tai ainakin luulin piilottaneeni, kun liikkuri oli paikkisten jälkeen rakentanut kehän ja pyysin systeriä tuomaan Lunan autosta niin neitihän heti haistoi missä kippo oli vaikka kippo ei ollut näkyvillä ja matkaa siihen oli varmaan 7 metriä. Luna sitten pyrki siinä odotellessa koko ajan päästä kipolle.

Yritin vielä innostaa neitiä kun lähdettiin kehään, mutta voin sanoa että tämä palkkaustapa meni meillä ihan pieleen. Luna joka ei ole tainnut koskaan vinkua kehässä huusi kuin hyeena aina kun piti jäädä perusasentoon ennen liikettä. Olisin lyönyt päätä seinään jos sellainen olisi siellä hiekkakentällä ollut tarjolla. Kun liikuttiin ja tehtiin niin silloin onneksi neiti pysyi hiljaa. Positiivinen puolena voi pitää ehkä sitä että Luna oli hyvässä vireessä – ehkä vähän turhankin hyvässä. Vauhti pysyi liikkeissä eikä meillä ollut tällä kertaa tietoakaan kahdessa edellisessä kokeessa vaivanneista vinoista perusasennoista.

Seuraaminen

Pyysin Lunan sivulle ja liikkurin käskystä lähdettiin liikkeelle. Lunan lähtö oli taas hieman hidas (pitää näköjään näihin kiinnittää enemmän huomiota) mutta nopeasti tyttö otti minut kiinni. Ensimmäinen pysähtyminen tuli Lunalla hieman yllättäin ja neiti pomppasi takaisin päin perusasentoon. Siitä lähdettiin liikkeelle ja siirryttiin juoksuun. Kesken liikkeen Luna tajusi jotain häiritsevää takamuksessaan ja kaatui maahan sitä irroittamaan. Luna oli siis odotellessa maannut maassa niin siitä oli varmaan tarttunut joku risu persuukarvoihin. Minä siinä panikoin että mitä pitää tehdä, pysähdynkö ja odotan että Luna saa roskan irti vai kutsunko ja jatkan matkaa. Pysähdyin hetkeksi ja kutsuin. Luna pomppasi pystyyn ja lähti tulemaan perässä niin minäkin jatkoin matkaa. Käännökset olivat koko seuruun ajan siedettäviä, hieman oikealle käännöksissä Luna irtosi, mutta ei mitenkään pahasti. Loppuun tuli peruutus joka tällä kertaa onnistui.

 Tuomarilta tuli kommenttia lievästä löysyydestä, mutta kehui peruutusta.

Arvosana: 8,5 (!!)

Estehyppy

Siirtymisessä Luna vilkuili oikein toiveikkaana kehän ulkopuolelle ja jouduin pariin otteeseen muistuttamaan että koe ei vielä loppunut.

Menimme esteen luokse ja Luna pistikin maahan heti viereen. Käskin neidin takaisin ylös. Käskystä jätin koiran ja kävelin toiselle puolelle. Luna tuli nätisti yli, mutta teki pomppunsa lopussa.
Tuomari kumminkin päätti olla vähentämättä tästä pisteitä.

Arvosana: 10

Seisominen seuraamisen yhteydessä

Nämä kehänauhan vierestä lähtevät liikkeet vaativat tällä kertaa enemmän keskittymistä, kun minun piti varmistella ettei Luna päättäisi yllättäen lähteä itsenäisesti palkalle.

Menimme aloituspaikalle ja käskystä liikkeelle. Luna lähti hyvin ja pysähtyi nätisti. Minä palatessani meinasin kääntyä Lunan takana ennen liikkurin lupaa ja siitä tuli pieni mutka matkaan, mutta ei onneksi mitään mikä ei ollut pelastettavissa.

Palasin Lunan vierelle ja neiti istui nätisti käskystä.

Nyt en mitenkään muista miksi tuomari vei pisteen (hän kyllä sen lopussa selitti), minulla on mielikuva että hän puhui kroppa-avusta, mutta kun videota katsoo niin ei siinä minusta mitään kroppa-apua näy. Vilkaisen koiraa käskyn sanoaessani kyllä. Vai lähtikö se piste sitten tuosta minun kiemurtelusta…?

Arvosana: 9

Luoksetulo

Luna jäi nätisti maahan käskystä ja odotti kun pääsin kentän toiselle puolelle. Kutsusta lähti rauhallisesti laukaten ja tuli nätisti sivulle.

