keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Nose Work

Aloitimme Lunan kanssa Nosework –alkeiskurssin Koirakeitaalla. Kouluttajana meillä oli Sanna, joka on siis myös meidän tokoryhmän vetäjä. Kurssilla meitä on 5, tosin ensimmäisellä kerralla koiria oli vain 3 paikalla. Luna, sitten oli sheltti ja rhodesiankoira. Yhdellä ryhmäläisellä ei ollut koiraa ollenkaan mukana, mitä hieman ihmettelin. Tämä henkilö kyseli todella paljon, joka välissä jotakin, kirjoitti ja piirsi muistiinpanoja.


Ensimmäisellä tunnilla kävimme ensin läpi hieman Noseworkia lajina. Kyseessä on siis uusi laji, Amerikassa se on kehitetty 2008, Suomeen se rantautui pari vuotta sitten. Ensimmäiset Nose Work –kokeet on startattu tänä vuonna. Laji kehitettiin alun perin rescuekoirien aktivointiin, mutta myöhemmin huomattiin miten aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransi koirien hyvinvointia, minkä jälkeen laji lähti leviämään. Nose Workin kuuluu olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajissa ei pahemmin sääntöjä ole. Ainut minkä kouluttaja mainitsi, oli että koiraa ei saa koskemalla ohjata hajun luokse, mutta esimerkiksi kädellä voi osoittaa mihin suuntaan kannattaa haistella.

 Laji sopii kaikille koirille, kunhan nenä toimii. Koira voi siis olla arka, kuuro, sokea, pieni, iso…  Kouluttaja sanoi, että tämä on yksi syy minkä takia lajia ei ole vielä virallistettu Suomessa. Paperit ovat kuulemma olleet Kennelliitossa jo kertaalleen, mutta jos se virallistettaisiin tulisi kokeisiin mm. doping-rajoituikset, mikä sitten karsisi kokelaita paljon. Kun lajin idea oli että kaikki koirat voivat sitä harrastaa, vedettiin hakemuspaperit pois. Kuulemma ne hakemuspaperit ovat jälleen menneet Kennelliittoon, joten tässä on mahdollisuus, että laji saataisiin viralliseksi harrastuslajiksi Suomessa jossain vaiheessa.

Lajissa käytetään hajuina vesipohjaisia hydrolaatteja. Eteeriset öljyt ovat liian väkeviä ja niissä on vahva tuoksu, niitä ei saisi hengittää, eikä niitä saisi joutua limakalvoille. Koulutushajuja saa tilattua Nose Work Finland:in sivuilta ja siellä on muutenkin tietoa lajista.

Nose Work kokeissa on kolme koeluokkaa ja jokaisessa luokassa kokeessa on neljä osiota: laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaatimustaso kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen vaativuudessa. Ennen kokeisiin osallistumista, koiran pitää suorittaa hajutesti (kouluttaja vertasi tätä palveluskoirakokeiden BH-kokeeseen). Esimerkiksi ykkösluokassa hajuna on eukalyptus, ja hajutestissä koiran pitää löytää tämä haju 12 laatikon joukosta.  Kouluttaja mainitsi kokeista vielä sen verran, että hajut ovat aina pienimmän koiran korkeudella. Eli jos samaan kokeeseen osallistuu chihuahua, on kaikki hajut laitettu melkein lattian tasoon.

Sitten takaisin kurssiin. Aloitimme harjoittelun laatikkoetsinnällä, tai tarkalleen ottaen aloitimme tekemällä laatikoista kannattavia haistella. Treenialueen keskellä oli neljä laatikkoa ja ensimmäisellä kierroksella yksinkertaisesti koirat saivat syödä laatikoiden päälle laitetut namit. Luna veti tuhatta ja sataa ensimmäiselle laatikolle, mutta sen jälkeen se haisteli kyllä kaiken muunkin. Kouluttajan ohjeen mukaan en antanut mitään vihjeitä tai muita ohjeita neidille, vaan se sai itse tajuta että jokaisen laatikon päällä oli nameja. Kun olimme viimeisellä laatikolla, kouluttaja laittoi Lunan selän takana olevalle laatikolle vielä lisää herkkuja, jolla pyrittiin opettamaan, että jo käydylle laatikolle kannattaa myös palata.

