perjantai 11. marraskuuta 2016

Hiljalleen kohti avointa luokkaa

En olekaan hetkeen puhunut meidän tokotreeneistä. Montaa ohjattua tuntia ei ole jäljellä tänä vuonna ja toivotaan että meidän tokoryhmä voi jatkaa vielä ensi vuonnakin. Ainakin Koirakeitaalta tuli kyselyä moniko olisi halukas jatkamaan.

Koda ja Luna metsälenkillä
Olemme tunneilla treenanneet noutoa, mikä sinällään on Lunalle helppo liike. Olemme siinä pääasiassa keskittyneet vauhtiin. Neiti usein laukkaa kapulan luokse, mutta ravaa takaisin. Yritettiin saada nopeutta ensin hetsaamalla ensin kapulalla ja sitten lelulla palkkaamalla kun Luna tulee takaisin. Kouluttajan ajatus oli että Luna saisi pudottaa kapulan kun sanon palkkasanan ja vedän lelun esiin, mutta tyttö olikin eri mieltä. Kapula on sen verran mieluinen Lunalle, että vaikka yritin sanoa iloisesti irti/vapaa tai mitä tahansa, että toinen ymmärtäisi, että kapulan saa jättää ja tulla palkalle, niin kapula pysyi suussa. Jouduin sitten ottamaan kapulan ja vasta sitten pystyin palkkaamaan lelulla.
Saimme kyllä liikkeeseen siitä huolimatta vauhtia, vaikka se ei nyt mennyt ihan suunnitellun mukaan. En tiedä mainitsinko jo aikaisemmin, mutta kouluttaja on sitä mieltä, että liikkeen treenaaminen riippuu ihan siitä mitä minä haluan, jos pidän nykyistä riittävänä, niin turha sitä on sen enempää veivata. Minun on myönnettävä että minua ei sinällään haittaa että koira palauttaa kapulan ravissa, koska se on kumminkin säännöissäkin sallittua. Mutta jos siinä on jotain mistä me saatamme menettää pisteitä, niin haluan sen korjata. Koska meillä seuruu on liikkeenä sellainen, mistä varmasti menetämme pisteitä aika reilusti, joten koen paljon helpommaksi korjata kaikkia muita liikkeitä.

Talvi hankaloittaa meidän omatoimista treenaamista aika paljon, varsinkin verrattuna viimevuoteen lumi ja kylmyys tuli paljon aikaisemmin. Yritin moneen otteeseen selata lähellä olevia halleja, josko jostain saisi vuokrattua vaikka kerran viikkoon tunnin meille, mutta kaikki kunnon hallit velottivat tunnin ajankohdasta riippuen 20-50 euroa. Joten täytyy myöntää että minua ei innostanut maksaa 80-200 euroa kuussa sisätreeneistä. Onneksi satuin katsomaan vielä Piskitiskin sivuja. Heillä on pienempi sisähalli Tuusulassa, noin 15 minuutin ajomatkan päässä meiltä. Olemme siellä kertaalleen tainneet käydä mätsärissä. Sitäkin pystyi vuokraamaan 20e tuntihinnalla, mutta sivuilta löytyi myös toinen mahdollisuus: VIP-jäseneksi liittyminen. VIP-jäsenyys maksaa 30€ / 3kk ja siihen kuuluu muun muassa 1 tunnin hallinvuokra kerran viikossa. Nopean laskutoimituksen jälkeen se ei tee kuin 2,5 euroa viikossa. Ilmoittauduin heti jäseneksi ja sainkin saman viikon perjantaille heti ensimmäisen treenivuoron.

