torstai 20. elokuuta 2015

Nyt lähdetään virallisiin!

Tiistaina oli viimeinen tokotunti Toko-luokan kurssilla. (Paitsi meiltä jäi yksi tunti välistä ja voimme käydä sen myöhemmin korvaamassa.) Meitä ei jostain syystä ollut kuin 3 koirakkoa, mutta senhän sopi siinä mielessä että jokainen sai huomattavasti enemmän aikaa kouluttajan kanssa, kuin 7 koirakon kesken.

Harjoittelimme seuraamista, käännöksiä, paikallamakuuta ja noutokapulaa. Suoraan seuraaminen sujuu Lunalta jo hyvin, mitä nyt silloin tällöin joku haju tarttuu nenään ja tyttö kaartaa sen perään. Käännökset vaativat edelleen treeniä enemmän itseni kuin koiran osalta. Minä keskityn vieressä seuraavaan koiraan ja käännökset eivät ole ihan sellaisia kuin pitää. Paikallamakuu ja noutokapulan pito ei tuota ongelmaa, kouluttaja totesikin kuin kapulat otettiin esille että Lunan kanssa voimme mennä treenaamaan hyppynoutoa kun hän keskittyy kahden muun kanssa siihen pitämiseen.

Ehkä me hiljalleen alamme olemaan valmiita käymään korkkaamassa ensimmäiset tokokisat.

-

Kuin Lunaa varailin kasvattajalta, sanoin että en takaa että lähtisin mihinkään virallisiin kisoihin koiran kanssa, vaan harrastaisimme omaksi huviksemme. No, nyt Luna on sitten kumminkin ilmoitettu sekä spanielien taipumuskokeisiin sekä ensimmäiseen viralliseen näyttelyyn. Melkein mietin pitäisikö suoraan ilmottautua myös tokokisaan, mutta jätän sen hieman myöhemmäksi.

Näyttelyihin päädyin ilmottautumaan kun Luna nyt on muutamassa viime mätsärissä esiintynyt jo niin hienosti pelkäämättä tuomaria. Haluan nähdä mitä ihan viralliset tuomarit on meidän tytöstä mieltä. Lähdemme varmaan tavoittelemaan Hyvä-tulosta näin alkajaisiksi, ei pistetä rimaa vielä korkealle.

Spanielien taipumuskoe on kaksi viikkoa ennen näyttelyitä ja cockerilta vaaditaan hyväksytty tulos taippareista jotta siitä voi tulla muotovalio.

Olemme harjoitelleet hakuosuutta, missä koira siis kulkee vapaana omistajasta noin 10-30 metrin ("haulikon kantaman") päässä. Tämä tuottaa ongelmia jo ihan omasta syystä; olen tämän 1,5 vuotta opettanut että Luna ei saa mennä pitkälle minusta, koska metsissä kulkee paljon muita koiria ja kaikki niistä ei tykkää että vieras koira tulee lähelle. Jos Luna siis huomaa koiran ennen minua voi luoksekutsu kaikua kuuroille korville.
Alussa harjoiteltiin että Luna käskystä lähtisi etsimään mahdollista jälkeä. Vaunulla Luna haki ihan innoissaan, mutta samaa innostusta ei ole löytynyt kun olen samaa tehnyt kotimetsissä. Luna pikemminkin jää ihmettelmään miksi minä pysyn paikallani ja tuli seisomaan viereen. Sitten jos yritin sitä innostaa, alkoi Luna leikkimään eli joko se kaivoi maahan kuoppaa tai etsi kepin ja lähti juoksemaan.

Nyt olemme aloittaneet harjoittelun niin että lähdemme kävelemään vieraisiin metsiin ja yritän silloin tällöin aina hieman hidastaa vauhtia että Luna pääsee "vahingossa" edelle. En myöskään kutsu tyttöä niin helpolla takaisin kuin aikaisemmin, vaan annan sen mennä pidemmälle jos se menee.
Aikalailla muuten tuo pysyttelee siinä max. 5-7 metrin päässä, silloin tällöin irroten ehkä sinne 10 metriin. Kyllä Lunaa kiinostaa maaston tutkiminen, se ei vain mene enää niin kauan ellei jokin vahva haju (esim. hirvi) löydy...

No onneksi taippareihin on vielä parisen viikkoa aikaa, eikä vielä ole edes varmistunut että sinne pääsemme. Olemme tällä hetkellä varasijalla ennen kuin taipparinpitäjä saa selville monta koiraa tuomarit ottavat. Meillä on siis vielä aikaa harjoitella.

Nyt ei ole tullut otettua kuvia, joten laitan tähän Järvenpään hupihaukuista otetun mätsärikuvan. Koira on sentään edustava kun omistaja ei näköjään ole :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)