Tietoja - Luna


Virallinen nimi: FI RTVA TK1 TK2 Isbahan's Mystery
Kutsumanimi: Luna
Syntynyt. 21.2.2014                                         Kasvattaja: Kennel Isbahan (Montonen Virpi&Kärki Aila)
Emä: Isbahan's Loving India                            Isä: C.I.B. PL MVA RO MVA Molkara's Exige
Rotu: Cockerspanieli                                        Väri: Punainen
Säkä: 34,6cm                                                   Paino: n.10kg

Lonkat: C/C, nivelrikkoa 04/20                       Polvet: lat 2/1
Kyynärät: 0/0                                                   Selkä: VA0 (terve), SP0 (normaali), LTV0 (terve)
Silmät: PHPV / PHTVL aste 2,5-3
Sydän: sivuääni, aste 2, kammioväliseinämäreikä

Muuta terveydestä: herkkä vatsainen, oireilee ripulina sekä närästyksenä. Vatsa on löysä heti kun saa jotain omasta nappulasta poikkeavaa. Närästys vaatii happosalpaajalääkityksen 1-4 kertaa vuodessa. 

SPA: SPA1
Näyttelyt: ERI
Toko; TK1, TK2, VOI1 x1
Rally-Toko: FI RTVA
Agility: 1.lk Luvax2

Saavutukset
Vuoden tokocockeri 2017

Lisää Lunan kilpailutuloksia löydät TÄÄLTÄ.

Lunan kulut vuodelta 201920182017 | 2016

Sisarukset:
Isbahan's History
Isbahan's Century
Isbahan's Antique

Luonne:

Lunan luonne on hieman hankala, se osittain on kuin normaali cockeri ja osittain ei. Perheen kesken jos ollaan on Luna oikea rakkauspakkaus, se tykkää pusutella ja halia, innostuu kaikesta ja haluaa olla kaikessa mukana. Ainoastaan suihkuun neiti ei halua tulla perässä.

Sitten jos mukaan tulee vieraita, muuttuu koira melkein kokonaan. Tuo on ollut vierasarka ihan pennusta asti. Luna murisee ja haukkuu vieraat ihmiset eikä aina anna vieraiden tulla silittämään. Tilanne on hieman parantunut ihan pentu-ajoista, silloin kukaan vieras ei saanut koskea. Nykyään osa vieraista, ihan tuntemattomistakin, saa silittää ja silloin tällöin Luna jopa pyytää lisää rapsutuksia. Edelleenkin kyllä muristaan ja haukutaan, varsinkin jos vieras erehtyy tytölle lässyttämään. Jos vieraat eivät huomioi Lunaa mitenkään, niin ei Lunallakaan ole mitän ongelmaa olla isossakaan ihmisporukassa. Onneksi Luna on enemmän sitä luonnetta että se väistää jos vaan mahdollista, mutta kuten moni on varoittanut aran koiran kanssa saa koko ajan kyllä olla valppaana, koska aina on riski että se saattaa puraista.

Iän myötä on myös tullut valikoivuutta koirakaverien suhteen. Vanhat tutut käyvät seuraksi, mutta vieraita koiria inhoaa.

Lunan tarina:

Luna syntyi Isbahanin kenneliin Kuvansiin helmikuussa 2014. Pentuja oli alkuun 5 (2n + 2u punaista ja 1u musta), mutta musta pentu ei selvinnyt ensimmäisestä viikosta. Kävimme katrasta katsomassa kertaalleen ennen hakua. Luna oli pennuista se energisin, se kiipeili tavaroiden päällä ja repi kaikkea mitä vain suuhunsa sai.

Luna haettiin huhtikuussa 2014. Kasvattajalla meno ei ollut rauhoittunut yhtään, Luna tuntui olevan pentueen rasavilli edelleenkin. Kun kasvattaja otti tytön pois pentuaitauksesta, aloitti se kunnon rähinäleikin hieman vanhemman narttupennun kanssa. Kahvittelun jälkeen nappasimme pennun kyytiin. Lunalle oli omat valjaat ja matkustuskori autossa, mutta neiti ei kopassa välittänyt olla. Muuten matka meni todella hyvin, Luna ei itkenyt sisarustensa perään ollenkaan vaan hetken ihmettelyn jälkeen jäi syliini nukkumaan. Pysähdyimme kotimatkalla muistaakseni 3 kertaa, jotta neiti pääsi tekemään tarpeensa, mutta tyttö oli asiasta eri mieltä. Me vain seisoimme ulkona ja Luna ihmetteli ympäristöä mitään tekemättä. Jatkoimme matkaa. Vasta kun Keravalle pääsimme ja kävelimme parkkipaikalta kotia kohti, suostui Luna pissaamaan.

