perjantai 10. kesäkuuta 2016

Tokokoe 9.6.2016 Pusula

Ihan pelkkää lomailua ei tämä minun loma ollut. Ilmoitin Lunan torstaina 9.6. Lohjalla (tarkalleen ottaen kyllä Pusulassa) olevaan tokokokeeseen. Kokeen järjesti Nu-Pun Koiraklubi Ry ja tuomarina oli Ralf Björklund. Yritin ottaa selvää tuomarista hieman etukäteen, mutta en oikein löytänyt mielipiteitä ko. henkilöstä. Ainoa kommentti oli koirat.comin keskustelupalstalla ”neutraali tuomari.”
Kyseessä oli iltakoe, mikä hieman pelotti, koska huonossa tapauksessa Luna kerkeää kuluttamaan energiansa päivän aikana, eikä sitten enää jaksakaan kokeessa. Yritimme elellä päivän mahdollisimman rauhallisesti, mutta pakkohan koirienkin on päästä liikkumaan. Kävimme yhden vajaan 5 kilometrin lenkin (saaren kauppaan), jolla neiti sai juosta 6 metrin liinassa.

Meillä otetaan rennosti autossa.
Neljältä sitten pakkasimme auton ja lähdimme vaunulta Inkoosta ajelemaan kohti Pusulaa. Naureskelimme ajaessa joitain todella pieniä teitä, että kaikkialle mekin mennään koiraharrastusten perässä. Silloin tällöin matkalla ollaan aina pohdittu että mitäköhän reittiä navigaattori meitä oikein vie, mutta aina me ollaan perille päästy. Matkaan ei mennytkään kuin hieman reilu tunti, joten olimme koepaikalla vähän yli viisi. Ilmoittautuminen alkoi vasta klo 17.30, Avoinluokka klo 18 ja alokasluokka vasta sen jälkeen joten olimme todellakin hyvissä ajoin paikalla. :D Jouduimme siis odottelemaan autossa jälleen, tai jouduimme ja jouduimme, odotettiin autossa koska ulkona oli jäätävän kylmä eikä minulla ollut takkiakaan mukana. Onneksi parkkipaikka oli ihan kentän reunalla, ainoa harmi oli iso ruusupuska-aita siinä välissä mikä haittasi näkyvyyttä kentälle. Kävimme myös koirien kanssa kävelyllä siinä odotellessa ja tein pientä loppuajan treeniä läheisellä parkkipaikalla. Lenkiltä palattua pakkauduimme takaisin lämpimään autoon, jonka jälkeen avoin luokka starttasi kentällä.

Seurasin tarkkaan miten tämä tuomari tekee luoksepäästävyyden. Positiivinen yllätys oli, että tuomari teki sen oikein oppikirjamaisesti, eli hän oli kyykyssä kylki koiraa päin ja katsoi alkuun ihan päinvastaiseen suuntaan. Eli ojennettua kättä lukuun ottamatta ei ottanut minkäänlaista kontaktia koiraan, ellei koira sitten hypännyt tuomarin syliin. Tämä hieman vähensi omaa stressiä, koska mielessä oli kauhukuva että Luna ei taaskaan anna koskea ja tuomari heittää meidät kokeesta pihalle sen sileän tien.

Siinä sitten avo-luokkaa seuratessa, tuli todettua että tuomari on todella tarkka. Kukaan avo-koirakoista ei esimerkiksi saanut 10 mistään liikkeestä, ja omaan silmään täysin puhtaista suorituksista tuli useasti 8:a. Siinä kerkesin jo hieman heittää hyvästit mahdolliselle ALO1 tulokselle, koska tiedän että meillä on hieman vinot perusasennot ja itse annan jonkun verran kroppa-apuja.
Avo-koirakkoja ei onneksi ollut kuin neljä, joten luokka oli nopeasti ohi.

Sitten alkoi meidän alokasluokka. Saimme numeron 8. eli olimme taas ryhmän loppupuolella. Kokonaisuudessaan koiria oli 12. Ryhmässä oli 4 ensikertalaista, joten tuomari kävi alkuun nopeasti perusohjeistuksen läpi. Tärkeimpänä tuomari mainitsi paikkamakuusta, että jos jonkun koira lähtee rivistä, tuomarin käskystä omistaja käy hakemassa sen koiran. Koiraa ei saa siis kutsua luokse, koska sitten siinä on riski että muutkin koirat lähtevät.

