maanantai 25. tammikuuta 2016

Treenejä ja tilannekatsaus

Agilityssa teimme jälleen rataa. Edeltävillä tuntilaisilla oli ollut viimeinen tunti, ja kouluttaja oli ajatellut että vikalla tunnilla on kivempi tehdä rataa kuin treenata jotain tiettyä. Radalla oli uutena esteenä pussi ja opettelimme myös uuden ohjaustekniikan, jonka nimihirmua en saanut mieleen enkä netin syövereistäkään löytänyt sitä.

Pääsenkö mä jo radalle?

Kurssilaisia oli edelleen vähän. Lola tosissaan jätettiin pois yltyneiden merkkailuhalujen takia, ja muista neljästä kurssilaisesta kolme oli kipeänä. Eli paikalla oltiin minä Lunan kanssa sekä rhodesiankoira Tinka. Pidimme kouluttajan pyynnöstä hieman lyhyemmän tunnin, kun hänen piti keretä junaan. Tämä kävi paremmin kuin hyvin, kun vain kahdella kurssilaisella kerkesimme käymään kentällä aivan tarpeeksi. Kolmannella kierroksella huomasi Lunan väsyneen hyvin kun vauhti tippui huomattavasti.



Rata itsessään ei ollut pitkä, esteitä oli 9 kappaletta. Tämä uusi ohjaustekniikka tapahtui estellä 5 ja 8. Eli putkesta koira ohjattiin seuraavan esteen taakse. Lähin interneistä löytämäni liike oli nimeltään twisteri, mutta sinäkin esteen jälkeinen ohjaus erosi tästä meidän harjoittelemasta. Ohjauksen näkee kyllä hyvin videolta (laatu tosin puhelin laatua, koska en muistanut ottaa kameraa mukaan), jos joku osaisi kerta sen oikean nimen. Videon rata oli viimeinen mikä tehtiin, eli neidin vauhti ei enää ollut ihan huipussaan. :)



Agilitytunnin jälkeen uni maittoi.
TOKO

Sunnuntain tokotunti meillä meni vähän niin ja näin. Edelleenkään en saanut Lunaa kiinnostumaan lelusta, tai leluista, koska otin tällä kertaa useamman mukaan. Yritin saada neitiä jahtaamaan lelua ja kun lopulta heitin palkkalelun, niin Luna vaan nouti sen minulle. Tyylillä ”tässä tämä lelu, anna mulle nyt se oikea palkka.”  Huijaamalla sain tytön hetkeksi repimään lelua, kun ängin leluun tulleista rei’istä nameja sisään, mutta tähänkin neiti kyllästy kun ei repimällä saanut niitä herkkuja pihalle. Pohdin kouluttajan kanssa tässä vaihtoehtoja, miksi lelu ei neidille kelpaa. Ensimmäinen ajatus oli se, että jos Lunalla on vaan niin nälkä, että herkut voittavat lelun. Aamuruoka on tarjottu 7-9 välillä riippuen minun työvuorosta ja iltaruoan olen tarjonnut treenien jälkeen. Meidän tunti on siis 20-21. Toinen ajatus oli, että olemme tuolla treenanneet nameilla niin paljon, että se on vain yksinkertaisesti tottunut siihen namipalkkaan.

Kouluttajan mukaan voisi kokeilla myös sitä, että vaihtaisi herkut lennosta kokonaan leluun. Eli herkuilla palkkaamisen lopettaisi tähän ja tästä eteenpäin palkkaisi pelkällä lelulla. Minä taas pohdin kannattaako tätä tehdä näin lähellä koetta, kun luulen että neidin pää on jonkin aikaa sekaisin palkanvaihdosta. Ehkä jatkan nyt kokeeseen asti tutulla namipalkalla. Pitää tosin alkaa ottaa enemmän koemaisia harjoituksia.

Tunnilla treenasimme ensimmäisenä ohjattua noutoa. Noutotreeni lähti ihan hyvin, olemme aloittaneet harjoittelun niin että Luna istuu edessä selkä kapuloita päin ja siitä lähetän sen joko oikealle tai vasemmalle. Koira on siis vajaan metrin päässä minusta.  Sitten kouluttaja kertoi miten se oikeasti tehdään. Olin osittain tietoinen oikeasta tekotavasta, eli koira vierellä ensin kävellään kapuloita kohti, tehdään täyskäännös ja kuljetaan tötsälle. Sitten tulikin se uusi juttu eli koiran kuuluukin seistä eikä istua siinä tötsän luona ja ohjaaja jatkaakin vielä matkaa tötsältä eteenpäin. Ajattelin että no, kokeillaan tällä oikealla tavalla. Eihän siitä sitten meinannut tulla mitään, kun Luna ajatteli kyseessä olevan kaukokäskyt.

Paloittelin treenin sitten osiin, eli otin vain tämän meille uuden seisomiskohdan mukaan. Pysyin itse siis siinä metrin korkeintaan puolentoista päässä Lunasta. Lunalla muutenkin näytti olevan hieman keskittymisvaikeuksia, kun jossain vaiheessa vieressä oleva kouluttaja oli muka aivan liian iso häiriö. Kapulalle ei voinut mennä kun vieras ihminen seisoi siitä muutaman metrin päässä. Kun olen ulkona treenannut tätä liikettä, ei niillä matkoilla ole ollut niin merkitystä, Luna on hakenut kapulan vaikka välimatka oli pidempi.

