keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Asuntovaunuilua

Se loma sitten oli ja meni. Tässä lyhyesti meidän lomasta ja kuvapläjäys.


Kahden viikon lomasta suurin osa ajasta oltiin Inkoon Bjurs:issa asuntovaunulla, jonne Luna sitten jäi kun systerin kanssa lähdimme loppulomasta käymään Lontoossa. Tokokoetta lukuun ottamatta emme edes liikkuneet saarelta mihinkään, päivät kuluivat lenkkeillessä, aurinkoa ottaessa ja illalla grillillä. Luna ainakin tuntui nauttivan, vaikka se joutuikin lenkkeilemään liinassa. Mutta melkein joka aamu neiti pääsi lenkin jälkeen uimaan. Illalla grillillä taas sai kerjätä ihmisiltä makkaraa. Olimme ottaneet Lolankin mukaan vaunuilemaan. Vanhempi neiti ei niin arvostanut lenkkeilyä (sitä sai kirjaimellisesti vetää perässä), mutta ei silläkään ollut mitään löhöilyä ja grillausta vastaan.


Pientä treeniä otin melkein joka toinen päivä kummankin kanssa. Lunan kanssa yritin saada ruutua toimimaan. Neiti jotenkuten tajuaa kyllä ruudun idean, mutta meillä on ongelmana se, että kun jätän targetin pois ruudusta, alkaa Luna jäämään ruudun eteen. Jos käsken sitä uudestaan ruutuun, se saattaa siirtyä juuri ja juuri ruudun sisälle, tassut etunauhalle. Tästä jos käsken sen maahan, on pakostikin osa koirasta ulkona.

Lolan kanssa otettiin ihan perustottelevaisuutta, istu-maahan-istu vaihtoja, seuraamista ja kapulaa. Hieman edistystä saatiin istu-maahan vaihdoissa sekä kapulassa. Lola ei suostunut alkuun pitämään kapulaa ollenkaan ja innostamalla sain sen kyllä ottamaan sen suuhun ja välillä jopa pitämään sen vaaditun 5 sekuntia. Lola muutenkin oli paljon aktiivisempi (lenkkeily pois lukien), se jopa innostui leikkimään, mitä ei ole tapahtunut ehkä viimeiseen pariin vuoteen. Lola ei kylläkään leikkinut Lunan kanssa vaan minun, se nouti tennispalloa (kunhan Luna oli tarpeeksi kaukana hakemassa omaa palloaan), se jahtasi jalkapalloa (kunnes Luna vei molemmat jalkapallot pois, Lola jopa nouti kepin rantavedestä ja se myös leikki perus rähinäleikkiä, jossa koira yrittää napata kättä suuhun, kun käsi käy nopeasti aina rapsuttamassa päätä.

Lola tosin voisi totella kutsuja hieman paremmin. Yleensä Lola ei edes reagoi kun huudat sen nimeä, kun neiti kulkee omia teitään. Kuulossa sillä ei ole vikaa, koska kyllä se kuulee kun herkkupussin avaa. :D

Muutenkin Lunan ja Lolan yhteiselo sujui todella hyvin melkein koko loman. Viimeisenä aamuna tuli yksi välikohtaus, kun Lola hyppäsi äidin sängystä minun sänkyyn, jossa Luna oli ennestään. Lola pääsi kyllä sänkyyn tulemaan (olin varma, että jo tässä vaiheessa tulee tappelu), mutta sitten se jäi jumiin seinän ja Lunan väliin (Luna meni siis seisomaan eteen). Kun Lola kääntyi ympäri niin sitten Luna kävi päälle. Onneksi koirat olivat aivan minun edessäni, joten sain Lunasta heti kiinni ja ärähdettyä. Pienen kurinpalautuksen jälkeen, otimme saman tilanteen uudestaan eli Lola sai hypätä sänkyyn, missä Luna oli jo ennestään. Toisella kerralla se sujui hyvin, joten se tilanne jäi siihen, eikä kummallakaan ollut sen jälkeen ongelmia loppuaikana.

Kummallakaan koiralla ei ollut vaunuilun jälkeen punkkeja kertaakaan kiinni eikä turkissa matkustamassa. Eli tuntuu tuo Lunan Seresto-panta olevan oikeasti melko tehokas ajatellen, että neiti ui melkein poikkeuksetta päivittäin. Lolalla oli käytössä Exspotin liuos, mutta se nyt ei käynyt kuin kerran-pari uimassa ja muutaman kerran kahlaamassa.

