maanantai 13. elokuuta 2018

Kisaaminen jatkuu, tällä kertaa vuorossa toko!

Pahoittelut jälleen blogin hiljaiselosta. Kesälomani kaksi vikaa viikkoa on nyt takana, niistä ensimmäisen vietin Italiassa ja sieltä kotiuduttua lähdimme systerin ja koirien kanssa vaunuilemaan. Eli aika vähän on tullut tehtyä mitään mistä olisin voinut kirjoittaa.


Vaunulla tuli tokoa treenattua melkein päivittäin jotain, koska viimeisenä lomapäivänä molemmat tytöt oli ilmoitettu Inkoossa pidettävään tokokokeeseen. Tämä oli myös syy miksi olimme vaunulla, joka sijaitsee Inkoon saaristossa. Olisi mukavan lyhyt ajomatka.

Vielä kun suurimmalla osalla on lomat loppu, ei alueella ollut paljoa porukkaa. Eli treenata ja lenkkeillä sai aivan rauhassa. Melkein joka aamu kävimme lenkillä hiekkarannan suunnalla ja tytöt saivat juosta vapaana pusikossa.

Iltaisin sitten grillillä olon jälkeen ja ilman viilennettyä tuli treenattua hetken aikaa. Kokeen kisakirjeessä ilmoitettiin koepaikaksi nurmikenttä, joten treenit sijoittuivat lasten leikkipaikan vieressä olevalle nurmikentälle. Alueen ainoa miinuspuoli oikeastaan oli satunnaisesti kasvavat ohdakkeen alut, mitkä sitten pisteli tassuja ikävästi vaikka niitä kuinka pyrki varomaan.

Treenit sujuivat pääasiassa hyvin, mutta toiseksi viimeisenä iltana Luna päätti aiheuttaa ongelmia meidän ohjattuun noutoon. Meillä oli ollut viimeaikoina hieman ongelmia vasemman kapulan kanssa, eli kun käsken vasemmalle, Luna meneekin noutamaan oikean. Olen saanut neidin pysäytettyä ja ohjattua vasemmalle kapulalle. Mutta yllättäen tuona iltana Luna päättikin että oikea kapula on se ongelma! Eli lähetin neidin oikealle, mutta se lähtikin vasemmalle. Enkä sitten saanut sitä korjattua oikealle. Seuraavalla yrityksellä sitten Luna ei lähtenyt liikkeelle enää ollenkaan, vaan vasta kolmannella käskyllä ja kunnon kroppa-avulla neiti suostui kääntymään oikealle. Minä olin ihan ymmälläni että mistä tämä ongelma nyt tuli. Helpotin sitten tehtävää seuraavaan kertaa varten reilusti ja tein siitä Lunalle taas enemmän leikin. Eli otin targetit ja ruokapalkan käyttöön. Eli toiselle targetille palkka ja toinen tyhjä ja tämä koemaisena. Yhden ainoan kerran Luna meni väärälle, jonka jälkeen tuli monta onnistunutta suoritusta. Myöskään minkäänlaista epäröintiä ei ollut, vaan käännös tehtiin nopeasti ja vauhdilla palkalle. Seuraavaksi aloitettiin kapulaleikki, eli se minkä Sirke näytti tokoleirillä. Heitin kapulat Lunan kummallekin puolelle ja sitten aloitettiin niistä kisailu. Tässäkään ei ollut mitään ongelmia.

Myös systerillä ja Laralla oli hieman ongelmia. Pikkulikka otti nokkiinsa kieltämisestä ja päätti ettei enää mene maahan. Systeri joutui sitä sitten hieman työstämään, koska Lara oli päättänyt että hän jää seisomaan tai katoaa paikalta pöydän alle piiloon. Onneksi kun maahanmenosta tehtiin leikki, pääsi pikkuneiti tästäkin aivolukosta eteenpäin.

Viimeisenä päivänä ennen koetta tein Lunan kanssa enää pari kertaa ohjattua sekä hieman ruutua. Kun ne sujuivat hyvin, päätin jättää treenit siihen ja vain katsoa mitä seuraava päivä tuo tullessaan.

