lauantai 25. marraskuuta 2017

Tokon Voittajaluokan kisaharkka

HSKH järjesti tokon möllikokeen (ALO/AVO) ja kisaharkan (VOI/EVL), joten mehän menimme Lunan kanssa hakemaan meidän treeniongelmalistaa joulukuussa alkavalle omat ongelmat –kurssille. Kisaharkassa tehtiin siis kokeenomainen suoritus liikkuroituna, minkäänlaista arvostelua ei erikseen saanut.

Täytyy myöntää että vaikka en lähtenyt mitenkään vakavalla mielellä niin silti oli hieman perhosia vatsassa kun ajeltiin Ojankoon päin. Varsinkaan kun systerin murtuneen nilkan ja Laran takia meidän treenit ovat rehellisesti jääneet todella vähälle. Ei vaan aika riitä. Systeri pääsi eilen vihdoin eroon kipsistä, mutta 12 viikkoa teki tietenkin sen ettei jalalla kävellä vielä ihan hetkeen normaalisti.

Kävin ensin ilmoittautumassa, aamun ja päivän viralliset tokokokeet oli saatu ajallaan loppumaan eli meidän kisarharkat pääsivät alkamaan ajallaan. Ilmoittautumispisteessä vaan joutui odottelemaan kun ketään ei ollut ottamassa meitä vastaan. Sinällään tämä ei yllättynyt, koko viikonlopulle oli haettu talkoolaisia useaan otteeseen, mutta kovin isoa tarjontaa ei ollut. Itsekin olin ajatellut ettei tarvitsisi enää talkoilla, kun kasassa oli jo 25 tuntia (20 tuntia vaaditaan), mutta kun ei minulla mitään ollut niin ilmoittauduin sitten muutamaksi tunniksi sunnuntaille rally-tokokokeeseen töihin, kun siitä puuttui eniten porukkaa. Kun porukkaa ei tullut edelleenkään lisää, niin tarjouduin sitten tekemään tuplavuoron.

Mutta palaten tokon kisarharkkaan, saimme numeron ja olimme toisena kehässä. Kävin sitten autolla hakemassa koirat ja pikaisen pissalenkin jälkeen (Luna ymmärtää että pissataan heti, Lara taas meni hajujen perässä ja sitä joutui hieman hoputtamaan pissaamisen kanssa), mentiin halliin odottelemaan.
Kun löysimme reunalta vapaan kohdan johon saimme tavarat laskettua, kerkesin hetken vielä kertaamaan Lunan kanssa. Lyhyesti otettiin jääviä, kaukoja, luoksetulon pysäytys sekä tunnari. Kaikki sujuivat minusta siedettävästi, mitä jouduin muutaman kerran muistuttamaan ettei maata kuulu seuratessa haistella.

Paikalla makaaminen 2 minuuttia, ohjaajat näkösuojassa

Harjoitus alkoi paikallaololla. Liike mikä jännitti, koska oikeasti koemaisena emme tätä ole tehneet. Ja edelliset kunnon paikallaolot on tehty viime kokeissa toukokuussa. Olen minä omissa treeneissä silloin tällöin ottanut paikallaoloa niin että menen puun taakse piiloon, mutta ei se ole sama kun ei ole vierustovereita.

Täytyy myöntää että olisi ehkä kannattanut lukea VOI:n säännöt ennen harkkaan tuloa, koska liikkuri ei niitä kertonut. Yleensä kokeissa suoritusohjeet on saatu kertauksena juuri ennen liikettä lyhyesti. Nyt katselin että muut menivät paikalla oloihin ilman hihnaa ja minullakin tuli hieman kiire ottaa Lunalta panta pois. Mutta eipä oikein liikkurikaan tuntunut olevan ihan perillä kaikesta.
Koirat laitettiin korkeintaan 2 metrin päähän toisistaan (säännöissä 3 metriä) ja käskytettiin vuorotellen maahan. Liikkuri kulki todella lähellä (en tiedä onko näin normaalisti Voittajassa?) varmaan parin metrin päässä. Onneksi tämä on sen verran tuttua juttua Lunalle, että vaikka neiti katsoi liikkuria kun sanoin käskyn, niin katse nousi ja tyttö meni maate. Käskystä siirryimme kentän toiseen reunaan ja heti piiloon (tässä olin hieman pihalla, kun oletin että ensin pysähdytään ja siitä mennään käskystä piiloon). Pääsin kumminkin turvallisesti näkösuojan taakse. Yksi ohjaajista oli puoliksi näkyvillä oman koiransa takia ja totesi että liikkuri ei kulje koirien ympäri niin kuin olisi kuulunut. Sinällään harmi sinällään ei, koirien väli oli sen verran lyhyt että Luna olisi saattanut väistää ohi kulkevaa liikkuria. Tässä paikkiksessa on hyvä puoli kun piilossa pystyy hieman juttelemaan muiden kanssa ja sitä kautta lievittämään omaa jännitystä.