Treenipäivänaamuna sää oli mitä mahtavin ikkunan takaa katsottuna ja mietin että tällä säällä olisimme voineet treenata ulkonakin. Mielipide muuttui kun pääsin Lunan ja treenikassien kanssa autolle, kun auton mittari näytti -14 astetta. Ei sillä kylmyydellä olisi treenaamisesta mitään tullut. Ajoimme Piskitiskin hallille ja yritin pissattaa tytön ennen sisälle menoa, mutta parin minuutin kävelyn jälkeen neiti vaan nosteli tassujaan suostumatta kävelemään eteenpäin. Olisi pitänyt tajuta jo kotona katsoa lämpömittariin ja laittaa Lunalle töppöset jalkaan, mutta siinä vaiheessa se oli jo myöhäistä. Nappasin Lunan kainaloon ja kannoin sen loppumatkan hallille luottaen että se ei pissaa sisälle.

Hallilla meille oven avasikin Piskitiskin agilitytreeneistä tuttu henkilö. Meidän ryhmässä oli nainen shelttinsä kanssa joka tuli aina viitisen minuuttia myöhässä, ymmärsin silloin, että hän on yksi Piskitiskin kouluttajista. Hänkin kysyi että eikö me oltu samalla agilitykurssilla jossain vaiheessa.
Kannoin tavarat halliin ja täytyy sanoa että se ei ollut niin pieni kuin muistin. Se itse asiassa on aika optimaalinen meille kooltaan, pituutta hallilla oli arviolta 20 metriä. Kun laitoin ruudun hallin toiselle reunalle niin laskeskelin, että hallin toiseen reunaan jäi vielä 15 metriä. Leveyttä oli ehkä 10 metriä. Hallissa oli myös peili, mikä on meidän kannalta hyvä juttu.


WTF?


En ollut suunnitellut treenejä mitenkään erikoisesti, koska epäilin että Lunakaan tuskin keskittyy kunnolla, kun ollaan ns. uudessa tilassa. Tehtiin sitten vähän kaikenlaista. Aloitettiin seuruusta ja kapulannoudosta. Peili hieman ihmetytti Lunaa alkuun ja se muutamaan otteeseen jäi tuijottamaan itseään peilistä. Otettiin myös ruutua, joka alkuun sujui tosi hyvin, mutta en tiedä vaadinko taas liikaa kun otin uudessa paikassa targetin pois nopeasti vai alkoiko neiti lopputunnista kyllästyä, kun se jossain vaiheessa tarjosi taas aivan etunauhan päälle jäämistä.

Otimme myös merkinkiertoa, jääviä liikkeitä, luoksetuloa, paikalla oloa. Oikeastaan tehtiin vähän kaikkia avoimen luokan liikkeitä sekä ylemmistä luokista ohjattua noutoa sekä metallinoutoa. Luna keskittyi yllättävän hyvin vaikka oltiin vieraassa paikassa, ainoa isompi häiriö oli ulkoota ja viereisestä rakennuksesta kuuluvat lumityön äänet. Tunti on todella pitkä aika yhdelle koiralle treenata, varsinkin kun tuo ei oikein osaa taukoja pitää. Ajattelin ensi kertaa varten ottaa joko luun tai lelun mukaan ja antaa Lunan leikkiä siinä hetken aikaa. Tai sitten käytän sen ulkona lyhyellä kävelyllä.

Tässä tilannekatsaus meidän tämän hetkisestä tilanteesta

Paikkaistuminen
Tässä ei oikeastaan ole ongelmaa, Luna istuu nätisti paikallaan. Minusta myös tuntuu että se pitää kontaktia minuun paremmin kuin makuulla ollessaan.

Seuraaminen
Se meidän isoin ongelma. Välillä Lunan seuruu on melkein täydellistä, se tulee vierellä hyvässä kontaktissa ja sitten välillä se jätättää. Olen nyt yrittänyt kiinnittää huomiota etten painostaisi neitiä ja etten tekisi liian tiukkoja käännöksiä, mutta silti tämä on liikkeistä hankalin. Peruuttaminen sujuu ihan hyvin. Siinä isoin ongelma taitaa olla Lunan vauhti, kun se tajuaa että nyt peruutetaan se ottaakin semmoset spurttiperuutukset ja se onkin edennyt puolitoista metriä taaksepäin siinä vaiheessa kun olen ensimmäisen askeleen saanut otettua. Olen yrittänyt tätä vauhtia hieman hidastaa ja yleensä kun otan useamman askeleen niin tytön spurtitkin hidastuu.

