sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Koirankasvatuksen tulevaisuus -seminaari


Sunnuntaina 2.10. järjestettiin Suomen Koirakasvattajat ry:n toimesta seminaari koirankasvatuksen tulevaisuudesta. Koska minua koirankasvatus kiinnostaa, vaikka ajankohtaista se ei ole vielä vähään aikaan, ja seminaaria ei ollut hinnalla pilattu (ei-Sukokan jäsenille 15€ sisältäen aamukahvin, lounaan sekä iltapäiväkahvin ja pullan) päätin mennä kuuntelemaan. Seminaari pidettiin Vantaan ShowHau centerillä, ja pyysin systeriä heittämään minut sinne, kun osallistujia oli reilu 200, joten parkkipaikat olivat varmaan muutenkin vähissä.

Kun pääsin sisälle, kävin hakemassa nimikyltin rintaani ja kävin varaamassa istumapaikan penkkirivistöstä. Koska aikaa oli vielä 15 minuuttia ennen seminaarin alkua, kävin kiertelemässä ShowHaun myyntialuetta. Tarkoituksena ei oikeastaan ollut ostaa mitään, pikemminkin katsoa mitä kaikkea löytyy ja minkälaista hintaluokkaa tuotteet olivat.

Suurin osa osallistujista oli koirakasvattajia (ja ikäluokaltaan huomattavasti minua vanhempia), mutta oli meitä ”nuoria” paikalla myös muutama. Omalta paikalta näin 5-6 muuta nuorta.

Pian seminaari pääsi alkamaan kun seminaarin vetäjä asteli keskelle hallia ja pyysi porukkaa hiljentymään paikalleen. Yritin ottaa muistiinpanoja, omia mietteitä ja kommentteja ylös ja yritän ne nyt kirjata tähän.

Koirajalostuksen tulevaisuus Suomessa – Juha Kares, SuKoKa ry:n puheenjohtaja

Tulevaisuuden haasteet?
Yhteiskunta on haastavassa murroksessa ja taloudelliset seikat ja raha määräävät ehdot koirankasvatukselle. Maailma on myös muuttumassa kovemmaksi, ihmiset joutuvat kilpailemaan mm. työpaikoista, hinnat nousevat ja ostajat alkavat vaatimaan enemmän ja enemmän. Työn ohella koirien kasvattaminen on koko ajan haastavampaa, varsinkin kun kasvatus vaatii ylimääräisiä resursseja, kuten aikaa, tilaa ja rahaa. Koko ajan lisääntyvässä työttömyydestä kasvatuskin kärsii. Meneillä on myös uusi eläinsuojelulaki, mikä koventaa (koiran)kasvatuksen lainsäädäntöä. Kares tosin totesi että siinä ei pahemmin puhuta karjaeläinten jalostuksesta vaan koirienkasvatusta vain vaikeennetaan.

Kasvattaminen kallistuu
Kulurakenne kasvaa ja alkaa olla sietämätön, varsinkin kun tulot eivät kasva samassa suhteessa kulujen kanssa. Harrastaminen kallistuu, kuten myös asumis-, energia-, ja liikkumiskustannukset. Koirille tehdään enemmän ja enemmän tutkimuksia ja näiden tutkimusten hinta nousee. Vaikka tutkiminen on hyvä juttu, niin on sillä huonojakin puolia; löydetään uusia sairauksia, minkä takia koiria karsiutuu jalostuksesta. Kotona ollut muuten huippukoira voikin saada sairaanleiman eikä tämän jälkeen ole ”jalostustavaraa.” Vaikka kaikki hinnat nousevat, ei kasvattaja voi siirtää hintapaineita pentujen hintoihin, koska tällöin on riski pentujen jäämisestä käsiin.

Tiukka kuluttajan suoja ja korvaukset uhkana
Kuluttajansuojalaki ja ihmisten käsitys vastuusta on enemmän ja enemmän kasvattajan uhkana. Kuluttajat ovat tietoisempia oikeuksistaan ja mielipiteet koiraan muuttuneet ja ostotilanteessa koiraa verrataan tavaraan. Jos koira ei olekaan ”ehjä” vaaditaan koviakin korvauksia kasvattajalta. Tämä lisää kasvattajan henkistä painetta, kuka uskaltaa kohta enää myydä pentua tuntemattomalle? Kuulemma kumminkin 99% pentumyynneistä sujuu hyvin ja ongelmitta, mutta yksikin väärin valittu ostaja voi tarkoittaa jopa 15 vuoden piinaa kasvattajalle. Tarkoittaen, että ostaja voi vuosia pyytää korvauksia erinäisiin vikoihin. Kasvattajaa pidetään ”riistoporvarina.”

Eläinlääkärikustannukset kasvavat
Eläinlääkärikustannukset kasvavat koko ajan ja niin kasvattaja kuin tavallinen koiranomistaja voi olla pulassa laskun/laskujen kanssa. Esimerkiksi maitohampaiden poisto on joskus maksanut alle satasen ja nyt siitä joutuu parhaimmillaan pulittamaan useamman satasen. Silti korkeatasoisessa kasvatustyössä eläinlääkäripaleluja tarvitaan. (Jalostus)koiria tutkitaan enemmän ja näiden tutkimusten hinta kasvaa, tietoa tietysti saadaan lisää, mutta tätä tilastollista materiaalia käytetään paljon rotukoiria vastaan.

Positiivisena asiana hintojennoususta voi sanoa että kenelläkään ei oikeasti ole varaa kasvattaa sairaita koiria, joten jos kasvattaja ei ole tähän mennessä herännyt koiriensa terveyteen niin nyt alkaa olla aika herätä.

Rotukoiria on liikaa
Koirarotuja ja täten pieniä populaatioita liikaa, minkä takia jalostusmateriaalia on vähän. Osa roduista on myös sukupuuton partaalla, mutta Kares ei suostunut mainitsemaan esimerkkejä roduista. Tästä huolimatta rotukoiraksi syntyminen ei saa merkitä sairasta tai lyhyttä elämää. Kasvattamiseen tarvitaan uudenlaista ja tervehdyttävää suhtautumista (rotuunotot?). Kannattaa myös miettiä mitä rotuja oikeasti kannattaa kasvattaa. Verrattuna aikaan 30 vuotta sitten, osaa roduista ei nykyään edes tunnistaisi samaksi.

Suhtautuminen rotukoiriin ja kasvatukseen muuttunut kriittiseksi
Rotukoirat ja lemmikit ovat suuren yleisön edessä arvioitavana koko ajan. Eläimiä myös inhimillistetään enemmän, koko ajan uutisoidaan huonosti kohdelluista koirista. Nykyään rotukoirien kasvatusta pidetään pahana ja sairaana, mutta sekarotuiset ja rescue-koirat ovat in ja näiden omistajat erittäin hyveellisiä ihmisiä. Ostajista on myös tullut kriittisempiä pentujen suhteen (mikä omasta mielestäni on sinällään hyvä juttu, koska tällöin yhdistelmää on pakko miettiä enemmän. Mutta meneehän ne ”vahinkopennukin” kovalla hinnalla kaupaksi, joten näitä kriittisiäostajia ei taida olla vielä paljoa…) Säätelyä, rajoituksia sekä esteitä on tulossa koirien kasvatukseen tulevaisuudessa.

Kasvattajien stressitasot kasvavat
Kasvattajat ovat helppoja silmätikkuja niin somessa kuin keskusteluissakin. Kasvattajat eivät myöskään saa erehtyä tai epäonnistua missään, ilman isoa negatiivista palauteryöppyä. Nykyään myös jokaiseen ongelmaan halutaan syyllinen ja kasvattaja on tässä valitettavasti helppo kohde. Kasvatuskentällä on negatiivista vastakkainasettelua, joissa kasvattajille voidaan olla säälimättömiä, eritoten sosiaalisessa mediassa. Ajankäyttö, taloudelliset paineet, ympäristö sekä kasvatuksen hoitaminen syövät kasvattajan energiavaroja. Kasvattajat saavat tukea tässä melko vähän.

Kasvatukselle tulossa rajoitteita
Suomen Kenneliitto sekä rotujärjestöt ovat ottamassa enemmän ja enemmän määräämisvaltaa koirien kasvatuksen suhteen. Kasvattajia ei kuunnella ja heidän oma päätösvaltansa laskee. Lisäksi yhteiskunta tulee lisäämään valvontaa ja kontrolloimaan kasvatusta. Toisaalta, kasvattajat eivät ole kovinkaan aktiivisia omien rotujärjestöidensä tai kennelpolitiikassa, jolloin näiden tekemiä päätöksiä on turha arvostella. Sivusta kun on todella helppo haukkua muiden päätöksiä, kun ei ole kantanut omaa korteaan kekoon.

Yhteinen sävel
Kasvattajien, SKL ja rotuyhdistysten pitäisi toimia positiivisessa hengessä rotukoirien puolesta, koska kaikilla on sama tavoite: onnellinen, kokonaisvaikutukseltaan mahdollisimman terve, kaunis ja tasapainoinen koira

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan yleistä asennemuutosta eikä ilman yhteistyötä tule tapahtumaan yhtään mitään.

