sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Kierron houkuttavuuden lisääminen sekä kontakti eteenpäin

Tällä kertaa meillä oli omavalintainen aihe tokossa.

Päädyin ottamaan sen kiertonoutohässäkän, koska siinä nyt oli edellisellä kerralla ollut ongelmia. Tilanne oli siinä mielessä hieman erilainen, kun Luna oli käynyt pidemmällä lenkillä aamupäivästä ja keli oli todella lämmin, joten neidillä ei ollut ylimääräistä energiaa tuhlata sekoiluun.

Tein myös muutaman kierron bongauksen viereisellä kentällä asettaen tötsän korkean pk-hyppyesteen ja A-esteen väliin. Pientä hakuilua oli hyppyesteen luokse, mutta kun sen yli ei pieni cockeri päässyt, päätti neiti valita tötsän.

Pääsimme toisena kouluttajan silmien alle treenaamaan. Otimme kiertonoutohässäkän sunnilleen kisaetäisyyksiltä ja kouluttaja kävi heittämässä kapulat paikoilleen. Luna näytti bongaavan kiertotötsän hyvin ja lähti käskystä kohti vaikkakin vauhti oli hidas. Ja kerkesi siinä matkalla neiti vilkuilla toiveikkaasti kohti estettä ja kapulaa, mutta päätti kumminkin kulkea koko matkan tötsälle asti ja kiertää sen.

Kouluttaja totesi, että selvästi pitkä matka ei ole Lunan mieleen. Joten päätettiin kokeilla viime kerralla ehdotettua tapaa, että laitetaan namikippo kiertotötsän luokse. Eli kippo oli siis laitettu tötsän taakse oikealle, eli Luna joutuisi kiertämään ensin ennen kipolle menoa.

Täytyy sanoa, että siinä kävi kuten hieman pelkäsinkin. Luna on sen verran ahne, että kyllähän siitä vauhtia namikipon jälkeen löytyi. Mutta itse kiertäminen unohtui ja neiti yritti mennä lyhintä reittiä kipolle. Lopulta kouluttaja joutui laittamaan käden esteeksi, kun neiti vain pyrki uudelleen ja uudelleen kipolle vaikka kuinka yritin huudella kierrä-käskyä. Luna kyllä tiesi mitä piti tehdä, koska kouluttajan käden tullessa eteen, neiti katsoi kippoa, sitten kouluttajaa, taas kippoa ja tuhahti ja kiersi tötsän.

Pari kertaa tätä piti vielä toistaa, kunnes Luna totesi, että kipolle ei pääse ennen kuin tötsä on kierretty. Josta sitten päästiin toiseen ennakoituun ongelmaan. En tiedä kuinka usein muut koirat toteaa, että kun namikippo on tyhjä, niin se on oikeasti tyhjä ja tehtävä jatkuu. Luna puolestaan syö kipon tyhjäksi, sitten pitää tarkistaa kipon ympäristö ettei sinne ole pudonnut mitään ja kun ei löydy, pitää tarkistaa olisiko kippoon tullut lisää herkkuja. Eli se eteneminen siitä on hieman hankalaa. Jouduin oikeasti useamman kerran kutsumaan ja innostamaan neitiä, jotta se pystyi jättämään kipon sen jälkeen, kun se oli kertaalleen tyhjennetty.

Tämän treenin ainoa hankaluus on, että Lunalla tähän vaaditaan aina kaksi henkilöä. Koska jos tötsän lähettyvillä ei ole toista, joka tarvittaessa blokkaa kipolle pääsyn, Luna joko menee kipolle tai, jos minä kiellän kipolle menosta, lopettaa Luna kiertämisen kokonaan.

//Välikommenttina, onko muilla ongelmia videoiden lataamisessa Bloggeriin? Tämä uusi Blogger ei enää oletuksena anna hakea omia videoita YT:stä, eikä se tietenkään löydä omia piilotettuja videoita hakiessa. Ja sitten taas kun yritän ladata niitä suoraan tänne, tulee ilmoitus että tiedostot liian isoja. Tuntuu tyhmältä laittaa julkiseksi jotain 10 sekunnin videoita YT:hen kun muuten en saa niitä tänne...//

Tähän perään kotivideoita treenaamisesta, pitää yrittää etsiä mun tripod niin ei tarvitse yrittää kuvata itse. 


