lauantai 15. syyskuuta 2018

Ei ole koiraharrastus aina pelkkää ylämäkeä, välillä on tultava alas, jotta voi taas kivuta ylös

Pahoittelen, tämä postaus on totaalisen myöhässä kun odottelin kuvia julkaistavaksi.

Perjantaina lähdin töistä etuajassa, jotta kerkesin hakemaan Lunan ja muut kotoa ja ajaa Hakunilaan, missä meidän toinen voittajaluokan koe pidettiin. Olimme siis ns. kotikentällä, mikä omalla tavallaan hieman jännitti. Luna on tottunut että siellä kentällä treenataan ja namia satelee. Plus, kun koe on heti työpäivän jälkeen, en kerkeä purkamaan neidin energioita mihinkään. Pelkäsin että minulla on kierrokset täysillä oleva koira, ja korkealla ne kierrokset sitten olikin.

(c) Merete Pelkonen
Kävin ilmoittautumassa ja puolisen tuntia siinä odoteltiin ennen kokeen aloitusta. Tuomarina oli minulle uusi tuttavuus Mari Väänänen. Näin jälkeenpäin sanottuna oli ihan mukava tuomari, ei kyllä lepsuimmasta päästä, mutta ei nyt ehkä tiukinkaan. Voisin mennä uudestaan.

Paikallaolo

Tässä laitan pistevähennykset osittain systerin syyksi. Systeri nimittäin käveli edestakaisin kehän reunalla etsien hyvää kuvauspaikkaa, minkä takia Lunan piti katsoa ja vahtia ettei toinen katoa yllättäen mihinkään. Tästä syystä ensimmäinen maahan –käsky meni ohi korvien. Toisella sitten mentiin maate, huvittavaa oli että kaikki koirakot tässä paikkamakuussa vaati tuplakäskyn. Luna oli laittanut pään alas alkuun, mutta nosti sen liikkurin lähtiessä kiertämään. Jossain vaiheessa Luna myös valui lonkalle, mutta muuta sanottavaa ei ollut. Istumaan noustiin ensimmäisestä käskystä. Tuomari naureskeli että ensimmäisen puolen minuutin ajan häntä vaan heilui.

Arvosana: 8

Pääsimme hetkeksi odottelemaan, kun olimme toisena suoritusvuorossa. Seurasin ensimmäisen suoritusta reunalla, ajatellen loppuvaiheessa meneväni aloituspaikan lähelle ruutua bongaamaan. Onneksi seurasin, koska ensimmäinen koirakko keskeytti puolessa välissä suoritusta. Systeri lähti viemään Laraa äkkiä autoon ja minä odottelin Lunan kanssa niin kauan että neiti näki systerin palaavan. Sitten kiiruhdimme aloituspaikalle.

Ruutu

Tämä oli mukavasti heti ensimmäisenä yksilöliikkeenä ja kehään tultiin niin että ruutu oli heti edessä. Joten odotellessa kerkesin kehän reunallakin kysymään pariin otteeseen ”missä ruutu” ja neiti näytti bongaavan sen hienosti. Luvan saatuamme menimme kehään. Menin lähtöpaikalle ja kysyin vielä kerran, että missä ruutu. Luvan saatuani lähetin Lunan. Neiti lähti määrätietoisena matkaan ja kerkesin jo iloita onnistumisesta, mutta sitten jokin roska tai takku takajalassa häiritsi sen verran että Luna teki kiepin kesken matkan. Taisi tyttökin tajuta että hups, ja jäi seisomaan paikalleen hieman ihmettelevänä. Annoin uuden ruutukäskyn ja neiti teki täyskäännöksen ja juoksi ruutuun. Maahanmeno oli hieman hidas, mutta ei sentään vaatinut uutta käskyä. Luna odotti nätisti minun kävelyosuuden ja tuli vauhdilla kutsusta luokse.