Toinen ohjaaja kurkkasi toisesta kulmasta ja totesi Lunan melkein nukkuvan paikallaan, mikä helpotti omaa olemista kummasti.

Aika tuli täyteen ja meidät kutsuttiin kehänauhalle, hieman hakuilin että missä kohti se olematon kehänauha nyt olikaan. Luna makoili nätisti paikallaan, käskystä siirryttiin koirien taakse ja siitä viereen. Luna nousi nätisti ensimmäisellä käskyllä.

Oma mielipide: Vaikka ei nyt ollut aivan koemainen suoritus, niin minusta meni todella hyvin meidän harjoituskertoihin nähden.

Kuvat otettu systerin ottamasta videosta, eli pahoittelen niiden laatua.

Kerkesin hetkeksi mennä omalle paikalle ja otin lyhyen treenin Laran kanssa nostattaakseni Lunan kierroksia. Kun ensimmäinen koira (heeleri) alkoi lopettelemaan suoritustaan siirryin lähemmäs lähtöpaikkaa. Siinä kumminkin kesti vielä hetken aikaa, joten laitoin Lunan hallin reunalle makaamaan ja odottamaan.

Sitten lopulta vuoromme tuli.

Ruutu

Ei mennyt ihan niin kuin suunnittelin. Jälkeenpäin sanottuna olisi pitänyt heti kehään mennessä aloittaa ”missä ruutu” toistelu, mutta tajusin tämän vasta kun olimme lähtöpaikalla. Yritin siinä sitten hieman kysellä ruudun perään, mutta neiti ei oikein tuntunut sitä bongaavan. Joten ei tullut yllätyksenä että eihän se sitä löytänyt. Luna meni noin puoleen väliin matkaa ja kääntyi kummastuneena takaisin, käskin sen uudestaan ruutuun käsimerkkiavulla. Lunan matka jatkui ja hapuilun jälkeen se ruutu löytyikin, huusin maahan aivan liian aikaisin, mutta tyttö vain pysähtyi ruutunauhan etureunaan. Käskin sen kolmannen kerran ruutuun, jolloin se siirtyi ruudun takareunaan (pysyen sisäpuolella), taas maahan -käsky meni ohi korvien ja neiti vain pysähtyi. Vielä uusi maahan käsky jolloin neiti lopulta maastoutui.

Liikkurin käskystä lähdin liikkeelle. Mielessäni jännitin että nouseeko Luna ylös, mutta onneksi tyttö oli tähän mennessä tajunnut mistä olikaan kyse. Liikkurin käskystä kutsuin Lunan luokse kävellessäni takaisin päin. Kävelin ja odottelin, kun mitään ei kuulunut vilkaisin pikaisesti taaksepäin ja Luna olikin jo parin metrin päässä tulossa. Treeneissä Lunalla on ollut kaulapanta kaulassa ja nimikyltti kilisee sen verran että kuulen sen tulevan. Nyt kun pantaa ei ollut niin pehmeällä tekonurmikentällä ei kuulunut ääntäkään. Kävelimme seuruussa loppuun.

Oma mielipide: Paremminkin olisi voinut mennä, mutta pistän tämän ihan treenin puutteen piikkiin. Eiköhän se lähde siitä sujumaan kun treenaamaan pääsee taas kunnolla.

L-liike

Liikkeinä oli istu-maahan. Tässä ei minusta ollut ongelmaa, Luna suoritti molemmat jäävät nätisti (hieman pelkäsin istumista) ja seuruu oli sujuvaa. Eikä neiti mielestäni ennakoinut seuruuseenkaan lähtöä, mitä joskus treeneissä tekee.

