lauantai 20. toukokuuta 2017

Hyvinkään tokokoe - Avoin luokka

Lauantaiaamu koitti sitten lopulta melko aurinkoisena ja lämpimänä. Käytiin edellisenä iltana vielä treenaamassa nurmikentällä ja voin sanoa että minusta meillä sujui todella hyvin. Luna bongas sekä merkin että ruudun eikä sekoittanut niitä keskenään. Siinä mielessä lähdin ihan hyvillä mielin uuteen kokeeseen. Tietysti treeni(/koe)kenttänurmi hajuineen on varmasti paljon houkuttelevampi kuin pääasiassa ihmisten käytössä olevan nurmialue.

Lähdettiin hieman myöhässä kotoa (onko muilla sisaruksia jotka alkaa siinä vaiheessa vasta valmistautumaan kuin itse olisit lähdössä?) ja tietenkin eteen osui autokuskeja joilla ei ollut mihinkään kiire ja köröteltiin puolet matkasta alinopeutta. Loppupäässä tuli vielä ongelmia kun navigaattori ohjeisti hieman väärin. Olin onneksi katsonut kartasta etukäteen että navi näyttää määränpäätä reilusti ennen oikeaa kohtaa, mutta silti pelkäsin meidän jo eksyneen kuin ajoimme monta kilometriä eikä oikeaa kylttiä tullut näkyviin. Juuri kuin ajattelin että pysähdytään ja tarkistetaan kartasta niin seuraavassa risteyksessä olikin kaipaamani vinttikoirarata-kyltti.

Koe pidettiin siis Hyvinkään Vinttikoiraradan viereisellä nurmialueella ja tuomarina oli Susan(na) Berghäll. Alue oli iso ja siinä pystyi hyvin sivummalla treenaamaan häiritsemättä koetta. Kävin ilmoittautumassa. Avoimeen luokkaan oli ilmoittautunut 8 koirakkoa joista yksi uupui. Minua on hieman huvittanut kun kisattiin Alokkaassa niin kyseinen luokka oli aina täynnä ja AVOssa ei ollut kuin pari koiraa. Nyt kun ollaan AVOssa niin tämä luokka on aina täynnä ja Alokkaassa ei ole kuin se muutama koira. :D Mutta olimme listassa viidentenä, mutta puuttuva oli meitä ennen joten meidän vuoro oli tämän takia neljäs. Sopi meille vallan hyvin. Liikejärjestyskin näytti hyvältä, ruutu oli ennen merkin kiertoa ja kaukokäskyt ei ollut aivan lopussa.

Mentiin takaisin autolle odottelemaan ja hieman vielä lopputreenejä tekemään. Luna vaikutti todella hyvältä, mitä nyt lämmön takia alkoi läähättää jo parin liikkeen jälkeen. En sitten viitsinyt montaa liikettä siinä ottaa.

Kun edellinen luokka lopetteli, siirryttiin kehän reunalle odottelemaan ja rauhoittumaan. Paikalla istuminen oli ensimmäisenä, joten oli parempi ettei Luna keräisi hirveitä kierroksia. Kun Voittajan koirat oli palkittu siirryttiin pienen tauon jälkeen luoksepäästävyyteen. Tätä jännitin varmaan eniten, menimme Lunan kanssa muutaman koiran jälkeen tuomarin luokse. Pysäytin neidin seisomaan pää ohi tuomarista (eli oli kylki tuomaria kohti). Tuomari vain päätti tässä vaiheessa sanoa jotain jollekulle toiselle ja minä jo ajattelin että kohta Luna jo stressaantuu, mutta neiti haisteli siinä rauhallisesti tuomarin housuja. Tuomari sitten alkoi hiplailemaan tytön kylkeä ja Luna aika nopeasti väisti alta. Luna kuitenkin suostui vielä nuuskuttamaan tuomarin kättä ja antoi hieman rapsutella kaulan alta (jes!). Siinä tehtiin vielä juoksutarkastus ja sitten siirryimme paikallaoloihin.

