lauantai 6. helmikuuta 2016

Se ensimmäinen tokokoe

Nyt se on sitten takana, meidän ensimmäinen tokokoe.  Minä jännitin koko edellisen viikon tulevaa koetta ja varmaankin sen takia näin joka yö siitä unia. Yleensä unet päättyivät kyllä ihan hyvin. Itse koepaikalla ei sitten jännittänytkään niin paljoa, mutta tilanne muuttui kun kentälle päästiin.

Koe pidettiin Porvoossa ja tuomarina oli Laisi Harri. Minun mielestäni tämä oli mukava tuomari, vaikka Luna oli asiasta hieman erimieltä. Neiti ei olisi halunnut päästää tuomaria tutkimaan ollenkaan, joten jouduin tukemaan tyttöä enemmän. Juoksutarkastuksessa neiti piilotti persuunsa niin että jouduin pariin otteeseen nostamaan sen takapään kunnolla ylös.

Kokeessa hyvin huomasi myös millaisilla koirilla tokoilu on ehkä hieman helpompaa, olimme nimittäin ainoa "pieni" koira (cockerihan teorissa luetaan keskikokoiseksi, mutta pieni se on kaikkii muihin verrattuna) koko kokeessa. Paimenkoiria oli suurin osa, kaksi saksanseisojaa sekä kaksi muuta (toinen näytti partacollielta, toisesta ei mitään tietoa).  



Olimme Lunan kanssa numerolla 5, joten saimme nähdä muutaman suorituksen ennen omaa vuoroa.

Paikkamakuu

Meitä oli kolme koirakkoa kerrallaan paikkamakuussa. Me olimme keskellä, mikä sopi yllä ihan hyvin. Reunapaikoilla oleminen tarkoittaa aina pidempää odottelua. Luna kuunteli hyvin, eikä ennakoinut ollenkaan. Ainut missä sydän jätti lyönnin välistä, oli kun käskin neidin maahan ja tämä oli nousemassa kerjäämään. Onneksi taisi Lunakin tajuta että nyt oltiin tekemässä väärää liikettä, koska nopeasti se lösähti maahan. Luna pysyi paikallaan koko paikkamakuun hyvin, vaikka minusta tuntui että sydän lyö ittensä rinnasta ulo. Välillä neiti vähän vilkuili sivulle, mutta muuten piti katseen minussa.  Palatessani Luna nousi istumaan ensimmäisestä käskystä.

Pisteet:  10

Seuruu

Sitten meidän kauhu. Luna lähti ihan hyvin liikkeelle, mutta jo ensimmäisen käännöksen jälkeen alkoi jätättää. Mitä lähemmäs loppua päästiin, sitä enemmän tuo jätätti. Pari kertaa sanoin seuraa-käskyn väärässä kohdassa (esim. täyskäännöksen kohdalla), mutta tuomari ei tästä rokottanut mitään kauheita.

Pisteet: 7

Hyppy

Hyppy oli liike, minkä onnistumisesta olin lähes 100% varma. No sitä se ei sitten ollutkaan. Liikkeessä kun sai valita jättääkö koiran mihin kohti, kunhan se oli 2-4 metrin välillä, päätin neidin jättää siihen 2 metriin. Sitten en tiedä sanoinko käskyn jotenkin oudosti, kun Luna lähti todella varoivaisesti tulemaan ja olikin sitten jo esteen edessä. Vauhtia kun ei ollut ollenkaan, ei tyttö voinut muuta kuin kiertää esteen ja tulla perusasentoon. 

Yllätyin, koska tähän mennessä Luna ei ollut koskaan kiertänyt estettä. Jälkeen päin pohdin, että pitää seuraavalla kerralla jättää Luna kauemmaksi, jotta vauhdinotto matkaa olisi enemmän, vaikka tyttö alottaisi hitaalla vauhdilla.

Pisteet: 0

Noutokapulan pito

Tässä meillä ei ollut ongelmia, kuten olin ajatellutkin. Minä hieman ennakoin ja olin antamassa kapulaa Lunalle ennen liikkurin käskyä, mutta muuten hieno suoritus.

Pisteet: 9,5

Seuraamisesta maahan 

Tässä virhe tuli siinä että minä jätin Lunalle kaulapannan kaulaan. Lähdimme liikkeelle hyvin, mutta kesken kaiken panta alkoi kutittaa ja Luna pysähtyi rapsuttamaan. Jäin siinä sitten odottamaan ja annoin uuden seuraa -käskyn kun rapsutus loppui. Luna palasi vierelle ja liike saatiin hienosti loppuun. Tämä pysähdys söi sitten pisteitä. Ensikerralla tiedän jättää pannan pois.

Pisteet: 5

Luoksetulo 

Puolipistettä lähti kun perusasento oli hieman vino, mutta muuten nappi suoritus.

Pisteet: 9,5

Kaukokäskyt

Tämä oli yksi osio, missä feilausmahdollisuus oli isompi kuin muissa ja näin siinä sitten kävikin. Luna meni maahan hienosti, mutta ei noussut käskyllä ylös. Ei edes sillä toisella. Pienen nytkähdysliikkeen tyttö teki joka kerta, mutta ei sitten noussut. Nollille meni siis.

Kokeen jälkeen otin kaukot uudestaan ulkona, eivätkä ne sielläkään aluksi onnistuneet. Luna teki samoja nytkähdyksiä kuin kokeessakin nousematta kumminkaan ylös.

