keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Kohta alkaa loma!


Ensi viikolla mulla alkaa loma ja matkustamme Lunan kanssa asuntovaunulle Inkooseen pariksi viikoksi. Voi siis olla että silloin ei tule päivityksiä ainakaan tavalliseen epäsäännölliseen tahtiin. Otan kyllä tietokoneen mukaan että jos kun kerkeän niin tulen jotain kirjoittamaan.

Harjoiteltiin jo lomailua parvekkeella aurikoa ottaen tai Luna kyllä keskittyi luun syömiseen.
Sunnuntaina oli jäljestyskurssin viimeinen tunti ja vuorossa oli ihmishaku. Tiesin sen olevan meille varmaan se hankalin jäljestysmuoto, kun Luna on sitä mieltä että metsään kadonnut vieras ihminen saa pysyäkin kadonneena. Ensin aloitettiin helpoilla hauilla eli koira näki koko ajan piiloonmenijän (tässä tapauksessa meidän kouluttajan siis). Kouluttajalla oli mukanaan märkäruokaa, minkä koira sai syödä hänet löydettyään. No, Luna lähti kyllä käskystä kouluttajan luokse ja sitten siinä vajaan metrin päässä hidasti vauhdin hiipimiseen ja kurkotti ruoan luokse. Se hyvä puoli on Lunan dieetissä ollut, että vähänkin jos jokin tuoksuu ruoalta se kelpaa tavoiteltavaksi. Eli treenaamiset on yleensä mennyt suht hyvin.

No Luna tosiaan meni kouluttajan luokse ja söi, ja sitten kun oli tarkoitus palata takaisin niin luonnon tuoksut voittivat. Tätä toistettiin kolme kertaa ennen siirtymistä hieman pidempiin välimatkoihin.

Seuraavaksi siis kouluttaja meni hieman pidemmälle ja enemmän piiloon, siltikin niin että koira näki hänet heti. Vaihdoin tässä vaiheessa palkkauksen; ensin olin käyttänyt Planet Petin kanatikkuja, mutta nyt otin käyttöön kalkkunafileet. Ensimmäiset kaksi hakukertaa meni ihan ok, Luna tapansa mukaan kävi epäluuloisesti hakemassa ruoan ja vaihteeksi tuli kunnolla juosten takaisin kalkkunan toivossa. Kolmannella kerralla ohjaaja meni vielä kauemmaksi, mutta oli täysin näkyvillä. Luna meni hyvin siihen asti, kunnes oli parin metrin päästä kouluttajasta ja sitten yllättäen juoksikin takaisin. Lähetin tytön uudestaan ja se meni suunnilleen taas samaan kohtaan ja aloitti epäluuloisen haukkumisen. Siinä se sitten sähläsi muutaman kerran edes takaisin ennen kuin hiipi hakemaan kouluttajan ruoan ja palasi kiireesti takaisin.

Kouluttaja siinä totesi että aralle/epävarmalle koiralle ihmishaku voisi oikeasti olla todella kehittävä harrastemuoto, kun se siinä hiljalleen oppisi luottamaan ettei se maassa kyyristelevä ihminen hyökkää päälle. Pitää siis tätäkin aina silloin tällöin treenata, kunhan saan jonkun tarpeeksi vieraan ihmisen mukaan. Omia perheenjäseniä tuo kyllä etsii ihan ongelmitta.

Totesinkin siinä kyllä että periaatteessa Lunahan on hyvä ihmishakija, kun se haukkumisellaan ilmoittaa ihmisen olinpaikan. :D Tosin enemmän tyylillä että ”kuka saamari sä oot?!” kuin ”Hei se ihminen on täällä!”. No, ehkä se verijälki on enemmän meidän juttu.

Aikaisemmin lauantaina käytiin sitten iskällä, missä sisarenpojat olivat yökylässä. Suurin osa ajasta meni ongelmitta, Luna siis pääsääntöisesti siirtyi poikien tieltä pois. Nuorin A:kin oli nyt tavallista kiinnostuneempi tytöstä kun aikaisemmin koira oli ollut jotain todella pelottavaa. Lunan dieetti tosin hieman kärsi siitä kun äitipuoli alkoi paistamaan lettuja ja pojat sitten syöttivät Lunalle epäonnistuneita tuotoksia (annoin kyllä luvan että vähän saa antaa, mutta luulen että mun huomaamatta sen suuhun katosi paljon enemmän kuin oli tarkoitus.) Letut olivat tytöstä jotain niin hyvää että se melkein uskaltautui poikien kanssa sohvallekin siinä toivossa että niillä olisi ollut lisää. Ainut takaisku oli nuorimman A:n kanssa, kun se pääsi turhan lähelle tuolin alla olevaa Lunaa (itse kaadoin maitoa kahviin jolloin huomio oli siis muualla) ja Luna sitten nappasi ilmaa toisen kasvojen edestä varoitukseksi. Kuulin kuinka tuon hampaan kolahti yhteen ja tiesin ettei se hampailla ollut A:ta siis puraissut, mutta vuoden vanha nyt ei sitä ymmärtänyt ja A oli hämillään siinä lattialla. Toruin Lunaa heti ja nostin A:n syliin ja pyysin Lunankin siihen viereen ja hetken oltiin siinä sitten lähekkäin kunnes molemmat olivat taas rennompia.
Nuorin A oli sen verran rohkaistunut että uskalsi jo useaan otteeseen tarjota yhtä sormea Lunan haisteltavaksi.