Paikalla istuminen 1min

Siirtyessäni paikkaistumispaikalle Luna kulki nenä upotettuna nurmikkoon eikä reagoinut kutsuihin tai hihnasta vetämisiin. Kirosin jo mielessäni että näinköhän meillä koko koe menee. Istutuin neidin sivulle meille osoitetulle paikalle ja haisteleminen edelleen jatkui ja yritin siinä vielä kieltää ympäröivän ruohon nuuskuttelua. Hieman tyytymättömänä Luna lopetti ja jäi katselemaan ympärilleen. Liikkuri sitten sanoi liikkeen alkavan joten en voinut enää muuta. Käskyn saatuamme siirryimme kentän toiselle puolelle. Meidät oli ohjeistettu menemään ruudun kohdalle ja näköjään kukaan ei ollut varma oliko tarkoitus jäädä etunauhan kohdalle, keskelle vaiko takanauhan kohdalle. Olimme aluksi kaikki ihan eri kohdissa kunnes sitten jäimme suunnilleen keskikohdalle.
Lunan viereinen koira oli mennyt makaamaan heti kun lähdimme kävelemään poispäin. Luna kumminkin pysyttely hyvin paikallaan, mitä nyt välillä kehän reunalle. Toivoin vain ettei porottava aurinko ole liikaa ja neiti sen takia pyri maahan.

Turhaan taas pelkäsin, Luna istua kökötti nätisti paikallaan. Luvan saatuamme palasimme koirien luo, ensin pari metriä taakse ja siitä sivulle. Lunalle virheetön suoritus.

Arvosana: 10

Kävimme pikaisesti autolla ja palasimme kehän reunalle seuraamaan ensimmäisten suorituksia. Kolmannen koiran aloittaessa käytiin heittämässä Luna hetkeksi autoon kerämään kierroksia. Kiusallani vielä näytin neidin ruokakippoa ja lähdin itse takaisin kentänreunalle systerin jäädessä autolle. Piilotin kipon autojen taakse ajatuksena että Luna luulisi ruokakipon edelleen olevan minulla. Kun meitä ennen oleva koirakko suoritti viimeistä tehtävää tuli systeri neidin kanssa autolta. Luna tosin tuli niin neliveto päällä että sehän läähätti jo kunnolla ennen kuin koe edes alkoi.
Hieman siinä innostin ottamalla mukamas taskusta palkkakanaa (jonka olin siis ottanut käteen ruokakiposta) ja annoin sen ennen kehää.

Luoksetulo

Mukavan helppo ja vauhdikas aloitus. Luna meni ensimmäisestä käskystä maahan (vaikka mielestäni katseli muualla ja tästä tuli sellainen puolensekunnin viive). Siirryin kentän toiselle puolelle ja kutsuin. Luna taas katseli ihan muualle, mutta hetken viiveen jälkeen nousi ja tuli vauhdilla luokse. Kuten edellisessä kokeessa, Luna päätti jatkaa vinoja perusasentoja tälläkin kertaa mistä lähti pistevähennys.

Arvosana:  9,5

Liikkeestä maahan

Tämä minua nauratti kun näin liikkeen listassa, olen viime päivät yrittänyt saada Lunan istumista varmemmaksi (koska se edelleen arvailee seisomisen kanssa jos en anna kroppa-apua) ja nyt sitä istumista ei sitten ollutkaan. Seuruuseen lähtö oli Lunalle erittäin hidas, kerkesin jo säikähtää että joudun sanomaan uuden käskyn kun neiti ei tullut mukaan. Yllättäen Luna heräsikin kun olin varmaan metrin päässä ja lähti perään. Seuruu oli hyvää. Maahanmenokäskyssä nojasin itse hieman eteenpäin (josta varmaankin pistevähennys), mutta neiti meni nätisti maahan. Loppu liikkeessä ei ollut ongelmia.

Arvosana: 9

Seuraaminen

Sitten oli minun kauhistus, joka ei lopulta ollutkaan kauhistus. Tämä oli sinällään hauska seuruu, kun pitkiä suoria pätkiä ei ollut paljoa. Monta käännöstä ja pari pysähdystä oli mukana.  Liikkeelle lähdössä Luna jäi taas istumaan ja lähti vasta hetken päästä mukaan. Mutta sitten seuruu oli minusta paljon parempaa kuin edellisessä kokeessa, Luna tuli lähempänä (meillä ei siis ollut sitä puolen metrin hajurakoa kuin viimeksi) eikä neiti käännöksissä jäänyt jälkeen. Tällä kertaa tosin muistin itse ottaa käännökset hieman rauhallisemmin. Pysähtymiset tosin tein liian nopeasti minkä takia Luna ei oikein kerennyt niihin mukaan ja jäi huonoon perusasentoon. Peruutus ei onnistunut sitten ollenkaan. Juoksuosuudessa menin vahingossa liian läheltä kiertotötsää ja Luna sitten viisaana tyttönä päätti kiertää tötsän. :’D Minä vaan naureskelin mielessäni siinä.

