sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Lohjan Rally-tokon tuplakisat 4.5.

Kaksikuukautta sitten HSKH:n tuplakisojen jälkeen totesin itsekseni, etten ainakaan ihan hetkeen ilmoita meitä mihinkään tuplakisoihin. No, kuinkas sitten kävikään. Mutta voin taas yrittää todeta, että tuplakisat ei oikeasti ole meille ehkä vielä kovin hyviä.

Lähdin kisoihin sillä ajatuksella, että kunhan saadaan yksi hyväksytty tulos ja täten RTK4, niin olen tyytyväinen. Tietysti, olisin enemmän kuin tyytyväinen jos saadaan kaksi hyvää tulosta ja supertyytyväinen jos tulisi yli 95 pisteen tulos. Mutta yksi hyväksytty tulos oli se mitä lähdettiin hakemaan.

Yksi syy miksi en niin tuplakisoista välitä on se aika, siihen oikeasti kuluu koko päivä. Ensimmäinen kisa on yleensä aamusta ja toinen iltapäivästä ja monta tuntia vain oleskellaan. Varsinkaan kun sää ei ole kovin lämmin ja hallikin viileä. 

Tällä kertaa meillä oli hieman onnea mukana kisavuoroissa, molemmissa kokeissa oli mestariluokka jaettuna A- ja B-ryhmiin. A-ryhmän rataantutustuminen alkoi 8.30 ja B-ryhmällä 10.00, ja me olimme tässä jälkimmäisessä ryhmässä. Ei tarvinnut siis herätä kukonlaulun aikaan, vaan seittemältä riitti hyvin siihen että koirat käytti ulkona, ruokki, söi itse ja siinä kahdeksan jälkeen lähdettiin ajamaan kohti Lohjaa.

Ensimmäisellä radalla meillä oli tuomarian Tiia Hämäläinen. Yleensä hänen, ainakin alempien luokkien, radat ovat olleet ihan mukavia. Paperilla ratapiirrosta katsoessa rata näytti melko haastavalta ja pitkältä, mutta kun sitä tarpeeksi tutki ja rataantutustumisen jälkeen, ei se enää niin mahdottomalta vaikuttanut. Siellä oli pari kylttiä, mitä jännitti. Liikkeestä istuminen ehkä se pelottavin, kun siinä pystyi niitä virhepisteitä poimimaan reilusti.



Treenailin kentänreunalla hieman noita hankalampia kylttejä ennen meidän vuoroa.

Lopulta meidän vuoro koitti ja menimme radalle.

Täytyy sanoa, jos minulla oli hienosti kaikki ohjat hyppysissä vielä lähdössä, niin pudotin ne ennen ensimmäistä kylttiä. Pari ensimmäistä askelta kertoi minulle että olen pulassa, koska Luna oli taas menossa aivan liian kovalla vauhdilla eteenpäin. Se, että joudun koko radan keskittymään siihen että minulla on koira mukana, enkä pystynyt valmistautumaan tuleviin kyltteihin, teki tietysti radalla kulkemisen todella hankalaksi.

Mutta, heti ensimmäisellä kyltillä (istu, askel oikealle, istu) otimme yllättäen vain –1p kontrolli ja –1p tvä. Tämä ihan siitä että Luna oli menossa eteenpäin minun pysähtyessä ja joutui pomppaamaan takaisin perusasentoon. Pysäyttävä liike ensimmäisenä tällä mielentilalla ei sovi Lunalle alkuunkaan.

Seuraava liikkeestä seis, kierto koiran ympäri sujui hyvin, mutta kolmannella kyltillä (liikkeestä maahan) minä tein virheen. Olin nimittäin taas kiertämässä koiran ympäri. Tajusin onneksi pysähtyä sitten lopulta, mutta tästä -3 ohjaajavirhe. Neljäskyltti (istu, täyskäännös vasempaan, istu), Luna ei tullut käännökseen kunnolla mukaan, joten –10p tvä (rintamasuunta).