Arvosana: 7,5

Luoksetulo ja pysäytys

Siirryimme seuraavalle lähtöpaikalle. Tässä meille tuli sellainen pieni moka, kun pääsin kentän toiselle puolelle jätettyäni Lunan, tajusin että minulle ei kerrottu mihin minä pysäytän koiran. Tai jos se kerrottiin niin sitten minulta meni kokonaan ohi, mutta kun minä aina korvatarkkana kuuntelen niin sanoisin että liikkuri unohti sen mainita. Meidän välissä oli kyllä merkki, mutta se merkki oli todella lähellä minua, kaukana puolestavälistä. Siinä paniikissa sitten pysäytin Lunan arviolta noin puoleen väliin ja luvan saatuani kutsuin luokse. Meillä oli kuvaaja suoraa takana joka sarjakuvaus ääni kuului melko kovaa. En tiedä häiritsikö se ääni vai ihmettelikö Luna kuvaajaa yleensä (sinällään kamera on neidille tuttu juttu eli luulen äänen nyt häirinneen), mutta tyttö jäi seisomaan puolentoista metrin päähän minusta ja tuijotti kuvaajaa. Jouduin siis kutsumaan Lunan vierelle. Tässä vaiheessa liikkuri meni kiireesti tuomarin luokse juttelemaan ja osoitti johonkin merkin eteen. En tiedä tajusiko liikkuri itsekin että ei maininnut pysäytyspaikkaa, vai oliko merkki itsessään väärässä paikassa… En tiedä, mutta pistevähennyksistä päätellen en voinut kovin pieleen tehdä tai sitten minua ei siitä rankaistu.

Arvosana 8

Katse kameraan!
(c) Merete Pelkonen


Tunnistusnouto

Normaalisti meidän bravuuri ja tällä kertaa eniten pieleen mennyt liike. Luna oli tässä vaiheessa niin kierroksilla, että ei oikein tajunnut mitä tehdään. Kun liikkuri toi kapulan minulle ja minä sitä hajustin, Luna kääntyi katsomaan minua (oli vilkuillut systeriä kehänraunalla) ja hyppäsi katsomaan että mitä minulla on käsissä. Jouduin siis käskemään neidin takaisin sivulle. Siitä kaikki meni hyvin lähetykseen asti. Luna meni nätisti kapuloille ja nosti oman. Sitten jokin maassa oleva haju piti tarkistaa ja kapula tippui. Kapula nostettiin hieman huolimattomasti, minkä takia se putosi Lunan palauttaessa sitä sivulle. Taas Luna nosti sen uudelleen ja sain sen otettua nätisti. Tämän sähläilyn takia ihan ansaittu tulos, mutta harmitti että meidän paras liike meni näinkin puihin.

Arvosana: 5

(c) Merete Pelkonen


Kauko-ohjaus

Tämä sujui todella hyvin. Lunalla oli tosi vauhdikkaat vaihdot ja tuplakäskyjä ei tarvittu ollenkaan. Hieman jossain vaihdossa tultiin eteenpäin (arvatenkin S-I vaihto), mutta liikkumista tuli ehkä yksi Lunan tassunmitta.

Arvosana 9

(c) Merete Pelkonen

Jäävät (M-S)

Näissä ei pitänyt olla ongelmia, eikä onneksi sitten ollutkaan. Maahanmeno oli nätti ja seisominen hyvä, pieni miinus saattoi tulla minun kroppa-avuista.

Arvosana: 9,5

Seuraaminen

Tuntui aivan joltain kamalalta itse tehdessä, mutta videolta katsottuna ei se sitten niin paha ollutkaan. Ääntelyä tuli varsinkin peruutuksissa. Pientä haahuilua, mikä teki sen että yhdessä vasemmalle käännöksessä Luna kolautti päänsä minun polveen, mutta ainakin sen jälkeen neiti tuntui heräävän. Täyskäännökset oli Lunaksi todella hienoja ja tiiviitä! Ihan lopussa neiti taas bongasi systerin kehänreunalta ja minun pysähtyessä Luna jatkoi nätisti matkaa, kunnes kutsuin sen takaisin sivulle.

Arvosana: 7

Ohjattunouto
Arpaonni toi meillä oikeanpuolen kapulan. Luna taas vaihteeksi äänteli alussa, eikä pahemmin katsonut mihin kapuloita vietiin. Hieman siinä mietin että mitäköhän tästäkin taas tulee. Lähdin liikkeelle ja Luna seurasi ihan hyvin, täyskäännös oli vähän väljä. Pysäytyskäsky meni Lunalta selvästi ohi, olin sanomassa uutta käskyä kun neiti vilkaisi minua ja taisi itse tajuta mitä piti tehdä ja pysähtyi lopulta. Noutoon lähtö oli hyvä, mutta kapulan kanssa hieman mietittiin. Se kuitenkin nostettiin ja tuotiin takaisin.

Arvosana 8

Metallinouto

Tässä ei myöskään ollut mitään isompia ongelmia, pieni miinus saattoi lähteä hieman vinosta perusasennosta.