Tuki
Kasvattajille pitäisi saada enemmän tukea ja apua kasvatustyöhön. Kasvattajien pitäisi myös keskenään tehdä enemmän yhteistyötä. Rotukoirien kasvatusta tulisi myös helpottaa ja ymmärtää eikä koko aikaa vaan vaikeuttaa


Toisena luennoi Agrian eläinvakuutuksen eläinlääkäri Marika Melamies Agrian tekemistä rotuprofiileista. Agria kerää tietoja vakuutetuista koirista ja järjestää tiedot niin, että eri rotuja voidaan verrata toisiinsa. Esimerkiksi mihin sairauksiin cockerspanielit yleensä menehtyvät useammin kuin muut rodut, tai miltä kantilta cockerspanieli on terveempi kuin muut rodut. Tiedot lisätään dogwellnet.com sivustolle, mutta tarkkoihin rotuvertailuihin pääsevät vain käyttäjätunnuksen omaavat. Käyttäjätunnukset yleensä annetaan esimerkiksi rotujärjestöjen jalostusneuvojille.
Tällä hetkellä suurin osa sairaustilastoista tulee ruotsalaisilta vakuutetuilta koirilta. Ruotsissa kaikista maan koirista 80% on vakuutettu, ja näistä yli puolet on Agriassa. Terveystietojen tilastointia ja tutkimuksia on tehty vuodesta 1995 alkaen. Suomalaisten ja ruotsalaisten koirien geeniperimä on kuulemma sen verran yhtenevä, että naapurimaan tietoja voidaan käyttää täälläkin, varsinkin kun kotimaisten koirien tietojen keruuseen menee jopa 10 vuotta. Rotuprofiileihin lisätään koko ajan uusia rotuja, tällä hetkellä niitä oli arviolta 130(?) kappaletta.

Tietojen keruulla on tarkoitus tuottaa terveystietoja esimerkiksi rotuyhdistyksille, jotka voivat käyttää tietoja esimerkiksi Pevisan päivittämiseen.

Tiedon keruussa tietysti on myös hieman ongelmia, vaikka Agria yrittää tiedoillaan pyrkiä harhattomuuteen. Esimerkiksi vakuutusten ikärajat vaikuttavat tuloksiin. Agrian hoitokuluvakuutuksella ei ole yläikärajaa, mutta siitä huolimatta monet omistajat lopettavat koiriltaan vakuutukset muutaman ensimmäisen vuoden jälkeen, jolloin monien vanhojen koirien tiedot jää saamatta. Myös koiran ikä vakuutusta ottaessa vaikuttaa, jos se otetaan myöhään jää tietysti mahdollinen pentuajan sairastaminen tilastoista pois. Tilastoihin pääsevät myös vaan ne eläinlääkärikäynnit, joista on haettu korvausta ja omavastuu on ylittynyt. Eli esimerkiksi rokotuskäynnit eivät tietenkään tilastoihin pääse, vaikka eihän niillä merkittävää tekijää ole koirien jalostukseenkaan nähden.

Luennoitsija näytti hieman millaista tietoa sivuilta saa ja nyt minua tietenkin harmittaa etten ottanut puhelimella kuvaa dioista, joten yrittäkää kestää kun esitän tässä paintilla töhrittyjä kuvia mitkä yrittää esittää yhtä hienoja kaavioita mitä tuolla näytettiin. :D Mutta lyhyesti näimme kaavion muutamasta eri rodusta aloittaen siitä kuinka usein ko. rotu käy eläinlääkärillä verrattuna kaikkiin muihin rotuihin. Osalla roduista (esim. bordeaux’ndoggi) eläinlääkärikäyntejä oli 4 kertaa enemmän kuin muilla roduilla yhteensä. Sitten nähtiin listoja että mistä syystä sinne eläinlääkäriin on menty (tästä esimerkkikuva), tähänkin listaan sai näkyviin ko. sairauden yleisyyden verrattuna muihin rotuihin. Sieltä kuulemma näkee myös rodun sisällä tietoa, onko ko. sairaus yleisempi esimerkiksi nartuilla vai uroksilla. Näimme myös kaavion rotujen X oletetusta eliniästä ja kuinka elinikäodote oli muuttunut kahden eri tutkimusajan välillä.

Nämä ovat tietoa, joiden ideana olisi selvittää varsinkin rotuyhdistyksille, millaisia ongelmia kyseisellä rodulla on ja saada näin yhdistykset kehittämään kehitystyötään sairauksia vastaan. Luennoitsija tosin kommentoikin, että idea ei ole vähentää yhtä sairautta, jonkin toisen terveen ominaisuuden kustannuksella. Näihin tietoihin ei siis tavallinen kasvattaja pääse, mutta jalostusneuvojien kannattaisi seurata päivittyvää tietokantaa ja ottaa nämä tiedot huomioon hommassaan.

Tämä on siis omatekemä esimerkkikuva. Punainen palkki on tietty rotu ja vihreä palkki keskiarvo kaikista muista roduista. Palkkien koot  ja "sairaudet" on päästä heitetty, eli niihin ei kannata sen enempää tarketua. Eli tässä esimerkiksi tällä rodulla X, esiintyy sydänvikaa neljä kertaa enemmän kuin muilla roduilla, mutta esimerksi spondyloosia keskiarvoa vähemmän.

Tässä kaaviossa näkee taas että koirien eliniän odote on kasvanut vuosien mittaan. 

Kolmantena luennoi asianajaja sekä aloitteleva kasvattaja Pauliina Lehtola aiheena Koiran kauppaan liittyvät sopimukset kasvattajan näkökulmasta. Voin jo valmiiksi sanoa että tämän kohdan muistiinpanot on varmaan hieman sekavat, koska lakitermit ovat itsellä hieman hakusessa.

Sopimukset
Suomessa on sopimusvapaus, eli ihmisellä on oikeus tehdä sopimuksia, vapaus päättää tehdäänkö sopimuksia vai ei, vapaus valita sopimuskumppaninsa, vapaus päättää sopimuksen sisällöstä sekä sopimusmuotovapaus.

Poikkeuksina pakottava lainsäädäntö, millä pyritään suojaamaan sopimuksen heikompaa osapuolta eli kuluttajaa. Suomessa on myös kauppalaki, jonka säännöksistä voi poiketa.

Perusongelmat
Pennunmyynnissä käytetyt lait on suunnattu täysin toisenlaiseen kauppaan. Laissa käytetään sanamuotoja kuten ”6 kuukauden virheolettama, 2 kuukauden reklamaatioaika sekä salainen virhe”.

Avatakseni asiaa: 6 kuukauden virheolettamalla tarkoitetaan ”tavaran” (pennun) virheellisyyttä arvioidaan sen perusteella, millainen se oli kun se luovutettiin ostajalle. Myyjä/Kasvattaja vastaa virheestä, joka on ollut tavarassa luovutushetkellä, vaikka virhe ilmenisi vasta myöhemmin (kumminkin 6 kuukauden sisään). 

Tässä voidaan todeta että koirat ovat eläviä eläimiä ja, kuten ihmisetkin, omaavat perimän jonka ne ovat saaneet vanhemmiltaan ja nämä puolestaan omilta vanhemmiltaan. Voidaanko pitää kasvattajaa vastuussa ominaisuudesta, mikä on parhaimmillaan voinut hypätä parinkin sukupolven yli ja kasvattaja ei tästä ole ollut tietoinen? Pentu ei ole siis tietoisesti myyty ”viallisena.”

2 kuukauden reklamaatioajalla puolestaan tarkoitetaan sitä, että ostajan on ilmoitettava ”kohtuullisessa” ajassa myyjälle, jos hän haluaa purkaa kaupan tavaran/pennun virheen perusteella. Tällainen virheilmoitus voidaan kuitenkin tehdä aina korkeintaan 2 kuukauden kuluessa siitä, kun ostaja on tosiasiassa havainnut virheen.

Toisin sanoen ostajan ei tarvitse ilmoittaa pennun sairaudesta kasvattajalle heti kun se ilmenee vaan hänellä on lupa odottaa jopa 2 kuukautta ennen ilmoittamista. Sairaushan ilmenee ”tosiasiassa” vasta kun koira käytetään eläinlääkärillä, eli parhaimmillaan se on voinut sairastaa jo pidempään ennen kuin ostaja on vienyt koiran lääkärille. KSL:n mukaisesti ostaja saa hyvinkin laajasti vedota tietämättömyyteensä, jolloin koira voi oireilla pitkään ennen kuin kasvattaja saa asiasta edes tietää.

Salainen virhe on puolestaan vika tai puute, josta myyjä ei ole tiennyt ja jota ostaja ei ole voinut huomata tavaraa/pentua ostaessaan. Lain mukaan on kohtuullista, että myyjä vastaa tavarassa olleesta virheestä, vaikka virhe ilmenisi vasta useamman vuoden kuluttua tavaran luovutuksesta. Perinnöllisyyttä pidetään siis virhevastuun kriteerinä, mutta kasvattaja ei pysty mitenkään todistamaan että ostaja olisi aiheuttanut vian esimerkiksi virheellisellä ruokinnalla/liikunnalla tai jos pentu on uudessa kodissaan esimerkiksi pudonnut korkealta.