Siitä päästiin kyltille 7. mikä oli istu-seiso-maahan paikoillaan. Tästä saatiin –3 TVÄ, todennäköisesti koska Luna liikkui eteenpäin ja kääntyi seisomisessa.

Siitä kyltille 11, jos oli oikealta eteen , istu, vasemmalta oikealle, istu. Tästä -1 TVÄ, koska Luna ei meinannut istua takaisin oikealle palattuaan.

Kyltti 12. Täyskäännös oikealle (koira oikealla), Luna ei ollut nyt missään näissä peruttavissa käännöksessä mukana, vaikka se osaa ne kyllä todella hyvin (ja normaalisti oikein näyttävästi). Joten –10 TVÄ (liian laaja käännös).

Sitten tuli se pelottava istuminen. Luna istui kumminkin nätisti ja yllättäen minäkään en ottanut tästä mitään hidastusmiinuksia. Helpottuneena kutsuin seuraavalla kyltillä neidin luokse, tajuamatta kunnolla kertoa kummalle puolelle hänet haluan. Joten Lunahan tokokoirana palasi nätisti vasemmalle, vaikka piti tulla oikealle puolelle. Eli -10TVÄ (koira väärällä puolella). Tässä vaiheessa pysähdyin ja ajattelin että tämä pitää uusia. Onneksi aivot raksuttivat tarpeeksi nopeasti ja tajusin että tämänhän on kyltti jota en vain pysty uusimaan. Ei siis voinut kuin jatkaa matkaa.

Loppu sujuikin ihan hyvin, yhden –1 PY otettiin Lunan nenän käydessä maassa viimeisellä kyltillä ennen maalia.

Mutta pisteitä lähti siis reilusti, tulos jäi 60pisteeseen. Kehuja Luna sai edessä peruutuksesta sekä estehypyistä.



Eipä siinä voinut nyt sitten mitään. Odotimme sen aikaa että saimme tulospaperit kouraan, jonka jälkeen lähdimme lenkille. Löysimmekin mukavan pienen (ja pitkän) hiekkatien, jossa saimme lenkkeillä aivan rauhassa. Ihmettelimme kyllä hieman, kun tielle kääntyessä oli varoituskyltit lapsista, mutta missään ei näkynyt talon taloa. Vaikka kartasta katselin niin mitään asumusta ei ollut monen kilometrin säteellä.

Palasimme lopulta takaisin hallille, jossa sitten odottelimme vajaa parisen tuntia seuraavan kisan alkamista. Tuo odottaminen on se tuplakisojen inhottavin kohta. Kun koko aikaa et voi tehdä koiran kanssa ettei se täysin kyllästy. Sitten kun ei sitä jaksa koko aikaa seistäkään, niin ei pysty seuraamaan muita suorituksia koko aikaa. Puhelintakaan ei huvita selata paria tuntia. Siinä tuli sitten vain istuttua, rapsuteltua Lunaa ja Laraa ja tuijotettua tyhjyyteen. Olimme vielä vähän hölmösti melko lähelle ulko-ovea, joten siitä vielä kävi kylmä viima koko ajan kun porukkaa lappasi ulos tai sisään.

Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen, alkoi lopulta B-kisan rataantutustuminen. Tässäkin kisassa mestariluokka oli jaettu A- ja B-ryhmiin, ja tällä kertaa olimme Lunan kanssa A-ryhmässä. Tuomarina oli jälleen Leskisen Taru. Rata näytti paljon mukavammalta kuin Hämäläisen rata, mutta tuomarin tietäen, tiesin että miinuksia sieltä kumminkin satelisi. Meille hyvänä asiana oli, että pysäyttäviä oli vähän, eikä sellainen ollut heti ensimmäisenä kylttinä.



Mutta kunhan saataisiin tulos, ei väliä pisteillä, niin kaikki kelpasi. Tässä vaiheessa kun oma olokaan ei ollut enää mikään mukava, oli hieman kylmä, väsytti ihan sikana ja päätä jomotti. Nälkäkin varmaan oli, kun aamupalaleivän syömisestä oli reilu seitsemän tuntia aikaa, mutta tuo muu huono olo peitti sen nälän tunteen alleen.