Luoksepäästävyys otettiin suoraan kaikilta koirilta, eli menimme numerojärjestyksessä tuomarin luokse. Tuomari teki täysin samoin kuten teki avo-luokan kohdalla, mikä oikeasti oli Lunan kannalta todella hyvä. Eli suosittelen kyllä tätä tuomaria jos on arka koira. Neiti meni itse ensin siihen lähelle ja antoi tuomarin hieman silittää. Kun tuomari kääntyi katsomaan, otti Luna pari askelta taaksepäin, mutta pysyi juuri ja juuri kosketusetäisyydellä. Tämä riitti. Sitten tehtiin vielä juoksutarkastus, jolloin sain ottaa neidistä kiinni. Luna kyllä taas pyrki piilottamaan takamuksensa, mutta pian sekin oli ohi ja pääsimme jatkamaan matkaa.

Sitten lähti koe käyntiin. Video suorituksesta löytyy postauksen lopusta.

Paikalla makaaminen ryhmässä 1min.

Paikkamakuussa meidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista me olimme toisen ryhmän viimeinen koirakko. Liike lähti meillä todella hyvin, Luna oli kuulolla ja meni ensimmäisestä käskystä maahan. Kun kävelimme koirista pois, tuomari käski koiran numero 5. omistajan hakemaan koiransa pois, vilkaisin olan yli ja näin että toisessa reunassa oleva australianpaimenkoira oli lähtenyt hipsuttamaan omistajansa perään.  En tiedä sitten jännittikö kisaajaa sen verran, että se unohti mitä tuomari oli juuri hetki sitten sanonut, koska kisaaja kutsui koiransa pois. Tuomari liikkeen lopussa tästä kisaajaa hieman moittikin. Onneksi kukaan muista koirista ei tähän reagoinut ja pian palasimmekin riviin koirien luokse. Videostakin näkee, että alkuun Luna on todella hyvällä kontaktilla, mutta kun liikkuri tulee eteen siirtyy neidin huomio siihen ja ensimmäinen ylös-käsky menee kuuroille korville. Sanon käskyn uudestaan ja tällä kertaa Luna nousi – mutta se laskeutui heti takaisin maahan. En sitten voinut siinä muuta kuin tuijottaa Lunaa silmillä yrittäen vihjata nousemisesta ja onneksi neiti sen sitten pian tajusikin. Luna nousi sitten kyllä istumaan ja pysyi loppu ajan paikallaan, mutta virhe oli jo tapahtunut.

Arvostelussa pisteitä lähti tästä maahanmenosta sekä hieman hitaista siirtymistä.

Arvosana: 7

Seuraaminen

Tässä Lunan suorituksesta olin todella ylpeä <3. Neiti seurasi hyvällä vauhdilla koko liikkeen, kontaktikin pysyi melkein koko ajan. Mutta neiti ei haistellut maata kertaakaan!! Pieniä ongelmia oli käännöksissä, kun Luna sattui niitten kohdalla katsomaan suoraan eteenpäin, eikä näin ollen nähnyt minun aloittavan kääntymisiä.  Luna myös oli hieman turhan kaukana minusta seuratessaan. Seuruukaavio oli lyhyempi kuin aikaisemmissa kokeissa, mikä ei sekään tietysti ollut pahitteeksi.  Plussaa oli myös heti alkuun tapahtuva juoksuosuus, Luna joutui skarppaamaan heti liikkeen alettua, mikä varmasti auttoi myös loppuseuruussa. Omasta suorituksesta voin sanoa, että yritän ensikerralla pitää leukaa hieman ylempänä, koska nyt videolta selvästi näkee että minä katson alaspäin, jotta näkisin Lunan. Luulen kyllä että pienen koiran kanssa tällainen annetaan hieman helpommin anteeksi, mutta yritetään nyt silti parantaa omaakin suoritusta.

