maanantai 23. marraskuuta 2015

Voihan hepuli

AGILITY

Tällä kertaa tunti aloitettiin koirien kunto/temppuradalla. Pisteitä oli 5 ja jokaisessa treenattiin jotain tiettyä liikettä. Lunan kanssa aloitimme pisteeltä, jossa meillä oli maassa ison lautasen kokoinen tasapainoalusta. Siinä sitten piti koiran ensin olla etutassuillaan ja hakea tasapainoa ja kun tämä onnistui piti takajaloilla alkaa kiertämään lautaa ympäri.

Toisessa pisteessä oli sitten koiran pyöriminen, eli ihan perus kaikki tassut maassa ja itsensä ympäri. Lopuksi tästä piti tehdä venytysliike, eli koira pysyy paikallaan ja kääntää etukroppaansa niin kuin olisi tekemässä pyörimistä (eli kuono menee takamusta kohti).

Kolmantena oli peruutus. Koira seisoo ohjaajan edessä ja siitä lähdettiin taaksepäin. Lunalla ei tässä ollut mitään ongelmia joten yritin haasteeksi aina pidentää peruutusmatkaa. Neiti kun oli vähän väliä istahtatamassa alas.
Vanha kuva, mutta tästä siis piti koiran nousta seisomaan
takatassuilla.

Neljännessä pisteessä sitten tasapainoiltiin kahdella tassulla. Eli ohjaaja nosti kevyesti ensin vuorotellen yhden tassun ilmaan, jolloin koira tasapainoitteli kolmella tassulla. Sitten tehtävää vaikeennettiin ja nostettiin ristikkäiset tassut (eli esimerkiksi oikea etutassu ja vasen takatassu), jolloin koiran piti tasapainotella kahdella tassulla.

Viimeisessä sitten piti koiran pysyä ”pupuasennossa” eli mistä meillä puhutaan kerjäämisasennosta. Koira siis istuu takamuksellaan ja nostaa etutassut ylös. Kun tässä tasapaino löytyi, yrittettiin saada koira nousemaan tästä asennosta seisomaan suorille takajaloille, niin ettei se kumminkaan mene hyppimiseksi.

Temppuradan jälkeen otettiinkin sitten irtoamisharjoitusta.  Rata oli lyhyt, ensimmäisenä putki, sitten kolme perus hyppyestettä. Ohjaaja ohjasi koiran putkeen ja yli ensimmäisen esteen, mutta sitten piti koira saada hyppäämään kaksi seuraavaa estettä vaikka ohjaaja ei vieressä juossutkaan.  Radan lopussa oli kouluttaja herkkukipon kanssa houkuttimena.

Putkesta esteille. Ohjata
sai ensimmäisen hypyn
kohdalle.
Tämä ei sitten oikein sujunutkaan niin kuin piti. Enkä edelleenkään ymmärrä mitä siinä oikein tapahtui. Menin vuorollani Lunan kanssa kentälle ja päästi tytön irti, niin tuo sai hepulikohtauksen, mitä se nyt silloin tällöin on aina saanut. Eli tuo juoksi äristen kuin tuli hännän alla ympäri kenttää ja meni niitä esteitä yksin mitä eteen sattui. Eikä kuunnellut mitään. Pillillä sain sen tulemaan kyllä luokse lopulta, mutta kun lähetin sen tunneliin niin hepuli jatkui.

Jätettiin meidän kierros siihen, kun tuo ei suostunut kuuntelemaan. Tilanne oli kyllä jotenkin sen verran koominen että kaikkia vaan nauratti kun neiti juoksi kentällä kuin päätön kana.

Seuraavaksi meni systeri kentälle Lolan kanssa. Ja meidän molempien yllätykseksi, vanhempi neiti veti ihan samanlaiset hepulit. Sillä sentään ikää alkaa olla kohta 6 vuotta. Ymmärrän että tuo kohta 2 vuotias voi kuvitella itsensä pennuksi, mutta Lola, joka normaalisti on itse rauhallisuus. Kouluttaja jo nauroi että mitä niille oikein on syötetty, kun molemmat hepuloivat. Itsekin pohdin oliko systeri syöttänyt niille jotain kofeiinipillereitä tai jotain. Myös he joutuivat lopettamaan kierroksen kesken, koska systeri ei saanut Lolaa ollenkaan kuuntelemaan.

Kun odotimme seuraavaa vuoroamme, temppuilin neidin kanssa kentän ulkopuolella. Toinen kierros meni onneksi hieman paremmin. Kun menin kentälle, sanoin kouluttajalle että otan ensin hetken tokoa, jotta pystyn varmistumaan että neiti varmasti kuuntelee.  Kun kymmenisen metriä onnistunutta seuraamista ja kaukokäskyt onnistui, totesin että nyt voimme kokeilla uudestaan. Tällä kertaa Luna onneksi kuunteli, eikä lähtenyt hepuloimaan kertaakaan. Ongelman meillä sitten tuottikin se irtautuminen. Lunalla ei ollut hajuakaan mitä siltä haluttiin, vaan normaaliin tapaansa katsoi minua jokaisen esteen jälkeen. Otimme pelkkää este-osuutta yrittäen selventää neidille, että siellä kolmen esteen päässä odotti herkkukippo. Pian Luna sen kipon keksikin, mutta yritti oikoa esteitä hyppäämällä vain ensimmäisen ja kiertämällä kaksi viimeistä estettä. Yhden ainoan kerran sain Lunan hyppäämään kaikki esteet ja tällöin ohjasin sitä toiselle hyppyesteelle asti (eli periaatteessa neiti hyppäsi vain viimeisen esteen itsenäisesti).