Olen jo pitkään seurannut ainakin muutamien blogikirjottajien käyttävän koirillaan FitDogin tuotteita ja pohtinut niiden kokeilemista meilläkin. Lunalla nyt energiaa piisaa ja se palautuu suht nopeasti kovempienkin treenien jälkeen, mutta Lola on päinvastoin. Onhan Lolalla ikääkin kyllä enemmän, mutta esimerkiksi melko rennon näyttelypäivän jälkeen vanhempi neiti saattaa nukkua useamman tunnin ennen kuin jaksaa yrittää tehdä mitään muuta. Hieman mietin näiden tuotteiden kasvipohjaista sisältöä, että pystyykö koira oikeasti hyödyntämään sitä kuinka hyvin, mutta ei kai siitä mitään haittaakaan ole.


Päätin sitten ostaa kokeiluun tuon FitDog Recovery Potato –palautusjuoman. Tarjosin sitä kokeilumielessä koirille aina hieman pidemmän lenkin jälkeen ja Lunalle juoma maittoikin todella hyvin. Neiti oli itse asiassa juomassa koko kippoa tyhjäksi, ellen olisi puuttunut juomiseen. Lola puolestaan karttoi valkoista juotavaa alkuun, mutta kun pelkkää vettäkään ei tullut tarjolle, suostui vanhempikin neiti tyydyttämään janonsa palautusjuomalla.  Seuraavalla kerralla taisi Lolankin todeta, että en minä sitä myrkyttää yritä ja nesteytysjuoma maistui paljon paremmin. Myönnettävä on, että en nyt hirveästi huomannut eroa palautumisessa kummallakaan koiralla tuotteen käytön jälkeen. Luna on nuori ja pirteä ja olisi varmaan maratoninkin jälkeen valmis mihin tahansa, ja Lolalla taitaa olla tuo nukkuminen vaan jotenkin kuulua sen rauhalliseen luonteeseen. Pitää nyt jatkaa käyttöä ja katsoa huomaanko myöhempääkään mitään eroa.


Keskiviikkona Luna jäi äidin kanssa vaunulle, kun lähdimme systerin kanssa kotia. Heitimme matkalla Lolan kotiinsa. Kävimme systerin, iskän ja äitipuolen kanssa Lontoossa ja palasimme sunnuntaiyönä. Minä menin heti maanantaina aamuvuoroon töihin, jonne systeri heitti ja lähti siitä ajelemaan kohti Inkoota ja hakemaan Lunaa kotiin. Työpäivän päätteeksi oli vielä tokon korvaustunti. Oli kiva päästä taas tokoilemaan, kun kaksi edellistä tuntia jäi meiltä välistä. Ensimmäinen, kun en jaksanut lähteä sunnuntai-iltana Inkoosta ajamaan kohti Vantaata tunnille, ja toisen tunnin olimme Lontoossa.

Olimme ulkona, koska sisähallit oli tietenkin varattuna muille tunneille. Sinällään ihan hyvää vaihtelua, koska ulkona on aina eri häiriöt kuin mitä sisällä. Paikalla meitä ei ollut taaskaan kuin kolme, me, bordercollieuros ja mitteliuros. Yllätyin hieman kun tulimme kentälle, niin borderi joka yleensä on rähissyt kaikille, heiluttikin häntää kun tulimme. Se ei myöskään välittänyt Lunasta ollenkaan kun vaihdoimme paikkaa ja kävelimme melko lähekkäin, jolloin sen omistajakin totesi että se on näköjään tottunut Lunaan (ollaahan tässä vuosi kohta treenattu yhdessä). Tunnilla meillä oli sitten muutama eri piste, joissa kierreltiin. Aloitettiin Lunan kanssa ruudusta. Ensin tein 5-6 toistoa targetin kanssa, jonka jälkeen jätin targetin pois. Alkuun neiti oli lähdössä ihan jonnekin muualle, mutta uuden käskyn jälkeen se palasin oikealle tielle ja meni ruutuun. Kun Luna oli oikeassa kohdassa kehuin kunnolla. Tämä tosin aiheutti sen, että Lunahan tuli innoissaan minun luokse, mutta en siitä nyt välittänyt vaan sitten mentiin innosta hyppien takaisin ruutuun, missä neiti sai palkkansa. Kun saimme toisen onnistuneen ruudun, siirryimme toiseen pisteeseen.