Arvosana: 8

Maahanmeno seuraaminen yhteydessä

 Seuruu lähti hyvin, mitä nyt itse taas katselin alaspäin. Luna meni maahan ensimmäisestä käskystä, pysyi nätisti paikallaan ja nousi myös ylös ensimmäisestä käskystä. Piste lähti todennäköisesti omasta kroppa-avusta, minkä näkyy videolla selkeästi.

Arvosana: 9

Luoksetulo

Lunan luoksetulossa ei ole mitään muuta ongelmaa kuin lopun hyppääminen. Se tulee kovaa ja kuonolla koskettaa minun kättä ennen kuin kääntyy perusasentoon. Tämä on Lunasta ollut kivaa (pitääkö sitä jopa jonain temppuna?), mutta pisteitä siitä lähtee joten yritän nyt karsia tuota hyppyä pois. Vaikkakin se saa yleisöstä aina naurut tämän tehdessään. :D

Arvosana: 8,5

Noutoesineen pitäminen

Ei mitään ongelmia. Sekunnin sadasosan Luna näytti miettivän ottaako kapulan vai ei, mutta se taitaa olla niin huomaamaton että sitä ei kukaan muu kuin minä noteeraa.

Arvosana: 10

Kauko-ohjaus

Sitten meidän kauheus. Tälläkään kertaa se ei onnistunut niin kuin piti, mutta positiivista oli se että sujui se sentään paremmin kuin aikaisemmin. Jouduin sanomaan tuplakäskyn ensimmäiseen maahanmenoon, kun Luna katseli vaihteeksi jonnekin muualle. Sitten tuli tuplakäsky ylös istumiseen. Tässä en osaa sanoa mitä neiti ajatteli, koska minun muistaakseni se ensimmäisen käskyn kohdalla katsoi minua, mutta ei vaan reagoinut. Loppuliike sujuikin hyvin, eli maahanmeno uudestaan meni ensimmäisestä käskystä, samoin sivulle nousu tapahtui ensimmäisestä käskystä. Mutta siis ensimmäinen oikeasti hyväksytty suoritus, edellisessä kokeessa tuomari olisi voinut nollata liikkeen kolmennasta istumaan käskystä.

Arvosana: 6

Estehyppy

Tässä on hieman sama juttu kuin luoksetulossa, eli Luna perusasentoa ottaessaan hyppää koskettamaan kättä. Siitä lähti varmaankin meidän piste. Luulisi tämän poistuvan kun harjoittelen sen pois luoksetulosta.

Arvosana: 9

Kokonaisvaikutus

Tuomari tykkäsi meidän tekemisestä ja sanoi että minulla on jotenkin hyvä asenne työskennellessä ja koirakin selvästi tykkää tehdä töitä kanssani. Huomatutusta sain kroppa-avuista (tässä vaiheessa oli kuulemma joku yleisöstä kommentoinut, että noin hoikkaa tyttöä varmaan jo tuulikin heiluttelee, toisin kuin heitä painavampia :D ) sekä seuruuosiossa Lunan kaukana kulkemisesta.
Arvosana: 8,5

Yhteensä 162,5 ja ALO1 !




Täytyy sanoa että itse lähdin kentältä todella hyvin mielin. Lunalla pysyi ensimmäisen kerran todella hyvä vire koko kokeen ajan, mikä varmaan tarttui minuun ja minä taas positiivisella asenteella vahvistin Lunan virettä. Olin siis todella tyytyväinen vaikka suoritus ei nyt täydellinen ollutkaan (ja pisteitäkin tuli vähemmän kuin viimeksi), mutta se oli oikeasti paras suoritus mitä meillä on ollut. Luna ei myöskään tällä kertaa ihan hirveästi ottanut häiriötä liikkurista ja tuomarista. Kyllä se niitä silloin tällöin katsoi, mutta ei niin paljoa kuin aikaisemmin.

