tiistai 6. helmikuuta 2024

Mystinen polvivaiva

Geishalla on nyt arviolta vuoden sisään tullut joitakin kertoja tilanne, jolloin neiti onkin kolmijalkainen..

Geisha nostaa oikean takajalan koukkuun, aivan kuin olisi tallannut johonkin inhottavaan ja sitä olisi tarrannut tassuun. Mutta tassusta ei löydy mitään. Tätä kestää lyhyen hetken (arviolta 10-20s?) ja sitten yleensä jalka palautuu käyttöön normaalisti tai saattaa pari askelta olla hieman "ontuvaa".

Ensimmäisen kerran tämä tuli keväällä lenkillä, kun Geisha tuli pusikosta yhtäkkiä kolmijalkaisena. Yritin tutkia mikä tassussa on (välillä esimerkiksi tarttunut takiainen aiheuttaa saman). Mutta en löytänyt jalasta mitään ja kun lopetin tutkimisen, lähti neiti heti normaalisti kävelemään. Tästä meni hetki (kuukausi-pari) eteenpäin, niin neiti oli seuraavan kerran kolmijalkainen. Tämä tapahtui kotona, Geisha oli ollut vain nukkumassa ja noustessaan oli yllättäen hyppinyt hetken kolmella jalalla.

Kolmas kerta oli joulukuussa Messukeskuksessa, neiti oli taas nukkumasta noustessaan (oli maannut oikealla kyljellä n. 30min laattalattialla kun söimme), pidellyt jalkaa ylhäällä.

Neljäs kerta oli nyt noin kuukausi sitten, olin käynyt Gn kanssa lenkillä ja tullut kotiin, riisunut neidiltä vaatteet pois jolloin ei ollut vielä mitään, riisuin omat vaatteet ja käännyin, niin Geisha seisoi edelleen siinä edessä, mutta taas oikea takakoipi ylhäällä.

Tässä vaiheessa totesin, että paras mennä tutkituttamaan se jalka. Oireilua on todella harvoin ja se on lyhytkestoista, mutta se on aina se sama jalka, joten jossain on vika. Mystisesti se ei liity mitenkään liikkumiseen, koska G ei mitenkään oireile jalkaa treenien tai riehumisten jälkeen, vaan nämä tulee aina tällein yllättäen.

Joten sain ajan Aveciin Tiiu Toijalalle. Tässä koirien kanssa eläessä on tullut todettua, että helpommalla ja halvemmalla pääsee kun suoraan vie suoraan erikoislääkärille. Yleislääkäri harvoin pystyy tekemään muuta kuin antamaan kipulääkekuurin ja käskee seuraamaan tilannetta.

Avecissa sitten tehtiin ensin käsikopelolla täysi tutkimus. Oikeassa takajalassa oli pieniä eroja vasempaan verrattuna (hieman nestettä polvessa, lihaksisto hieman pienempi, reagoi vahvemmin lihasten palpaatioon, issiashermon käsittelyssä reagoi).

Tiiu totesi, että reagoinnit nyt viittaisi polvialueelle, tassut ja varpaat olivat kunnossa ja niissä neiti ei reagoinut mihinkään. Neiti rauhoitettiin röntgeniä varten. Röntgenissä ei näkynyt mitään muuta kuin pienen pieni kulumamuutos polvilumpion alaosassa, joten lääkäri halusi vielä ultrata polven.

Ultrassakaan ei oikein löytynyt selitystä, kaikki nivelsiteet oli ehjät, pientä rappeumamuutosta näkyi uloimmassa nivelkierukassa, mutta se ei lääkärin mukaan selittänyt oireita.

Tässä vaiheessa lääkäri totesi, että hän jättäisi tutkimukset nyt tähän. Mitään isoa siellä polvessa ei ollut, mikä selittäisi oireilun ja ainoa mitä vielä voitaisiin tehdä olisi tähystää se polvi. Mutta koska oireilu on sen verran vähäistä ja harvoin, niin jos olisi hänen koira, hän ei siihen tässä vaiheessa lähtisi. Sanoi, että toki hän voi sen tähystää, jos minua häiritsee niin etten nukutuksi saa, mutta totesin että ehkä me jatketaan normaalisti ja seurataan. Jos jalan nostelua lähtee esiintymään useammin, niiin sitten tähystetään. Käskyksi tuli fyssarikäyntien jatkuminen (ollaan siis käyty muutenkiin n. 3kk välein joko hierojalla tai fyssarilla) ja sen oikean takajalan lihaksiston vahvistaminen, koska se nyt oli heikompi kuin vasemmalla.

Eli syytä ei nyt sitten löydetty, mutta onhan se ainakin nyt tutkittu ja tiedän että voidaan jatkaa normaalia harrastamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)