Sunnuntaiaamu sitten valkeni sateisena kuten oli ennustettu. Sääkarttaa tuli seurattua pari edellistä päivää melkein kerran tunnissa toivoen sään muuttuvan, mutta turha toivo. Koko sunnuntaille luvattiin reilusti sadetta ja ukkosta ja sama ennuste pysyi myös sunnuntaiaamuna. Koe oli myös siirretty alkamaan aikaisemmin (alokasluokan piti alkaa klo 15, mutta alkoikin jo klo 10) kun puolessa välissä viikkoa näytti aamupäivän ennuste paremmalta, mutta lopulta ennuste näytti koko päivälle samaa säätä. Aamupalapöydässä kuunneltiin kaatosateen ropisevan vaunun kattoon ja mielessä kävi että näinköhän se koe sitten kaatuu sateeseen.

Lähdimme matkaan hyvissä ajoin vaikka matka itsessään oli lyhyt (n.20km) siinä välissä vain kulkee lossi 20minuutin välein ja jos oltaisiin myöhästytty suunnitellulta 8.40 lähtevältä lossilta olisi seuraava lähtenyt tauon takia vasta 9.10.

Matkalla kisapaikalle sää onneksi alkoi hieman parantua ja jopa sinistä taivasta pilkisteli tummien pilvien välistä aika ajoin. Päästyämme perille, kävimme ilmoittautumassa ja kävelyttämässä koirat. Kenttä oli aidattu nurmikenttä ja itse koealue (/kehänauhat) oli laitettu niin että sen ympäri pystyi kävelemään.

Kävimme kertaalleen kävelemässä kentän ympäri, ihan ajatuksena että koirat näkevät ettei siellä puolella ollut mitään mielenkiintoista.

Sitten jäimme odottelemaan kehän reunalle. Olin unohtanut ottaa omat tokotarvikkeet vaunulta mukaan, joten en pystynyt ihan suunnitellusti muistuttelemaan liikkeitä siinä odotellessa. Olin siis ajatellut vahvistaa vielä ohjatun suuntia kapuloilla, mutta jouduin kapuloiden puuttuessa tyytymään namiohjaukseen. Systeri joutui myös Laralle lainaamaan kokeeseen kapulaa.

Kun kello lähestyi kymmentä, kävin heittämässä Lunan autoon odottamaan, ettei Lara turhaan ottaisi häiriötä neidistä.

Lopulta alokasluokka alkoi luoksepäästävyydellä. Laralla nyt tässä ei ollut mitään ongelmia ylisosiaalisen luonteensa takia. Hieman kyllä edellisenä päivänä mietittiin että miten käy, kun pikkuneiti vaunulla säikähti uutta vaunuilijamiestä, eikä suostunut menemään tämän lähelle. Onneksi tapaus oli selvästi jo poissa tämän mielestä.

LARAN TOKOKOE ALOKASLUOKKA


Paikalla makaaminen 1min

Hieman tässä jännitettiin että mitä käy, kun Lara oli aika energisellä tuulella ja tarrasi hihnaankin kiinni. Myös sivulle tultaessa neiti vilkuili naapurikoirakkoa. Mutta taisi Lara tajuta että nyt ei ole leikkiaika, koska ei se sitten lopulta mihinkään lähtenyt. Maahan mentiin nätisti vasta systerin käskyllä ja paikalla maattiin hienosti koko minuutti. Jokin ötökkä sai hieman häiriötä aikaiseksi Laran yrittäessä napata sitä kiinni suullaan, mutta ei siltikään lähtenyt pois paikoiltaan.
Ylösnousemiseen tarvittiin kaksi käskyä, kun neiti oli kiinnittänyt huomionsa liikkuriin. Tästä lähti yksi piste.

Arvosana: 9

Liikkeestä maahanmeno

Seuruuseen lähti hieman perässä, mutta maahan meni nätisti. Perusasentoon nousussa Lara nousikin seisomaan ja vaati hetken ennen kuin istui.

