keskiviikko 13. helmikuuta 2019

5v tsekkaus fyssarilla

Olin jo jonkin aikaa miettinyt, että pitäisi käyttää Luna ihan fysioterapeutilla pelkän hierojan sijaan. Ihan katsomassa mikä tilanne on. No, mikäs sen parempi aika käyttää neiti tutkittavana kuin 5-vuotispäivä! Paitsi että fyssarin ajat olivat lähes kaikki varattu 12 tuntia aikojen julkistuksesta, joten eihän siellä ollut enää kuin pari haja-aikaa jäljellä. Yksi ajoista osui sopivasti omalle vapaapäivälle, joten piti ottaa sitten se, jäätiin 10 päivää vajaaksi Lunan syntymäpäivästä.

Fyssarina meillä oli Jenni Laaksonen, joka myös toimii PetBrosilla ja Askeleessa. Nyt varasin ajan hänelle kotiin, matka onneksi oli lyhyt, kun hän asuu Järvenpäässä.

Ensin tietenkin käytiin Lunan historia pikaisesti läpi, jonka jälkeen fyssari kävi hieman Lunan lihaksistoa läpi. Iso selkälihaksessa tuntui selvää kireyttä, johon hän otti TENS-laitteen käyttöön.

 Neiti, joka jostain syystä pelkää sirunlukijaa ylikaiken, ei tietenkään innostunut TENS-laitteestakaan, vaikka itse laite oli kauempana ja fyssari laittoi vain elektrodilevyt kiinni selkään. Luna oli alkuun aivan kauhusta kankeana, johon fyssari totesi, että sähköimpulssihoidossa on se etu, että vaikka koira jännittäisi lihasta vastaan niin sähkö “pakottaa” lihaksen supistumaan ja hiljalleen koira yleensä rauhoittuu. Niin kävi Lunankin kanssa, noin viiden minuutin päästä neiti oli jo selvästi rennompi ja istahti alas. Selkälihasten supistumisen näki todella hyvin ja näytti hieman jännältä. Siinä odotellessa hän totesi että TENS-laite on hyvä myös hankkia kotiin (totesi ettei ole tietenkään heti pakko, mutta voisi olla Lunalle jossain vaiheessa hyvä), ja sanoi ettei se investointina ole aivan mahdoton. Hintahaarukka oli 60-200 euron tienoilla ja tuo 60e Clas Ohlsonilta saatava laite oli kanssa ihan hyvä. Minä siinä pohdin että näinköhän osaan laittaa edes levyjä oikeaan kohtaan, johon hän totesi että netistä löytää hyvin koiran lihaskarttoja. Levyt on tarkoitus laittaa yhden lihaksen kumpaankin päähän, jotta impulssi kulkee sen lihaksen läpi. Ja tietysti laitteen lisäksi tarvitsee geeliä, kun koiran turkki estää muuten impulssin kulun.  Arvatkaa kuka huomasi ko. laitteen olevan vielä tarjouksessa tällä hetkellä ja meni sen ostamaan? En myönnä mitään...

TENS-laitetta käyttäessä fyssari totesi Lunan oikean polven naksuvan selvästi, kun neiti sitä jännitti. Ei se pois paikoiltaan mennyt, mutta muljahteli kumminkin kunnolla. Vasemmassa ei ollut samaa ongelmaa, pientä liikettä mutta ei mitenkään erikoisesti.

Noin kymmenen minuutin jälkeen laite irroitettiin ja fyssari kokeili selkää uudelleen ja sanoi sen tuntuvan heti paljon paremmalta.

Siitä sitten kipattiin Luna kyljelleen ja alettiin käymään muita lihaksia läpi. Ensimmäinen kommentti tuli neidin rintalihaksiston liittyen, että niitä pitäisi hieman vahvistaa. Koska Lunalla oli kireyttä lapalihaksistossa(?), mikä kuulemma on yleistä mm. agilitykoirille ja ylipäätään koirilla jotka hyppii paljon. Kun rintalihaksisto ei reagoi tarpeeksi nopeasti, niin koira ottaa hypyn vastaan “väärin” ja piste siirtyy yläselkään lapojen kohdalle. (Olisi pitänyt ottaa muistiinpanoja niin osaisin satavarmasti sanoa oikeat lihakset eli pahoittelut jos joku fyssari lukee tätä ja selitän vähän ohi oikean paikan.)