Lunan taidokkaat pallonnappaustyylit



Toisella pisteellä treenattiin perusasentoa ja siinä sivuttaisliikettä. Eli koira sivulle, jonka jälkeen otettiin askel-kaksi sivulle ja koiran piti siirtää itsensä siinä mukana sivulle. Hetki kesti ennen kuin Luna tajusi, mitä siltä halusin. Tässä huomasi saman ongelman kuin kokeissa, kun neiti tuli sivulle ja teki siinä siirtymisen, se ”hyppäsi”. Eli myös tämä sivuttaisliike tehtiin hypäten. Kun tiesin Lunan tajuavan kunnolla mitä haluttiin, aloin yksinkertaisesti tekemään niin, että en palkannut näistä hyppysiirtymistä vaan siirryin heti uudestaan toisen askeleen sivulle. Kyllä sieltä alkoi tulla ihan nättejäkin siirtymisiä, vielä kun muistin pitää herkut oikeassa kädessä.

Seuraavassa pisteessä oli sitten liikkeestä maahanmeno. Tässä en oikein tiedä mikä Lunalla oikein oli kun se ei halunnut mennä maahan. Oliko asfaltti huono pohja maahanmenolle, koska neiti yleensä jäi seisomaan tai yllättävää kyllä, istumaan. Jouduin ottamaan kasan toistoja, kunnes Luna alkoi mennä toisesta käskystä maahan. Siirryin lopulta istu-maahan vaihtoihin, jotta sain neidin ylipäätään menemään maahan. Kun nämä sujuivat otin vielä pari liikkeestä maahanmenoa ja tällä kertaa ne onnistuivat, vaikka ei niin nopeasti kuin yleensä.

Viimeinen piste oli paikkamakuu. Alkuun Luna pysyi paikallaan makaamassa todella hyvin, mutta muutaman palkkauskerran jälkeen se päättikin että tämä oli tässä ja lähti perään minun kävellessä poispäin. Otin vielä muutaman lyhyen onnistuneen paikkamakuun ennen lopettamista.

Loppuun otimme kaksi ryhmäpaikkamakuuta. Lunan oli ensin tarkoitus olla keskellä, mutta borderin omistaja sanoi haluavansa lisää haastetta paikkikseen, jolloin Luna siirtyi reunaan ja urokset olivat vierekkäin (mitteli keskellä). Paikkamakuu alkoi ihan hyvin, tosin hetken kerkesin säikähtää neidin olevan taas nousemassa, kun se heilutteli toista takajalkaansa, mutta Luna vain siirtyikin toiselle lonkalle ja jatkoi paikalla oloa. Sitten kävikin jotain mihin itse en ollut varautunut, borderi nimittäin ponkaisi paikaltaan äristen mittelin luokse. Mittelin omistaja onneksi oli aivan koiransa vieressä, joten se sai vedettyä pienemmän uroksen sivuun ja borderin hampaat vain haukkasivat ilmaa mittelin korvanjuuresta. Bordercollie oli pitkässä liinassa, mutta sen omistaja oli sen verran kaukana, että koiralla oli niin paljon hihnaa itsellään, että se päästi aivan mittelin viereen, vaikka sen omistaja yritti kerätä liinaa mahdollisimman nopeasti lyhyemmälle. Kenellekkään ei onneksi sattunut mitään ja vaikka siinä nousi hetkellisesti hirveä meteli kun urokset ärisi keskenään ja bordercollien omistaja karjui koiralleen, Luna pysyi paikallaan.