Kävin radan muutamaan kertaan läpi ennen paluuta Lunan luokse.

Siinä hetken odottelimme että meitä ennen olevat koirakot kävivät radalla ennen meidän vuoroa.

Lopulta meidän vuoro tuli. Lunan energiataso oli laskenut mukavasti ja tällä radalla neiti oli paremmin kuulolla ja mukana.

Ensimmäinen tehtäväkyltti oli kieppi vasemmalla, josta itse otin –3 OV hetken hidastamisen takia. Liikkeestä seis oli hyvä, mutta 270 käännös oikealle, Lunan nenä kävi maassa ja siitä -1 PY. Sitten tuli taas tämä jäävä istuminen. No, tällä kertaa Luna ei istunut, ei edes useammalla käskyllä, joten uusin sen. Toisellakaan yrityksellä Luna ei istunut heti, mutta onneksi kumminkin toisella käskyllä. No, minähän taas sitten hidastin joten siitä -3 OV, uusimisestä -3 uusi ja vasta toisesta käskystä istumisesta –1 TVÄ. Mutta en sentään ottanut toista –3sta hidastamalla luoksekutsussa!

Siitä pääsimme taas etenemään ihan mukavasti, kunnes kyltillä 10. Eli istu (koira oikealla), askel vasemmalle, koira sivulle, tuli –3 TVÄ. Tämä varmaan siitä kun Luna ei tullut istumaan heti.

Siitä kyltille 14. Puolenvaihto edessä. Tästä tuli –3 OV. Nyt on myönnettävä että en ole ihan varma miksi. Mielestäni tässä kyltillä saa pysähtyä, koska eihän esimerkiksi isokoira pysty vaihtamaan puolta niin että omistaja ei pysähtyisi.

Siitä sitten taas muuten ongelmitta hyvän matkaa, mitä nyt Luna ensin oli edistämässä ja sen jälkeen jäi jälkeen. Viimeisellä kyltillä ennen maalia (puolenvaihto takana) neidiltä meni käskyt täysin ohi, vaikka sanoin back-käskyn kolmesti. Näin jälkikäteen ajateltuna, olisi varmaan pitänyt sanoa Lunan nimi siinä ja herättää se horroksesta. Joten uusin liikkeen. Tässä vaiheessa itselle tuli totaalinen blackout varmaankin väsymyksestä johtuen. Nimittäin stoppasin siihen paikoilleni ja tajusin että enhän minä voi uusia, koska olen jo uusinnat käyttänyt! Hetken aikaa siinä aivot yritti sauhuta ja miettiä että mitä voin enää tehdä. Ajattelin, että jos oikeasti nyt uusin kyltin ja palaan edellisen kyltin suorituspaikalle, niin hyllytän meidän varmasti. Tässä vaiheessa aivot sitten lopetti toimintansa, ja totesin että aivan sama. Tehtiin se kyltti siinä paikoillaan ja siirryttiin maaliin.



Olin aivan varma että tuo minun uusinta sekoilu hyllytti meidät ja potutti. Palasin systerin luokse, todeten että se taisi mennä siinä. Systeri siinä pohti että enhän minä ollut uusinut kuin vasta kerran, ja tämä tarkistettiin vielä videolta. Tosissaan, minä olin sen istumisen uusinut vain kertaalleen, minä ajattelin uusineeni sen kahdesti. Eli tuo viimeinen uusinta olisi ollut sallittu. Tässä vaiheessa olin aivan varma että olin hyllyttänyt meidän kun sanoin uusivani, mutta en sitten uusinutkaan. Voin sanoa että oli piinaavat kymmenen minuuttia kun odotin kirjurin menevän kirjoittamaan pisteitä taululle. Lopulta se sinne meni kynän kanssa ja minä menin heti niskaan hengittämään. Tilannetta ei yhtään rauhoittanut se, että kirjuri joutui siinä hetken miettimään, että mitä pisteitä hänen nyt pitikään kirjoittaa. Mutta lopulta hänen muisti pelasi ja meidän kohdalle tuli pisteet – 70. Huokaisin helpotuksesta, en ollutkaan hyllyttänyt meitä! Ja mitä vielä, 70 pistettä oli hyväksytty tulos!