Arvosana: 9,5

Kokonaisvaikutus 9

Hieman saatiin noottia ääntelystä. Muuten sanoi olevan tosi mukavan näköistä menoa, tällä kertaa tosin hölmönoloisia virheitä siellä täällä. Totesin kanssa sen olevan näin harmikseni.
Täten pisteitä tuli 254p ja VOI2… jäimme 2 pistettä VOI1 tuloksesta. Tiesin jo kehästä lähtiessäni että nyt on hilkulla mikä tulee ja kun systeri laski pisteet totesimme että se tosissaan jäi hilkulle siitä ykkösestä. Ai että siinä harmitti. Yritin harmitella itsekseni niin ettei Luna reagoisi minun tunnetilaan, mutta koiralta piiloittelu taitaa olla mahdotonta. Joten tyydyin siinä odotellessa treenailemaan, jotta Luna sai onnistumisia ja minä ajatukseni muualle.
Tällä tuloksella sijoituimme kumminkin kolmanneksi.

(c) Merete Pelkonen
Näin jälkeenpäin ajateltuna, meillä on viime aikoina mennyt niin hyvin että tekee ihan hyvää välillä pettyä. Koska todennäköisesti meillä EVL:ssä kumminkin tulee olemaan erilaisia tuloksia, parempi harjoitella tätä pettymistä tässä vaiheessa. Toiseksi, se että meidän ”huono” suoritus antaa pisteitä kumminkin niin paljon että melkein se ykkönen tuli silti, niin normaalissa tapauksessa meillä ei pitäisi olla ongelmia saada se ykkönen.

Videon kun katsoo niin ei se meno nyt niin kamalaa ollut.



Minulla oli hieno suunnitelma että hoidetaan tämä voittajaluokka pikaisesti alta, joten olin ilmoittanut neidin sunnuntaille Hyvinkäälle kokeeseen. Olin ihan hyvillä mielin, kun ajatteli että ykkönen oli ollut aivan ulottuvissa jo perjantaina. No, sain nähdä tämän koiraharrastuksen yhden ongelmista, kun minulla olikin aivan perjantain vastakohta Luna mukana sunnuntaina.

Koe oli laitettu alkavaksi aamulla klo 10. Heräsimme kahdeksalta ja annoin Lunalle puolikkaan aamuruoan. En uskaltanut jättää kokonaan ruoatta, mikä jälkeenpäin olisi voinut olla parempi ratkaisu, mutta koska perjantain kiihtyneisyys oli niin korkea, kuvittelin ruoatta jättämisen vain nostattavan kiihtyneisyyttä.

Kisapaikalla Luna oli kiinnostunut ympäröivistä tapahtumista, mutta vaikutti paljon rauhallisemmalta kuin perjantaina. Pidin tätä hyvänä merkkinä, jos neiti olisi paremmin kuulolla tällä kertaa eikä vinkuisi ihan koko aikaa.

Voittajakoiria ei ollut kuin kolme. Kävin ilmoittautumassa ja hieman kauhistuin kuin katsoin voittajaluokassa olevan myös mustan käppänän. Itse käppänässä ei ollut ongelmaa, mutta olen huomannut Lunan alkaneen yhdistää pieniä mustia koiria meidän naapurin mustaan mitteliin, jota neiti inhoaa yli kaiken. Eli tyttö saattaa kiihtyä jo nähdessään pienen mustan koiran kauempana, luullen sitä naapurin koiraksi. Onneksi käppänä on näköjään sen verran erinäkönen Lunan mielestä, ettei se välittänyt siitä yhtään.

Tuomarina oli Susanna Berghäll ja ensimmäistä kertaa meillä oli koe kahdessa osassa. En oikein tiennyt mitä siitä ajatella. Itse koin että olisin halunnut kaikki liikkeet putkeen, jotta tilanne olisi nopeasti ohi. Mutta kahdessa osassa oleminen voisi taas olla Lunalle parempi, kun pääsen palkkaamaan sen välillä.

Paikallaolot

Koe alkoi tuttuun tapaan paikkiksilla. Luna tuntui olevan paremmin kuulolla ja vaikka alkuun kuului pientä vinkunaa, niin se rauhoittui nopeasi. Vaikka neiti tuntui olevan paremmin kuulolla (eikä vilkuillut systeriä samalla tavalla kuin perjantaina) niin silti tarvittiin kaksi käskyä maahan. Loppu meni ok.