Oma mielipide: Ei valitettavaa



Ohjattu nouto

Toinen mikä ei mennyt niin kuin piti vaikka liike on meidän yksi vahvimpia. Tässä meiltä puuttui kokonaan liikkuri-kokemus, kun liikkuri lähti viemään kapuloita Luna alkuun tapitti todella nätissä kontaktissa eikä täten nähnyt kun ensimmäinen kapula (vasen) laitettiin paikoilleen. Toisen kapulan laiton neiti vilkaisi. Lähdimme eteenpäin (Luna vilkaisi oikeanpuoleista kapulaa), teimme käskystä täyskäännöksen. Jälleen olisin ollut viisaampi säännöt lukeneena, minun piti itsenäisesti pysäyttää koira merkille. No, ei liikkuri minulle merkkiä näyttänyt enkä minä tajunnut Lunaa siihen pysäyttää (tottunut niin siihen että MITÄÄN ei tehdä ilman liikkurin käskyä, tämä näköjään muuttuu ylemmissä luokissa). Joten teimme uuden kierroksen ja tällä kertaa pysäytin neidin. Käskyn jälkeen neiti otti pari askelta vielä mukana, mutta pysähtyi sitten.

Luvan saatuani lähetin Lunan vasemmalle kapulalle. Neiti kääntyi kyllä oikeaan suuntaan, mutta ei sitten tiennytkään enää että mitä piti tehdä vaan jäi hapuilemaan. Sanoin käskyn uudestaan ja Luna lähti hapuilemaan suunnilleen oikeaan suuntaan, josta se kapula lopulta löytyi.

Oma pohdinta: Muistan kouluttajan minulle sanoneen, että opeta koira siihen että se kapula on aina siinä samassa paikassa, näki se sitä tai ei. Luna ei näköjään tätä ole vielä sisäistänyt, mutta luulen osasyyn olevan ei-koemaisessa treenissä. Kun minä itse vien ne kapulat paikalleen, Luna seuraa ja näkee mihin ne kapulat laitan. Nyt kun se oli liikkuri joka ne vei ja neiti katseli minua, niin eihän sillä ollut tietoakaan että sinne oli kapula viety. Eli tähän tarvitsemme liikkuroitua treeniä lisää. Mutta tuskin tämä olisi kokeessa nollille mennyt.

Kaukokäskyt

Minun harmikseni oli todella lyhyet, vain kolme vaihtoa. Seiso-istu-maahan. Seiso-käskyyn tarvitsin tuplakäskyn, mutta sehän on Lunalla yleistä. Istumisessa veti perseen alleen eli liikkui hieman eteenpäin. Maahanmenossa ei ongelmaa.

Oma mielipide: Olin tätä ja luoksetulon pysätystä varten alkanut kehittää ”takana” käskyä, tarkoittaen takapalkkaa. Eli Luna luulisi kokeessa palkan olevan takana eikä lähtisi siirtymään eteenpäin. No enhän minä sitä pienessä jännityksessäni muistanut. Mutta muuten ihan perus Lunaa.

Seuraaminen

Seuruukaavio oli pitkä kuin nälkävuosi ja kauhistelin sitä jo ensimmäisen koiran sitä tehdessä. Mutta Luna yllättäen teki minusta todella hyvin! Peruutuksessa kerkesin säikähtää kun neidin perusasento oli vino, että nyt ei peruutus suju, mutta Luna vetikin sen jotenkin omituisesti. Neiti siis peruutti mutta oli vinossa melkein koko peruutuksen eli se ennemminkin otti vähän niin kuin sivuaskelia. Yhdessä käännöksessä oli pientä irtoamista, mutta ei se mitään.

Oma mielipide: Hyvin meni!

Metallinouto

Tämä on ollut meillä epävarma liike, joka kyllä omissa treeneissä on saanut paljon onnistumisia. Ja niin onnistuttiin tälläkin kertaa. Kun kysyttiin esteen korkeutta, pohdin että otetaanko helpotetusti yksi lauta vähemmän, mutta päätin että katsotaan miten menee ja pidettiin este oikeassa koekorkeudessa. Heitin kapulan ja lähetin Lunan noutoon. Kapulan luo mentiin laukalla, nosto yllättävän hyvä, takaisin vauhdikkaalla ravilla ja esteen yli perusasentoon.