Hankaluuksia tuotti myös hallin toisessa reunassa treenaava iso terrieri, joka kesken treenin päättikin ottaa hatkat ja tulla tekemään tuttavuutta Lunan kanssa. Minä seisoin selkä heihin päin kun kuulin ohjaajan kutsuvan urostaan ja seuraavaksi tajusinkin terrierin olevan aivan siinä vieressä. Ei Luna siihen ensin mitään reagoinut, mutta varuilta otin neidin pannasta kiinni ja yritin toisella kädellä hätyytellä urosta muualle. Siinä vaiheessa alkoi tyttökin äristä, mutta sen se tekee aina kun tietää itse olevansa kiinni (minä roikun pannassa) ja toinen koira tulee lähelle.

Kouluttaja ja terrierin ohjaaja hakivat urokset aika nopeasti pois, ja minä kiitin mielessäni, ettei omistaja karjunut koiralle siinä Lunan lähettyvillä. Hieman tapahtuma söi neidin jo vähäistä keskittymiskykyä, kun tälle urokselle piti sitten alkaa murista kun se tuli treenatessa lähelle. Kerran jouduin Lunaa kieltämään kovempaa, kun tämä yritti kesken seuraamisen mennä ärähtämään terrierille. Lopputunnin tyttö sitten olikin kuin ei näkisikään ko. urosta. Minä tietysti vahtasin sivusilmällä heitä, kun terrieri vilkuili Lunaa vähän väliä. Varsinkin paikkamakuussa sydän tykytti että tuleeko se uros taas häiritsemään, kun ohjaaja uskalsi jättää sen makaamaan yksin.  Onneksi näin ei kumminkaan käynyt.

Näiden lisäksi otin Lunan kanssa tötsän kiertoa, tämän ihan vain innostaakseni tyttöä hieman. Liike on helppo ja sain neidin ajatuksen takaisin treeneihin häiriöiden jälkeen. Yritin saada liikkeeseen lisää vauhtia jälleen targetin avulla ja tällä kertaa se tuntui jopa onnistuvan. Aikaisemmin Luna on käynyt herkkulautasella ja jäänyt haistelemaan ympäristöä namien toivossa, mutta nyt neiti tajusi melko nopeasti että seuraava nami tuleekin vasta minulta.

Lopussa otimme myös hieman seuraamista. Välillä se sujui todella hyvin ja välillä taas neiti löntysti perässä.

Eli nopea tilannekatsaus tämän hetkiseen:

Paikkamakuu
Tästä olen 99,9% varma että meillä ei ole ongelmia. Luna ei ole viimeiseen ehkä puoleen vuoteen tehnyt treeneissä elettäkään että olisi nousemassa ylös.

Seuraaminen
Meidän murhekryyni. Välillä onnistuu täydellisesti ja välillä ei. Luna kyllä tietää mitä tässä tehdään, mutta vire on mitä on. Yleensä jos harjoittelen ulkona tai isommassa hallissa, niin neiti seuraa ihan hyvin.

Kapulanpito
Tästäkin olen täysin varma että onnistutaan.

Seuruusta maahan
Tässä on neiti mennyt hieman sekaisin kun olemme treenannet seuraa-istu ja seuraa-seisomista välillä. Eli Luna on viimeaikoina tarjonnut seisomista paljon herkemmin ja maahanmeno on vaatinut tuplakäskyn. Pitää siis tätäkin treenata tässä lyhyesti päivittäin, jotta nyt saadaan se maahanmeno sujumaan.

Luoksetulo
Tämä on myös liike missä en usko olevan mitään ongelmia.

Kaukokäskyt
Tämä on sellainen liike missä saatamme epäonnistua minun takia. Luna osaa liikkeen kyllä hyvin, mutta pelkään että jos minä sanon käskyt väärällä painotuksella eikä neiti niitä kokeessa ymmärräkään. Olen myös miettinyt pitäisikö käsimerkkejä vahvistaa tässä liikkeessä. Tällä hetkellä teen istu-käskyn ohella käsimerkin, ja jos sitä vahvistaisin niin että Luna nousee myös pelkällä käsimerkillä. Silloin ei minun äänenpainolla olisi aivan yhtä isoa merkitystä.


Hyppy
Tästä olen täysin varma että meillä ei ole ongelmaa, Luna hyppää mielellään ja on rutinoitunut tulemaan suoraan perusasentoon. En ainakaan keksi syytä miksi tässä epäonnistuttaisiin.



2 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut treenata lelun ja namin tasapainoa niin että koiralla opetetaan namiin ja leluun eri käsky jolla se saa ottaa sen. Toiseen käteen otat namiin ja toiseen lelun. Ahne koira pyrkii namille, tarjoatkin lelua. Jos koira vähänkin leikkii sillä, vapautetaan toisessa kädessä olevalle namille. Ideana että koira saa haluamansa palkan aina sen vähemmän kivan kautta. Se tuo palkkoja paremmin tasapainoon. Plus se on tosi mahtava temppu kun koira osaa valita oman paikkansa käskysanan mukaan :D Meillä tämä auttoi siihen että Priya alkoi leikkimään vaikka ruokaa oli tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kokeilla tätä. :D Mulla kun alkaa olla jo omat ideat loppu.
      Sinällään ihmettelen kun kotona ja ulkona se lelu kelpaa ihan hyvin. Totta kai jos kädessä on sekä lelu että nami niin sitten se valitsee sen namin, mutta tuolla treenatessa se lelu ei kelpaa vaikka namit ois piilossa. ._.

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)