keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Pääsiäinen ja tokokoe

Tulipahan käytyä taas tokokokeessa. Haettiin Lunan kanssa se ainoa “tulos” mitä meillä ei vielä voittajaluokasta ollut - nimittäin ei tulosta ollenkaan. Edellisissä virallisissa kokeissa viime syksyllä, meillä oli ongelmia vireen kanssa - välillä oltiin liian korkealla ja välillä liian matalalalla. Nyt ei niinkään ollut se vire ongelma, se oli ihan ok. Vaan nyt isoimman ongelman tuotti se, että Luna oli lähdössä kehästä palkalle. Tämä ongelmahan on meillä ollut tiedossa jo jonkin aikaa, mutta tässä kokeessa se oli isoin häiriö kuin koskaan aikaisemmin. Normaalisti siis Lunan tyytymättömyys palkatta olemiseen on tullut ääntelynä ja siinä kun liikkeen jälkeen kehun neitiä, on Luna vapauttamassa itseään palkalle. Mutta itse liikkeet on aikaisemmin tehty kunnolla. Tällä kertaa Luna oli lähdössä melkein joka liikkeen kohdalla palkalle, mistä sitten tuli miinuksia reilusti (tietenkin ansaitusti). Tällä kertaa minä en näyttänyt mitään superpalkkaa (tai tarkalleen ottaen minulla ei ollut mitään superpalkkaa) ennen kentälle menoa.

Osallistuimme I-HAHin järjestämään kokeeseen ja ensimmäistä kertaa olimme ainoa koira koko voittajaluokassa. :’D

Paikkamakuu – 9 

Luna pääsi kahden bortsupojan väliin, jotka olivat tulleet nollakoiriksi meitä varten. Pientä vinkunaa oli jo siinä odottaessa liikkeen alkua, mutta se ei ollut mitään pahaa. Maahan mentiin ensimmäisellä käskyllä. Kuulemma pientä vinkunaa tuli minun ollessa piilossa, mistä miinus. Muuten loppu sujui kivasti ja Luna nousi ensimmäisestä käskystä ylös. Verrattuna edelliseen kertaan (kisamainen treeni omalla hallilla), olin suoritukseen ihan tyytyväinen. Tietysti vinkuminen harmittaa, mutta sitä oli tällä kertaa 95% vähemmän kuin viime kerralla.

Metallinouto – 9 

Tässä ei sinällään isompia ongelmia, mitä nyt kapula oli aivan erilainen kuin mihin Luna oli tottunut ja se tuotti hieman yök-efektin sitä nostaessa.

Tästä sitten lähti meidän alamäki.

Ohjattu nouto – 7,5

Luna oli vielä tässä alussa ihan hyvin messissä tekemässä. Pientä vinkumista taas odotellessa, mutta pieni shh sai neidin hiljenemään. Mielessäni kirosin kun Luna joko tuijotti minua tai se katseli kentänreunalle missä treenilaukku oli, mutta ei liikkuria joka vei kapulan.

Liikkeelle lähtö oli hyvä, mutta täyskäännöksessä Luna sitten irtosi. Se ei jäänyt kapuloihin kiinni, mikä on yleensä syy irtoamiselle, vaan se jäi katsomaan kentänreunaa.  Jouduin sitten sanomaan uuden seuruu-käskyn. Stoppi oli hyvä. Olin arponut meille oikean puolen, ensin ajattelin että jes, koska vasemmalla oli merkkitötsiä kapulan suunnalla ja ne usein hämää Lunaa. Mutta siinä pysähtyessäni takaisin aloituspaikalle, tajusin että oikea puoli on taas poismenon suunnalla.

Sanoin oikea-käskyn ja Lunahan lähti sipsuttamaan nätisti kohti ulosmenoa. Meinasin jo stopata neidin, kunnes se yllättäen taisi itsekin tajuta mitä tehdään ja lähtikin hakemaan kapulaa. Kapulan nosto ok, mutta paluumatkalla Luna taas vilkuili ja suuntasi hieman kentältä poispäin. Jälleen, onneksi, korjasi itse ja tuli kumminkin luokse. Perusasento oli hieno!