Tämä se vasta oli mielenkiintoinen termi, teoriassa siis kasvattaja olisi vastuussa jos koiralla ilmeneekin vaikka 5 vuoden iässä E/E lonkat ja dysplasia? Ostaja voi tässä tapauksessa vaatia täyttäkorvausta eli pennun hintaa takaisin ja mahdollisia eläinlääkärikuluja.
Luennoitsija ihmetteli että myyjän ostajalle antamilla tiedoilla ole mitään väliä tässä tapauksessa. Eli vaikka kasvattaja kertoisi rodulla X olevan yleisesti lonkkavikaa ja täten asiakas on tietoinen riskistä.

Koirakasvattaja = elinkeinoharjoittaja
Koirankasvatusta pidetään ammattimaisena työnä, vaikka Suomessa aikalailla poikkeuksetta kaikki ovat enneminkin harrastajia. Kasvattajaa pidetään elinkeinoharjoittajana jos hän on rekisteröinyt vähintään 3 peräkkäisenä vuotena yhden pentueen tai samana vuonna useamman pentueen. Huvittavaa on, että kasvattaja on elinkeinoharjoittaja vaikka pentujen myynnistä saatu tulo ei jäisikään voiton puolelle.

Uusi kauppasopimus: kirjaukset virhevastuusta
Kotikoiran määritelmä: rotuaan selvästi edustava koira, luovutettaessa terve, koiran kanssa voi osallistua SKL:n harrastustoimintaan.”
Luennoitsija kommentoikin että onko T:n laatuarvostelun koira ”rotuaan selvästi edustava”. Mihin harrastustoimintaan ja millä tavoin koiran kanssa on pystyttävä osallistumaan?
Sana ”terve” on myös turhan huolimaton ja tarkentamaton käyttö eläinten kaupan yhteydessä. Missä menee sairauden raja? Tämä voidaan myös ymmärtää kasvattajan vastuun lisäämisenä, eli myyjä on vastuussa kaikesta mitä koiralle tulee. Kauppasopimuksessa on myös selvennys, jonka mukaan kasvattaja on vastuussa piilevästä seikasta, joka haittaa koiran elämää normaalina kotikoirana tai vaatii hoitoa. Haitan kokeminenhan on ihan yhtä yksilöllisistä kuin termin ”terve” ymmärtäminen.

Vahingonkorvaus virhevastuussa
Uudessa kauppasopimuksessa mainitaan ”myyjä suorittaa korvauksena…”, mikä on lakiin perustumaton kirjaus. Laki ei tunne korvausta vaan se tuntee vahingonkorvauksen, hinnan alennuksen sekä kauppahinnan palauttamisen kaupan perumisen yhteydessä. Se, että kaupan purun ja koko kauppahinnan palauttamisen jälkeen koira jaa usein ”lisäkorvauksena” ostajalle, ei perustu mihinkään lakiin. Tämähän voi olla koiran kannalta hyvä seikka, jos perhe on kunnollinen tai kastrofaalinen huonoissa käsissä ja kasvattajaa ei voi pakottaa lainvastaiseen seuraamuskäytäntöön vakiosopimuksin.

Yhteissopimus
Suomessa lain mukaan esineitä voidaan omistaa yhdessä, eli yhteisomistukseen ei ole olemassa mitään lakiin perustuvaa estettä. Yhteisomistuslaki on peruslaki, jonka säännöistä voidaan poiketa, eikä kuluttajansuojalakikaan millään tavalla sitä kiellä. Luennoitsija siinä pohti mihin SKL perustaa yhteisomistuskieltonsa sekä hän myös pohti kuinka paljon Kenneliitto saa rajoittaa jäsentensä sopimusvapautta pelkästään jäsenyyteen perustuen.

Sijoitussopimus
Jalostusstrategiassa pyritään välttämään liian nuorien koirien jalostuskäyttöä ja käyttämään myös vanhempia koiria. Mutta siitä huolimatta sijoitussopimukseen on laitettu ehdoton yläikäraja. Teoriassa siis esimerkiksi ulkomailta ostettua hieman vanhempaa koiraa ei pystyisi sijoittaa. Tämä on ongelma kun Suomessa kennelit ovat lähes kaikki kotikenneleitä joihin ei mahdu määrättömästi koiria. Omasta mielestä tämä on tietysti hieman roturiippuvaista, esimerkiksi rivitalokaksioon mahtuu aika monta chihuahuaa jos rahat muuten riittävät, mutta kovin montaa tanskandoggia samaan tilaan ei mahdu.

Viimeisenä osiona seminaarissa oli paneelikeskustelu, jossa kommentoimassa olivat varatuomari Tina Taivaloja, asianajaja Pauliina Lehtola, varatuomari ja kasvattaja Kristiina Martimo, ulkomuototuomari ja kasvattaja Tiina Taulos ja Kennelliiton edustaja Kirsi Sainio.

Tästä oli hankala ottaa mitään muistiinpanoja, koska keskustelu kävi todella kuumana enkä ole mikään pikakirjoittaja, joten yritän käydä omasta mielestä tärkeimmät asiat läpi niin kuin ne muistan.

Ensimmäinen läpikäytävä kysymys oli, että mihin suuntaan koiranjalostus on Suomessa menossa.
Yleisesti sanottuna koko seminaariväki tuntui olevan Kennelliittoa vastaan, mitä en ihan ymmärtänyt. Ymmärsin sen, että negatiivisuus lähti siitä, että Kennelliitto uusi kauppasopimuksiaan kasvattajien kannalta paljon huonompaan suuntaan kysymättä tätä kasvattajilta. Kennelliitto oli päivitykset tehnyt pienen sisäpiiriporukan kanssa, johon kuului vajaa kymmenen kasvattajaa ja 5 lakimiestä. Näiden sopimusten piti tulla voimaan ymmärtääkseni tämän vuoden alusta, mutta niistä nousseen haloon takia voimaan tulo siirtyi vuoden 2017 loppuun. Mutta nämä sopimukset olivat selvästi piikki lihassa lähes kaikilla seminaariin osallistuneilla, koska se oli ihan sama mitä Kennelliitto sanoi kehittävänsä eteenpäin niin palauteryöppy oli negatiivinen.

Minun alkoi käydä jo sääliksi Kennelliiton edustajia, vaikka en itsekään pitänyt muutetuista sopimuksista. Heillä oli kuitenkin ihan hyviä kehitysideoita tulevaisuuden varalle, esimerkiksi paneelikysymykseen vastaten he kertoivat yrittävänsä siinä mielessä ”helpottaa” jalostusta kehittämällä jalostustietojärjestelmää. He olivat suunnitelleet sinne mm. geenitestien tuloksia näkyville sekä rokotuksien näkymistä ja he myös saisivat lisättyä ”kaikkea muuta kivaa.” Jälkimmäisessä jos koiraa yritetään ilmoittaa esimerkiksi näyttelyyn ilman että sillä on rokotukset kunnossa, ohjelma herjaisi rokotusten vanhenemisesta. Joku yleisöstä tässä vaiheessa tokaisi, että ei kasvattajat halua ”kaikkea muuta kivaa” sinne jalostustietokantaan vaan esimerkiksi näyttelyarvostelut kirjallisina. SKL edustaja vastasi että todennäköisesti kirjallisina niitä ei KoiraNettiin lisätä, mutta johonkin toiseen tietokantaan(?) he voisivat ne laittaa. Itse ymmärsin tästä että tämä ominaisuus oli siis ollutkin jo pohdinnassa.

Toisena kysymykseen vastasi kasvattaja Tiina Taulos, ja minun on myönnettävä, että siinä vaiheessa kun hän avasi suunsa totesin, että tämä ihminen ei ole minun makuuni. Melkein ensimmäisenä hän haukkui kaikki nuoret (/uudet) kasvattajat. Ihan sanasta sanaan en muista mitä hän sanoi, mutta suurin piirtein se meni niin, että ”kaikki nämä nuoret kasvattajat vaan jalostavat koiria kasvattamisen ilosta tietämättä edes niiden rotumääritelmää. Sitten he esittävät kaikkitietäviä sosiaalisessa mediassa ja haukkuvat pystyyn vanhemmanpolven kasvattajat, jotka ovat oikeasti nähneet mihin tämä koirajalostus on menossa.” Toisin sanoen minä ymmärsin tämän niin että koirajalostus on pielessä koska nuoret kasvattajat pariuttavat koiria välittämättä mistään mitään. Siis totta kai ihmisellä, joka on kasvattanut koiria 50 vuotta on varmasti enemmän kokemusta asiasta, mutta minusta on todella törkeää haukkua uusia (ja varsinkin nuoria) kasvattajia tuolla tavalla. Sanoisin että suurin osa jotka oikeasti ryhtyy kasvattamaan rotukoiria, oli kyseessä nuorempi tai vanhempi ihminen, ottaa asioista selvää eikä vaan tehtaile pentuja. Koko seminaarin ajan on puhuttu siitä kuinka ihmisten pitäisi tehdä yhteistyötä, niin tämä henkilö ei tuntunut olevan kovinkaan yhteistyöhaluinen.