Arvosana: 9

Noutokapulan pitäminen

Kapulaa pitävä liikkuri oli todella houkutteleva. Tässä oli nyt käytössä lainakapula oman unohtuessa vaunulle. Lara otti kapulan hyvin ja piti sitä nätisti, mutta aivan lopussa pudotti sen. Tämä saattoi johtua ihan vieraasta kapulasta, koska normaalisti neiti ei ole sitä pudotellut.

Arvosana: 7

Seuraaminen

Seuruu lähti todella hyvin liikkeelle ja ensimmäisen suoran Lara oli todella nätisti kontaktissa. Sitten ensimmäinen käännös oikealle jäi hieman löysäksi. Hidas kävely ok. Käännös vasempaan ok. Sitten hieman taas haahuiltiin ja sitten Lara lähtikin edistämään. Juoksuosuus mentiin hieman edellä ja Laralla pysyi juoksuvauhti systerin jo hiljentäessä, mikä aiheutti hieman isomman irtoamisen seuraavassa täyskäännöksessä. Systeri joutui kutsumaan Laran takaisin seuruuseen.

Arvosana: 7

Luoksetulo

On yksi Laran bravuureista. Neiti jäi nätisti paikoilleen, lähti kutsusta kovaa luokse ja vauhdikas perusasento.

Arvosana: 10

Estehyppy

Tässäkään ei Laralla yleensä ole ongelmia ollut, eikä ollut tälläkään kertaa. Neiti jäi taas nätisti paikoilleen, käskystä hyppäsi ilmavasti ja palasi nätisti perusasentoon.

Arvosana: 10


Kaukokäskyt

Kaukokäskyjen merkit olivat neidistä todella kiinnostavia ja niitä piti yrittää saada nostettua. Kun niitä ei saanut nostaa, meni Lara tutkimaan liikkurin kädessä olevaa kauko-ohjauskylttiä. Sitten taas pikaisesti yritettiin napata merkki mukaan ennen perusasentoon menoa. Itse vaihdot sujuivat todella nätisti, mutta viimeisessä perusasentoon nousussa Lara taas ponkaisi seisaalteen.

Arvosana: 9

Kokonaisvaikutus: 8

Tästä siis pisteitä yhteensä 173p ja täten ALO1 tulos!  Alokasluokkalaisia oli 5 kappaletta ja tällä tuloksella systeri ja Lara sijoittuivat toiseksi.



Sitten meillä oli odoteltava 5 avokoirakon suoritus ennen voittajaluokan alkua. Sää oli onneksi pysynyt vielä hyvänä, tummia pilviä oli runsaasti aika ajoin, mutta ne kulkivat kaikki meidän ohi tai eivät ainakaan heittäneet vettä päälle.

Varmaan semmoinen puolisentoista tuntia odoteltiin kehänreunalla avoimen suorituksia katsoen. Välillä piti tietysti käydä kävelyttämässä koiria. Hieman siinä mietiskelin että mitäköhän meidän suorituksesta tulee niin pitkän odottelun jälkeen (Lunahan oli siis odottanut aamu yhdeksästä ja voittajaluokka oli laitettu alkavaksi puoli yhdeltä.) Luna voisi olla joko aivan kyllästynyt odotteluun ja joko laahustaisi perässä tai olisi aivan liian kiihdyksissä.

Paikallaolojen ajan neiti saikin olla hieman rauhallisempi, joten odottelimme kehänreunalla niiden alkamista. Lopulta kello tuoli puoli yksi ja tuomari huhuili voittajan koiria luoksepäästävyyteen.

Luna oli perus Luna, se meni tuomarin lähelle niin että Laisi sai hieman rapsuttaa häntä korvanjuuresta. Juoksutarkastuksessa pitelin kiinni ettei se takamus aivan kokonaan katoaisi. Siitä se sitten lähti.

LUNAN TOKOKOE VOITTAJALUOKKA

Paikalla makaaminen ryhmässä 2min

Hieman Luna oli kierrokset korkealla, kun odoteltiin rivissä liikkeen alkamista. Nimittäin neidistä kuului pienen pientä vikinää. Ja tätä vikinää kuului niin kauan että liikkuri alkoi lähestyä meitä. Onneksi se oli niin hiljaista, että pohdin ettei tuomari pakosti sitä kuule. Luna meni nätisti ensimmäisestä käskystä maahan.