Lunan arkuus tuli esille heti kotiin tullessa. Täti tuli Lolan kanssa pentua katsomaan ja normaalisti pentu menisi vieraita tutkimaan, niin Luna istui sivussa eikä lähestynyt tätiä tai Lolaa ollenkaan. Sama juttu oli kun reilun viikon päästä kaveri tuli lapsensa kanssa, Luna ei tehnyt mitään liikettäkään, että olisi itse mennyt tutustumaan vieraisiin. Ulkona vieraat olivat vielä pelottavampia, kaikki kierrettiin niin pitkältä kuin remmi vain riitti. Yritimme kaikkemme sosiaalistamisessa, otimme neidin mukaan kaikkialle minne sen vaan sai ottaa, pyysimme vieraita antamaan nameja jotta vierasta tulisi mahdollisimman positiivinen asia.

Vieraat koiratkin olivat alkuun pelottavia, mutta Lolaan tottumisen jälkeen alkoivat muutkin koirat kelvata nopeammin.

Luna oli pentuaikana rehellisesti sanottuna aika kamala. Minulla on kumminkin kokemusta kahden cockerspanielin pentuajasta (tädin edellinen Noona ja nykyinen Lola) ja kumpikaan ei ollut läheskään yhtä kamala. Neiti oli todella kovapäinen ja energiaa riitti liiaksikin. Luna myös puri todella paljon ja pitkään. Yritimme kaikkea puremisen vähentämiseksi; huomioimattomuutta, kieltämistä, huomion siirtämistä johonkin leluun/luuhun ym. mutta mikään ei auttanut ollenkaan. Vähänkin kun yritti kotona liikkua niin naskalit oli nilkassa tai housun lahkeessa kiinni. Ja jos niitä naskaleita ei voinut upottaa meihin, niin neiti ihan varmasti upotti ne johonkin kiellettyyn. Tapetin repiminen seinästä oli pitkään Lunan ykkösjuttu.

Aloitimme pentukoulun, jotta saimme jotain kuria vallattomaan pentuun. Olin alkuun kuukauden kotona pennun kanssa, joten saimme sisäsiisteysharjoitukset hyvälle mallille.


Nuoruus

Onneksi Lunakin hiljalleen kasvoi ja se pureminen jäi taakse, mutta nuoruusaika toi sitten uudet ongelmat. Yksi pahimmista oli resurssiaggressiivisuus. Tämä ei onneksi kohdistunut ihmisiin vaan melkein ainoastaan Lolaan. Moni sanoi että aikuinen koira näyttää pennulle rajat, kun tämä kasvaa tarpeeksi, mutta meillä näin ei käynyt. Ja Luna tajusi sen itsekin. Pikkuneiti sai pompottaa Lolaa miten tahtoi aivan pienestä pitäen ja kun Luna kasvoi, se alkoi yksinkertaisesti omia kaiken ja puolusti ”omaansa” päälle käymällä. Kyllä siinä hieman tuli mietittyä että mitäköhän tästäkin lopulta tulee, kun jouduin pitämään hampaat irveessä raivoavan Lunan hihnassa kiinni, jotta Lola sai syödä ruokansa. Lola ei myöskään saanut kävellä lelujen tai meidän ohi ilman että Luna meinasi käydä päälle tai esti vanhemman neidin kulkemisen.

Vierasarkuus ei ollut helpottanut yhtään vaan pikemminkin pahentunut kun neiti oppi käyttämään ääntään. Luna alkoi reagoida haukkumalla kaikki, jotka vähänkään kiinnittivät siihen huomiota. Mutta muutamaan vieraaseen ihmiseen neiti oli jo kerinnyt kunnolla tottumaan. Moni pisti tämän mörköiän piikkiin, mutta itse ajattelin kyseen olevan jostain muusta, koska samanlainen neiti oli ollut pentuajoista alkaen.