Yksi yleisöstä kysyi miten tulevaisuudessa aiotaan puuttua brafykefaalisten rotujen kasvatukseen. SKL edustaja kommentoi että he kehittävät ns. kävelytestiä Yliopistollisen Eläinsairaalan kanssa, joilla pystyisi hieman arvioimaan ruttukuonoisten ilmankulkua. Sitä tutkitaan edelleen ja eri roduilla yrittäen selvittää pystyykö se antamaan suuntaa kaikilla brafykefaalisilla roduilla vai sopiiko se vain osalle näistä.

En haluaisi kuulostaa nyt itse mollaavalta, mutta kasvattaja Tiina Taulos piti ehkä jopa turhana tällaista tutkimusta. Ehkä koska itse kasvattaa ko. rotuja, mutta kun hänen vuoronsa oli vastata kysymykseen, niin hän totesi kasvattavansa rodunomaisia (terveitä) koiria, joten se hänestä pitäisi riittää. Mutta tässä mielestäni kyse onkin siitä että se itse rodunomainen ominaisuus on pielessä.

Sitten vielä keskusteltiin niin sanotusta ostajan vastuusta, mitä nykytiedoilla lain mukaan ei ole olemassakaan. Olen samaa mieltä monen muunkin kanssa että pentua ostesssaan ostajan pitäisi olla tietoinen, että ostaa elävän eläimen eikä tavaraa, mikä se lain mukaan kumminkin on. Elävälle eläimelle sattuu ja tapahtuu eikä tulevaisuutta ja kasvua voi 100% ennakoida. Se, että ensimmäinen kysymys mitä kasvattajalle pentua kysellessä esitetään on että mitä kasvattaja on valmis korvaamaan (ja tätä kuulemma on tapahtunut!) on minusta todella törkeää. Siinä olin täysin samaa mieltä Tiina Tauloksen kanssa joka totesi että hän siinä vaiheessa toteaa että näitä pentuja hän ei kyselijälle myy ja kysyy vielä että keneltä ostaja vaatii korvauksia kun esimerkiksi hänen lapsessaan olisikin jokin vika?

Se on ymmärrettävää jos pentu kuolee nuorella iällä esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan vuoksi, että kasvattaja joutuu tällöin korvaamaan joko pennun hinnan tai tarjoamalla uuden pennun. Tämän kasvattajat itsekin tiesivät ja ymmärsivät ja minusta pitivät kohtuullisenakin. Mutta se, että koirassa ilmenee vanhemmiten jokin vaiva on sitten jo eri asia, koska kyllähän yhtälailla ihmisillä putkahtelee sairauksia esiin iän karttuessa. Ja se että onko vaiva oikeasti pelkästään perimän aiheuttamaa vai onko ostaja itse saanut aiheutettua sen. Otan tässä esimerkkinä ihmisten 2. tyypin diabeteksen, ihmisellä voi olla perinnöllinen alttius se saada, mutta omat elämän tavat vaikuttaa aika vahvasti puhkeaako se vaiko ei. Koirapuolelle siirryttäessä otan Lunan tässä esimerkiksi. Minähän hankin Lunan suunnitelmissa agility. No, 1 vuoden ikä tuli täyteen ja ilmeni tytöllä olevan C:n lonkat ja 1/0-polvet, mitkä ei nyt ole priimaa. Olisin tästä välittämättä voinut jatkaa treenaamista täysillä ja olisin huomattavasti isontanut riskiä, että tuolla parhaimillaan olisi nivelet kuluneet pilalle ja eläisin nyt nivelrikkoisen nuoren koiran kanssa. Teoriassa tästä olisin varmaan voinut alkaa vaatia jotain korvauksia, koska nuorella koiralla ei kuuluisi nivelrikkoa olla. Vaikka siis itse olisin iso syypää siihen että sitä nivelrikkoa koiralle olisi tullut.

Kuva (c)  SuKoKa ry:n kuvaaja

Mutta nyt minun on myönnettävä että en muista enää muuta mistä siinä keskusteltiin vaikka keskustelua kyllä oli. Näillä muilla paneeliinosallistujilla ei ollut niin vahvoja kommentteja että niitä olisi jäänyt mieleen. Lisään tähän tekstiin jos asiaa palaa myöhemmin mieleen.

Seminaari oli minusta ihan hyvä, mutta olisin itse toivonut enemmän tietoa juuri siitä tulevaisuudenkuvasta, nyt oikeastaan ainoastaan ensimmäinen luennoitsija antoi hieman kuvaa millainen tulevaisuus on. Muuten pääasiassa mollattiin Kennelliittoa ja sen sopimuksia ja oikeastaan mollattiin kaikkea mitä SKL edustaja sanoi. Se, että seminaarissa toitetetaan että kaikkien on tehtävä yhteistyötä niin minusta tällä hetkellä varsinkin kasvattajien puolella tuntui olevan näitä jotka eivät olleet kovinkaan yhteistyöhaluisia. Tämän kuvan sai näin ei-kasvattaja koiraharrastajan silmin. Eli meillä (harrastajilla, kasvattajilla, SKL:llällä) on kyllä pitkä ja ja kivinen ylämäki edessä jos tämä meno jatkuu.

13 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Olisin itsekin halunnut päästä tähän seminaariin, mutta työt eivät antaneet periksi. Mielenkiintoisia aiheita, joista osa kyllä saa mulla korvat sauhuamaan.

    Olen myös kuullut hiljattain useammaltakin huolestuneita kommentteja siitä, että rotukoiriin ja kasvatukseen suhtaudutaan yhä kriittisemmin. Mie en itse kykene näkemään, että rotukoiriin kohdistuva kritiikki olisi sen suurempaa kuin seropeihinkaan kohdistuva kritiikki. Mun mielestäni kriittisyys on rotuun tai roduttomuuteen katsomatta lisääntynyt samalla, kun ihmisiä on valistettu koiran hankintaan liittyvistä asioista (rodun valinta, kasvattajan valinta, riskien punnitseminen jne.).

    Tuntuu, että ostajan vastuun puolesta liputetaan kovasti, mutta samaan aikaan valitetaan kuitenkin, että vaatimusten kiristyminen vaikeuttaa kasvattamista. Ostajan vastuusta on seminaarissa keskusteltu kylläkin nähdäkseni vähän hassusti. En pitäisi sen keskeisimpänä seikkana tuota eläin vs. tavara -asetelmaa, vaan sen, että ostajan tulee olla riittävän valistunut tehdäkseen vastuullisia valintoja koiraa hankkiessaan. Ts. Koiranpentuja on tarjolla jos minkälaisista lähtökohdista. Koiran hankintaan perehtynyt ostaja osaa kiertää pentutehtaat kaukaa ja tietää, että pentunsa rekisteröivienkin kasvattajien joukkoon mahtuu kaikenlaista porukkaa. Lisäksi valistunut ostaja osaa hahmottaa riskejä ja tukea koirien hyvinvointia ajavaa toimintaa. Lyhyesti tiivistäisin ostajan vastuun vanhaan tuttuun fraasiin: ”Se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.”

    Kares oli ilmeisesti viitannut puheessaan siihen, että koirarotuja (pieniä suljettuja populaatioita) on liikaa - nousiko tästä minkäänlaista keskustelua? Se on nimittäin mielestäni yksi keskeisimmistä rotukoirien jalostukseen liittyvistä ongelmista eikä saa alkuunkaan riittävästi huomiota: suljettu ja mahdollisesti pienestä perustajajoukosta alkunsa saanut populaatio, jota yritetään ajaa yhteen ja samaan (ulkomuoto)muottiin (rotumääritelmään) ei vaan voi pidemmän päälle johtaa kuin umpikujaan. Jos rotuunottoja ja roturisteytyksiä ei oleta tehdä HUOMATTAVASTI nykyistä useammin, rodussa kuin rodussa ollaan lopulta pulassa. Kiinnostaisi tietää miten näihin suhtaudutaan kasvattajien parissa ja vaikka niitä kohtaan oltaisiin suopeitakin, kuinka moni on valmis oikeasti käytännöntoimiin.

    Kennelliiton saamassa muilutuksessa näkyy ehkä se, että kyseinen liitto on hankalassa välikädessä: se yrittänee ajaa sekä kasvattajien että ostajien asemaa onnistumatta oikein kummassakaan. Itse näkisin tärkeimpänä tehtävänä ajaa koirien asiaa, mutta sekään ei toteudu mun silmissäni kunnolla…

    Paneelikeskustelun nuoret/uudet kasvattajat haukkunut keskustelija ei kyllä ole yhtään minunkaan makuuni. Tällaisia laukovilta konkarikasvattajilta tekisi mieli kysyä, että ketkäköhän ne rodut ovat nykyiseen jamaansa ajaneet… Tuskin ainakaan ne nuoret/uudet kasvattajat, jotka nyt pukkaavat maailmaan ensimmäisiä pentueitaan. Jos haluttaisiin pelata oikeasti yhteen hiileen, niin kummastakin porukasta löytyisi omanlaistaan tietotaitoa: näillä kasvattajakonkareilla on paljon rotuun sidottua tietoa esimerkiksi eri linjohiin liittyvistä riskeistä, kun taas ainakin omien havaintojen perusteella tuoreemmat kasvattajat ovat keskimäärin hieman paremmin perillä koiriin liittyvästä tieteellisestä tiedosta. Koiramaailmassa vaan tuntuu vallitsevan periaate, jossa jokaisen pitää itse ottaa selvää ja tutkia sen sijaan, että lyötäisiin viisaat päät yhteen ja jaettaisiin tietoa avoimesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pahus, joudun jakamaan vastaukseni kahteen viestiin kun tässä on näköjään raja että saa olla korkeintaan 4100 merkkiä pitkä kommentti. Ja sori jos tulee nyt hieman sekava vastaus, ei pitäisi töitten jälkeen myöhään yrittää pohtia syvällisiä, mutta ihanaa kun joku kommentoi. :D

      Totta tuo että yleinen kriittisyys itse koiria kohtaan on kasvanut valistuksen myötä, mutta olen itse kyllä myös hieman huomannut kriittisyyden kasvavan rotukoirien jalostusta kohtaan. Mutta minusta ei sitä kriittisyyttä loppupeleissä ole sen enempää kuin seropeihinkaan kohdistuvaa. Pikemminkin tuntuu olevan tämä ainainen vastakkaisasettelu, että rotukoirien omistajat/kasvattajat kritisoivat seropeja ja seropien (ehkä eritoten rescuekoirien) omistajat kritisoivat rotukoiria. Sitten kun tämä rescuekoirien pelastaminen ajatuksena on koko ajan lisääntynyt niin sitä kautta on varmaan tullut lisääntynyt kritisoijamäärä rotukoiria kohtaan.

