sunnuntai 3. marraskuuta 2019

EVL:n kisaharkka

Olin ilmoittanut Lunan seuran järjestämään kisatreeniin, mutta tällä kertaa ensimmäistä kertaa EVL-luokkaan. Eihän me kisavalmiita olla, tiedän sen hyvin, mutta ajattelin, että saataisiinpa liikkuroitua treeniä. Se kun yksin treenattaessa on pienoinen ongelma, itse joudun viemään kapulat, itse joudun käydä näyttämässä törppöä jos tarvis ja kun sitten kun oikeassa kokeessa toimittaan eri tavalla (liikkuri vie) niin se on Lunalle on hieman oudohko tilanne.

Yllättäen olimme ainoa koira EVL:ssä. Hieman joutui selvittelemään paikkamakuuta, olin ilmoittanut että jos näyttää siltä, että Luna on korkeissa kierroksissa ja saattaisi jäädä huutamaan. Tämä oli siis ennen kuin tiesin, että olemme yksin koko luokassa. Järjestäjää (HSKH:n pikkutehis) kyselikin että haluanko tehdä paikkista, he kyllä hankkivat koiria paikkikseen jos tarve. Saimme sovittua, että systeri tulee Laran kanssa tekemään jonkinlaisen paikallaolon. Ajattelin, että jos Luna jää vinkumaan, niin Lara ei siitä välitä.

Menimme siis kahden koiran kanssa paikalle noin kello 15. Ilmoittautumisessa naureskelivat, että nyt on innokkaan näköistä porukkaa. Totuushan oli että näytin varmaan pikemminkin valmiilta nukkumaan kuin kisatreenaamaan. Olin aamupäivällä tehnyt sateessa 4 tuntia pihatöitä talonyhtiön talkoissa, pääasiassa kyykkien ja leikaten ylikasvaneita puskia matalaksi. Niin kauan kun pysyin liikkeessä oli ihan lämmin vaikka vaatteet oli märät, mutta kun pääsin sisälle ja syömään, alkoi kylmyys kalvaa sisusta. Enkä kerennyt lämmittelemään kuin tunnin, jonka jälkeen piti lähteä hallille.
Joten, joo olin varmaan todella hehkeänä paikalla. :’D

Sanoin siinä liikkurina toimivalle, että teoriassa voisi ajatella, että olemme vasta aloittaneet EVL:n treenaamisen. Vaikka päätös tuli tehtyä jo kesällä, niin kunnon treenikerrat voi melkein laskea yhden käden sormin. Joten pyysin että ”bongausliikkeissä” Lunalle näytettäisiin se bongattava, jotta varmasti saataisiin onnistuminen. Sanoin myös palkkaavani jos tarve on. Eli otetaan kisatreeni ennemmin liikkuroituna treeninä kuin oikeasti kisatreeninä.

Liikelistaan paikkikset oli laitettu loppuun, liikkui tosin oli elänyt ajatuksessa että ne on ensimmäisenä. Sovimme kuitenkin, että otamme ne loppuun, koska ajattelin Lunan siinä vaiheessa purkaneen pahimmat kierrokset ja onnistuneen paikkiksen todennäköisyys oli paljon isompi.

Liikkeiden videot on pätkissä ja systeri oikein taitavasti myöhästyi muutamilla sekunneilla lähes kaikissa niissä, joten ei kannata ihmetellä, että videot alkaa hieman hassusti kesken liikkeen.

Z -liike

Suoritus alkoi zetalla. En tiedä oliko merkkikyltit sijoiteltu hieman väärin, kun se tehtäväliikekyltti jäi aina selän taakse, mutta nyt mentiin tällä. Järjestys oli S-I-M. Seisominen sujui nätisti, mutta seuraavan kyltin kohdalla alkoi hirveästi kutittamaan, minkä takia sitten Luna istahti rapsuttamaan. Istuminen oli myös minusta hyvä. Seuraavan kyltin jälkeen nenä kävi pikaisesti maassa. Yllättäen maahanmeno jäi seisomiseksi. Siinä kävi kyllä pienen pieni nytkähdys, eli neiti selvästi oli menossa alas, mutta jostain mystisestä syystä jäi seisomaan kumminkin. Sanoin maa-käskyn uudelleen, jolloin Luna maatui.



Tunnari

Meillä edelleen treeneissä tämä onnistuu ongelmitta, mutta jostain syystä ”koetilanteessa” Luna on lähtenyt nostamaan väärää.