Tunnistusnouto - 0

Lunan bravuuri, mistä sitten alamäki lähti kunnolla. Aloitus oli taas todella hieno, Luna odotti nätisti ja mikä parasta, hiljaa. Käskystä neiti meni kapuloiden luokse, kulki ringin kertaalleen ja lopulta nappasi etummaisen kapulan. Totesin itsekin heti että nyt tuli väärä kapula, koska neiti nosti sen haistamatta. Melkein voisin arvata että oikea kapula oli sen vieressä, koska se oli ainoa mikä Lunalta oikeasti jäi haistamatta. Mutta siis se ei keskittynyt. Perusasento kumminkin oli ok.

Ruutu – 0 

Luna vilkuili aloituksessa tunnarien suorituspaikalle, joten jouduin ottamaan uudelleen lähtestymisen, jotta näin neidin oikeasti katsovan ruutua. Tästä huolimatta, ruutu-käskyn kuullessaan, Luna juoksi suoraan paikalle missä tunnari oli tehty. Huusin uuden ruutu-käskyn, mutta neiti vain etsi tunnarikapuloita, joten kutsuin Lunan sitten takaisin sivulle. Tuomari tässä jälkikäteen totesi että kai olin tietoinen että kutsuessani neidin takaisin, itse nollasin liikkeen. Totesin että joo, ei sen väliä, kun neiti ei selvästikään tajunnut mitä oltiin tekemässä niin olisin kumminkin ylittänyt käsky-määrän jos sittenkään saanut sitä lähtemään ruudun suuntaan.

Joten otin uuden perusasennon ja käsimerkin avustuksella lähetin ruutuun. Toisella yrittämällä mentiin jo oikeaan suuntaan, tosin ruudun sivulle(?), ruututötsä kierrettiin ja Luna oli tulossa takaisin. Annoin vielä uuden ruutu-käskyn, jolloin lopulta päästiin oikeaan paikkaan ja sain käskettyä neidin maahan.

Tein kävelyosuuden ja käskyn Lunan seuraamaan, mutta neiti tulikin vasemman sijasta oikealle puolelle... Ajattelin vain mielessäni että sekin vielä.

Jäävät (seiso – istu) - 8

Itse liikkeet sujuivat hienosti, istuminen oli minusta tosi hyvä. Mutta seisomisessa, Luna kääntyi?! Minun siirtyessä taakse. Ihan oikeasti, Luna ei ole koskaan jäävissä kääntynyt.

Luoksetulo –7 

Ensimmäinen maahan -käsky meni Lunalta ohi, mutta en kerennyt kunnolla aloittamaan toista käskyä (sain siis aloitettua “mm” tavun) kun Luna meni maahan. Siirryin kentän toiselle puolelle ja huusin käskyn.

Luna lähti todella hitaasti sipsuttamaan luokse, näytti siltä että oli jopa pysähtymässä jossain vaiheessa. Minä pyörittelin silmiäni siinä itsekseni. Jos jotain positiivista pitää sanoa, niin pysähtyminen oli hyvä kun vauhtiakaan ei ollut. :’D Pysäytyksen jälkeen sitä vauhtia löytyi lopulta hieman. Perusasento oli vino.

Seuraaminen – 5 

Tämä olikin sitten katastrofi, jos suunta oli vähäänkään portille niin Luna oli lähdössä sinne portille. Jouduin viljelemään seuraa-käskyä aika tiuhaan, mitä ei ole kyllä pitkään aikaan tarvinnut tehdä. Varsinkin hitaassa kävelyssä Luna pysähteli ja irtoili. Kun lähdettiin kävelemään portista poispäin niin meno parani huomattavasti. Peruutus oli hyvä. Siitä jatkettiin hyvin siihen asti, kunnes taas käveltiin kohti porttia. Tässä vaiheessa alkoi jo oma pinna kiristyä ja seuraa käsky tuli vähän napakammin kuin normaalisti.