Rintalihaksiston vahvistamiseen ja reaktionopeuden parantamiseen fyssari suositteli tasapainotyynyllä treeniä, jossa koiran etutassut on tyynyllä ja takapäätä kannatellaan ilmassa. Siinä sitten sykäyksittäin törkätään koiraa hieman eteenpäin, jotta koira ottaa rintalihaksilla liikkeen vastaan.

Toinen ongelmakohta Lunalla oli vasemmalla puolella lannealueen kalvo (faskia?) joka ei liikkunut kuten kuului. Tätä hierottiin jonkin aikaa, jolloin fyssari totesi, että tämä on toinen sellainen mitä voin (ja kannattaa) tehdä kotona. Ihan vain sormien keskinivelillä hieroilen aluetta joka suuntaan, ja jos jokin suunta tökkii, niin erityisesti sinne. Paikka oli siis kylkiluiden jälkeen, mutta ennen lanne-ristiluuliitosta. Lunalla kuulemma sen alueen tuntee hyvin, kun luut tulee kummallakin puolella vastaan.  Tämän kalvon jäykkyys todennäköisesti johtuu oikean polven löysyydestä. Toinen puoli oli paljon parempi, vaikka pientä jäykkyyttä sieltäkin löytyi.

Jalat käytiin venyttäen läpi ja ne venyivätkin hyvin. Fyssari totesi oikeasta polvesta erikseen, että mitään rusahduksia tai muuta kränää ei siitä polvessa tunnu tai kuulu, mikä on todella hyvä asia. Sanoi että näin kyljeltään tutkiessa ja polvea taitellessa jokaiseen suuntaan hän ei edes tietäisi, että se on löysä. Nivelravinteita suositteli syöttämään, johon totesin että niitä on mennyt jo viimeisen neljän vuoden ajan. Heti oikeastaan kun Lunalle tehtiin vuoden iässä terveystarkit ja sieltä löytyi nämä löysyydet, niin aloitin lisäravinteet.

Puhuin siinä että en ole vielä ajatellut leikkauttaa polvia, kun ei Luna niitä sen enempää oireile. Fyssari totesi että ei niitä ole ainakaan tällä hetkellä pakko operoida, kun vaan olen tietoinen että jossain vaiheessa niihin voi nivelrikkoa kehittyä - tosin niin sitä voi tulla leikkauksen takiakin. Totesin että siinä vaiheessa kun näen Lunan jotenkin reagoivan polviaan, niin varaan ajan ortopedille. Fyssari tähän suositteli Espoosta jotain naisortopediä, jonka nimeä en tietenkään enää muista. Ei kuulemma koskaan suosittele mitään turhaa, jos koira pärjäisi hyvin ilman leikkausta, niin tuo ei lähde leikkausta suosittelemaan. Tämä eläinlääkäri opiskelee myös parhaillaan koirahierojaksi, jotta pystyy antamaan kokonaisvaltaista hoitoa potilaille.

Ylipäätään Lunalla kuulemma on hieman löysemmät nivelet, joissa on pientä yliliikkumista. Fyssari totesi että tällöin on tärkeä kunnon lihaskunto. Hän ennemminkin keskittyisi lihaksiston kehittämiseen ja ylläpitämiseen kuin siihen että koiran hieroisi joka viikko, koska se ei tässä tapauksessa tuo suurta hyötyä.  Hyviä tapoja kehittää Lunan lihaksistoa (varsinkin polvelle) on uinti ja kahlailu sekä näin talvella tuolla lumessa rämpiminen. Metsälenkit tietenkin myös, eli vaihteleva maasto ja ylämäkitreenit. Tasapainotyynytreeniäkin suositteli jatkamaan, mutta antoi siihen ohjeistuksen että jos esimerkiksi treenataan takapäätä, niin koiran etupään pitää olla toisella tasolla, mikä on vähintään samalla korkeudella tai mieluiten jopa takapäätä ylempänä - koska jos etupää on lattialla, on koiran paino etupäällä eikä se takapää saa tarvitsemaansa treeniä. Ihan loogista, en vain tajua miten se ei aikaisemmin tullut mieleen.

Meille myös suositeltiin keppien yli kävelyä, jolloin Luna nostelisi jalkojaan enemmän ja olisi hyvä treeni polvia ympäröiville lihaksille. Hallittu porrastreeni oli listalla kanssa, mutta portaita meillä ei ole ellei kahta askelmaa lasketa.

Lopuksi fyssari totesi että tilanteeseen nähden Luna on todella hyvässä kunnossa, rakenneviat nyt aiheuttaa noita lihasongelmia jonkin verran, mutta mitään sen akuutimpaa ei ollut. Jatketaan samaan malliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)