Menimme piiloon ja täytyy myöntää että vaikka piilossa ollessa minua ei jännitä aivan yhtä paljoa (tai sydän ei tykytä yhtä kovaa kuin alo- ja avoluokan paikkiksissa) niin hieman siinä jännitin kumminkin. Pääasiassa liikkurin kävely koirien ympärillä epäilytti, kun tuo neiti ei kumminkaan ole se rohkein tapaus. Onneksi ajan täytyttyä pääsin näkemään että siellä se neiti edelleen nätisti makaa. Videolta myöhemmin näin että oli Luna katsellut liikkuria ensimmäisessä ohituksessa, mutta paluukierroksella ei ollut enää niin kiinnostunut. Neiti nousi nätisti ensimmäisestä käskystä istumaan.

Arvosana: 10

Ps. Yllätyin että voittajaluokassa paikallaolon kerroin ei ole enää kuin 2! Eli koko liikkeestä tuli 20pistettä, kun alossa ja avossa kerroin oli muistaakseni 4…

Tässä välissä vein Lunan hetkeksi autoon odottelemaan, kunnes kolmannen koirakon aloittaessa lähdin sitä sitten hakemaan.

Tunnistunnouto

Tätä hieman jännitin, kun arvatkaa kuka oli käynyt vessassa hetki ennen omaa vuoroa ja lätrännyt käsidesillä. Yritin siinä ennen kehän alkua hieroa käsiäni niskassa ja vaatteissa. Tunnistusnouto nyt on Lunan yksi vahvuuksista ja ellei se vaan olisi liian kierroksilla niin liikkeen pitäisi onnistua ihan hyvin.

Luna jäi nätisti katselemaan liikkurin viedessä kapuloita ja minun kääntyessä ympäri. Luvan saatuani käännyin uudelleen ympäri ja lähetin Lunan noutoon. Neiti lähti rauhallista laukkaa rivissä oleville kapuloille. Näin Lunan selvästi pohtivan heti ensimmäistä haistelemaansa kapulaa, mutta neiti päätti varmistaa ja haisteli siitä vielä seuraavankin. Sitten palattiin kumminkin tälle viereiselle kapulalle ja se tuotiin nätisti takaisin. Ymmärtääkseni tässä piti saada jonkinlainen merkki että onko kapula oikea, mutta kumpikaan ei liikkuri tai tuomari näyttänyt mitään, joten olin ihan pihalla että oliko meillä oikea vaiko ei. Siinä sitten sivusilmällä yritin katsoa minkä tuloksen me saimme ja numeron nähtyäni totesin Lunan tuoneen tapansa mukaan sen oikean.

Arvosana: 10

Lähetys määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo

Olin ennen meidän suorituksen alkua hieman yrittänyt saada Lunaa bongaamaan ruutua kehänreunalta. Aivan satavarma en ole näkikö se sitä koskaan, koska kehässä liikkuvat ihmiset olivat paljon helpommin bongattavissa, mutta ainakin pari kertaa neiti näytti katsovan ruudun suuntaan.
Tällä kertaa aivoni pelittivät ja vaikka ruudun lähtöpaikka oli aivan tunnistusnoudon vieressä, minä tyynesti otin askeleita taaksepäin ja otin lähestymisen kunnolla. Kyselin taas tässä että missä ruutu ja minusta vaikutti siltä että Luna tajusi mitä tehdään. Käskystä neiti lähti hieman vauhdikkaampaa laukkaa ja suoraan ruutuun! Ainut että ensimmäinen maahan käsky meni ohi korvien, mutta toisella sitten maaduttiin. Jos olisin tässä ollut hieman rauhallisempi ja antanut Lunan ottaa vielä sen pari askelta ja vasta sitten käskenyt sen maahan, olisi voinut neiti olla hieman paremmin kuulolla. Minä lähdin liikkeelle Lunan odottaessa ruudussa nätisti. Luoksetulokäskyn sanoin vahingossa hieman eritavalla kuin normaalisti (olen tässä käyttänyt Luna tänne –nimikäskyä, mutta nyt huusin vain tänne), mutta neiti onneksi oli kuulolla ja lähti laukaten perään.