      Minä olin kyllä tuosta ostajan vastuun lisäämisestä sinällään samaa mieltä monien kasvattajien kanssa, että ihmisten pitäisi ymmärtää että he ostavat elävän olennon. Kasvattajat yleensä pyrkivät terveisiin ja hyviin yhdistelmiin pentuja teettäessään, mutta huonolla tuurilla perimä voi päättää toisin ja todella hyvästä yhdistelmästä voi syntyä silti "viallinen" yksilö. Ja tämä vika voi näkyä vasta myöhemmällä iällä ja joissain tapauksissa omistaja itse on voinut esimerkiksi ruokinnalla tai muuten väliinpitämättömällä hoidolla vian esiintymisen aiheuttaa. Onneksi suurin osa taitaa ymmärtää ettei vika ole kasvattajan, koska ei kasvattajakaan voi nähdä tulevaisuuteen. Mutta ymmärsin että niitäkin on jotka sitten ovat tyyliin viemässä kasvattajan hirteen, koska tämä on myynyt heille "viallisen" koiran. Totta kai on kasvattajia jotka eivät samalla tavalla välitä millaisia pentuja tuottaa maailmaan, mutta enemmän ajattelen asiaa niiden kasvattajien kannalta, jotka käyttävät aikaa ja rahaa pyrkiäkseen mahdollisimman hyvään ja terveeseen yhdistelmään ja sitten saavat myöhemmin syytteet niskaansa koska ovat mukamas myyneetkin sekundaa.

      Tuosta pienistä populaatioista ei oikeastaan noussut keskustelua, koska Kares ei suostunut siinä sanomaan mitkä hänestä ovat tällaisia "sukupuuton partaalla" olevia rotuja. Luulen että tästä olisi tullut aikamoinen keskustelu aikaiseksi, jos hän olisi muutamankin esimerkin maininnut. Olisin itsekin halunnut kuulla asiasta lisää ja miten hänen mielestään tähän tilanteeseen olisi voitu vaikuttaa. Ainut mikä myöhemmin käsitteli aihetta lisää oli kun joku yleisöstä kysyi näiden "puhtaiden seropien" kasvatuksesta (eli kaksi puhdasrotuista yhdistetään, pääasiassa varmaan nyt nämä desingkoirat) ja nämä yrittävät hiljalleen ajaa näitä virallisiksi roduiksi, jollon meille tulee vaan näitä pieniä populaatioita lisää.

      Poista

    2. Minä jotenkin olettaisin että uudet kasvattajat saattaisivat olla jopa tarkempia terveydellisistä vaatimuksistaan pentuja tehdessään. Vaikka paljon puhutaan myös siitä että ei pitäisi sokeasti tuijottaa niitä terveystuloksia, mutta olkoonkin muuten kuinka huippukoiria, niin en ehkä itse risteyttäisi esimerkiksi kahta C-lonkkaista koiraa keskenään, jos valinnan varaa löytyy. Ja jos tilanne on oikeasti se että sitä "terveempää" jalostusmateriaalia ei ole niin sittenhän oikeasti ollaan jo aika huonossa tilanteessa. Ainut ehkä missä uusi kasvattaja voi tehdä ns. virheen on se ensimmäinen pentue. Sanotaanko esimerkiksi jos on hankkinut itselleen sen tulevaisuuden kantanartun, mikä ei sitten lopulta olekaan ehkä täydellinen jalostusta ajatellen. Joku saattaisi tästä huolimatta teetättää pennut mieluummin kuin siirtäisi kasvatuksen aloitusta muutamalla vuodella (ja uuden nartun hankinnalla) eteenpäin.

      Mutta luulisi oikeasti että konkarikasvattajatkin olisivat edes hieman tyytyväisiä uusin kasvattajien tulosta mukaan, koska lisäähän se heidänkin käytettävissä olevaa jalostusmateriaalia. Parhaimmillaan uusi kasvattaja tuo uutta materiaalia ulkomailta asti.

      Mutta luulen että siinä mielessä kasvattajien välisessä yhteistyössä tulee aina olemaan ongelmia, koska eri kasvattajilla on erilaiset näkemykset kasvatuksesta. En tiedä uskaltaako kukaan sanoa julkisesti uudelle kasvattajalle esimerkiksi jos tietää jonkun toisen kasvattajan ns. huippukoiran esimerksi omaavan todella hanakalan luonteen ja periyttävän sitä melko voimakkaasti. Jos tämän sanoisi ääneen voisi parhaimmillaan olla täysi sota käymässä kasvattajien välillä, tai ainakin kasvattajat jakautuisivat sitten saman näkemyksen omaaviin porukoihin. En sitten tiedä kuinka paljon rotuyhdistyksen jalostusneuvojat tietää juuri esimerkiksi niistä koirien luonteenpiirteistä suosituksia antaessaan vai katsovatko he siellä pääasiassa just niistä koe- ja terveystuloksia.

      Kennelliitto ei tosissaan ehkä tällä hetkellä loista kenenkään silmissä. Mutta miten sun mielestä SKL voisi ajaa koirien puolta paremmin?

      Poista
    3. Miekin joudun jakamaan tämän kahteen viestiin. :D

      Seropi/rotupi-vastakkain asettelussa molemmat puolet saavat varsin mukavasti lokaa niskaansa toiselta osapuolelta. Pedigree Dogs Exposed -dokkari yms. ovat varmaan osaltaan kiristäneet suhtautumista rotukoiriin. Mie olen kyllä sitä mieltä, että se on ihan ansaittua. Rodunomaisuudelle kun tuntuu olevan yksi ja ainoa totuus eli ulkomuotokeskeinen rotumääritelmä. Toki se rotumääritelmä pohjautuu alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, mutta koko idea on pyörähtänyt nähdäkseni nurin niskoin (ts. alkujaan käyttötarkoitus -> ulkomuoto, nyt halutaan uskotellaan, että ulkomuoto -> käyttötarkoitus). Esimerkiksi käyttölabbiksista kuulee jatkuvasti kuin ne eivät ole rodunomaisia (= istu rotumääritelmään). Jostain kumman syystä metsästäjät (ja muut työkoiraa tarvitsevat) suosivat kuitenkin sitä nykymittapuulla ei-rodunomaista käyttistä tai sekalinjaista. Jos käyttötarkoitus arvostettaisiin oikeasti ulkomuodon yläpuolelle, nämä koirat olisivat juuri niitä rodunomaisimpia yksilöitä, kun kyseessä on alunperin noutavaksi lintukoiraksi jalostettu rotu...

      Olen toki samaa mieltä siitä, että koiraa ostavan on ymmärrettävä, että kyseessä on elävä olento eikä esine. Toisaalta tässä kohtaa on mätää puolin ja toisin. Mie olen sattuneesta syystä vaihtanut paljon kokemuksia sairaan koiran omistavien ihmisten kanssa. Jokaista kasvattajaa syyttävää ja häneltä korvauksia vaativaa ostajaa kohti on vähintään yhtä monta tarinaa kasvattajasta, joka osoittelee syyttävällä sormella ostajaa. Tarinat kasvattinsa sairastumisen jälkeen savuna ilmaan haihtuneista kasvattajista ovat vielä sitäkin yleisempiä... Itsekin sairaan koiran omistajana en vaan pysty ymmärtämään miten voidaan jalostaa yhtään mitään eteenpäin, jos ongelmanratkaisukyky on sitä luokkaa, että liuetaan paikalta, kun kaikki ei mennytkään toivotulla tavalla. Vastaavasti ostajien toivoisi olevan avoimia ja aktiivisia, mitä ongelmien julkituomiseen tulee. En peräänkuuluta mitään konkreettista korvausvastuuta kummallekaan osapuolelle, mutta henkisen vastuun soisi jokaisen kantavan.

