lauantai 19. joulukuuta 2015

Virallinen silmätarkastus

Keravan Animagissa oli maanantaina 14.12. paikalla silmäsairauksiin perehtynyt eläinlääkäri, joten ajattelin käyttää tilanteen hyväksi ja varata neidille virallisen silmätarkastuksen. Tietysti Animagi voisi tuollaisista ilmoittaa hieman aikaisemmin, nyt sattumalta huomasin heidän päivittäneen Facebookin sivuilleen asiasta tiedon ja aikaisin aika minkä sain, oli kello 11, kun työvuoroni alkoi 11.15. Onneksi sain esimiehen kanssa asiasta sovittua ja sovin tulevani töihin heti kun pääsen.
Menimme ohjeistuksen mukaan maanantaina paikanpäälle 20 minuuttia ennen aikaamme, jotta saimme Lunan silmiin laitettua mustuaisia laajentavat tipat. Sitten me odoteltiin. Alkuun neiti olisi halunnut päästä tutkimaan paikkoja (varmaan paljon muiden koiran hajuja), mutta lopulta meni maate meidän jalkoihin. Vaikka Luna ei eläinlääkärikäynneistä pahemmin pidä (tietää joutuvansa pöydälle sorkittavaksi), ei se sitä pahemmin etukäteen jännitä. Vasta kun vastaanottohuoneeseen päästään, yrittää neiti puikahtaa tuolin alle.

10 minuutin odottelun jälkeen lisäsimme vielä yhdet tipat silmiin. Lopulta eläinlääkäri kutsui meidät sisään ja selitti tapahtuman. Neidin silmiin siis katsottiin kahdenlaisella laitteella pimeässä huoneessa. Ennen tutkimuksen alkamista, eläinlääkäri kysyi onko Luna kiltti ja kun sanoimme tytön kyllä arastavan vieraita, ei ole purrut mutta murista on saattanut, halusi eläinlääkäri käyttää varmuudenvuoksi kuonokoppaa. Ymmärrettävästi kun työskentelee koiran naaman edessä. Laitoin Lunalle kangaskopan nassuun ja hieman neiti yritti tassuilla kaapia sitä pois.

Sitten vaan koira pöydälle ja valot pois. Luna aikalailla jähmettyi paikalleen (minä pidin kyllä kiinni) kun eläinlääkäri meni neidin naaman lähelle ja osoitti kirkkaalla valolla silmiin. Vasta kun lääkäri siirtyi koneelle kirjaamaan tuloksia, yritti Luna kiivetä pöydältä alas. Sitten eikun taas hyvä ote koirasta ja lisää tutkimista.

Eläinlääkäri totesi lopetettuaan että tuskinpa sitä kuonokoppaa olisikaan tarvittu kun neiti pysyi aivan tattina paikallaan.

Pienet huomautukset Luna sai hieman normaalia pienemmistä kyynelkanavista sekä aivan iiriksen reunassa olevasta mitättömän pienestä kehityshäiriöstä (PHPV / PHTVL) mikä ei kuulemma vaikuta mitenkään mihinkään, eikä kumpaakaan edes kirjata jalostustietojärjestelmään. Muuten puhtaat silmät. Jalostustietojärjestelmään tulee merkintä ettei ole perityviä silmäsairauksia.
Siinä mielessä olimme systerin kanssa tuloksesta yllättyneitä, kun olimme olettaneet neidiltä löytyvän ylimääräisiä ripsiä (Distichiasis), kun niitä löytyi kahdelta sisarukselta. Lunalla aina silloin tällöin silmät vuotavat, joten tämäkin tuki epäilyä, mutta vuoto nyt taitaa johtuakin niistä normaalia pienemmistä kyynelkanavista. Eli kyynelnestettä tulee hieman enemmän, ei se mahdukaan kyynelkanavista kunnolla pois ja silmät vuotavat.

Ylimääräiset ripset ovat cockerspanieleilla aika yleinen silmävaiva, mutta onneksi ei hirveän vakava.
Kennelliiton tekstiä lainaten:  ”Distichiasis tarkoittaa ylimääräisiä ripsiä, jotka tulevat ulos joko normaalin ripsirivin sisäpuolelta luomen reunasta. Luomen reunasta kasvavat ripset voivat kaartua ulospäin normaalien ripsien tavoin tai ne kääntyvät sisäänpäin kohti sarveiskalvoa. Ripset voivat olla pehmeitä tai kovia. Etenkin luomen sisäpinnan läpi suoraan sarveiskalvoa vasten kasvava ripsi voi aiheuttaa sarveiskalvon vaurioitumisen. Tämä ilmenee silmän siristelynä ja ylimääräisenä kyynelvuotona. Silmän sarveiskalvon pinnalla ’uivat’, pehmeät distichiasis-ripset eivät yleensä aiheuta oireita. Oireilevilta koirilta ripsiä voidaan poistaa nyppimällä, jolloin ne kasvavat uudestaan tai poistaa ne pysyvästi polttamalla tai leikkauksella. Vaiva on selvästi periytyvä, mutta periytymismekanismi ei ole tiedossa. Luokitellaan nykyään silmätarkastuksissa lieviin, kohtalaisiin ja vakaviin muotoihin”

Lunan sisaruksilla on merkattu distichiasis lievänä. Ripsethän on sellaisia että niitä kasvaa ja tippuu, joten jos parinvuoden päästä käyttää koiran uudestaan tutkimuksissa, voi tulos olla aivan päinvastainen. Eli koiralla jolla ylimääräisiä ripsiä on ollut, saa tällä kertaa puhtaan tuloksen, tai koiralle jolla aikaisemmin oli puhtaat silmät voi seuraavalla kerralla olla kasvanut ylimääräisiä ripsiä. Silmätuloshan on voimassa yleensä sellaisen pari vuotta.

Tuo Lunalta löytynyt kehityshäiriö on aikamoinen sanahirmu virallisesti. Kennelliiton tekstiä jälleen lainaten: ”PHTVL/PHPV (persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis/persistent hyperplastic primary vitreous) on kirjainlyhenne sairauksista, joissa linssin ja silmänpohjan välinen sikiöaikainen verisuoniverkosto ei surkastu normaalisti syntymän jälkeen. Löydös jaetaan vakavuudeltaan kuuteen asteeseen, joista aste 6 tarkoittaa sitä, että silmä on sokea. Lievimmässä asteessa (1) näkyy linssin takapinnalla ainoastaan pieniä pigmenttipisteitä, jotka eivät vaikuta näkökykyyn eivätkä muutokset pahene iän myötä. Vakavammissa asteissa muutokset voivat aiheuttaa linssin lisääntyvää samentumista.”

Eläinlääkäri sanoi, että cockerspanieleilla tätä ei pidetä edes sairautena, minkä takia siitä ei tule merkintääkään mihinkään rekisteriin. Että jos joskus olisimme aikoneet Lunaa käyttää jalostukseen, olisi vain kannattanut valita uros jolla ei kyseistä häiriötä ole. Mutta Luna nyt muutenkaan ei oikein ole luonteensa ja lonkkiensa takia parasta jalostusmateriaalia, joten tätä ei tarvinnut miettiä.

Silmätulospaperiin hän laittoi sen vain sivuhuomautuksena, joka menee kyllä cockereiden jalostustietoihin, jos joskus tätä alkaa esiintyä cockereilla enemmänkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)