Arvosana: 10

Istuminen seuraamisen yhteydessä

Alku lähti ihan hyvin, varmistin Lunan istumisen taas kroppa-avulla. Kuulemma myös hidastin selvästi joten tuomari sitten rokotti reilusti. Tämä puuttuu videolta kun systeriltä vaihteeksi loppui muisti puhelimesta.

Arvosana: 7

Ruutu

Sitten meidän koe-ongelmaliike. Kun tein ruutua tässä kahden kokeen välissä niin ei meillä edelleenkään ollut mitään ongelmaa siinä. Luna meni joka kerta nätisti ruutuun.

Kokeen alussa jo kauhistuin kun merkki ja ruutu olivat samalla puolella kenttää niin että koirakin näki ne molemmat. Siinä oli iso houkutus muutenkin kun merkinkierto on Lunalla se vahvempi liike. Yritin siinä liikkeessä taas toitottaa ”missä ruutu, missä ruutu” ja jatkoin tätä vielä kun pysähdyttiin. Merkinhän Luna ensimmäisen bongasi mutta kun jatkoin ”missä”-käskyn toitotusta niin Luna lopulta vilkaisi ruutua.

Sanoin laittavani Lunan suoraan maahan, koska emme kerenneet treenaamaan sitä seisomaan jäämistä tässä muutamassa päivässä mitä kahden kokeen välillä oli.

Liikkurin käskystä lähetin Lunan ruutuun. Neiti lähti onneksi juoksemaan oikeaan suuntaan ja rukoilin mielessäni että suunta pysyy. Ja niin se pysyi, Luna juoksi nätisti keskelle ruutua ja sain käskytettyä sen maahan. Siirryin neidin viereen ja tämä nousi ensimmäisestä käskystä istumaan.
Vihdoinkin tuli se kokeessakin onnistunut ruutu. Tuomarillakaan ei ollut mitään huomautettavaa.

Arvosana: 10

Kaukokäskyt

Tässä vaiheessa ajattelin että en yhtään ihmettele että kokeet kulkee myöhässä. Koe oli suunniteltu niin että siirryttiin koko ajan kehän reunalta toiselle ja aikaa kului.

Aloituspaikalla Luna meni nätisti ensimmäisellä käskyllä maahan. Ensimmäinen istumaan nousu sujui hyvin, samoin maahan meno. Mutta toisella istumisella Luna kääntyikin palkkaa kohti, tajusi onneksi että käsky olikin istuminen eikä vapautus palkalle. Näin sen näkee miten treenit vaikuttaa koiraan, en myönnä vapauttaneeni Lunaa palkalle kotitreeneissä useaan otteeseen. Seuraava makuukin oli sitten tämän takia vino.  Loppu sujui ihan ok.

Pisteitä lähti ihan ansaitusti.

Arvosana: 8

Noutaminen

Lunan vahvuusliike. Minä sitten möhlin kuulemma antamalla liian vahvat kroppa-avut ja vielä käsiavun Lunan tullessa perusasentoon. Luna teki liikkeen nätisti, lähti laukalla, nosti kapulan ja palautti sen laukalla.

Arvosana: 8,5

Merkinkierto

Tässä ei sitten ollut tälläkään kertaa ongelmaa. Luna lähti laukalla ja palasi laukalla nätisti sivuun.

Arvosana: 9

Laitoin Lunan tässä vaiheessa hihnaan ja neiti olikin sitten sitä mieltä että nyt mennään perkele sinne palkalle. Kun jouduttiin vielä jäämään kuuntelemaan tuomarin kommentit niin neiti sitten kiljui taas minkä kurkustaan sai. Yritä siinä sitten kuunnella mitä tuomari sanoo. :D

Huomautusta tuli (vaihteeksi) minun kropan käytöstä. Hän sanoi rokottaneensa sen verran enemmän että oppisin niin kiinnittämään huomiota. Minähän tiedän että ne kroppa-avut on minulla ongelma, pitää nyt alkaa kiinnittää niihin huomiota.

Toinen nootti tuli Lunan äänenkäytöstä. Totesinkin sen johtuvan kehän laidalla odottavasta palkasta, eli tämä ei normaalisti ole meille ongelma.

Mutta näistä syystä kokonaisvaikutuksesta ei tullut täyttä kymppiä. Hän siinä mainitsi että hänestä on hienoa kun näitä muita rotuja saadaan ylempiin luokkiin. 