      Poista
    4. Harmi, että monimuotoisuuden ja elinvoiman vaalimisesta ei syntynyt sen enempää keskustelua. Tosin ei yllätä... Tässä on mielestäni yksi aihe, jota Kennelliitto voisi nostaa huomattavasti nykyistä näkyvämmin tapetille. Tarvittaisiin niin tiedon jakamista kuin konkreettisia tekoja. Väitän, että harvalla on aitoa ja syvällistä ymmärrystä siitä, kuinka elintärkeästä asiasta puhutaan.

      Mie väittäisin, että nuorempi polvi suhtautuu suopeammin erilaisiin terveystutkimuksiin ja tieteen jalostukselle tarjoamiin apuvälineisiin. Olen kuullut joidenkin vanhempien kasvattajien (ei toki lähellekään kaikkien) vähättelevän esimerkiksi jalostuskoirien geenitestaamisen tarpeellisuutta. Totesipa joku joskus jotain siihenkin suuntaan, että koko geenien tuijotteleminen on täysin turhaa humpuukia... En tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, jos itseään kasvattajaksi tituleeraavan ihmisen ymmärrys genetiikasta on tuolla tasolla. Koira on toki kokonaisuus, mutta jos ikäviin sairauksiin (mm. labbiksilla EICiin ja lansuilla verenvuototautiin) sairauksiin sairastuvien pentujen syntyminen on estettävissä varsin yksinkertaisilla testeillä, en ymmärrä niiden väheksymistä. Erilaiset indeksit tekevät myös hitaasti mutta varmasti tuloaan koirien jalostukseenkin ja itse ainakin olen vaan hyvilläni asiasta.

      Rotuyhdistysten asemaa olen miettinyt... Kuinkahan konkreettisia välineitä niillä on ajaa rotujensa asiaa ja kuinkahan paljon yhdistykselle jaetaan tietoa esimerkiksi eri linjojen riskeistä. Labbisten parissa olen muutamaankin kertaa törmännyt siihen väitteeseen, että kasvattajat eivät saa tietoa linjojen riskeistä rotujärjestöltä. Miekin olen lähettänyt tiedot koirani sairaudesta rotujärjestölle, mutta mulla ei ole harmaintakaan hajua mihin noita tietoja käytetään tai käytetäänkö ylipäätään mihinkään - en edes tiedä menikö ne perille asti... Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä parhaimmillaan. Tähän liittyy varmaan jonnekin syvemmälle (lakiin?) juontuvia ongelmia, mutta toisaalta joillakin roduilla on kuitenkin avoimia terveystietokantoja eli jos sellainen haluttaisiin tosissaan pistää pystyyn, sille ei pitäisi estettä olla.

      En oikein tiedä miten SKL:n saisi ajamaan koirien asiaa paremmin. Ongelmana on tosiaan tällä hetkellä se, että se yrittää kumarrella kaikille osapuolille ja sortuu samalla myös pyllistelemään jokaiselle vuoron perään. Omalla kohdalla eniten hiertää se, etten tosiaan näe nykyistä rotukoirien jalostusta kovinkaan hyvinvointikeskeisenä, vaan ulkomuoto edellä mennään yhä edelleen. Olen kyllä tyytyväinen siihen, että ulkomuotokeskeisyydestä keskustellaan ja sitä kritisoidaan jo nykyään paljon, sillä keskustelu on ensimmäinen askel kohti muutosta.

      Poista
    5. Samahan se on cockerspanieleilla, kun rodulta löytyy käyttö- ja näyttölinjat. Käyttölinjaset ei näyttelyistä tietenkään saa yleensä kuin sen T/H arvostelun ja joissain poikkeuksissa EH:n. Silti kun katsoo esimerkiksi näyttelykehän reunalla joidenkin näyttelylinjaisten turkkien määrää niin ei niillä kyllä oikeesti lähdettäisi metsästämään. :D Plus luonnekin on erilainen, käyttiksellä aka. turbolla on yleensä paljon enemmän riistaviettiä.

      Ja joo varmasti on niitä kasvattajiakin jotka syyttävät koiranomistajaa koiran sairaudesta. Myönnän että minä alkuun pelkäsin kun Lunan C-lonkkatulos tuli julki että olenko minä nyt pilannut pennun liialla/vääränlaisella liikunnalla tai ruoalla, kunnes kasvattajalle jääneiden sisarusten tulokset tuli ja samaa C:tä oli sielläkin. Minä en ehkä ole ollut vielä täysin koiramaailmassa niin kauaa (Luna ensimmäinen ihan oma koira, mutta neidin tulon jälkeen olenkin ollut sitten ehkä liiankin aktiivinen) niin en ole huomannut näitä "kasvattaja katoaa koiran sairastumisen jälkeen" tapauksia. Jotenkin pitäisin näitä kasvattajia samalla tasolla kuin niitä omistajia jotka ensimmäisenä kysyy mitä kasvattaja on valmis korvaamaan. Eli tämmöisiä varmasti on mutta (toivottavasti) ainakin pieni määrä. Meillä on ollut onni puolella että meille on osunut kasvattaja johon saa aina tarvittaessa yhteyden.

      Tuosta monimuotoisuudesta, itse luulen että Kennelliitto ei voi itse yksinkertaisesti tehdä mitään vaan sen pitäisi lähteä enneminkin vielä ylempää, sieltä FCI:n jalostusliitosta. Sieltä kun hiljalleen alettaisiin "pudottaa" näitä todella pieniä populaatioita (tai esimerkiksi todella sairaita rotuja) pois listoilta niin luulisi sen alkavan vaikuttaa kasvatukseenkin. Tietysti onhan näitä rekisteriliittoja mihin pystyy rekkaamaan ei-FCI:n alaisia rotuja.
      Jos Kennelliitto taas tämän tekee niin ensinnäkin kasvattajat nostaa haloon koska luulen ettei se ole laillista (onkohan tähän edes lakia), plus voisi tuo ylin FCI liittokin huomauttaa asiasta. Kennelliitto tietysti voisi valistaa kasvattajia/koiranomistajia näistä pienten populaatioiden/ sairaiden rotujen ongelmista enemmän, mutta enempää se ei varmaan pysty tekemään.

      Kyllä minustakin tuo terveystulokset/geenitestit on todella tärkeä osa jalostusta, kunhan sitten otetaan huomioon se että yritetään pitää se rotu mahdollisemman monipuolisena. Jos esimerkiksi jalostuksesta pudotettaisiin kaikki vähänkään vialliset koirat, niin jalostusmateriaali jäisi erittäin vähäiseksi. Varsinkin roduilla joilla on vasta myöhemmin herätty johonkin ongelmaan, esimerkiksi lonkkavikaan. Jos rodussa 60% on C-lonkkaista tai huonompaa, niin ei kannata heti pudottaa kaikkia C:n omaavia jalostuksesta pois jos ne muuten on hyviä ja terveitä jalostusta ajatellen.
      Nyt en tiedä kuinka dominoivasti esimerkiksi tuo verenvuototauti periytyy, mutta jos ajattelee että esimerkiksi narttu on geenitestin mukaan kantaja ja isä geenitestin mukaan terve tämän osalta, niin kyllä minä varmaan voisin miettiä näiden astutusta, jos kaikki muut kohdat on kunnossa. (Riippuen tietysti kuinka iso ongelma sairaus rodussa on).

      Rotujärjestöllä tiestysti on tutkittujen yksilöiden terveystiedot käytettävissä ja ainakin cockerspanilit ry:llä on sivuillaan niin käytös/terveys/epilepsia/käyttöominaisuus/autoimmuunisairaus/luonneongelmakyselyä ja ainakin yhdistyksen jäsenet ovat keräilyssä aktiivisia siinä mielessä että he pyytävät heti täyttämään kyselyn jos joku esimerkiksi facebookin cockerit-ryhmässä mainitsee koirallaan olevan jotain tällaista ongelmaa. Eli tällaiset tiedot taitavat tulla ihan perus cockerinomistajilta riippuen koiranomistajien omasta aktiivisuudesta. Totta kai jos omistajat ovat aktiivisia ilmoittamaan ongelmistaan saa rotuyhdistyskin materiaalia ja osaisivat kertoa jos esimerkiksi tietyssä linjassa esiintyy muita useammin käytösongelmia. Toinen juttu onkin että kertovatko he tuollaisia asioita.

      Poista
  2. Mulla ei oikeastaan suuremmin ole enää lisättävää, mutta mie(kin) näen geenitestien etuna juuri sen, että kantajia ja villeimmissä tapauksissa mahdollisesti myös sairaita voidaan käyttää terveelle kumppanille. Tämä siis tapauksissa, joissa periytymismekanismi on autosomaalinen resessiivinen. Lansujen verenvuototauti on esimerkki juuri tällaisesta sairaudesta. Ennen kuin taudin auheuttava geenivirhe löydettiin, sairautta ilmentäneet linjat karsittiin kutakuinkin täysin pois jalostuskäytöstä (ymmärrettävää, kun nartuilla sairaus johtaa juoksujen vuoksi kuolemaan ja uroksistakin vaan onnekkaat elävät täyspitkän elämän - olen joskus lukenut jonkun sairaan pentueen kasvattajan kokemuksia asiasta enkä osaa edes kuvitella miltä on tuntunut tajuta, että jokin on pahasti pielessä, kun pennut vuotavat vuotamistaan hampaiden puhjetessa). Geenitesti mahdollistaa noiden nykyään linjojen käytön - tosin ne ehtivät jo lähes kadota ennen kuin testi saatiin käyttöön. Olisi sulaa hulluutta jättää kaikki kantajat pois jalostuskäytöstä, mutta toki tolkku tässäkin, jottei ajauduta tilanteeseen jossa valtaosa populaatiosta kantaa yhtä ja samaa sairautta.