Koulutuskin jatkui ja Luna itse asiassa näytti olevansa melko hyvä treenaamaan. Siirryimme pentukursseista tokotunneille ihan ajatuksena saada neidistä helpommin hallittava. Yllättäen toko sujuikin meiltä ja siitä jäi meille se päälaji. Tietystikään Lunalla ei mitään hirveän hyvää keskittymiskykyä vielä ollut, mutta sillä mentiin mitä neiti jaksoi. Arkielämä alkoi muuten hiljalleen helpottua.

Yksinolo-ongelmia alkoi myös esiintyä. Luna nimittäin repi todella pitkään kaiken mahdollisen hyllyiltä alas. Se myös tuhosi varmaan 5-6 tietokoneen laturia, pari puhelimen laturia, silmälaseja muutamat ja kilpikonnan heinäpussit. Roskis oli myös usein kaadettu ja tyhjennetty kun kotiin tultiin. Luna myös jäi ulvomaan perään. Ulvontaa kesti ehkä korkeintaan vartin verran ja sen jälkeen satunnaisesti pitkin päivää.


Aikuisikä (n. 3-4v)

Onneksi nuoretkin kasvavat vielä. Arki on helpottunut ennestään, kun Luna on iän karttuessa alkanut hiljalleen rauhoittumaan. Keskittymiskyky on parantunut huomattavasti.

Olemme joutuneet kovalla kädellä puuttumaan Lunan resurssiaggressiivisuuteen, mutta siinäkin on selvää parantumista tullut. Meillä oli jossain vaiheessa tilanne, että Lola ei yksinkertaisesti enää uskaltanut liikkua ollenkaan pelkäämättä ettei Luna käy päälle. Eikä niitä Lunan hyökkäyksiä aina voinut edes ennalta arvata, se vaan kävi päälle. Kun tappelu syntyi, menimme äkkiä väliin ja Luna joutui ärähdyksen saattelemana eristykseen. Luna myös sai kehuja paljon kun antoi Lolan liikkua tilanteessa, jossa aikaisemmin olisi vähintäänkin ärähtänyt.  Nyt tytöt voivat syödä lähekkäin ilman ongelmaa ja Lolakin uskaltaa taas liikkua omilla jaloillaan. Alkuun hyökkäyksiä tapahtui parhaimmillaan päivittäin, nykyään tahti on ollut 1-2 kertaa vuodessa. Pientä ärinää on edelleen silloin tällöin, mutta se on sallittu, koska murina kuuluu koirien väliseen kommunikaatioon.

Aikuisikä on tosin tuonut mukanaan muutakin. Vieraista koirista ei tykätä enää ollenkaan. Niitä siedetään treeneissä, kunhan eivät tule liian lähelle.

Kova työ ja totuttaminen on tuonut hieman parannusta Lunan vierasarkuuteen. Edelleenkään se ei tykkää, että vieraat tulevat silittämään ellei se itse tee aloitetta (= mene luokse), mutta nykyään Luna voi olla isossakin porukassa eikä se välitä ympäröivistä ihmisistä. Plus yhä useammin se menee itse vieraiden luokse silitettäväksi. Ei se edelleenkään näytä siitä täysillä nauttivan (häntä menee alas ja on varovaisen oloinen), mutta se on jo iso askel meidän mittakaavassa. Kasvattajan kanssa olen ollut puheissa ja hän on sanonut muilla sisaruksilla olevan samaa piirrettä, eli vieraista ei välitetä. Eli tämä luonteenpiirre tulee perimästä. Olemme saaneet tilannetta paljon paremmaksi verrattuna pentuaikoihin, mutta kyllä se on nyt jo tullut selväksi että tuskin tuosta vieraita rakastavaa koiraa tulee koskaan. Mutta kunhan se nyt vielä oppii olemaan sen puoli minuuttia hiplattavana, mitä meidän harrastukset vaativat niin sekin on jo riittävä. 

Harrastukset:

Harrastuksissa Luna on todella helppo hyvinä päivinä ja ärsyttävä niinä päivinä kun kaikki muu kiinnostaa enemmän.

Päälajina meillä on toko, jossa Luna on näyttänyt olevansa taitava. Alokasluokan alkuvaikeuksien jälkeen ollaan menty kokoajan ylöspäin. Rally-toko aloitettiin 2018 tokon ohelle ja siinä on päästy helposti etenemään tokotaustan ansiosta.

