keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Mikä on perusterve?

Käytin Lunan tänään (vaihteeksi) eläinlääkärillä, tosin tällä kertaa vain rokotuksilla. Luna oli normaaliin tapaansa kääntymässä heti ovelta ulos, mutta suostui lopulta kävelemään sisälle. Neiti oli myös totuttuun tapaan erittäin ujopiimä hoitajia nähdessään. Tuntuu, että Lunan ego jää eläinlääkärin oven ulkopuolelle.

Vaa'alla totesimme painon taas nousseen 10,4 kiloon, joten hetki taas vahditaan ruoka-annoksia. Olen yrittänyt pitää Lunan painon siinä 9,8-10,2 välillä. Eli eihän se nyt pahasti ole yläkantissa, mutta kumminkin. :D

Menimme lääkärin perässä huoneeseen ja ensimmäinen kysymys olikin, että onko Luna perusterve. Tähän totesin, että niin, miten määritetään perusterve. Luettelin siinä että Lunalla on C:n lonkat, 2:n polvet, pieni sivuääni sydämessä ja haluaako hän, että jatkan vielä listaa. ((Ei se lista olisi siitä pahemmin jatkunut, ehkä maininta erittäin herkästä vatsasta ja säännöllisen epäsäännöllisestä närästyksestä))

Mikään noista ei (tällä hetkellä) häiritse arkielämää ja harrastaminenkin sujuu. Eläinlääkäri siinä jutteli sitten hetken sydänvaivoista ja mistä tietää oireiden pahenevan. Perus korva-, suu- silmä- ja yleiskopeloinnin (jolloin ell. sanoi että Luna on todella hyvässä kunnossa oleva spanieli), lekuri otti stetoskoopin ja alkoi kuunnella sydäntä.

Siinä menikin sitten hetki jos toinenkin ja aloin jo itse miettiä, että näinköhän sieltä kuuluu nyt jotain muuta poikkeavaa. Hetken päästä lääkäri otti stetoskoopin pois ja kysyi, että miksi me mentiin sydänultraan. Sanoin, että pari vuotta takaperin suolistotulehduksen aikana Lunalla kuului sivuääni ja se sama sivuääni kuului siitä vuoden päästä rokotuksilla. Joten päätettiin, että on parempi käydä tutkituttamassa tilanne kunnolla, kun on aktiivisesti harrastuskoirasta kyse. Lääkäri siinä nyökkäili ja totesi, että siellä tosissaan on aivan pieni sivuääni, mutta hänkin joutui oikein etsimään ja kuuntelemaan, jotta se sieltä löytyi. Eli ei se ainakaan huonommaksi tässä vuoden jälkeen ole mennyt.

Lopulta Luna sai rokotuksensa (ja tiedot myös siirrettiin Oma Koiraan) ja pääsimme lähtemään kotiin.

Siellä ne näkyvät
Mutta lääkärin kysymys sai taas pohtimaan termiä perusterve. Googlea käyttäessä moni tuntui miettivän perusterve-sanan merkitystä ja yksi tulos oli "yksilö, jolla ei ole sairauksia, jotka rajoittavat elämää."

Jos mennään tämän määritelmän mukaan, sanoisin Lunan olevan perusterve. Mutta silti esimerkiksi sydämen sivuäänestä olen aina maininnut eri operaatioissa ja otan polvet huomioon treeneissä. Polvet ei tällä hetkellä virallisesti "rajoita" mitään, ainakaan arkielämässä. Harrastuspuolella pyrin välttämään tehtäviä mitkä luo turhaan kovan rasituksen polville, mutta tällä hetkellä polvet eivät estä mitään tekemistä.

Koiraryhmissä ja eritoten nivelrikkoryhmässä aina silloin tällöin pohditaan eroa terveen ja sairaan välillä. Tekeekö 2:n polvet (tai jonkun toisen D-lonkat) koirasta automaattisesti sairaan, jos koira on kumminkin oireeton? Onko allerginen, mutta hyvässä hoitotasapainossa oleva koira terve vai sairas?
Jos katsotaan perus arkielämää, laskettaisiin nämä oireettomana terveiksi. Jalostuspuolella taas olisivat sairaita.

Mutta siis, palaten tuohon netistä löytyneeseen merkitykseen, jos perusterve koira on sellainen, jolla ei ole elämää rajoittavia tekijöitä, niin mikä lasketaan rajoitteeksi? Jos koira voi harrastaa mitä tahansa muuta paitsi agilityä, onko se sairas? Jos koira saa syödä mitä tahansa muuta paitsi kanaa, onko se sairas? Yksi saattaa kokea, ettei kanan poisjättäminen ole rajoite, kun ruokkia voi millä tahansa muulla. Mutta sitten taas agilityä varten koiran hankkinut omistaja kokee agin poisjäännin rajoitteeksi, kun taas vaikka mejään suuntaavaa tuskin häiritsee tieto, ettei koiran kanssa pysty agilityä pakosti koskaan harrastamaan. Eli rajoitteetkin koetaan ehkä hieman eri tavoin.

Mutta pohdinnat sikseen, omalla mittapuulla, Luna ei ole täysin terve, mutta en koe sen olevan sairaskaan. Sillä ei tällä hetkellä ole arkielämää häiritseviä vaivoja, joten siinä mielessä voisin sanoa sen olevan perusterve.

Niin siis mikä dieetti? Kello näyttää ruoka-aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)