maanantai 31. lokakuuta 2016

Lahti KV 30.10.2016

30.10 lähdettiin Lunan, systerin sekä E:n ja Vanillan kanssa Lahden kansainväliseen näyttelyyn. Olin Lunan ilmoittanut enemmän tai vähemmän huvikseen, koska se on jo varmaa ettei tuosta neidistä muotovalioksi ole. Tuomarina oli ensimmäistä kertaa Suomessa oleva australialainen William Smith, joten tietysti myös kiinnosti mitä mieltä tämä aussituomari Lunasta olisi. Näyttelyyn olivat ilmoittautuneet myös Siiri Kodan kanssa sekä meidän tokoryhmässä oleva tolleri, joten tuttuja siellä oli tällä kertaa useampi.

Kävimme ensin ilmoittautumassa, jonka jälkeen E. lähti Vanillan kanssa bc –kehien luokse. Minä lähdin kantamaan tavaroita kohti cockerikehää, kun systeri auttoi E:tä Vanillan häkin kanssa. Löysinkin sopivan kolon tavaroille juuri cockerikehän kohdalta ja kun aloin purkamaan tavaroita siinä vieressä istunut nainen punaisen cockerinsa kanssa kysyi heti että eikö tämä (Luna) ole Isbahanin. Totesin että on joo, niin nainen sanoi että hän tunnisti minut kuvista. Hänen 8kk ikäinen narttunsa oli Isbahan’s Pink and Pretty  ”Mila”, tunnistin koiran nimestä heti että he olivat myös Keravalta (FB on hyvä paikka stalkata). Purin leirin siihen viereen ja täytyy myöntää että odottelu meni paljon nopeammin, kun oli joku jonka kanssa keskustella.

Kävimme siinä välillä tervehtimässä Kodaa sekä nähtiin myös tämä tokoryhmän tollerin omistaja. Yritin välillä käyttää Lunaa ulkona pissallakin, mutta se olikin helpommin sanottu kuin tehty. Tuosta on tullut siinä mielessä aika rinsenssa, koska se ei voi kävellä nurmikolla mihin koira on tehnyt tarpeensa. Yritäppä siinä sitten löytää näyttelypaikan läheltä ”puhdasta” nurmea. En ollut tähän kiinnittänyt sen enempää huomiota, kuin että kotona lenkillä olen huomannut sen väistävän jos haistaa jotain nurmikolla edessään. Tuolla sitten jouduin oikeasti vetämään Lunan nurmikolle, eikä neiti meinannut ollenkaan kävellä siinä pissaamisesta puhumattakaan. Ensin kerkesin jo säikähtää että kerkesikö tuo loukata jo jalkansa kun se niitä nosteli ja teki omituisia loikkia, ennen kuin itse tajusin että ne nurmikot on varmaankin aivan täynnä eritteitä (mikä ei nyt ajatuksena minustakaan ollut kovin mukava.)

Lopulta cockerien kehät pääsivät alkamaan. Siinä tuli todettua että nyt oli kyseessä todella tiukka tuomari, kun moni valio-luokan koirakin sai ”vaan” EH:ta. Plus tuomari tutki todella tarkkaan ja pitkään pöydällä olevia koiria. Siinä jo alkoi käydä mielessä mahdollisuus, että Luna saa pelkän H:n.
Mila kävi hakemassa juniorikehästä EH:n ja luokkavoiton (toinen junnunarttu sai H:n), ennen kuin mentiin Lunan kanssa kehään. Olin alkuun ajatellut esittäväni Lunan vapaasti, mutta tuomari vaikutti hieman sellaiselta etten viitsinyt lähteä sooloilemaan. Huomasin sen jo pöydällä näyttävän yhdelle esittäjälle että tämä pitäisi koiransa hännästä kiinni.