Tulospaperista myöhemmin näin että minun sekoilu oli vienyt meiltä 10 pistettä (tvä) ja tietysti se uusinta –3. Eli ilman omaa sekoilua olisi tulos ollut siellä 80 pisteessä. Mutta nyt en valita, tulos kuin tulos.

Jouduimme vielä odottelemaan tietysti oman ryhmän kisan loppuun ja sitten vielä sen B-ryhmän kisan. Joten parituntia tuli taas leikittyä kuollutta epämukavasti nojaten kevythäkkiin. Lunakin oli selvästi väsynyt, koska se nukkui sylissä jonkun aikaa. (Luna on sylikoira ainoastaan silloin kuin sitä väsyttää ja se haluaa lämpöä). Mutta väsymys alkoi sitten mennä siihen että neidin piti pöristä jokaiselle koiralle joka käveli liian läheltä (tämä vielä eskaloitui kuin neiti murisi hiljaa yhdelle terrierille joka tuli sisälle ja käveli vajaan metrin päästä meistä, terrierihän reagoi ja oli hyppäämässä päälle jolloin Lunakin oli tietenkin reagoi kovemmin.) Omistaja onneksi huomasi ja veti koiransa nopeasti pois ja minäkin pidin Lunaa pannasta kiinni että eihän se siitä sylistä mihinkään päässyt. Mutta tämän jälkeen Lunan piti tietenkin pöristä vähän kovempaa jokaiselle joka edes katsoi meitä päin. Käänsin sitten meidät niin että minä olin selkä tulijoita päin ja Lunakin joutui tuijottamaan pääasiassa kevythäkkiä. Edelleenkin koirat kävelivät neidin mielestä liian läheltä (mitä se nyt näki siitä sivusilmällä), joten vaihdoin sitten Lunan häkkiin ja otin Laran ulos. Lara onneksi on sen verran sosiaalisempi, että se vaan vilkuili ohi meneviä koiria pohtien miksei kukaan tullut leikkimän hänen kanssaan.

Lara ei taas oikein viihdy sylissä, joten minulla alkoi taas tulla kylmä kun Luna ei lämmittänyt sylissä. Kun vielä porukkaa katosi hallista niin hallikin alkoi viilenemään nopeasti.

Lopulta siinä viiden maissa toinenkin ryhmä oli suorittanut radan ja pääsimme palkintojen jakoon. Palkinnoillehan ei tietenkään noilla pisteillä päästy, mutta saimme kumminkin sen mitä lähdimme hakemaan, eli RTK4 –koulutustunnuksen!

Täten saanen esitellä TK1, TK2, RTK1, RTK2, RTK3, RTK4 Isbahan’s Mystery!


Nyt vain pikkutarkkuutta tekemiseen (ja ehkä krhm, enemmän treeniä, nyt meidän treenit on ollut oikeastaan vain ohjatuissa treeneissä ja kotona satunnaisesti jotain pientä) ja sitten metsästämään niitä yli 95pisteen valiotuloksia. Mutta pidetään nyt hetken juoksutauko ja katsotaan sitten kesällä mitä tehdään.

4 kommenttia:

  1. No en kyllä minäkään videolta nähnyt syytä puolenvaihdon virheelle ja oon kyllä kans siinä käsityksessä että pakkohan siinä on saada pysähtyä. En mä ainakaan voi omaa isoa koiraa tosiaan ohjata ilman pysähtymistä.

    Onnea koularista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Olisinpa tajunnut kysyä sitä tuomarilta siellä paikan päällä, mutta olin sen verran väsynyt, päätä jomotti, mutta tyytyväinen että se tulos sieltä kumminkin tuli että eihän se tullut edes mieleen. Vasta sitten kotona kun katselin paperia ja videota niin tuli ihmeteltyä että mitä pahusta minä tuossa tein. :D

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)