Kaukokäskyt - 5

Kaukot viimeisenä liikkeenä ei vaan sovi meille. Ja nyt Luna sitten vielä pisti ne oikein ranntaliksi. Ensin ennakoitiin maahanmeno, jonka jälkeen ei tietenkään voinut nousta ensimmäisellä seiso-käskyllä. Istumisessa sitten nätisti vedettiin persuu eteen. Pari seuraavaa vaihtoa oli ok, mutta sitten I-S vaihdossa, Luna ennakoi ja oli menossa maahan. Onneksi se korjasi ennen makaamista ja nousi seisomaan, tosin liikkuen pari askelta eteenpäin.

Kokonaisvaikutus: 9 

Eihän niitä pisteitä sitten tullut kuin 172,5p ja täten jäätiin reilusti alle 3 tuloksenkin. Hieman on siis laskusuhdanteinen tämä meidän voittajaluokkaura, mutta tästä oikeastaan ei enää alaspäin voi mennä (ellei sitten tule keskeytystä), joten voisi varmaan kuvitella, että tästä ei voi mennä kuin ylöspäin?


Luna oli tässä kokeessa palkassa kiinni pahemmin kuin koskaan, mutta tosissaan oli nyt lähdössä kesken liikkeen. Eikä liikkeiden välissä kuten aikaisemmin, ja ne liikkeiden välit oli minusta itseasiassa nyt ihan hyvät.

Tunnarin nolla oli ihan pelkästään Lunan kiirehtimisestä johtuva hölmöily. Ruudun nolla itseasiassa näin jälkeenpäin ajateltuna ei ollut iso yllätys. Kun hetken aikaa tässä on saanut rauhassa pohtia, palautui mieleen, että tätä ongelmaa meillä on itseasiassa ollut omissa treeneissäkin. Eli jos olen tehnyt noutoa, yleensä ohjattua, jossain ruudun lähettyvillä ja melkein heti noudon perään ruudun niin että Luna joutuu juoksemaan ohi sen paikan missä kapulat on ollut, on se saattanut juosta etsimään kapuloita. Sitä en tiedä liittyykö tämä neidin kapulanhimoon, mutta näköjään on asia mitä on treenattava. Aika harvoin nämä osuu näin kokeessa, mutta meillä kumminkin on EVL vielä edessä, niin ehkä paras yrittää nyt puuttua tähän.

Mutta tuo palkka on nyt oikeasti iso ongelma. Lunan keskittyminen menee siihen, että sen aivot on kehän ulkopuolella palkan luona. Vaikka tällä kertaa en mitään palkkaa neidille erikseen näyttänyt.

Systerin kanssa pohdittiin, että voisiko auttaa treenilaukun jättäminen esimerkiksi autoon. Koska nyt treenilaukku = palkka Lunalle, se juoksee aina heti laukun luokse. Eihän minulla yleensä meidän omissakaan treeneissä (paitsi hallilla) ole treenilaukkua mukana. Osaisikohan Luna yhdistää että ei laukkua = palkan pakko olla minulla?

Toinen mikä ehkä voisi toimia tähän yhdistettynä, olisi tuo ostamani palkkapallo. Jos käyttäisin palkkapalloa ainoastaan koemaisia treenejä ja itse kokeita tehdessä. Eli pallon sisälle jotain super hyvää ja näyttää pallon olevan minulla. Samalla saisin jotain pientä rutiinia, jolla kertoisin että hei, nyt tehdään palkaton suoritus.

Tietysti on tässä aina sekin mahdollisuus, että jätetään voittajaluokka sikseen, koska meillä on se yksi ykköstulos kumminkin, ja siirryttäisiin virallisesti treenaamaan EVL:lää varten. Moni kouluttajahan on ihmetellyt, kun olen todennut haluavani TK3:sen.

No, katsotaan nyt juoksut ensin ja vielä yksi koe, sitten päätän mitä tehdään.

Noin puolet kaurislaumasta mahtui kuvaan.

Pääsiäinen vietettiin vaunulla kuten tavallista. Koirat nauttivat kuin saivat lenkkeillä paljon, Luna tosin useimmiten pitkässä hihnassa, koska vajaa parinkymmenen yksilön kaurislauma pyöri vaunualueen ympärillä päivittäin.

Meressäkin pääsivät pulahtamaan (ja Luna ui melkein joka lenkillä jossain ojassa) vaikka vesi ei varmastikaan ollut mitään lämmintä.