Arvosana: 8,5


Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Meillä oli jäävinä maahan ja istu, jälkimmäistä olin vielä vahvistanut hieman ennen kehään menoa. Liikkeelle lähtö hyvä, maahanmeno hyvä, tosin itsellä näköjään tuli pieni kroppa-apu. Istuminen oli hieno, pienen pienen nytkähdyksen näen siinä itseltäni taas, mutta ei ollut mikään paha.

Arvosana: 8,5


Ohjattu noutaminen

Sitten meidän viimeisin ongelmaliike, joka joskus aikoinaan oli yksi vahvimmista liikkeistä.
Arvoin meille oikean puolen noudon ja valitsin tarkoituksella isoimmat näkyvimmät kapulat. Hieman tässä pelotti se että liike tehtiin systerin suuntaan, koska siinä oli olemassa pieni riski että Luna päättäisikin lähteä systerin luokse.

Kapulat vietiin paikoilleen ja minä lähdin seuruuttamaan. Seuruuosio olikin yllättävän hyvä, täyskäännöksessä neiti jätätti vain todella vähän! Ongelmaksi tuli yllättäen maahan laitettu merkki, johon minun piti Luna pysäyttää. Juuri ennen merkkiä Luna painoi nenänsä maahan ja jäi haistelemaan muoviläpyskää. Tämän takia ensimmäinen seis-käsky meni ohi. Ajattelin Lunan ensin ihmettelevän omituista muovimerkkiä.  Jälkeenpäin mietittynä, Lunan reaktio merkillä oli sama kuin nurmikolla ollessa jonkun pissat. Neidin kuono meni maahan ennen kuin se näki edes merkkiä, joten siinä kohti saattoi sittenkin olla jonkun pissat esimerkiksi edelliseltä päivältä. Kun tämä kohta oli hypätty ohi, kuuli neiti toisen seis-käskyn ja jämähti paikoilleen.

Käsky oikealle noutoon meni hyvin ja Luna juoksi kapulalle. En tiedä sitten mikä tuli, mikä sai Lunan epävarmaksi, mutta tyttö pysähtyi kesken paluun ja jouduin kutsumaan sen luokse. Mutta sitten palautus oli todella hieno.

Arvosana: 6


Seuraaminen

Oli pitkä kuin nälkävuosi. Seuraaminen ei ollut Lunan parasta, mutta ei se onneksi ollut sitä huonointakaan. Oikeastaan isoimmat ongelmat oli parissa perusasennossa kun neiti tulikin eteenpäin enemmän kuin piti (muisteliko sitten rallya). Peruutus ei sujunut yhtään niin hyvin kuin mitä koko edellisenä viikkona oltiin treenattu, mutta onneksi Luna sentään yritti peruuttaa vaikka se olikin aivan vinossa. Peruutuksen jälkeen neiti taas heräsi ja seuruu sujui paremmin.

Arvosana: 7,5

Luoksetulo ja pysäytys seisomaan

Tämä sujui kuten treeneissä. Luna jäi nätisti makaamaan ja lähti käskystä hitaassa laukassa luokse. Pysähtyessä liikkui parisen askelta eteenpäin. Siitä sitten käskyllä sivulle.

Arvosana: 9

Kaukokäskyt

Tässä meillä oli ongelmia hieman yllättävässä kohdassa. Olin nähnyt suoritusjärjestyksen, joten olin sivussa ottanut tätäkin niin että pääsen palkkaamaan ensimmäisestä noususta. No, eihän se jostain syystä onnistunutkaan. Ensimmäisessä M-S vaihdossa Luna nousi istumaan, joten jouduin ottamaan uuden käskyn jotta sain sen seisomaan. Seuraavana oleva S-I ihan ok, persuu tuli hieman eteenpäin mutta ei paljoa. I-M ei ongelmaa. M-I ei ongelmaa. I-S sitten taas tuplakäskyllä, neiti kyllä nytkähti ensimmäisellä käskyllä, mutta ei noussut. S-M ei ongelmaa. Tuloksesta päätellen Luna ei liikkunut hirveästi eteenpäin.