En tiedä mitkä asiat meidän hyvään suoritukseen vaikuttivat. Yksi asia saattoi olla palkka, jonka neiti luuli minulla olevan taskussa (otin loppupalkaksi luun, missä oli kanaa kierrettynä ympärillä). Autosta poistuessa näytin Lunalle että katso mikä herkku minulla on ja kun neiti lopulta vilkaisi muualle, ojensin herkun sen huomaamatta taaksepäin systerille. Toinen ajatus oli se autossa odottaminen, että Luna kerkeää patoamaan energiaa siinä odottaessa ja katsoessa kun muita koiria kulkee edes takaisin. Kolmantena koepaikka oli ainakin minusta meille se paras. Kenttä oli siis koulun hiekkakenttä, joten siinä ei minusta pahemmin mitään vahvoja hajuja ollut. Olen nyt myös yrittänyt vähintään kerran viikossa tehdä kokeenomaisen treenin, jolloin meen kentälle tekemään vain kertaalleen kaikki liikkeet ja kunnon palkka ja pois.
Vai oliko sitten Lunalla muuten vaan hyvä päivä, ota ja tiedä. Yksi kisaajista ohi kulkiessaan kehui meidän suoritusta, mikä kohotti ainakin omaa itsetuntoa.


Menimme suorituksen jälkeen takaisin autoon, jossa Lola oli odotellut jo jonkun aikaa. Emme viittineet jättää vanhempaa neitiä yksin asuntovaunuunkaan viideksi tunniksi plus se rakastaa autossa matkailua, joten se sai tulla taustatueksi ja odotella suoritusten ajan autossa. Systeri yritti laskea meidän kokonaispisteitä siinä odotellessa ja kerkesikin aiheuttaa minulle melkein sydärinkin sanoessaan pisteiden jääneen 144,5 pisteeseen. Kerkesin siinä jo hieman masentumaan kun meillä oli huippuhyvä suoritus ja silti pisteet jäi niin vähäiseksi, kunnes aloin miettimään saatuja pisteitä ja sanoinkin että ei ne voi olla noin matalat. Systeri tarkisti että on ottanut kaikki pisteet laskuun mukaan kahdesti, joista toisella kerralla se sitten huomasikin että jonkun liikkeen pisteet puuttuivat. Kolmatta tarkastusta tehdessään systeri totesi hypyn pisteet jääneen kokonaan laskusta pois, ja ne 18 pistettä nosti pisteet sitten sen yli 160 ja pääsin huokaisemaan helpotuksesta.

Kun viimeisetkin neljä koiraa oli suorituksensa tehneet, siirryimme ulos odottelemaan tuloksia. Kaikkien pisteet käytiin läpi, 12:sta koirasta 5 sai ykköstuloksen. Luna sijoittui 5:ksi, eli oli ensimmäinen ykköstuloksen saanut koira, 1.&2. sijoittuneet vetivätkin kunnon pisteet kunniapalkinnot saaden. Koekirjaa hakiessamme koetoimitsija kommentoi että hän niin haluaisi antaa Lunalle liikkispisteitä, kun oli niin kiva suoritus. :D Tämä oli meille ihan riittävä tulos, olenkin sanonut että me lähdemme tokokokeeseen hakemaan sitä henkilökohtaista ykköstulosta, jos sitä sattuu sijoittumaan samalla on se vain bonusta. :) Vielä kun oli selvästi tarkka tuomari, niin se ykköstulos tuntuu vielä paremmalta.

Eli se oli meidän toinen ykköstulos, yksi enää uupuu TK1:seen. Sitä lähdemme havittelemaan heinäkuun lopulla Oulunkylässä olevassa kokeessa, olettaen että Luna ei aloita juoksujaan ennen sitä. Hieman kyllä taitaa luonto asettua meitä vastaan, kun Lunan n. 7kk juoksuväli tulee täyteen juuri siinä heinäkuun lopulla, mutta jos se myöhästyy siitä kuten viimeksi. Olisi kyllä kiva saada se kolmas ykköstulos ennen hallikoekauden alkamista.

Kun palasimme vaunulle siinä kymmenen maissa illalla, oli peurat liikkeellä. Näimme yhden ison lauman pellolla, pari hyppeli hieman myöhemmin tiellä ja sitten niitä oli vielä vaunualueen vieressä. Tämä oli ainoa joka pysyi paikallaan jotta sain kuvan otettua. :D Luna joka kerta aloitti kiljumisen kun se näki peuroja.

4 kommenttia:

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)