Lola vuorollaan veti taas kerran hepulit, mutta lopulta kun tajusi että herkkuja oli tarjolla, suostui sekin hyppäämään rataa. Ja kunhan systeri ohjasi sen pannasta pitäen radan alkuun.

TOKO

Tokossa oli pääaiheena sosiaalinen palkkaus. Tarkoitus oli aloittaa pienellä viestijuoksulla, jossa koirat jaettiin kahteen ryhmään. Tarkoitus oli juosta hallin toisella puolella olevan tötsän luokse niin että koira pitäisi edes jonkinlaista kontaktia. Tötsän luona sitten innostettiin/palkattiin koiraa, jotta saatiin se leikkimään ja sitten juostiin takaisin. Idea oli sinällään ihan hyvä, me kerkesimme Lunan kanssa radan juoksemaan ja myös toinen narttu kerkesi, mutta sitten kun kaksi urosta juoksi (vaikka niiden välillä oli varmaan 5-7 metriä), kiihtyivät ne niin paljon että lopputuloksena kaikki kolme urosta (bordercollie, bokseri ja dobermanni) räyhäsivät toisilleen. No, kuten arvata saattaa, kisa loppu siihen. :D

Seuraavaksi yritettiin saada koirat rauhoittumaan ja otimme paikallamakuun. Tämä(kin) meni tytöllä ihan hyvin. Neiti ei välittänyt vaikka minä liikuin paikaltani, kävin välillä kiertämässä Lunan takaa ja palasin kauemmaksi. Myöskään vierelle tullut vierasihminen ei saanut tyttöä nousemaan, vaikka neiti sitä vilkaisikin.

Treenasimme myös luoksetuloa sosiaalisella palkalla. Tämä on varmaan yksi meidän varmimmista liikkeistä, Luna tuli nätisti luokse vaikka ensin annoinkin väärän käskysanan (sanoin ”sivuun” kun piti sanoa ”tänne”.) Sillä aikaa kun kouluttaja seurasi muiden luoksetuloja, treenasin neidin kanssa ohjattua noutoa. Tämä treeni tosissaan sujuu paljon paremmin kapuloiden (kuin makupalalautasen) kanssa. Laitoin videon meidän noudosta (sori en leikannut väliltä sitä tyhjää kohtaa pois kun palautan kapulan). Kuten näkyy, vasemmassa noudossa ei oikeastaan ole ongelmaa. Oikeassa Luna muutamaankin otteeseen haki kyllä oikean kapulan, mutta kävi sitten myös toisen kapulan luona (tämä näkyy videolla).


Melko helposti tuonkin sai korjattua, kun aloitin kehumisen/hihkumisen heti kun neidillä oli oikea kapula suussa ja otin pari askelta taaksepäin, tuli tyttö suoraan takaisin käymättä toisen kapulan luona.

Lopuksi otimme ”uutena” liikkeenä jäävistä liikkeistä seisomisen. Lunallehan liike oli tuttu kun vanhoissa säännöissä oli sekä maahanmeno että seisominen jo alokkaassa. Mutta tässä oli tämän päivän ongelma. Luna kyllä jäi seisomaan nätisti ei siinä mitään, mutta se tarjosi sitä seisomista ihan sama mitä minä pyysin. Minulla meni varmaan valehtelematta 10 minuuttia siihen kun yritin saada neitiä menemään maahan. Alkoi jo hieman oma pinna menemään, kun koko ajan neiti jäi vain seisomaan. Mietin että onko tässä nyt joku syy taustalla että toinen ei suostu makaamaan, mutta kun väliin kokeilin kaukoja (maahan-istu-maahan), niin niissä ei ollut mitään ongelmaa.

Helpotin liikettä sitten reilusti niin, että minäkin jopa pysähdyin kunnes Luna oli mennyt maahan. Muutaman tämmöisen toiston jälkeen alkoi neidin rusina-aivokin raksuttaa ja maahanmeno lähti sujumaan myös liikkeessä. Hihkuin yli-iloisesti palkkaukseksi joka kerta kun neiti meni maahan. Otin loppuun sekaisin maahan/istumaan/seisomaan jäämistä ja ne lopulta onnistui kaikki todella hyvin.
Hieman keskusteltiin kouluttajan kanssa jäävien ongelmista. Meillä sanoin yhden ongelman olevan, että neiti ei aina kuuntele mitä minä käsken vaan aika usein tekee sen liikkeen minkä olen viimeksi sillä teetättänyt. Kouluttaja sanoi, että osa koirista sekoittaa sanat ”istu” ja ”seiso”, kun niissä s-kirjain painottuu, että jos ongelma on näissä kannattaa toinen sana (vaikka seiso) siis muuttaa joksikin muuksi. En usko, että meillä ongelma on tässä (tämän hänelle sanoinkin), kun meillä yleensä ongelma on se, että nyt kun olemme alokasluokkaa varten treenanneet maahanmenoa, jos yllättäen pyydän jotain muuta, niin neiti olettaa sen olevan sama maahanmenoliike ja menee sitten makuulle. Eli se minusta ei yksinkertaisesti kuuntele.

Tähän kouluttaja sanoi että sitten pitää treenata sitä että sanoo mahdollisimman samankaltaisia sanoja, ja koira saa tehdä liikkeen vasta oikean sanan tullessa. Tätähän minä olen treenannut Lunan ennakoinnin takia, mutta myönnettävä on että sanat eivät ehkä ole olleet lähellekään saman kuuloisia. :D Olen pikemminkin sanonut sanoja mitä silmät ovat nähneet (eli esimerkkinä: ”televisio, lattia, kippo, pallo, lelu, maahan…”) kun se varmaan pitäisi olla ”matto, maapallo, matikka, maahan…”

Ensitunnilla onkin sitten pienimuotoinen alokasluokan koe. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)