Agilityakin harrastettiin sekä kursseilla että silloin tällöin omatoimisesti. Hieman kyllä harmittaa Lunan C-lonkat tässä tapauksessa, vaikka kolme eri ihmistä (oma eläinlääkäri, kasvattaja ja kennelliiton lonkia arvioiva eläinlääkäri) oli sitä mieltä että hyvin pystyy agilityä harrastamaan, kolkuttaa koko ajan takaraivossa pieni epäilys. Agility sitten jätettiin myöhemmin pois kokonaan, silloin tällöin voidaan jossain putkiralleissa käydä.

Mätsäreissäkin käydään totuttelemassa vieraisiin ihmisiin ja siihen että tarvittaessa tyttöä voidaan katsoa pöydällä. Siitä Luna tykkää ja ei tykkää - esiintyminen, kuten kentällä juoksu ja seisominen on ihanaa, mutta se tuomarinpöytä ei niinkään.

Uusimpana lajina meillä tuli 2019 koiratanssi.

Sairaushistoria:

2020 huhtikuu - takapään kipuilu - lonkkien nivelrikko edennyt - kipulääke 7pv, cartrophen kuuri
2020 maaliskuu - vestibulaarikohtaus - tod.näk. vatsataudista johtuva?
2020 maaliskuu - vatsatauti - antibioottikuuri, pahoinvointilääke
2020 tammikuu - takapään kipuilu - 3pv kipulääke ja hieroja
2020 tammikuu - murtuneen hampaan poisto
2019 marraskuu - hiivatulehdus korvissa
2019 maaliskuu- sydänultra, pieni läppävika ja täten sivuääni sydämessä
2018 maaliskuu - suolistotulehdus -antibioottikuuri
2018 tammikuu - nenäpunkki
2017 kesäkuu - kohtutulehdusepäily (oli väärä hälytys)
2016 joulukuu - murtunut kannuskynsi - nukutus, vaurioituneen kynnen poisto, 3-5pv kipulääkekuuri
2015 marraskuu - närästys - 2 viikon happosalpaaja kuuri

Käydyt kurssit:

2019
Rally-tokon voi-mes kurssi lokakuu-huhtikuu - HSKH
Koiratanssin alkeiskurssi lokakuu-huhtikuu - HSKH
Rally-tokon voi-mes kurssi toukokuu-elokuu - HSKH
Tokon voittajaluokan kurssi toukokuu - HSKH
Rally-tokon Mes-ratakurssi tammikuu-huhtikuu - HSKH

2018
Tokon voittajalk kurssi - HSKH
Rally-toko Mes-ratakurssi - syyskuu -> - HSKH
Rally-toko avo-voikurssi - toukokuu-elokuu - HSKH
Tokoleiri 2pv kesäkuu - HSKH
TOKO omat ongelmat - kesäkuu - HSKH
TOKO omat ongelmat kurssi - helmikuu-maaliskuu - HSKH
TOKO kisakurssi tammikuu- toukokuu - HSKH
Rally-tokon alo-avokurssi tammikuu-toukokuu - HSKH

2017
Rally-Tokon alkeiskurssi - helmikuu - ShowHauCenter
TOKO jatkuvaryhmä - maaliskuu-toukokuu - Koirakeidas
TOKO omat ongelmat kurssi - joulukuu17-tammikuu18 - HSKH

2016
Nosework jatkokurssi syyskuu-joulukuu - Koirakeidas
Nosework alkeiskurssi toukokuu  - Koirakeidas
Temppu/aktivointi verkkokurssi huhtikuu-toukokuu - Koirakoulu Kompassi
Agilityn jatkokurssi - helmikuu-huhtikuu - PiskiTiski
TOKO jatkuva ryhmä tammikuu-kesäkuu/syyskuu-joulukuu -> Koirakeidas

2015
Agilityn alkeisjatko - marraskuu15-helmikuu16 - PiskiTiski
TOKO - syyskuu-marraskuu  - Koirakeidas
Agilityn alkeet - syyskuu  - Koirakeidas
TOKO - elokuu  - Koirakoulu TOKO-luokka
Jäljestyksen alkeet - toukokuu  - Koirakeidas
TOKO - maaliskuu-kesäkuu  - Koirapalvelu Virike
Saa katsoa ja koskea -kurssi - helmikuu  - Koirakeidas

2014
TOKO - heinäkuu14- helmikuu15 - Pawtrack
Pentukurssi - elokuu - Cockerspanielit ry
Pentukoulu - kesäkuu - Pawtrack


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)