Hajupala sekä namia
Naksutinta ei tässä kohti kannattanut kuulemma käyttää, koska koira yhdistää naksuttimen nopeasti temppuiluun tai sheippaamiseen, jonka jälkeen se lähtee nopeasti tarjoamaan esimerkiksi tarran kosketusta kuonolla, jolloin se ei sitä haistele. Huomasin tämän Lunan kohdalla, kun muutamaan otteeseen erehdyin sanomaan palkkasanan ”jes” kun neiti haisteli tarraa. Tyttö lähti heti tarjoamaan tarran tökkäämistä. Sen jälkeen päätinkin pysyä lopputunnin ihan hiljaa ja vain palkata kun Luna selvästi tarraa haisteli.

Toisella kierroksella otettiin jo haju mukaan. Laatikkoja vähennettiin yhdellä ja kahteen laatikosta kolmesta laitettiin pieni tarra, johon oli lisätty tippa eukalyptusta. Nameja laitettiin tällä kertaa vain tämän hajutarran ympärille. Tällöin koira haistaa hajun samalla kun saa palkan. Siinä sitten lisättiin nameja tarran ympärille lisää ja lisää hetken aikaa. Sitten namit lopetettiin hetkeksi, jos koira nuuhkaisi tarraa, palkkaaminen jatkui.

Treenissä on hyvä olla heti alussa vähintään kaksi-kolme laatikkoa, joissa osassa on hajutarra ja osassa tarra ilman hajua. Tämä sen takia, että koira tajuaa että se on se haju mitä etsitään eikä tarra. Luna jossain vaiheessa etsi tarroja silmillään, minkä takia se yritti saada namia myös ns. tyhjältä tarralta.

Luna tulee syömään namit ja samalla kuonoon osuu
 eukalyptuksen haju
Loppuun teimme vielä lyhyen huonekalutreenin, eli kouluttaja laittoi neljä pistettä treenihalliin (yksi hajutarra oli pahvilaatikossa, toinen muovikorissa, kolmas isolla neliskanttisella pallilla ja neljäs seinässä), ja me lähdimme koirien kanssa kiertämään näitä pisteitä.
 Sama idea kuin edellisessä treenissä oli, eli heti kun koira haistelee hajutarraa, palkittiin kunnolla.  Pahvilaatikoita ja muovikoreja oli kaksi, joista toisen tarrassa ei hajua ollut. Luna kaikissa muissa aikalailla tajusi hajutarran, mutta seinällä ollutta tarraa se ei meinannut millään noteerata.
Mielessä tosin kävi, että oliko siinä edes sitä hajua oikeastaan enää, kun kaksi koiraa oli jo sen kanssa treenannut, ja molemmat olivat sellaisia, jotka yrittivät syödä ne tarrat. Eli oliko se tarra jo niin kuolanen, ettei siinä hajua enää ollut. :D


Myöhemmin herkut eivät ole suoraan tarjolla, vaan
hajua haistaen nameja laitettaan tarjolle.
Ps. noi cockerin korvat, yritä nyt sit kuvata...
Nyt sitten pitäisi saada Luna ehdollistumaan tuohon eukalyptuksen hajuun. Saimme tunnin päätteeksi pienet tippapullot, mistä varmaan riittää korkeintaan 10 kertaan tippoja. Meillä on kahdenviikon päästä vasta seuraava tunti, koska ensiviikolla kouluttaja oli Tampereella, joten tässä on hyvin aikaa ehdollistusharjoituksiin. Kouluttaja antoi esimerkkinä, että jotkut ehdollistaa koiriaan laittamalla hajupalan ruokakuppiin, ja kun koira syö se oppii hiljalleen yhdistämään hajun ruokaan. Tätä minä olen nyt treenien jälkeen tehnytkin perus treenauksen ohella.

Pitänee varmaan tilata tuolta Nose Work Finlandista täysi 10ml pullo eukalyptushajua, jotta voimme treenata kunnolla. Koirakeidas myös myi tuoksuja 10e/kpl hintaan, mutta enhän minä sitä enää sieltä lähtiessä muistanut. Myöskään noita hajupaloja emme saaneet kuin pari, mutta kävin Keravan Muovista & Lelusta ostamassa huonekaluhuopalevyn 3,50 eurolla, siitä sai todella monta hajupalasta.


Huopalevystä leikatut palaset, näillä riittää treenata.

2 kommenttia:

  1. Nose work on kyllä mukavaa. Hauska, että tekin pääsitte tutuiksi sen lajin kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää tuntuu olevan Lunalle just sopiva laji, sekun tykkää käyttää nenäänsä tosi paljon. :)

      Plus helppo ja halpa laji harrastaa. Ainut mitä toivon on ettei tuo haistelu nyt jää tokoon mitenkään, kun se siellä on hieman ongelma ollut. Neiti siis kulkee nenänsä perässä heti kun ei tehdä jotain.

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)