Arvosana: 8

Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten

Tässä vaiheessa alkoi Lunalla jo selvästi hieman pänniä palkattomuus, koska pientä ininää alkoi jälleen kuulua. Onneksi se ei edelleenkään ollut mitenkään hirveän kovaäänistä. Minä hieman jännitin uutta metallikapulaa, koska Lunahan on treenannut vain sillä yhdellä minkä olen ostanut. Tässä oli selvästi kapeampi se keskiosa. Neiti odotti nätisti kun heitin kapulan, mutta hieman ennakoi noutoon lähtöä. Olin nimittäin saanut varmaan ensimmäisen n-kirjaimen sanottua nouda-käskystä kun Luna oli jo menossa. Kapulalle mentiin vauhdilla ja se palautettiin myös nätisti laukaten.

Arvosana: 9,5

Se oli viimeinen liike ja sain huokaista helpotuksesta. Suoritus ei ollut parhaimmistoa, mutta emme kumminkaan olleet nollanneet yhtään liikettä mitä itse siinä arvioin. Menimme tuomarin puhutteluun, jossa Laisi totesi suoritus oli hyvä (liikkurikin kehui kulkiessaan tuomarin takaa) ja että on todella kiva nähdä cockereita ylemmissä luokissa. Siinä sitten käytiin pikaisesti läpi mitkä meni hyvin ja ne missä oli petrattavaa, pääasiassa siis ohjatun ihmeellinen merkki sekä seuruun löysyys. Mitään isompia virheitä ei ollut, pieniä siellä täällä.

Kokonaisvaikutus: 9

Täten meidän lopulliset pisteet olivat 274,5p ja tämä riitti hyvin VOI1 tulokseen!

Juoksimme Lunan kanssa palkalle kehän reunalle, tässä vaiheessa se vesisade sitten alkoi. Joten istuimme neidin kanssa sateenvarjon alla. Systeri oli autossa hakemassa Laraa ja laski vielä saamiani pisteitä. Hetken päästä hän tuli ja sanoi että pisteet pitäisi riittää ykköstulokseen jos hän laski oikein.  Minähän en tässä vaiheessa tiennyt pisteitä vielä.

Kokeen taso oli kova, seitsemästä voittajaluokkalaisesta 6 sai ykköstuloksen, minkä takia meidän suoritus ei yltänyt palkintosijoille, mutta en voinut kumminkaan olla paljoa tyytyväisempi. Meidän ensimmäinen voittajaluokan koe ja ensimmäinen ykköstulos. Meillä ihan tosissaan on nyt kilpailuoikeus erikoisvoittajaluokkaan! Mutta kuten aikaisemminkin, hankin ensin sen koulutustunnuksen voittajaluokasta, jonka jälkeen voimme rauhassa keskittyä EVL:n liikkeisiin.


Ps. Kun olimme Italiassa, oli vaunulla porukat ahkeroineet ja asentaneet aidat koirapuistoon.




6 kommenttia:

  1. Isosti onnea voittajan ykkösestä! :)

    VastaaPoista
  2. Teillähän oli eka voittajan koe mennyt hienosti, onnea! Missään liikkeissä ei kesken suorituksen anneta palautetta, että meneekö hyvin vai ei, ei myöskään siis tunnarissa kuulu tulla mitään merkkiä, että nostiko oikean kapulan vai ei. Ohjaajalle hajustettavaksi annettava kapula on merkitty pienellä merkillä, siitä voi tarkistaa koiran tuotua kapulan, että oliko se oikea vai ei. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahus nyt vasta huomasin tämän kommentin. :D
      Mutta kiitos, joo tämä ensimmäinen meni kunnolla nappiin. Jotenkin olin vain elänyt siinä mielikuvassa että siinä tulee jokinlainen pieni merkki oliko oikea vaiko ei, kun se on aina näytetty treeneissä ja möllikisoissa, kukaan ei koskaan sanonut siitä ettei sitä näytetäkään kokeessa. :'D Enkä ole siinä jännityksessäni ole tajunnut sitten tutkia sitä kapulaa sen tarkemmin.

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)