Ihan Lunamainen suoritus.

Arvosana: 7

Ruutu

Tein tämän liikkeen tosissaan pariin otteeseen ennen koetta ja meillä ei oikeastaan ollut mitään ongelmaa. Mutta kokeessa Luna teki saman kuin viimeksi, kulki aluksi ihan hyvin ruutua kohti mutta juuri viimeisellä metrillä päättääkin kiertää etutötsän. Ja tällä kertaa neiti kuuli minun maahan käskynkin ja meni oikein nätisti maahan ruudun ulkopuolelle. Liikkurin käskystä menin Lunan viereen ja käskin istumaan.

Tuomari siinä totesi että tämä on riskinä kun käskytetään suoraan maahan ja mainitsi, että minun kannattaisi harkita ensin seisomaan pysäyttämistä. Koska niin kauan kuin koira ei mene maahan, niin minulla on mahdollisuus korjata. Täytyy nyt sanoa kun Luna on kahdesti tehnyt tämän saman virheen kokeessa niin minun varmaan oikeasti kannattaa muuttaa meidän ruutua seisomaruuduksi.
Tässä meillä oli kyllä enemmän matkaa ja kerkesin hyvin toistelemaan Lunalle missä ruutu –käskyä. Mutta meidän ongelmahan ei nykyään olekaan siinä bongaamisessa.

Arvosana: 0

Seisominen seuraamisen yhteydessä

Tässä Luna jo melkein lähti samaa aikaa minun kanssa. Pysähtyminen hyvä ja pysyi paikalla loppuun asti.

Arvosana: 10

Merkinkierto

Tässäkin oli hyvin siirtymismatkaa että kerkesin pariin kertaan sanomaan neidille missä kierrä –käskyä. Luna lähti käskystä hidasta laukkaa merkille ja palasi samalla vauhdilla takaisin.

Arvosana: 9,5

Kauko-ohjaus

Olen nyt tässä parin viikon aikana muuttanut meidän kaukojen treeniä niin että palkkaan Lunan superisti useammin heti siitä ensimmäisestä vaihdosta. Koska se on meillä kokeissa se ongelma, jos ja kun neiti lähtee niitä vaihtoja tekemään niin se tekee ne hyvin.
Luna meni nätisti ensimmäisestä käskystä maahan. Tällä kertaa kaikki vaihdot suoritettiin täydellisesti. Jos jostain voi huomauttaa niin Luna pystyy tekemän ne vaihdot vielä nopeammin, mutta tuossa helteessä oli ihan hieno suoritus. (…varsinkin kun nollattiin nämä viimeksi… :D )
Ja tietysti itselleni huomautuksena, en katsonut liikkuria ollenkaan vaan sivusilmällä näin kun hän käänteli kylttiään. Sanoin käskyt heti kun kyltti lähti kääntymään eli minä taisin ennakoida hieman kun Luna oli jo tehnyt liikkeen siinä vaiheessa kun kyltti pysähtyi. Noo, onneksi tuomari ei tätä tainnut edes katsoa. :D

Arvosana: 10

Noutaminen

Tässä ei oltu ehkä ihan loppuun asti suunniteltu kenttää. Kapula heitettiin samasta kohti kuin missä kaukokäskyt tehtiin, 10 metriin oli laitettu merkkikartio. Eikä se mitään, mutta kehän reuna oli parin metrin päässä tästä merkkikartiosta. Eli piti olla aika tarkka heitto ettei heittänyt kapulaa kentältä pihalle.

Sain aikahyvin kapulan heitettyä tähän 10-12 metrin välille ja luvan saatuani lähetin Lunan noutoon. Neiti lähti laukalla kapulan luokse, nosti sen nätisti ja ravasi takasin.
Nyt en ole aivan varma mistä lähti kokonainen piste. Perusasentokaan ei ollut niin vino tässä kuin mitä se oli monessa muussa liikkeessä.

Arvosana: 9

Estehyppy

Tässä meillä ei ole pitkään aikaan ollut mitään ongelmaa. Pieni pistevähennys tuli taas vinosta perusasennosta.

Arvosana: 9,5

Ja se oli siinä. Luna läähätti jo mukavasti suorituksen jälkeen joten olin ihan tyytyväinen ettei tuomari pitänyt mitään pitkää puhetta. Huomautukset tuli oikeastaan minun pienistä kroppa-avuista sekä Lunan perusasennoista. Muuten sanoi että oli todella hyvä suoritus.