Treenattuakin tuli, tokoa sekä hömppäaksaa.


Luna ei arvostanut, kun hänet käskettiin maahan radan rakentamisen ja Laran treenaamisen ajaksi,.



Systeri hieman treenasi Bemminkin kanssa.
Tarkkana seurataan Bemmin treenejä.
 Iso harmitus on hieman aikaisemmin muuttuneet säännöt. Meillä on alueella pieni grillikatos ja tähän mennessä (eli 12 vuoteen) porukoita ei ole haitannut että koirat ovat olleet siellä mukana. Pääasiassahan nuo on makoillut pöydän tai penkin alla. Mutta nyt on joku päättänyt ettei koiria enää sinne halua. Ongelma on, että näköjään eri ihmisillä on eri käsitys mistä he ovat yhdistyksen kokouksessa puhuneet.

Tieto mikä meille tuli, oli että koirat eivät saa olla enää grillin ympärillä (eli periaatteessa “jaloissa”), myöskään penkeillä koirat eivät saaneet istua viemässä ihmisiltä paikkoja. Joten jos grillillä on ollut muita, niin olemme pitäneet tytöt katoksen ulkoreunalla. Kun grillillä on ollut meidän lisäksi vain oikeastaan yksi toinen ihminen, ei koirat olleet ulkoreunalla makoillessaan kenenkään jaloissa.  Mutta osa on tainnut ymmärtää säännön niin, että koirat eivät saisi olla tyyliin 5 metriä lähempänä koko grillikatosta. 

Olipahan joku valittanut meillä olleen koirien penkillä, vaikka molemmat pääasiassa olivat makoilleet maassa. Ihan viimeisen kymmenen minuuttia Luna nukkui minun sylissä (olin itse siinä vaiheessa grillin ulkoreunalla), joten en tiedä tuliko valitus sitten siitä, vaikka eihän se kenenkään paikkaa siinä sylissä vienyt.

Tässä meidän koirat on "penkillä"
Tässä erittäin hieno paint-pohjapiirros meidän grillistä, ruskeat on penkkejä. Mittasuhteet eivät ehkä ihan pidä paikkaansa :'D Eli siis sininen alue on nyt siis se kielletty ja koirat oli oranssien ympyröiden alueella. Ja se ainut ihminen joka meidän kanssa grillillä oli, istui vasemmalla reunalla penkillä.
Kulttis Bemmihän on yleensä kiinni grillin ulkopuolella penkissä. Ongelmahan on, että tyttöjä ei voi samaan penkkiin sitoa ilman että on sota käynnissä koska Bemmi ei osaa jättää noita rauhaan. Toisekseen, siinä vaiheessa kun kolme koiraa vie yhden ison penkin, tulee aivan varmasti valituksia siitä kun siinä penkillä ei voi ihmiset istua. Toisekseen sateella koirat ei saisi mitään suojaa, en halua jättää helposti palelevaa, nivelvaivaista Lunaa sateeseen kovinkaan pitkäksi aikaa paikoilleen.

Noitahan ei voi oikein vaunuunkaan jättää, kun ei niitä ole koskaan opetettu pitkään yksinoloon siellä. Luna vielä eroahdistuskoirana varmaan tekisi oikein mukavaa jälkeä ja naapurit tykkäisi kuunnella kiljumista. Vielä kun grillillä ollaan usein useampi tunti. Toisekseen, kesäisin se vaunu on kuin sauna. Meillä vielä paistaa ilta-aurinko suoraan vaunuun, joten sisällä on helposti sellainen 30-40 astetta. Ei sinne oikein koiria voi jättää. Ikkunat saa tietenkin auki, mutta koirat tulevat hyttysverkon läpi ongelmitta.

En sitten tiedä onko tässä oikein muuta vaihtoehtoa kuin jättää vaan kohta 20 vuotta tapana ollut iltagrillailu pois. Täytyy sanoa, että meille tulee varmaan todella kiva juhannus, jos ilta pitää kykkiä vaunussa kun ei grilleille ole asiaa.

Mettekin pääsi ulkoilemaan, Luna vahti jos hänelle jäisi hieman ruokaa.

Luna oli ihan lomafiiliksissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)