Arvosana: 8

Menimme sitten hetkeksi sivummalle ja kertailin Lunalle jääviä. Huonopuoli kahdessa osassa suorittamisessa oli, että oma vuoro tuli todella nopeasti.

Luoksetulo

Mielessäni hurrasin että koe alkoi meille helpolla liikkeellä, saataisiin hyvä alku kokeelle. Mentiin lähtöpaikalle ja taas Luna tarvitsi tuplakäskyn maahan. Hieman tätä ihmettelin, mutta en sitten kiinnittänyt siihen enempää huomiota. Itse liike sujui ihan ok, Luna lähti hitaassa laukassa, pysähtyminen valui hieman. Siitä tultiin sivulle hieman vinoon.  Kehuin Lunaa normaaliin tapaan innostaen, mutta neiti vaan istui ja mulkoili minua. Tässä vaiheessa tajusin että jos perjantaina oli vire korkea, niin nyt se vire oli kadonnut jonnekin pohjamutiin.

Arvosana:  8

Tunnistusnouto

Tämä liike sujui tällä kertaa paljon paremmin. Luna odotti nätisti kun hipelöin kapulan, käskystä lähti tavallista hitaampaa laukkaa kapulariville. Kapulat haisteltiin nätisti ja oma nostettiin hyvin. Palautuksessa laukka tippui raville ja perusasento oli jälleen hieman vino.

Arvosana: 9,5

L-Liike (istu & seiso)

Tämä meni ihan hyvin, seuruu oli hieman hapuilevaa ja istumiseen annoin hieman vahvemman kroppa-avun.  Seisominen oli hieno, mutta taas perusasento jäi vinoksi.

Arvosana: 9



Ruutu

Viimeisenä ensimmäisessä sarjassa oli ruutu, olin ottanut kehänreunalla pariin otteeseen missä ruutu-kysymystä. Otin tässäkin hyvin meille matkaa taaksepäin jotta saimme kunnon suoran kohti ruutua. Luna näytti bongaavan ruudun hyvin. Luvan saatuani lähetin neidin eteenpäin. No, Luna kaarsi ensin vasemmalle aivan kuin olisi menossa systerin luokse, sanoin uuden ruutukäskyn ja nyt neiti sitten lähti oikealle jo hieman ihmeissään. Tässä vaiheessa tuli ehkä pyöriteltyä silmiä ja sanoin ruudun kolmannen kerran. Nyt Luna kääntyi oikeaan suuntaan ja juoksi ruutuun. Maahan mentiin ensimmäisestä käskystä ja loppu sujui ongelmitta. 

Arvosana: 6

Siihen loppui meidän ensimmäinen puolisko. Tässä vaiheessa en vielä ollut heittänyt hanskoja tiskiin, mutta olin jo tullut siihen tulokseen että Luna ei ole kovin työintoinen tällä kertaa. Mentiin laukulle, josta Luna sai palkan. hieman siinä pohdiskelin että miten minä nyt neidin palkkaan, kun minulla oli vain yksi superpalkka. Annoin sitten herkkupussista useamman namin kerralla ja jätin superpalkan myöhäisemmäksi.

Ei siinä kauaa taas kerinnyt odottelemaan kun piti mennä uudelleen kehään. Tässä vaiheessa Luna totesi että antaa riittää.

(c) Merete Pelkonen
Ohjattu nouto

Arvoin meille oikean puolen, mistä olin tyytyväinen, koska vasemman kapulan vieressä oli myös estehyppy. Luna tosin oli jo niin laiskahkolla päällä, että tuskin se olisi hyppyyn mennyt muutenkaan.  Liikkeelle lähtö oli ihan ok, täyskäännös meni löysäksi. Pysähtymiseen tarvittiin kaksi käskyä. Itse nouto sujui hyvin. Palautus jälleen hieman vinoon.

Arvosana: 7,5

Kaukokäskyt

Vaikka olin tätä yrittänyt innostaa Lunalle ennen kehään tuloa, niin ottaen huomioon Lunan mielentilan en yllättynyt yhtään ettei se nyt sujunut kovinkaan hyvin. Vaihdot oli itse asiassa samat kuin perjantaina, eli I-S-M-S-I-M. Ensimmäiseen istumiseen tarvittiin tuplakäsky. Kerkesin jo pelkäämään, että nouseeko neiti ollenkaan, koska ensimmäiseen ei reagoitu mitenkään. Nousihan se onneksi. Seisominen vaati tuplakäskyn, sekä toinen seisominen tehtiin istumisen kautta. Vaihdot tosin onnistuivat niin ettei Luna liikkunut ollenkaan.