Avoimessa luokassa meitä oli seitsemän. Meidät juoksutettiin kolmessa osassa, ensimmäiset kolme koiraa ensin, sitten Luna ja toinen narttu ja lopuksi viimeiset kaksi. Menimme tämän jälkeen hetkeksi sivuun odottelemaan omaa vuoroa ja lopulta kehäsihteeri kutsui meidän paikalle. Nostin Lunan pöydälle ja yritin asetella sitä nätisti. Tässä vaiheessa neiti oli jo hieman epäluuloinen, mutta seisoi kumminkin suht paikallaan. Saatuaan edellisen koiran arvostelua tuomari siirtyi katsomaan Lunaa ensin hieman kauempaa. Sitten tapahtuikin jotain kummallista. Tuomari nimittäin kiersi neidin takaa ja tökkäisi Lunaa takajalkaan. Siitähän neiti meni kirjaimellisesti solmuun ja minusta tuntui että yritin esittää siinä rautakankea. Sitten vasta tuomari tuli Lunan eteen koiraa ”tervehtimään”, mutta neiti oli jo erittäin epäluuloinen tätä kohtaan. Yritin itse pitää Lunaa siedettävässä asennossa vaikka en oikeasti saanut sitä liikkumaan enää ollenkaan ja tuomarillakin oli hieman hankaluuksia katsoa esimerkiksi neidin takajalkoja, kun neiti yritti vetää persuunsa piiloon.

Kuuntelin siinä samalla mitä tuomari kommentoi ja mielessäni ajattelin että ei tämä arvostelu nyt niin huonolta kumminkaan kuulosta, että meillä voisi sittenkin olla mahdollisuus EH:hon. Lopulta sain luvan laskea Lunan pöydältä ja juosta edestakaisen liikkeen. Loppuseisonnassa pidin peukut pystyssä mielessäni, mutta siitä huolimatta keltainen lappu nousi. ”Jaaha” oli ensimmäinen ajatus kun siirryttiin neidin kanssa tuijottavien kasvattajien läpi pois kehästä.


Eihän me Sertiä lähdetty tavoittelemaan, mutta kyllä tämä H:kin tuli aikalailla yllätyksenä.

Tässä vielä arvostelu:
2,5 years old golden female. Correct size. Slighty long in outline. Correct head and muzzle. Eyes dark, open. Correct ear leather. Scrissor bite. Neck little short, falling into slighty upright shoulder. Strong level topline. Short broad loin. Croup a little flat to tail. Hindquaters little narrow. Good underline. Good turn of stifle to poorcarried hocks. Bone is medium to tight feet. Coat is consistent lacking a little texture.  Movement is smooth and thru lacking drive and extension.

AVO-H

Karkea suomennos:
2,5 -vuotias kultainen narttu. Oikea koko. Hieman pitkä siluetti. Hyvä pää ja kuono. Silmät tummat, avoimet. Hyvä korvalehti? Saksipurenta. Kaula hieman lyhyt laskeutuen hieman pystyihin olkavarsiin. Vahva ylälinja. Lyhyt, leveä lanne. Lantio hieman litteä häntään? Takaosa hieman kapea. Hyvä alalinja. Hyvät takakulmaukset, mutta huonosti kannetut kintereet. Luusto on keskiraskas. Turkki on yhtenevä, hieman vajavainen tekstuuri. Liike on tasaista, mutta puuttui intoa ja pituutta.

Ensin nopeasti lukiessani ajattelin että eihän tämä nyt mikään huono arvostelu ole, joten miksi me H saatiin, mutta kääntäessäni tekstin suomeksi, huomasin että onhan se enemmän 
negatiivispainotteinen. En tiedä olisiko arvostelu ollut parempi, jos Luna ei olisi säikähtänyt tuomarin tökkäystä ja olisi suostunut seisomaan normaalisti (nyt se tosissaan oli niin rautakanki että ihmettelen että tuomari sai ylipäätään tutkittua). Eritoten tuo kommentti ”huonosti kannetut kintereet”, siis pahus neidin jalat oli kirjaimellisesti niin mutkalla että tuomari ei voinut saada todellista kuvaa siitä.