Ensimmäisessä videossa tehtiin kouluttajan ehdottamaa treeniä, jossa itse pystyn blokkaamaan kipon tarvittaessa. Alkuun heitin palkan kipon jälkeen kauemmaksi, mutta Lunalla meni aina hetki sen palkan löytymisessä. Yllättäen tulikin sitten mieleen, että pahus, mullahan on olemassa palkkauslaite! Ja se vielä toimikin, vaikka on varmaan pari vuotta vaan seisonut kaapissa.


Palkkalaitetta pystyin käyttämään myös tässä treenissä. Lunalla oli oli tosin alkuun vähän turhan suuri himo palkkalaitteelle ja tarjosi masiinan kiertoa tötsän sijaan. 

Meille jäi vielä vähän aikaa, joten katsoimme tyhjään lähetystä. Sanoin että olen opettanut sen Lunalle targetilla, välillä meillä on ympyrä ja välillä ei. Ongelma oikeastaan on, että Luna kaartaa helposti oikealle. Tietysti, pieni kaarre pienen koiran kanssa ei sinällään haittaa, koska aika isolla todennäköisyydellä se on kumminkin siellä ympyrän sisällä, mutta mieluiten yritetään päästä kaarteesta eroon. Kävin äkkiä hakemassa meidän targetin laukusta (kouluttaja nauroi meidän hienolle 5x5cm harmaalle pikkutargetille) ja vein sen paikoilleen. Koska emme olleet tehneet tyhjään lähetystä pitkään aikaan, saati tuolla kentällä ajattelin että ehkä on parempi mennä näyttämään targetti Lunalle ensin. Kouluttaja käski kumminkin tehdä koemaisena, joten palasin Lunan vierelle. Sanoin bongauskäskyn ja tällä kertaa Luna näytti katsovan kerrankin kunnolla oikeaan suuntaan. Siitä lähetin Lunan sitten eteenpäin. Itsellenikin hieman yllätyksenä, neiti lähti hyvällä vauhdilla eteenpäin. Vinoon kylläkin, mutta ei pahasti. Siinä vaiheessa kun sanoin pysäytyskäskyn, Luna oli ehkä metrin oikealle targetista. Neiti siinä kyllä sitten bongasi targetin ja itsenäisesti siirtyi sen päälle, mikä ei nyt kuulunut tehtävään, mutta mitä pienistä.

Kouluttaja totesi, että liike näytti itseasiassa oikeastaan todella hyvältä. Luna lähti vauhdilla eikä yhtään himmannut, mitä monet koirat tekee tässä liikkeessä kun eivät ole varmoja mihin pitää mennä. Korjausehdotuksena hän sanoi, että voisi kokeilla opettaa Lunaa katsomaan pelkästään eteenpäin tämän liikkeen alussa. Koska nyt kun Luna hakee perusasennossa kontaktia, nojaa se kropallaan vasemmalle ja kun siitä lähtee liikkeelle on rintamasuunta hieman oikealle. Eli jos Lunan saisi opetettua katsomaan suoraan eteenpäin, eikä ottamaan kontaktia, neiti todennäköisesti lähtisi suoraan eteenpäin ja kaarre todennäköisesti poistuisi tai ainakin vähenisi.

Hieman kartoin ajatusta, kun alussa Lunalla on ollut ongelmia kuulla lähtökäskyä, kun se keskittyy katsomaan jonnekin muualle. Mutta tietysti on taas muistettava, että tilanne on nyt hieman eri kuin viisi vuotta sitten. Joten kokeiltavahan sitä on. Aloitin tämän treenaamisen kotona pallon avulla, eli pyydän Lunaa katsomaan palloa ja yritän sanoa palkkasanan kun sitä palloa oikeasti katsotaan, ennen kuin Luna palauttaa kontaktin minuun. Ja välillä sitten heiluttelen kättä häiriönä ja Lunan on edelleen katsottava palloa. Tämän idean neiti on alkanut hiljalleen tajuamaan, mutta tästä on vielä pitkä matka että päästään tyhjään lähetykseen asti.



Tähän vaiheeseen ollaan päästy pallotreenin kanssa. Luna pystyy jo odottamaan about 2 sekuntia (xD) pitäen kontaktin palloon. Hieman tässä kyllä pohdin että mikä palkkaustapa olisi oikea, annanko palkan kädestä, jolloin kontakti palloon katkeaa vai heitänkö namin eteenpäin? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)