    Mitä taas tulee noihin monitekijäisesti periytyviin sairauksiin, niin BLUP-indeksit ovat loistojuttu. Ne kertovat kuitenkin paljon enemmän yhdistelmästä kuin pelkät vanhempien kirjaimet tai numerot.

    VastaaPoista
  3. Harmi kun en itse päässyt tuonne seminaariin, vaikka olisin halunnut! Itseäni kiinnostaa myös kasvattaminen ja olenkin ajatellut käydä kasvattajakurssin, vaikka kasvatus tuskin on ajankohtainen itsellänikään vielä pitkään aikaan.. Varsinkin, kun kaiken tulee olla just eikä melkein. :D

    Mutta asiaan! Mitä nyt tekstistäsi ymmärsin niin Tiina Talous todennäköisesti tarkoitti mielipiteellään juuri tätä "diipadaapa" kasvattamista ja olen itse täysin samaa mieltä. Esimerkiksi siskoni oli jo teetättämässä pentuja koiralleen, joka on mm. atoopikko ja hermot eivät todellakaan ole parasta luokkaa, josta on seurannut hillitöntä stressiä (koiralla on myös lukematon määrä käytöshäiriöitä, joita onneksi sisko on alkanut hoitamaan). Onneksi sain puhuttua siskon ympäri, vaikka hän oli käynyt jo kasvattajakurssinkin.. Se koira ei todellakaan ole jalostusmateriaalia. Tässäkin taustalla oli vain se, koska sisko halusi pennut koiralleen ja, että voisi "laillisesti" eli rekisteröimällä pennut kasvattajakurssin yms. kautta saada itselleen koiransa jälkeläisen. Eihän siskoni ole mikään paha ihminen, mutta varsin ymmärtämätön näistä asioista, eikä varmasti ole ainoa. Pienten seurakoirien kohdalla, kun tämä "kasvattaminen" on tällaista, että teetetään pennut, koska oma koira on niin kiva ja halutaan "äiti-tytär duo", jonka takia käydään kasvattajakurssi yms. ja ryhdytään "kasvattajiksi" ilman minkäänlaista pätevyyttä. Pelkkä kasvattajakurssi ei mielestäni valmista ihmistä kasvattajaksi. Siihen tarvitaan muutakin harrastuneisuutta koirien parissa, tietotaitoa ja kokeenempien kasvattajien tukea. Pelkät näyttelysooloilut eivät mielestäni riitä vaan oma rotu on tunnettava myös aivan kokonaan ja osallistuttava esim. cockereiden kohdalla taipumuskokeisiin ja metsästyspuoleen. On oltava selkeä visio siitä, mihin pyrkii kasvatuksellaan. Ei vain se iänikuinen "terve, rodunomainen ja onnellinen koira" vaan visio siitä, mitä haluaa selvästi parantaa ja suunnitelma sille, miten se toteutetaan. Esimerkiksi itse parantaisin cockerspanieleissa hedelmällisyyttä (syntyvien pentujen määrää tulisi nostaa: hyvän pentueen raja menee viidessä pennussa>siitä riittää valinnanvaraa jalostukseen. Enempi parempi), oikeanlaista riistaviettiä (EI asioiden/eläinten jahtaamista eli saalisviettiä, vaan kiinnostusta jälkityöhön ja riistaan ylipäätään) ja luonnetta (stressinsietokyky alias hermorakenne on pielessä tässä rodussa, joka sekin on otettu "rodun ominaisuudeksi" ihan niin kuin se olisi toivottava ominaisuus: tällä tosiaan tarkoitan sitä ainaista hössöttämistä, joka ei minusta ole normaalia, jos koira ei osaa rauhoittua kun tulee esim. vieraita ja uusiin asioihin totuttaminen vie tolkuttaman kauan aikaa. Myös liiallinen pehmeys on ongelma ja varsinkin nämä kaksi piirrettä yhdessä>tähän kun lisää vielä liiallisuuksiin menevän vilkkauden niin soppa on valmis. Luonteesta esimerkkinä se, kun Snuban näyttelyohjaaja totesi, että tällä rodulla ääntely on "ihan normaalia", sillä hänellä oli ollut cockereita, mutta vaihtoi rotua, koska juurikin tuo jatkuva piippaaminen, vinkuminen, hössöttäminen yms. alkoi ottaa päähän ja heräsi ajatus, että sitä voisi päästä helpommalla jonkun muun rodun kanssa. Rinnasti tämän siis siihen hetkeen, kun Snuba vinkui joka kerta, kun seisotin sen "kehässä" ja olin asiasta huolissani. Tämän jälkeen aloin olla enemmän huolissaan siitä, että se todella rinnastetaan "rotuominaisuudeksi"..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut sanovat tuosta hössöttämisestä, että jos se otetaan pois niin cockerista tulee apaattinen. Itse en todellakaan usko tähän: ovathan cavalieritkin iloisia hännänheiluttajia, mutta niillä hermorakenne on selvästi paremmalla mallilla ja se turha hössöttäminen ja ääntely jäänyt pois. Ainakin kaikilla niillä cavaliereilla, joita olen tavannut. Cavaliereilla on usein myös tajuttoman pitkä pinna rautahermojen takia, joten ne eivät ole usein edes resurssiaggressiivisia, joka on cockereilla juurikin ongelma.. Tosin resurssiaggressiivisuus voi johtua koulutuksellisista seikoistakin, mutta se on myös rinnastettavissa hermorakenteeseen ja epävarmuuteen. Jep, tulipa taas saarna. Pahoittelut. :D

      Minusta kasvattamisessa ongelma on kasvattajien omissa asenteissa.. Minä minä minä, eikä kukaan muu. Ei varsinkaan sellainen henkilö, joka on menestynyt (muullakin tavoin kuin näyttelyissä). Itse olen aika järkyttynyt, että cockeriryhmässä suhtauduttiin Juha Karekseen erittäin kriittisesti ja arvostelevasti. Ovatkohan koskaan lukeneet hänen tekstejään tai olleet luennolla tapaamassa kyseistä henkilöä.. Itse olen ollut usemmallakin luennolla ja olen lukenut hänen blogiaan ja kirjan Kaunis koira. Minusta erittäin pätevä henkilö, jota todellakin kannattaa kuunnella ja lukea! En ole keneltäkään oppinut niin paljon kuin Karekselta ja hänellä on vielä näyttöä useilta vuosilta omien metodiensa tuloksista.

      Nykyään kasvattajat haluavat myös luoda "vain sitä omaa", eivätkä tee yhteistyötä muiden kasvattajien kanssa, vaikka se on koko kasvattamisen idea. Minusta on myös aika epäkypsää, kun useampi kasvattaja ei osaa suhtautua kritiikkiin (asialliseen!) vaan vetää siitä hirveän haloon. Usein tällaisten kasvattajien ystävätkin pysyvät hiljaa, vaikka näkevät selkeitä ongelmia, virheitä tms., kun eivät uskalla sanoa asiasta. Tällöin kehitystä ei tapahdu.

      Poista
    2. Palaten vielä tuohon kasvattajan vastuuseen niin itse en ollut edes tietoinen näistä ostajan oikeuksista. :D Nyt olen, kun katsoin tästä seminaarista muutaman videopätkän, mitä löysin youtubesta. Snubahan sairastui miltei heti luovutuksen jälkeen sikaripunkkiin, korvatulehduksiin yms., josta Snuban kasvattaja olisi ollut ilmeisesti korvausvelvollinen lain silmissä. Minä en kuitenkaan ryhdy kasvattajaa syyttelemään, koska koira on koira. Se ei ole pesukone, jonka voi palauttaa tai korjata, jos siinä on jotain vikaa. Vaikka Snuban lääkärikulut ovat tulleet todella kalliiksi niin se on koiran omistajan hinta. Minusta omistajalla on täysvastuu koirasta siitä lähtien, kun kauppasopimus on allekirjoitettu. Lukuunottamatta sitten niitä tapauksia, jossa pentu on jouduttu lopettamaan esim. lonkkavian takia.