Oma mielipide: Joo, vauhdin vaihdosta lähtisi pisteitä, mutta en vain ole saanut Lunaa laukkaamaan metallikapula suussa. Olen yrittänyt ja yrittänyt ja etsinyt sopivaa palkkaa, mutta neiti vaan vetää täysiä ravia. Tästä nyt onneksi ei taida lähteä kuin piste (?) kokeessa, joten meidän ykköstulos ei ole siitä kiinni.

Tunnistusnouto

Olin metsästänyt kiireessä paketin täysin uusia kapuloita, kun kaikki omani oli jo käytössä olleet lyhyen ajan sisään. Käännyttiin aloituspaikalle ja otin ojennetun kapulan. Hieroin käsiäni sen ympärillä hetken ja laitoin kapulan ojennettuun muovikuppiin. Käskystä käännyin ympäri käskien
Lunaa odottamaan (pitää katsoa säännöistä saako tuossa käskyä sanoa…) ja luvan saatuani käännyin takaisin. Ensimmäinen ajatus oli että voi perkele, kapulat oli siistissä rivissä. Arvatkaa kuka on treenannut viimeisen pari kuukautta lähes pelkkää ympyrää tai suunnilleen ympyrää? Toinen mitä hieman pelkäsin oli että kapulat oli laitettu lähes suoraan ulosmenon kohdalle – ja systeri oli muutaman metrin päässä siitä ulosmenosta. En voinut kuin lähettää Lunan noutoon ja neiti yllätti positiivisesti; kapulat haisteltiin kerran (ja vilkaistiin systeriä) ja sitten haisteltiin uudestaan. Oikea kapula nousi ja palautettiin laukalla takaisin.

Oma mielipide: Minusta oli todella hyvä suoritus, ainut miinus oli ehkä kapulan palautus kun kapula roikkui kun sätkä suussa, mutta se nyt on ehkä pieni vika.

Luoksetulo

Liike mikä voi mennä miten vain, Luna voi juosta suoraan luokse välittämättä stoppi-käskystä, Luna voi ennakoida ja pysähtyä heti liikkeelle lähdettyään tai se voi onnistua hyvin. Ihan nappisuoritus tämä ei ollut, mutta kyllä siitä kokeessa olisi pisteet saanut. Luna lähti hyvin luokse, mutta käsimerkin jälkeen eteni aika pitkän matkan ennen pysähtymistä. Mutta pysähtyi kumminkin. Käskystä kutsuin neidin sivulle.

Oma mielipide: Pysähtyminen meni aivan liian pitkälle. Tässäkin minun oli tarkoitus käyttää takana-käskyä, mutta en sitä muistanut. En tiedä olisiko se voinut auttaa, huonommassa tapauksessa Luna olisi sitten ennakoinut pysähdyksen. No, lisää treeniä se vain vaatii.

Kokonaisvaikutus omasta mielestä:

Minusta meillä meni todella hyvin yleiseen ja treenitilanteeseen nähden. Kyllä tällä suorituksella olisi tulos kokeestakin tullut, ei ykköstä, mutta ehkä kakkonen. Tietysti vaikka liikkeet onnistui niin en tiedä kuinka paljon annoin kroppa-apuja että olisiko pisteitä lähtenyt hirveästi niiden takia.

Mutta nyt minulla on jotain sisältöä mitä lähteä treenaamaan enemmän ja osaan kurssillakin mainita ongelmakohtia. Niin kauan kun systeri joutuu kepeillä kulkemaan jää liikkuritreenit hieman vähemmälle, mutta eiköhän me tässä melko pian kokeisiin uskaltauduta. En tiedä tuskin enää tänä vuonna, mutta alkuvuodesta voisi katsella. Jos olen saanut luokan säännöt sisäistettyä siihen mennessä.

Tässä vielä osittainen video suorituksesta, harmittavasti siellä on pätkiä poissa siellä täällä, kun systeri joutui poistua komentamaan hallinreunalla haukkuvaa Laraa. Harmittavasti juuri ruutusekoilu jäi pois, jäävistä alku ja kaukoista alku. Paikallaolot laitoin videon loppuun jos joku haluaa ne katsoa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)