keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Kuono.fi - Koirankoulutuksen perusteet

Kuono.fi yhteistyö
Kuten parille muullekin bloggaajalle, meillekin tuli tarjous osallistua Kuono.fin nettikurssille: Koirankoulutuksen perusteet eläintenkouluttaja Noora Tihtosen kanssa. Kurssin mainospuheissa sanottiin sen sopivan niin uusille että kokeneille koiranomistajille. Lunahan on jo aika ”korkeasti koulutettu”, jos näin voi sanoa, mutta tietysti eihän sekään täydellinen ole. Ruoka-aikaan vedetään hihnassa ihan hirveästi ja rauhoittumista en ole oikeastaan koskaan neidille opettanut. Lopulta päädyin katsomaan kurssin läpi. Voihan sieltä saada sitten neuvoja sitten seuraavaa koiraa ajatellen.

Kurssi itsessään sisälsi kolme osiota:
-Johdanto: kuinka koirat oppivat
-perustaidot
-ongelmakäyttäytyminen.

Johdannossa käytiin läpi koiran käytösten ja koulutusten historiaa ja mitä se on nykytutkimusten mukaan. Kurssilla käytetään positiivista vahvistamista ja alussa puhutaan oikeaoppisesta palkkaamisesta ja näytetään miten naksutinta käytetään ja voidaan hyödyntää koulutuksessa.

Perustaidoissa käytiin läpi lähellä pysyminen, rauhoittuminen, lupasana, luoksetulo, hihnakäyttäytyminen sekä luopuminen. Kaikki tärkeitä taitoja myös perus perhekoiralle.

Ongelmaosuudessa sitten oli pureminen, haukkuminen, vetäminen, hyppiminen ja ohitushaasteet. 


Verkkokurssit ovat eritoten näin korona-aikana todella hyviä. Ei tarvitse oleskella muiden ihmisten lähettyvillä, vaan kurssin voi suorittaa ihan kotoa sohvalta. Tietysti jos on kuten minä, että tarvitaan se kouluttaja siihen vierelle potkimaan persuksille jotta saan aikaiseksi tehtyä jotain, niin sitten verkkokurssin hyöty saattaa jäädä hieman pienemmäksi. Toinen tapa saada kurssilainen varmasti treenaamaan jotain, on tehdä kurssi aina kestämään tietyn ajan jakson, jolloin yhdellä viikolla käydään aina yksi osio, johon liittyy palautettavat kotiläksyt. Tämmöinen oli silloin aikanaan Sporttirakin kurssilla, eli piti videoita niitä omia treenejä, joihin sai sitten kouluttajalta rakentavaa kommenttia.

Tietysti, silloin kurssia ei voi myydä näin edulliseen hintaan (tällä hetkellä 29€), koska se vaatii kouluttajalta kanssa sitoutumista ja kurssilaisten määrää pitäisi rajoittaa jotta kouluttajan ei tarvitsisi yötä päivää katsoa treenivideoita. Tällöin ei myöskään pystyisi hyppäämään mukaan milloin vain, vaan olisi odotettava edellisen kurssin loppumista ja seuraavan alkamista.

Mutta, vaikkakin ilman kouluttajan kommentteja, koulutusvideoilta saa hyvin vinkkejä koulutukseen. Se on vain sitten omasta itsestä kiinni, kuinka ahkerasti tulee treenattua.

Kurssin videot olivat selkeitä ja kouluttaja puhui selkeästi. Hieman itseäni tosin häiritsi ulkokuvauksissa valonmäärän yllättävä muutos, joka sai kuvan hetkellisesti melko pimeäksi. Mutta ulkokuvauksissa säälle ei tietysti aina voi mitään. Eikä tuota tainnut käydä kuin parilla videolla. Jokaisen videon jälkeen pystyi kuittaamaan osion suoritetuksi ja etusivulta näki kurssin etenemisen.

Kun keskittyy kurssivideoon voi toinen keksiä omaa tekemistä.


Tämä voi olla monesta hieman hassu kommentti, mutta teoriaosuusvideoissa katsottiin pelkästään kouluttajan naamaa, mikä itselle tekee videosta hankalamman seurata. En tiedä miksi, mutta minun on hankala katsoa videota, mistä toinen tuijottaa takaisin koko ajan. Tämä sama tosin on ihan oikeassakin elämässä, en yleensä keskustellessa toisen kanssa pysty vaan tuijottamaan toisen kasvoja koko aikaa. Ihan sama onko ne kasvot oikeasti minun edessä tai ruudun takana. Joo, eihän minun tarvitse katsoa kouluttajan naamaa videon pyöriessä, mutta sitten kun alan katsella muualle, niin en enää keskitykään siihen mitä kouluttaja puhuu. Hetken päästä tajuan että minulta on viimeiset pari minuuttia mennyt täysin ohi. Arvatkaa sitten koulutus, missä on pelkkä ääni eikä mitään videota. En pysty keskittymään siihen oikeastaan ollenkaan. Näitä ei onneksi tässä koulutuksessa ollut.

Minulle helpoin seurattava on video, jossa teoriaosuus on myös tekstinä dioissa. Vielä kun minulla on näkömuisti parempi kuin kuulomuisti (kunhan ei ole kyse työvuoroista… :’D) Kyllä se kouluttajan pää saa näkyä jossain sivussa, mutta tällöin minä saan rauhassa tuijottaa sitä tekstiä ja sisäistellä sitä.

Perustaidot ja ongelmakäyttäytyminen osioissa sitten lähes kaikissa videoissa kouluttaja näytti esimerkkikoiran kanssa, miten käytännössä koulutus tapahtuu. Mallikoirat eivät olleet mitään täysinoppineita tottelevaisuusvalioita, vaan nuoria koiria, jotka tuntuivat vähän väliä jäävän kiinni milloin mihinkin häiriöön. Tämä tietysti antaa vähän todellisemman kuvan siitä oikeasta koulutustilanteesta. Ei koe kotona harjoitteleva koirakko itseään niin surkeaksi, kun ei se videonkaan koira osannut asiaa heti ensimmäisellä yrittämällä. Toisekseen kouluttaja pääsi näyttämään miten virheisiin reagoidaan ja miten voidaan palkata myös ns. ohi tehtävän (eli tarkoittaen että tehtävänä oli vaikka pallosta luopuminen, mutta koira jäikin katsomaan ohi menevää ötökkää. Kun koira jätti ötökän sikseen ja keskittyi kouluttajaan, se palkattiin. Luopumista ötökän jättäminenkin oli, mutta sitä ei olisi pakosti tajunnut ilman että kouluttaja siitä sanoi.)

Videot olivat pituudeltaan noin 2-10 minuuttiin, joten sitä helposti pystyi katsomaan videon tai pari kerralla ja sitten jatkaa myöhemmin. Videon alapuolelta löytyi usein Word-tiedostona vielä harjoitusohjeet, johon on selkeästi laitettu tehtävät vaiheittain.

Loppukommentti: Kurssi on sisällöltään sopiva ensikertalaisille koiranomistajille tai sellaisille, jotka eivät ole aiemmin isommin kouluttanut koiria vaikka niitä olisi omistanutkin. Kertauksena sopii tietysti myös jo enemmän koiria kouluttaneelle, mutta uutta asiaa tällaiselle tuskin kurssilta tulee.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)