No ei voi mitään. Totesin siinä kyllä että tälle tuomarille meidän on turha enää tulla. Kun Lunan kehät olivat ohi, pakkasimme tavaramme ja siirryimme bordercollieiden kehän reunalle seuraamaan E:tä ja Vanillaa. Minä purkasin leirin taas ja kulutettiin aikaa siinä tokoilemalla ja kehiä seuraamalla. Systerillä on ollut pohdinnassa bordercollien hankkiminen, joten hän keskusteli yhden mahdollisen tulevan pentueen kasvattajan kanssa. Luna taas keksi että bc –ihmisillä on myös herkkuja taskussa ja jäikin tuijottamaan jokaista joka vähänkin koski taskuihinsa. Vanillan kasvattaja sitten heltyi ja neiti sai varmaankin pari kourallista kokonaisuudessaan makkaranpaloja. Lunahan jaksaa tuijottaa namien toivossa, joten se istui tämän rouvan lähellä koko ajan.

Vanillalla meni todella hyvin, ensin se oli narttujen paras juniori ja sijoittui paras narttu kehässä neljänneksi. Borderityttö oli myös rotunsa paras juniori ja täten pääsi osallistumaan Royal Caninin näyttelyn paras juniori kehään. Yllättäen neiti pärjäsi myös siellä ja oli loputa paras junnu kolmonen.
Minä siinä Vanillan ensimmäisen kehän aikana kerkesin jo elätellä toivoa että pääsemme lähtemään hyvissä ajoin, mutta jouduimmekin olemaan sitten melkein loppuun asti. Ei siinä sinällään mitään, kun olin varautunut eväillä. Ainut harmi oli että olisin halunnut keritä käymään messuhallin myyntiosastolla, mutta ne olivat jo sulkeneet siinä vaiheessa, kun Vanilla lopulta vapautui viimeisestä kehästään.

Meidän kannalta oli siis aika turha reissu, mutta Vanilla sitten sijoittuikin varmaan Lunankin puolesta.

E. ja Vanilla isossa kehässä

8 kommenttia:

  1. Höh toi tuomarin käytös. Mut tommostahan se joskus on, ei voi mitään... Kurjaa kyllä tollanen, etenkin arempien koirien kannalta. Mutta Luna on kyllä nätissä turkissa ja trimmissä, hieno tyttö! Onneks ei tultu Selman kanssa, se oltais varmaan taas naurettu kehästä ulos surkean trimmin ja liian kevyen luuston takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo en tiiä ajatteliko se tuomarikaan siinä oikeestaan kun miettii, että monet koirat ei tykkää että yhtäkkiä kosketaankin takaa. :/
      Luna on tossa aikalailla mun tekemässä trimmissä, eihän se tasaisuudeltaan vastaa ammattilaisen tekemää, mutta ellei ihan läheltä katsonut niin ei pienet epätasaisuudet näkyneet kovinkaan kauas. :D Mut tää tuomari tuntui arvostavan myös runsaan turkin omaavia cockereita, kun sijoittuneet olivat aikalailla näitä kunnon turkin omaavia. Lunalla kun on varsinkin nuo vatsakarvat aika mitättömät ja harvat verrattuna moneen muuhun.

      Poista
  2. Eiih mä voin niin kuvitella tuon pissapaikka-diivailun.:D Nyt kun Sissi on ollu meillä pari kertaa hoidossa ja päässy taas seuraamaan nartun mielenliikkeitä lähietäisyydeltä niin taitaa tuo rinsessamaisuus olla taattua tavaraa..pojat on helppoja kun ne pissaa mihin vaan ja sitä vaan parempi jos joku paikka on jo merkattu etukäteen.:D Harmi tuo tuomari, ei ole Luna H:n koira kyllä millään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nekin varmaan on niin yksilöitä, kun taas tädin cockeri Lola ei välitä muiten tarpeista ja sekin merkkaa päälle. En tiedä mistä Luna on sitten kehittänyt tuon diivailun, mutta sinällään ihan hyvä että ton karvat pysyy siistimpänä kun se ei halua kävellä liatuista kohdista. :D

      Tuomari oli tosissaan harmi, mutta onneksi noita tuomareita tässä maailmassa riittää. :D