      Minulla riittää sanottavaa vielä noihin näihin koirarotuihin, joita olisi karsittava. Tosin minun mielestäni rotuja ei tulisi karsia vaan kehittää esimerkiksi roturisteytysten ja rotuunottojen kautta. Itse rakastan muutamaa harvinaista rotua, joista toinen on puli (<3), joka on aika harvalukuinen rotu (ainakin Suomessa), jossa esiintyy todella paljon sairauksia, hedelmättömyyttä, luonnevikoja ja elinikä rodulla on todella matala. Kuitenkin puli on todella monipuolinen koira ja minusta pulia voisi lähteä kehittämään roturisteyttämällä se esim. tiibetinterrierin tai villakoiran kanssa. Tiibetinterrieri hyötyisi tosin enemmän risteytyksistä, koska sekin on melko harvalukuinen rotu ja suoran karvansa takia, mikäli risteytyksessä syntyisi suorakarvaisia pentuja, ne voisi liittää tiibetinterriin ja kiharaiset puliin. Näin saataisiin uutta verta. Toki ongelmana on se, että toisen rodun ongelmat siirtyisivät toiselle rodulle, mutta harkituilla valinnoilla voisi varmasti vaikuttaa jatkoon. On toki sellaisia rotuja, joille ei ensinnäkään ole kysyntää, mutta niitä silti kasvatetaan. Jokseenkin käy sääliksi näiden rotujen kasvattajia, jotka selvästi rakkaudesta rotuun tekevät sitä työtä sen eteen ja sitten jotkut haluavat hävittää koko rodun.. Tosin sitten on näitä rotuja esim. pomeranian, jonka hintaa ja koko kasvatustyötä en voi ymmärtää. Pieni koira, joka saa keskimäärin 1-2 pentua. Sama määrä pätee toy-villakoiriin, vaikka se onkin muutaman satasen halvempi. Pommien hinta koostuu todennäköisesti keisarileikkauksesta ja siitä, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Eli käytännössä, näiden koirien kasvattajat tavoittelevat voittoa tai ainakin se antaa sellaisen kuvan. Minusta Kennelliiton tulisi säätää jokin maximi hinta rotukoiralle, jotta tällainen hulluus loppuisi. Ensinnäkin, jos pommista saisi pulittaa maximissaan 1400 euroa eli muutama sata enemmän kuin "normaaleista koirista" niin alkaisivat hekin tekemään töitä tuon hedelmättömyyden ja keisarinleikkausten estämisen eteen. Sama pätee ranskiksiin.. Ei ole mitään perustelua sille, miksi keisarinleikkaus olisi hyväksyttävää ja normaalia, sekä se 1-2 pentua kerralla. Kyllä pitäisi hälyreiden soida, että joku on pahasti vialla..

      Poista
    3. Kennelliitolta toivoisin jotain yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa, josta välittyisi suoraan rekisteröityjen koirien sairaudet koiranettiin. Nykyään on niin paljon piileviä "sisätauteja", että kasvattajilla voi olla hankala kasvattaa terveitä koiria, koska kaikki eivät ole rehellisiä koiriensa sairauksista. Tosin, miten tämä onnistuu käytännössä ja laillisesti niin en tiedä.. Ja kyllä, minullakin on aika negatiivinen kuva Kennelliitosta, mutta siitä saisi jo kirjan kirjoitettua.. Vaikka onhan siinä paljon hyvääkin. Tähän loppuun totean, että kylläpä tuli "vähän" taas avauduttua.. :D

      Poista
    4. Apua mun pitäs varmaan jättää tähän vastaaminen vapaapäivälle ku kirjotit niin paljon, mut yritän näin iltavuoron jälkeen vastata jotain. :D

      Minä en jotenkin ymmärrä kuinka väritettyjen lasien läpi osa ihmisistä oikeasti koiriaan katselee. Varsinkin jos on kasvattajakurssin käynyt, luulisi sieltä jääneen jotain enemmän päähän millainen on hyvä jalostusyksilö (enkä nyt mollaa siskoasi, koska tiedän että näitäkin ihmisiä on jonkunverran). Minusta käytösongelmat on iso ei jalostukseen käyttämiselle. Ja voi olla että Taulos tarkoitti tuota diipadaapa-kasvatusta sanoillaan, mutta se sen ulosanti oli kyllä sitten väärä. Koska se selvästi puhui yleistäen nuorista kasvattajista.

      Cockereilla ymmärrän kommenttisi muuten, mutta tuo metsästyspuoli on nykymaailmassa varmaan monella hankala toteutettava. Kun se ei riitä että hankkii metsästykseen sopivan koiran, vaan jos aikoo itse sitä metsästystä harrastaa niin sitten pitää olla aseluvat ja aseet. Ellei pyssyjä saa säilöttyä jonnekin metsästysseuran lukollisiin kaappeihin, niin esim. kerrostaloon on aika hankala hankkia seinäänpultattua poliisin hyväksymää lukollista kaappia mikä lainmukaan pitää olla. :D Minusta cockerilla pitäisi siis riittää että taipumuskoe on suoritettu, mikä antaa hieman osviittaa siitä metsästysvaistosta, että onko sitä ylipäätään. Voisin ottaa Lolan tähän esimerkiksi, sehän ei pääsisi taippareita läpi vaikka kuinka treenaisin kun sitä ei riista kiinnosta pätkääkään. Luna on sitten päinvastoin. Minä en jotenkin koe tuota hössöttämistä niinkään isona ongelmana, ehkä siksi kun en ole tuntenut cockereita jotka ei osaisi rauhoittua. Lola ja Lunahan rauhoittuvat ja osaavat odottaa todella hyvin vaikka mitään ei tapahdu. Monet on mätsäreissäkin ihmetelleen kun nää kaksi parhaimmillaan vetää sikeitä vaikka ympärillä on kasa ihmisiä ja koiria ja hirveä melu. :D

      Tota kasvattajien ajattelua ollaan tässä systerin kanssa naurettu. Minä kun laitan fb:hen kuvan Lunasta niin Lunan kasvattaja tykkää siitä. Mutta jos laitan kuvan missä on Luna että Lola niin niistä Lunan kasvattaja taas harvemmin tykkää. Sama juttu kun systeri laittaa Lolan kennelin fb-sivulle kuvia, jos on vain Lola niin kasvattaja tykkää, jos siinä on Lola ja Luna niin kasvattaja ei tykkää kuvasta. Olleen mietitty että onkohan se näin koska kuvassa on "kilpailijan" kasvatti. Sinälläänhän tuo ettei jostain kuvasta tykätä niin ei mitenkään haittaa tai muuta, mutta huvittaa kun tätä tekee useampi kasvattaja. Mutta sitten taas kasvattajat tykkäävät toistensa koirakuvista ja koirien sijotuksista, joten olen miettinyt että nämä kasvattajat taitavat kuulua samaan piiriin. :D

      Poista
    5. Tohon rotujen karsintaan, en tiedä olisiko siinä taustalla että osalla on ongelmat jo niin pitkällä että niitä on hankala lähteä enää parantamaan. Ajatellen vaikka juuri rotuja, jotka eivät pysty synnyttämään normaalisti. Yritäppä löytää tarpeeksi monta yksilöä joilla ei tätä ongelmaa ole niin jalostusmateriaali putoaa olemattomiin. Roturisteytykset voisi tässäkin auttaa, mutta sitten pitäisi tietysti rotumääritelmää muuttaa, koska tuohan se muutosta pakostikin mm. koiran rakenteeseen. Jotkut taas sitten pitävät tätä todella isona työnä (tietysti tämän pitäisi sitten olla maailmanlaajuinen muutos koska rotumääritelmät on samat eri maissa).

      Toi Kennelliitto-vakuutusyhtiö yhdistelmä ei minusta auta, koska Suomessa on aika paljon koiria joilla ei ole vakuutusta. Sen pitäisi pikemminkin muuttua niin, että eläinlääkäri ilmottaisi sairaskertomukset Kennelliittoon. Tästä itseasiassa keskusteltiin systerin ja sen kaverin kanssa kun Lahden näyttelystä ajettiin kotiin. He pohtivat että sinne pitäisi kirjata vaan "isot" sairaudet, mutta minusta siellä olisi hyvä näkyä kaikki vaikka korvatulehduksesta alkaen. Jos tämmöisiä pienempiä sinne ei tallennettaisi, saattaisi jäädä huomaamatta että koiralla esimerkiksi on joka vuosi korvatulehdus ja täten jotain vikaa varmasti niissä korvissa. Tai jos koira käy monta kertaa vuodessa eri syistä niin kyllä sekin kertoo jo jotain terveydestä verrattuna koiraan joka käy vaan rokotuksilla. Mutta vain ilmoittamalla jokaisen pienenkin tulehduksen koiranettiin pystytään tietämään ettei mitään tietoja koirasta pimitetä.

      Kasvattajillahan on rotuyhdistyksen jalostusneuvojat käytettävissä, jotka kyllä kertoo toisen koiran terveystiedoista ne mitä tietää. Tai näin ainakin oletan. Mutta mua kiinnostaisi tietää että mitä kaikkea ne tyypit siellä tietää enemmän ja mitkä tiedot on semmosia että kasvattajat kertovat itse ja täten voivat myös pimittää tietoja.

      Esimerkiksi Lunallahan löyty silmätarkissa se mikä lie mitätön kehityshäiriö toisessa silmässä (PHTVL/PHPV). Tästä meni tieto rotuyhdistykselle, mutta koiranetissä neidillä lukee tieto "ei perinnöllisiä silmäsairauksia" koska tuo "tauti" ei ole cockereilla ongelma. Mutta jos haluaisin Lunaa käyttää jalostukseen niin sen kumppanilla ei saisi tätä samaa sairautta olla ja jalostusneuvojat pitäisi osata ohjeistaa jos valitsemallani uroksella tämä sairaus olisi.
      Mutta esimerkiksi jos koiralla todetaan epilepsia, meneekö tuo jalostusneuvojien tietoon vain ja ainoastaan jos koiran omistaja siitä ilmoittaa?

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)