Kokonaisvaikutus: 9

Täten pisteitä kertyi 268,5p ja saimme toisen AVO1 tuloksen!

Koe oli minusta vaikeampi nurmipohjansa ja helteen takia, mutta saatiin sitten paremmat pisteet kuin edellisestä kokeesta. Tietysti silloin oli ensimmäinen AVOn koe, mikä toi oman jännityksensä.
Juoksin Lunan kanssa palkalle joka hetkessä katosi kiposta. Kävimme heittämässä kipon takaisin autolle ja palasimme sitten kehänreunalle seuraamaan loppujen suorituksia. Vaikka olin osittain seurannut miten muilla menee niin en kumminkaan ollut katsonut niin tarkkaan millaisia arvosanoja muuta saivat. Tiesin melko varmasti että omat pisteet riitti ykköstulokseen (tämäkin kyllä piti varmistaa laskimella :’D ), mutta systeri kävi katsomassa jossain vaiheessa toimiston seinässä olevaa tuloslistaa ja totesi meidän olevan ainoa ykköstuloksen saanut siihen mennessä. Kolme koirakkoa oli vielä meidän jälkeen ja ajattelin että tässähän on hyvät mahdollisuudet jopa päästä sijoituksille, ellei kaikki kolme saa parempia pisteitä kuin meillä.


Siinä vierustoverin kanssa (jolla oli espanjanvesikoira(?)) keskustellessa meni kyllä taas hieman ohi kentällä olevien arvosanat. Systeri kävi toiseksi viimeisen koiran kohdalla taas katsomassa tilanteen ja sanoi että yksi AVO1 tulos oli tullut lisää, mutta pari pistettä huonommalla tuloksella kuin meillä. Viimeisenä kentälle mennyt australianpaimenkoira vetikin sitten niin että olin varma sen saavan ihan huippupisteet. Mutta taas tuli todettua että ei ne paimenetkaan tosissaan aina onnistu, tämä veti ruudun liian pitkäksi ja meni makuulla takamus juuri ja juuri ruudun ulkopuolella eli se meni nollaksi. Ohjaaja joutui myös parissa liikkeessä sanomaan tuplakäskyt, mikä pudotti useamman liikkeen arvosanan siihen 8. Siinä sitten pisteitä laskiessa ajattelin että ei pahus, meillä on mahdollisuus jopa luokkavoittoon. Riippuen ihan siinä että mistä liikkeistä (millaiset painotukset) ne kasit tuli. Lopulta viimeisenkin tulos laitettiin listaan ja varmistui että Lunan kanssa oikeasti voitettiin tämä luokka. Ykköstuloksia oli vain 3, meillä oli se 268,5p, toiseksi tulleella taisi olla 265p ja kolmanneksi tulleella 262p eli todella tasaiset pisteet. Mutta silti selkeä voitto.

Minä pohdin kun on ruusuketta ja pokaalia ja kisakirjaa ja herkkupussia että miten näitä oikein pidetään nätisti kädessä. :D 

Odottelimme vielä hetken palkintojen jakoa. Lopulta palkintopallit vietiin kentälle ja kolme parhaiten sijoittunutta kutsuttiin kentälle. Luna sai paljon kehuja sekä muilta kilpailijoilta että liikkurilta. Tuomarikin totesin tuodessaan ruusuketta että kiva kun cockerikin on välillä ykkösenä.


En tiedä oliko tämä meillä se once in a life time –tilanne, mutta olin kyllä erittäin ylpeänä siinä kun cockerit ei varmaankaan kovinkaan usein ole luokkavoittajia.

Mutta nyt pitää sitten alkaa taas tutkia koekalenteria, jos hyvä tuuri kävisi ja saisimme viimeisen ykköstulokset tässä alkukesästä niin meille jäisi loppukesä vapaaksi tokokokeista ja voisin katsoa esimerkiksi Lunalle uusia spanieleiden taipumuskokeita tai vaikka jopa rally-tokon alokasluokan kokeita.

4 kommenttia:

  1. Jättimäiset on onnittelut!!! Ihan huippusuoritus vaikeissa olosuhteissa :)

    Erika (Mitteli Riia)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, täytyy myöntää että nyt en voi tyytyväisempi olla. :D

      Poista
  2. Isot onnittelut huippusuorituksesta! :)

    VastaaPoista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)