Arvosana: 6

Seuraaminen

No, ei ollut ihan parasta seuraamista, mutta se olikin jo arvattavissa. Heti lähdettiin peruuttamaan, Luna meni vinoon ja peruutus jäi päälle. Neiti nimittäin tuli sivulle, peruutti, tuli sivulle peruutti uudestaan. Jonkin verran irtoamista tapahtui muualla seuruuliikkeessä. Toinen peruutus meni samalla tavalla. En ajatellut liikkeen loppuvan vielä siihen, joten en kiinnittänyt Lunaan tarpeeksi huomiota. Se ei nimittäin ollut perusasennossa.

Arvosana: 6

Metallinouto

Viimeisenä oli liike, jonka ajattelin sujuvan ongelmitta. Menimme esteen luokse ja kun tuomari käski korottamaan estettä, katselin sitä korkeutta hieman kauhuissani. Lunalla on este yleensä ollut 30-35cm korkea, nyt se oli reilu 40cm varmaan jopa 45cm koska esteen reuna oli samalla korkeudella kuin Lunan päälaki.

Heitin kapulan ja lähetin Lunan noutoon. Tähänkin tarvittiin kaksi käskyä, koska neidin huomio oli kentän toisella puolella kävelevissä koiranulkoiluttajissa (ja siellä oli yksi vaihteeksi Laran näköinen koira). Luna pääsi esteen yli ihan hyvin, haki kapulan ja kääntyi, mutta sitten esteen korkeus tulikin ongelmaksi. Neiti oli niin lähellä estettä todetessaan ettei pääse sen yli, joten minun lisäkäskykään ei olisi enää auttanut, joten Luna ei voinut muuta kuin kiertää esteen.

Arvosana: 0



Kokonaisvaikutus: 8

Huomautusta tuli seuraamisen väljyydestä sekä vinoista perusasennoista. Isoin ongelmahan meillä oikeastaan oli se että melkein kaikki vaati tuplakäskyt tänään.

No tällä kertaa oli tällainen päivä, Luna ei ollut niin messissä kuin olisi voinut olla. Tälläkään kertaa meillä ei oikeastaan liikkeissä ollut ongelmaa, kaikki suoritettiin niin kuin piti (paitsi hypyn kierto, mutta sen pistän kyllä liian korkean esteen piikkiin), vire vaan oli liian matala mikä sitten vaati ne tuplakäskyt.

Paha tuota virettäkään oli ennakoida, kun ajattelee että perjantaina oli vain toisenlainen meno. Minulla oli hienot suunnitelmat laskea hieman palkan tasoa (eli en palkkaisi odottaessa nakeilla) ja kehuisin rauhallisemmin kehässä. No ne nakit unohtuivat kotiin kun niitä sitten olisinkin tarvinnut, mutta kehua yritin mahdollisimman innostavasti. Olisi myös pitänyt tajuta olla antamatta aamuruokaa, jos se työinto oli siitä herännyt. Voihan myös olla että sekään ei olisi tilannetta pelastanut.

Pisteitä meille siis kertyi tällä kertaa 213,5p ja VOI3 –tulos. Sijoituimme tällä 2./3. Toivottavasti tästä olisi suunta vaihteeksi ylöspäin, kun nyt on tullut 1,2 ja 3 tulos.



Jos jotain positiivista voi sanoa, niin Luna ei vinkunut kokeessa pahemmin ollenkaan. Ja voin huoletta osallistua HSKH:n tokon voittaja-kurssille, vaikka itsessään liikkeet eivät vaadi sitä treeniä vaan nyt vire ja häiriöt menee työnalle.

2 kommenttia:

  1. Jos estekorkeus on ohjaajan mielestä liian suuri, voi esittää toiveen madalluksesta. :) Yksi lauta on 10cm (+ voi myös olla yksi välikoon lauta 5cm)ja laskeskelin, että neljä isompaa lautaa tuossa kuvassa olisi ollut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en vain tajunnut siinä sanoa mitään kun ajattelin vain arvioivani väärin. :/ Tiedän nyt seuraavia kertoja varten, että avaan suuni jos yhtään epäilyttää korkeus.

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)