Istuminen/maahanmeno/seisominen seuraamisen yhteydessä
Nämä eivät ole kovinkaan iso ongelma enää, Luna tietää aika hyvin käskyt, mutta edelleen lähtee silloin tällöin arpomaan. Yleensä jos minulla on jokin superherkku käytössä niin neiti ei silloin viitsi arpoa ja tarjoaa oikeaa liikettä lähes aina. Luna ei nykyään myöskään hirveästi reagoi enää siihen että kävelen neidin ohi sinne taakse, paitsi seisoessa tyttö välillä ottaa kääntöaskeleen.

Luoksetulo
Ei oikeastaan ongelmaa. Jo alokkaassa esiintyvästä hypystä yritetään edelleen päästä eroon.

Merkinkierto
Tässä meillä ehkä isoin ongelma on merkin bongaus. Jos Luna näkee merkin, se suorittaa sen yleensä ihan hyvin. Vauhtia voisi olla hieman enemmän, mutta aina neiti vähintään ravaa.

Noutaminen
Tässä ei oikeastaan ole ongelmaa.

Kauko-ohjaus
Nämäkin sujuvat hyvin kun liikkeessä ei ole muuta eroa alokkaaseen kuin vaihtojen määrä. Mutta vaikka nämä sujuvat treeneissä niin kokeessa tämä on yksi stressaava liike, koska jostain syystä ne eivät aina onnistu siellä.

Estehyppy
Ei ongelmaa, sama hyppy kuin alokkaassa, mutta este vain umpieste.

Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno
Tämä on avoimen luokan liikkeistä toinen hieman epävarma meillä. Kun ruudussa on targetti, neiti menee vauhdilla targetille ja vasta käskystä maahan. Kun targettia ei ole niin tulos riippuu neidin päivästä. Luna on usein tarjonnut ruututolpan kiertoa (tämä on onneksi vähentynyt), tai sitten sitä että se jää joko juuri ruudun eteen tai etunauhan päälle.
Välillä Luna taas tekee aivan täydellisiä ruutuja ilman targettia. Tässäkin on tosin bongaus ongelmia. Yritin tehdä ruutua niin että meillä oli kiertotötsä 5 metriä meistä takavasemmalle ja ruutu-käskyllä Luna meni kiertämään tämän tötsän vaikka se oli hieman taka-alalla. Pitää vaan tehdä toistoja toistoja ja toistoja.

Eli yhteenvetona, minusta meidän liikkeet on ihan hyvällä mallilla. Kun vaan saisin varmuutta tuohon ruutuun tai jäävät satavarmaksi niin voisin pohtia avoimen kokeeseen ilmoittamista. Mieluiten tietysti molemmat saisi varmaksi, mutta kehtaan ehkä mennä kokeeseen jos yksi liike on vain 75% varma.

Sisähalli on tosi hankala kuvaamisen kannalta, valoa ei ole riittävästi että kuvia saisi ilman salamaa ja salamalla otetut taas on sitten valotukseltaan ihan pielessä...



Tokon jälkeen Luna pääsi metsälenkille Kodan kanssa. Kävin vain kotona pukemassa itseni ja neidin hieman paremmin ja käveltiin pellolle missä Siiri ja Koda jo odottelivat. Luna oli ihan innoissaan lenkistä vaikka oli juuri tehnyt tunnin tehotreenit, se hyppi ja pomppi hangessa ja vähän väliä oli pää hangessa. Kodalla oli hieman epämukavammat olot kun lumi takertui tassuihin ja poika jäikin vähän väliä nakertelemaan paakkuja irti. 


Suurimmaksi osaksi lenkistä Luna oli näin pää hangessa. :D
Lunta on sen verran että cockeri katoaa hankeen.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)