      Poista
  3. No mutta hyvä on kuitenkin hyvä! :) Vitsi, kun sinä olet niin rohkea, kun uskallat lähteä tällaisiin Lunan kanssa. Minä en ole saanut aikaiseksi edes mätsäriin lähtemistä, joka on kauhean turhauttavaa.. Tosin johtuu osittain myös siitä, että liikkuminen on itsellä niin hankalaa ilman ajokorttia ja en viitsi miestä rassata näillä hömpötyksillä. :D Ja onhan tässä ollut Snuballa paljon tuota sairasteluakin. Namittaminenkin on kiellettyä tämän virtsakividietin aikana.. Olenkin jo vaipumassa epätoivoon, että pääsemmekö me koskaan näyttelyyn, kun jatkuvasti on joku este.. Tosin onhan tässä pyörinyt mielessä sekin, että onko Snubasta edes näyttelykoiraksi saati muihin harrastuksiin. Se tuskin tulisi menestymään ainakaan näyttelyssä kevyen luustonsa ja narttumaisen päänsä takia. Tähän kun lisää vielä suuren säkäkorkeuden, kapean rintakehän ja pituuden.. :D Ja en tiedä sitten onko oikein viedä näyttelytapahtumiin tottumatonta koiraa kehään.. Varsinkin, kun Snuba on stressiherkkä. Tosin treeneissä se on käyttäytynyt oikein kivasti sitä vinkumista lukuunottamatta. :D PS. En ole aikoihin lukenut blogiasi, mutta nyt taas eksyin tänne fiilistelemään, kun itseltä tuo harrastustoiminta uupuu.. Tätä on kivaa lukea! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, tervetuloa takaisin! :)

      Kyllähän näyttelyissä on aina koiria jotka ei ole niihin/kehiin tottuneet, joten ei se iso ongelma olisi. Tietysti itse pääsee paljon helpommalla kun aloittaa mätsäreistä kun näkee miten se koira reagoi ja siellä nyt ei kukaan välitä vaikka koira ei täydellisesti menisikään, kun suurin osa tulee sinne vaan harjoittelemaan tai pitämään hauskaa. Ja tietysti onhan se koirallekin paljon rennompaa mennä ehkä ensin mätsäriin, missä se saa rauhassa totutella eikä sitten näyttelyalueelle missä osa olettaa että koira osaisi jo käyttäytyä. Paitsi jos alottaa jostain todella pienestä ryhmänäyttelystä, ne saattaa välillä olla jopa rauhallisempia kuin mätsärit joihin tulee joskus tuhottomasti porukkaa.
      Plus eipä tuo Lunakaan oikeastaan menesty näyttelyissä :D Mätsäreissä se sitten silloin tällöin pärjääkin tosi hyvin.

      Täytyy kyllä sanoa että se hieman hankaloittaa harrastamista jos ei saa namittaa. :/ Tietysti lelupalkalla jos koira vaan siitä tykkää pystyy koirasta riippuen treenaamaan, osa enemmän osa vähemmän, mutta nami on silti nopeissa ja tiheissä toistoissa paljon helpompi/järkevämpi palkkaustapa. Mä en oo niin virtsakiviin perehtynyt, mutta eikö ole olemassa mitään namia (mietin tyyliin jotain kuivattua maksaa tai muuta tällaista) mitä pystyisi antamaan?

      Poista
    2. Mätsäreistä tosiaan itse ajattelin aloittaa, vaikka niissäkin näyttää olevan tuhottomasti porukkaa.. Ehkä sitä kannattaa odottaa taas kesäkautta, että saa olla ulkotiloissa, jossa ei ahdistu niin helposti. No, onhan tässä aikaa! :D