Myöhemmin meillä sitten vieraili pikkusysterin kaveri toyvillakoiransa Stellan kanssa. Stellalla ja Lunalla on ollut alusta alkaen selvä suhde, kun Stella on alusta alkaen pistänyt Lunan ensin maahan ennen kuin suostui leikkimään tämän kanssa. Nykyään on meidän tyttö kasvanut sen verran että Stellan ei tarvitse sille enää ärähdellä samalla tavalla vaan he voivat hyvin olla keskenään. Tietysti kun Stella tuli Lunan reviirille meille tullessaan oli Luna selvästi hämääntynyt eikä oikein tuntunut tilannetta ymmärtävän. Stella puolestaan söi kaiken vähänkin syömäkelpoisen lattioilta, jonka jälkeen se kaivoi Lunan lelukopasta Dog Pyramid –lelun mikä ei meidän tytölle ole oikeastaan koskaan kelvannut, mutta Stella on sillä joka kerta leikkinyt useamman tunnin. Myinkin kyseisen lelun sitten Stellan omistajalle ihan muutamalla eurolla, sain hieman tyhjemmäksi tuota Lunan lelulaatikkoa.

Hei tuohan on mun lelu.
Tilanteen seuraamista sopivan etäisyyden päästä.
Tänään tiistaina piti olla viimeinen tokotunti, mutta kouluttaja olikin lähettänyt viestiä tunnin peruuntumisesta kun ketään muuta kuin minä en ollut tulossa paikalle. Valitettavasti huomasin ko. viestin vasta paikanpäällä ja hieman itseä ärsytti etten ollut tajunnut katsoa puhelinta aikaisemmin. Tämän takia ajoin edestakaisin n. 30 minutin matkan. Menin sitten kotona läheiselle hiekkakentälle pitämään omat tokotreenit ja yllätys yllätys Luna keskittyi täydellisesti! Pieniä virheitä tuli, mutta seuratessa kontakti pysyi melkein koko ajan, pari kertaa taisi katse tippua johonkin ohikulkijaan. Luoksetulot tapahtui kuin lennossa ja paikallamakuukin onnistui. Olin lukenut uusia tokosääntöjä tuossa muutama päivä sitten ja kauhistuin kun tajusin että alokasluokkaan on tullut kauko-ohjaukset! En ole niitä pahemmin harjoitellut kuin ihan sillon tällöin. Kyllä Luna menee käskystä istumaan ja maahan vaikka meillä etäisyyttä olisikin, isompi ongelma onkin sitten aina se nouseminen esimerkiksi maasta istumaan tai istumasta seisomaan.

Päätin nyt että kokeillaan näitäkin liikkeitä ja yllätyin että todella pienen hiomisen jälkeen Luna meni käskystä istumaan ja maate, mutta nousi myös maasta istumaan. Olen kyllä saanut tytön sitä tekemään, mutta se on aina vaatinut ison käsiavun ja nyt yllättäen se onnistuikin ilman käsiapua?! Istumasta seisomaan nousu olikin sitten vaativampi, mutta muistaakseni uusissa säännöissä onneksi taisi olla vain maasta istumaan nousu ellen nyt ihan väärin muista. Ja onhan tässä nyt kahden viikon loman aikana aikaa treenata.

 Minä olen päivittäin pessyt Lunan hampaat ja totesinkin tässä että meillä on hammastahna (käytössä Virbacin entsyymitahna) lopussa. Tiesin että se on meillä töissä ollut loppu jo hetken kun sitä ei ole ollut tukusta saatavilla. Seuraavan paikkana ajattelin Animagia, mutta sitä ei ollut sielläkään eikä sitten muissakaan kaupungin eläinliikkeissä. Jouduin sitten hieman soittelemaan lähialueiden lemmikkiliikkeitä läpi, kunnes Tuusulan Mustista ja Mirristä löytyi 2 kappaletta. Samalla kun kävin ne sieltä hakemassa ajattelin ostaa uuden hammasharjankin. Siinä kävinkin sitten tuuri kun harjoja oli tarjouksessa; Petosan perusharja 9,90€ -> 4€ ja sähköhammasharja oli 26,90€ -> 10€. Piti sitten molemmat ostaa. Kotona sitten huvikseni kokeilin Lunalla sähköharjaa ja tuohan sai siitä shokin. Olisi varmaan pitänyt aloittaa ensin ihan esittelemällä kuinka harja tärisee eikä ensimmäisenä yrittää putsata ensimmäistä hammasta, koska lopputulos on tällä hetkellä se että tyttö on hampaidenharjaamisen suhteen epäluuloinen eikä tule heti perässä vessaan hammaspesuun kuten tavallisesti.


Samalla tuli ostettua lampaankorvia. Olin ensin ostamassa pupunkorvia
mutta kun aloin katsomaan sitä rasvaprosenttimäärää mikä pupunkorvissa (yli 30%)
oli päätinkin ottaa vähärasvasemman vaihtoehdon (näissä siis n. 13%)..
Eivät ole tietystikkään yhtä maukkaita Lunalle mutta ehkä se tottuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)