Tuomari vielä kysäisi että oltiinko me Hyvinkään kokeessa viime viikonloppuna ja varmaan minun ihmettelevän katseen takia tarkensi että Susanna Berghällin tuomaroimassa kokeessa. Oltiinhan me. Tuomari siinä sanoi olleensa siellä myös mutta en ollut aivan varma mitä hän siellä teki. Jälkeen päin kotona tajusin että hänelle minä olin silloin ilmoittautunut. :D

Kokonaisvaikutus: 9

Täten pisteitä kertyi yhteensä 292,5 ja näin saimme viimeisen AVO1 tuloksen kera kunniapalkinnon!




Koska olimme ensimmäisiä meillä olikin aikaa kulutettavaksi kun loput AVO-koirakot kävivät vuorostaan kentällä. Kävimme aina välillä vilkaisemassa tuloslistaa, joka itse asiassa alkoi täyttymään samalla tavalla kuin edellisessäkin kokeessa. Eli Lunan lisäksi siellä oli toinen AVO1 tuloksella, muilla taisi olla AVO2 tulos.

Systerille siinä totesinkin, kun viimeinen koira meni kehään että sinällään vaikka ei saisi toivoa toisen epäonnistuvan, niin olisi kyllä todella hienoa jos meidän AVO-luokka päättyisi AVO1 tuloksen ja KP:n lisäksi vielä luokkavoittoon. Viimeinen koira tosin veti niin hyvin että todettiin että jos se jatkaa samaan malliin koko kokeen niin menee kyllä reilusti meidän ohi pisteissä. Mutta koska koirista ei koskaan tiedä tämäkin päätti hieman sitten sekoilla ja teki viimeisessä liikkeessä (merkin kierrossa) ihan omiaan. Koira kyllä suoritti lopulta kierron, mutta siinä välissä kerkesi tapahtumaan vähän kaikenlaista. He saivat kahdesta 3 kertoimella olevasta liikkeestä vitoset joten nopealla matikkapäällä laskettiin että heidän pisteet näiden takia jäävät meidän tuloksen alle.

Mentiin odottelemaan ilmoittautumispaikalle, jossa palkintojen jako suoritettiin. Kun viimeisen koirakon pisteet saatiin listoille nähtiin ettei meidän voitto ollut ihan muutamasta pisteestä kiinni kuten viimeksi. Toiseksi tulleella oli pisteitä 178, kolmannella 156. Ei se edellinen luokkavoitto ollutkaan näköjään meidän Once In a Lifetime -kokemus. :D


Palkintojen jaon jälkeen tuomari vielä kommentoi että Lunalla on hyvä ykkösputki päällä. Cockereita oli kuulemma joskus 80-luvulla aika paljonkin tokossa, mutta nyt näitä ei enää näe pahemmin ollenkaan. Hänestä oli todella hienoa että olen Lunan kanssa tokon parissa. En tiedä vaikuttiko tähän myös se että hän mainitsi myös toimivansa spanieleiden taipumuskokeiden ylituomarina. Eli hänen on pakko olla spanieli-ihmisiä, tuskin on muuten lähtenyt tuomaroimaan taipumuskokeita. :D

Mutta me olemmekin nyt sitten Lunan kanssa VOI-luokkalaisia! Luokan liikkeitä on onneksi kaikkia jo treenattu, mutta vaativat vielä sen verran hienosäätöä, että varmaan vasta loppusyksystä tai alkutalvesta voisin harkita seuraavia kokeita. Mutta nyt meillä on koko kesä aikaa treenauksen ohessa tehdä kaikkea muuta kivaa. :)

Saanen siis esitellä: TK1 TK2 Isbahan’s Mystery

Palkintojakin tuli ihan mukavasti, Luna sai lelun, luun ja hammashoitotikun. Ohjaajalle tuli lahjakortti kokeeseen, vandelmahilloa sekä pussillinen hamppusnackseja (ruusukkeiden takana).


Minun oli pakko ostaa kehykset näille. :) Tilaa jäi vielä seuraaville koulareille, jotka toivottavasti saadaan.

Voittajan on helppo ottaa rennosti. ;)

8 kommenttia:

  1. Ihan huippua! isot onnentoivotukset todellisesta pikakoularista! Hyvin tehty!

    Erika (mitteli riia)

    VastaaPoista
  2. Paljon onnea, upeat pisteet!! :)

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea koularista! Hienoja pisteitä :)

    Mä toivon että tulevan pennun kanssa päästään jatkamaan siitä mihin Aidanin kanssa jäätiin, eli tänne on tulossa yksi tokocockeri lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Kiva kyllä kun cockereita tulee tokoon enemmän, just tässä katselin että näissä ylemmissä luokissa meitä ei ole kuin pari. Tänä vuonna kisaavia on ollut yhteensäkin vain 10. :D

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)