Pisteet: 0

Kokonaisvaikutus 8

Kokonaispisteet. 134,5 eli ALO3

Ei siis mennyt nyt ihan niin kuin olin suunnitellut, meillä oli kumminkin hyvät mahdollisuudet ALO1:een. Mutta ei sentään hylättyä saatu. :D Ensi kerralla uusi yritys.

Ajattelin pitää ainakin parin kuukauden tauon ennen seuraavaa koetta, jotta saamme treenata hieman enemmän. Katselin, että tuolla Porvoossa olisi seuraava koe 2. huhtikuuta, siihen olisi sopivasti se pari kuukautta aika. Pääasiassa pyrin varmaankin vahvistamaan kaukoja ja seuruuta, hypyssä kun meillä ei ole normaalisti mitään ongelmaa niin en paneudu siihen hirveästi. Tietysti yritän ottaa hypyn hieman useammin mukaan omiin treeneihin.

Tässä video vielä kokeesta. Systeri sähläsi kameran kanssa eikä saanut paikkamakuuta videoon ja tässä videossa se unohti tarkentaa kuvan, mutta toivottavasti näkee jotain. 


EDIT:
Ei sitten tullutkaan taukoa, ilmotin Lunan 20.2 olevaan kokeeseen Vantaalle. Jäin miettimään että meidän virheet oli jotenkin hölmöjä, joten lähdetään kokeilemaan uudestaan. :D

2 kommenttia:

  1. Eikä, nuo kaukokäskyt! Jotenkin huvitti, kun Luna vain heilutti häntää, kun sanoit istu. Ihana! :D Tuo seuruu meni minusta aika hyvin, sekä se liikkeestä maahanmeno. Olisi kyllä ollut nappisuoritus ilman sitä rapsuttelua! :D Siis Snuba ei ikinä mene noin nopeasti maahan, se oikein matelee.. Minkä kokoista kapulaa muuten käytät Lunalla? Minun on pitänyt ostaa sellainen jo jonkin aikaa, mutta kun en oikein tiedä, mikä on sopiva koko cockerille.. Täytyisi kyllä itsekin uskaltaa toko-kokeeseen. On vain harmi, kun en saa itsenäisesti treenattua sitä luoksepäästävyyttä ja ryhmässä makuuta.. Ne on ehkä meillä ne haasteellisimmat. Snuba kyllä makasi Bellan kanssa oikein kivasti, mutta vieraiden koirien kanssa se tuskin sujuu yhtä hienosti. :D Toki tuota hyppyä ei olla ikinä kokeiltu muulla kuin "luonnollisilla" esteille esim. puunrungoilla. Tosin koirapuistossa se kyllä hyppää renkulan läpi.. Taisi kyllä Lunaakin jännittää vähän tuo koetilaisuus! ;)

    VastaaPoista
  2. Mä en tiedä mitä tuo mun neiti oikein ajatteli kaukokäskyjen kohdalla, kun selvästi se kyllä kuunteli mua silmät tapittaen, mutta ei tainnut se rusina siellä päässä tajuta mitä mä sanoin. :D Totesin että ensikokeessa teen niitä kaukoja sitten siinä ulkopuolella sen verran että Luna varmasti ymmärtää mitä haen.

    Ja joo se liikkeestä maahanmeno ois ollu oikeesti varmaan 9:n arvonen jos Luna ei olisi jäänyt rapsuttelemaan. ._. No tästä opin, että jätän sen pannan pois seuraavassa kokeessa.

    Kapula mulla on muistaakseni Trixie (tai Karlie) -merkkinen ja painaa noin 175g (piti käydä oikein punnitsemassa) eli se taitaa olla se pienin? Tuo ainakin sopii Lunan suuhun hyvin. :D Minä alotin kapulatreenit ohjatunnoudonkapulaa käyttäen (Lunakin tiestysti oli vajaa puolvuotta ekoissa treeneissä niin se oli ainut minkä pentu sai suuhun), mutta piti myöhemmin siirtyä ihan tähän perus kapulaan kun neidillä on paha tapa alkaa pureskella sitä pikkukapulaa.

    Luoksepäästävyyshän on enään vaan pieni osio siinä alussa ennen paikkamakuuta. Meillä tuolla tuomari hiplasi koirat heti kentälle mennessä ja vaikka monesta paikasta on toitotettu, että koira pitäisi olla löysällä hihnalla siinä alussa niin kyllä tuolla muut piti koiristaan kiinni ja niin pidin minäkin. Tuomari ei olisi pystynyt koskemaan Lunaan ollenkaan jos oisin antanut sen olla löysällä hihnalla kun neiti vaan väisti. :D Mut ei tää tuomari siitä onneksi välittänyt, lässytti vaan Lunalle ettei häntä tartte pelätä. Sitten juoksu/pallitarkastuksessahan saisi jo ohjeistuksen mukaan pitää kiinni koirasta, ja se tehään heti siihen silittelyn perään. Mutta siis jos nyt on muuten edes jotenkuten ihmissosiaalinen koira niin sanoisin että ei tuota luoksepäästävyyttä tartte hirveästi harjoitella. :P

    Tuota hyppyä en edelleenkään oikein ymmärrä mitä siinä kävi, yleensä Luna on rakettina menossa esteille ja nyt meni näin. :D

    Kyllä taisi minun jännitys tarttua koiraankin, koska videolla näkee kuinka Luna jossain liikkeessä (nyt en muista missä) haukotteli. Voihan se olla että sillä oli tylsää vai väsyttikin, mutta luulen että se enemmän yritti purkaa jännitystä. :D

    VastaaPoista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)