      Jep.. Snuba kyllä sisällä palkkautuu lelusta, mutta ulkona on sitten toinen juttu. Tosin ulkonakin palkkautuu toisinaan, mutta nyt häiriönä on taas juoksunartut, jolloin ei oikein jakseta keskittyä mihinkään (toisinaan ei edes niihin nameihin). Tosin lelupalkassa meillä on se ongelma, että silloin kun Snubaa se kiinnostaa ja se haluaa leikkiä, se kiihtyy siitä niin hirveästi, että ei enää kykene ajattelemaan selkeästi ja kaikki energia menee metelöintiin (vinkuu). Siksi olenkin käyttänyt ruokapalkkaa aina lelun rinnalla, joka hieman rauhoittaa, jos alkaa käymään kierroksilla (tosin kiihtyy myös nameista, joten namien oltava tarpeeksi "huonoja"). Toinen syy yhteiskäyttöön on vireen hallinta, joka saattaa samalla palkalla (nami tai lelu) mennä niin alhaiseksi varsinkin samanlaisissa toistoissa, joten palkan on oltava vaihteleva, jotta innostus säilyy.. Tosin nameilla pääsee pidemmälle kuin lelulla.. Ja varsinkin uusien asioiden opettelu nameilla on paljon helpompaa kuin lelupalkalla.. Tosin nämä cockerit (tai ainakin Snuba) on kyllä suhteellisen hankalia treenattavia juurikin tuon takia, että kiihtyvät nollasta sataan sekuneissa, mutta kyllästyvät ja turhautuvat myös helposti. :D Tosin otinhan minä tänäänkin lyhyen treenin lelulla. Vinkumiseksi se meni, mutta Snuba tekee kyllä ja alkuräjähdyksen jälkeen rauhoittuu yleensä sopivasti, vaikka silloinkin saattaa hieman ääntä kuulua.. Ja nyt ei tosiaan voi muuta käyttää kun nappuloita ja purkkiruokaa (>olisi hyvää muuten, jos ei murenisi jauhoksi heti, kun ottaa käteen...), sekä leluja, koska ainakin eläinlääkäri kielsi kaiken muun, vaikka kerroin meidän treenitaustasta.. :/ Enkä ole toistaiseksi löytänyt tietoa virtsakivikoiran kanssa treenaamisesta..

      Poista
    3. Taitaa joo mennä jonnekin huhtikuulle että mätsärit siirtyy takaisin ulos. :D

      Lunahan alkuun ei palkkautunu lelusta ollenkaan, se saatto tarttua kiinni mutta päästi irti ja jäi katsomaan silleen että saisiko namin. En tiedä auttoko se kun aloin sitten palkkaamaan neitiä siitä leikkimisestä, kun nykyään se palkkautuu jo ihan hyvin ja välillä todella hyvin. Minä vaan olen itse jäänyt siihen tilaan että "riippuu päivästä palkkautuuko se lelulla vaiko ei". Viimeksi tehtiin tokotreeneissä kapulan noutoa ja yritin hetsata tota palaamaan nopeemmin lelun avulla. Se ei nyt ihan onnistunut niin kuin piti, kun ajatus oli että Luna saisi tiputtaa kapulan ja tulla raivolla lelulle, niin neiti toi kapulan minulle asti ja vasta kun otin kapulan niin se nappasi lelusta kiinni. :D Naureskelin kun ryhmän muilla koirilla oli ongelma siinä kapulan pitämisessä ja meillä sitten päinvastoin että Luna ei suostunut pudottamaan kapulaa. Mutta mun yllätykseksi neiti oikeesti melkein raivoten repi lelua ja vielä pitkän aikaa kun minä keskustelin siinä kouluttajan kanssa.

      Lunallakin on aika helpossa tuo turhautuminen, varsinkin jos se itse alkaa arvailemaan eikä keskity ja tekee väärin. Eihän se silloin saa palkkaa ja siitä alkaa komentaminen. Mutta kun tuo jaksaa keskittyä niin ei sitä turhautumistakaan pääse tulemaan. :P

      Mutta onneksi cockerit yleensä on sen verran ahneita että tavallisetkin nappulat käy palkkana. Varsinkin ruoka-aikaan Luna on ihan adhd nappuloista, vaikka muulloin annettuna ne ei ehkä ole ihan superpalkka, mutta kyllä tuo niidenkin eteen tekee töitä.

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)