Neiti kyllä katsoi silmät pyöreänä vieressä tapahtuvaa rähinää ja korvat oli niin ylhäällä kuin cockerilla vain voi, mutta heti kun Luna vilkaisi minua kävin sitä palkkaamassa runsaasti.  Jatkoimme paikkamakuuta vielä hetkenaikaa, jolloin Luna ja borderi pysyivät nätisti paikallaan, mutta mittelillä oli kierrokset noussut välikohtauksesta niin paljon, että se ei meinannut enää pysyä makuulla. Borderi ei tässä vaiheessa enää edes vilkaissut vieressä olevaa nuorempaa urosta. Liikkeen päätteeksi hieman puitiin tilannetta. Se oli kuulemma lähtenyt siitä, että mitteli oli koko paikkamakuun ajan tuijottanut borderiurosta ja kun tämä pienempiuros pomppasi pystyyn, tuli borderin mitta täyteen ja se hyppäsi päälle. Sinällään hyvä että tämä tapahtui harjoituksissa eikä sitten kokeessa, ensinnäkin nyt siihen pystyi kunnolla puuttumaan toisekseen, jos koirat olisi ollut vapaana ja omistajat kaukana, olisi voinut tulla paljon pahempaa jälkeä. Jos tämä olisi kokeessa tapahtunut, borderi olisi varmasti saanut 3 kuukauden kisakiellon ja riippuen kuinka tarkasti tuomari olisi seurannut, kisakielto olisi tullut mittelillekin, koska se ärsytti tuijottamisellaan toista (ja olisi voinut mennä häiritsemään enemmän jos olisi kerennyt).

Siirryimme sitten vielä tekemään toisen paikkamakuun koirakoulualueen parkkipaikan reunalle. Ajatuksena oli saada kunnolla häiriötä, kun tunneille menevät ja sieltä poistuvat koirat kulkivat ohi. Järjestys oli melkein sama, Luna oli taas reunalla, mutta nyt borderi oli puolestaan keskellä. Paikkamakuu lähti jälleen ihan hyvin. Luna seuraili kyllä ohikulkevia koiria, mutta pysyi nätisti paikallaan. Nätti paikkamakuu kesti ehkä 40 sekuntia, kunnes metsästä tuli esiin kaksi kuonokopallista valkoista paimenkoiraa, jotka aloittivat rähisemisen meidät nähdessään. No, borderiuros tietysti vastasi tähän rähinään ja hyppäsi taas pystyyn. Sen omistaja oli tällä kertaa lähempänä ja kerkesi ottamaan koiransa lyhyempään hihnaan heti. Luna tosin tässä vaiheessa totesi että hänelle riittää nämä rähinät ja väisti häntä koipienvälissä siirtyen muutaman metrin sivulle. Minä kävin hakemassa neidin ja hieman leikittäen palautin sen paikalleen, tein myös muutaman helpot istu-maahan vaihdot palkaten runsaasti, jotta saisin sen unohtamaan äskeisen rähinän ja sainkin sen taas suostumaan paikkamakuuseen. Jäin itsekin nyt hieman lähemmäksi ja kävin palkkaamassa tiuhemmin, näin varmistaen Lunan maassa pysymisen. Saimme liikkeen suht kunnialla päätökseen.
Tämä tunti oli viimeinen tältä kaudelta, ensi kaudella tokoryhmä onkin jaettu kahtia. On aivan aloittelijat ja kisaamaan tähtäävät/kisaavat ryhmä. Tällä hetkellä tosin jälkimmäiseen ryhmään ei ole ilmoittautunut kuin me ja tämä bordercollie uros. Toivottavasti kesän aikana tulisi edes se 1-2 koirakkoa lisää, ettei ryhmää vain peruta.


Pitää nyt yrittää etsiä jostain jotain kurssia heinäkuulle, ettei se mene täysin lomailuksi (vaikka töissä olenkin). 

Sitten loppuun kuvapläjäys

Lola ottaa rennosti


Siitä löytyi jokin mukava haju
Kerrossänkyläiset
Luna yritti piilottaa palloa kuoppaan
Kilpparin pyyhe oli se paras makuupaikka
Tämmönen makoili meidän vaunun takana, ei oltu varmoja oliko peura kyseessä ennen kuin yritin salamalla ottaa kuvaa. :D









"Nää ei taida ihan vielä olla kypsiä..."

Kauppaan lähdössä
Kaupan terassilla odottelua
Nomnomnom



"Se laitto jotain mun nenän päälle..."


Lolakin erehtyi juoksemaan pallon perässä




"Ai miten niin on huuli huonosti?"

Maggaraa
Mettekin pääsi ulkoilemaan
Luna kotona Lontoon tuliaisen kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)