Alun odottaminen sujui hienosti ja hiljaa. Kapuloille lähti ensimmäisestä käskystä ja kävi kaikki kapulat kahteen kertaan läpi. Lopulta nosti viereisen kapulan. Sitä palauttaessa oli tulossa pieni pysähdys, jolloin itse tiesin että nyt on kyseessä väärä kapula (koska neiti usein pysähtyy jos tajuaa nostaneensa väärän). Luna kumminkin päätyi tuomaan tuon takaisin. Otimme liikkeen sitten uudelleen. Tällä yrityksellä Luna sitten löysi joltain tippuneen namin sen oikean kapulan vierestä, etsi ja söi sen ja oli tulossa takaisin. Joten käskytin sen vielä hakemaan sen oman kapulan, jonka se sitten lopulta toikin.



Ohjattu nouto

Tämä oli yksi liike, missä pyysin liikkuria näyttämään Lunalle merkin paikan. Ihan varmuuden vuoksi, jotta saadaan onnistunut liike.

Vinkumista tuli odotellessa, kun liikkuri vei kapuloita paikoilleen. Olen edelleen ihan dööd tätä kirjoittaessa näin seuraavana päivänä, että en muista käytiinkö törppö näyttämässä ennen vai jälkeen kapuloiden viennin. Kokonainen video olisi tässä helpottanut asiaa. Sen muistan, että kun pyysin Lunaa bongaamaan näytettävän törpön, oli neiti jo lähdössä matkaan. Eli jouduin kutsumaan sen takaisin sivulle.

Sitten luvan saatuani lähetin Lunan matkaan. Neiti meni hienosti törpölle ja pysähtyi jopa melkein oppikirjapaikkaan. Siitä lähetin noutamaan vasenta kapulaa. Luna kääntyi oikeaan suuntaan, mutta selvästi etsi kapulaa ensin lähempää. En tiedä vaikuttiko se, että kertasin kehän reunalla sille suunnat ja tällöin kapulat tietysti oli vain parin metrin päässä.

Onneksi neiti selvästi tiesi mitä etsiä ja katseli ympärilleen bongaten kapulan kauempaa. Loppu sujuikin taas nätisti.



Ruutu

Tämä meni ehkä pahiten pieleen näistä liikkeistä. Jälleen Lunalle käytiin näyttämässä tyhjään lähetyksen paikka ja vaikka sanoin että tässä riittää kun vaan ilmaa taputtaa siinä yläpuolella, liikkuri taputteli ilmaa melkein maantasolla. Ei siinä muuta, mutta tuolloin Luna kuvittelee, että sinne jätetään hänelle jotain ja niin taisi osittain käydä tälläkin kertaa.

Lähetin Lunan siis ympyrään ja sinne juostiinkin ihan hyvin, mitä nyt maassa olevat teipit ihmetytti. Tätä hieman pelkäsin ja osasin odottaa, kun joskus aikaisemmin avoimen tai voittajan kisatreenissä Luna on jäänyt samaisiin teippeihin kiinni ruutuun lähtiessään.

Neiti pysähtyi kumminkin käskystä renkaan sisälle. Kun siitä sitten yritin lähettää ruutuun jäi Luna pikemminkin etsimään jotain. En lähtenyt sen enempää yrittämään tässä vaiheessa ruutuunlähetystä, kun neiti selvästi ei tiennyt mitä tehdä. Joten kävelin Lunan luo ja otettiin ns. suora ruutuun lähetys loppuun. Ainut että neidille ei siinäkään ollut ihan selvää että mitä piti tehdä ja matkalla ruutuun löytyi jälleen teippi maasta. Lopulta se ruutu löytyi ja minä palasin lähtöpaikalle.

Ja sanotaanko, että jos minä en ollut vielä ihan selvillä kaikesta mitä EVL:ssä pitää tehdä (mm. ruudun liikekaavion katsoin ennen kotoa lähtö), niin ei ollut kyllä liikkurikaan aina ihan perillä. Nimittäin olin itse katsonut, että ruudun ollessa lähetyspaikasta katsottuna vasemmalla, minä kääntyisin kävellessäni ruudun edessä vasemmalle. Jos ruutu oli oikealla, niin sitten ohjaaja kääntyy oikealle. Ja liikkuri käski minua kääntymään oikealle vaikka ruutu oli vasemmalla.

Minä tässä vaiheessa pysähdyin, että oikeastiko minun oli käännyttävä oikealle. Mutta saatuani uudelleen oikealle käskyn, tein töitä käskettyä ja kävelin oikealle. Tämähän menee hölmöksi siinä vaiheessa, kun kutsuin Lunan luokse ja minä olin oikea kylki koiraa kohti. Neiti onneksi tuli juosten vasemmalle puolelle (antaessani käskyn jouduin katsomaan oikean olan yli, mutta Lunan lähestyessä katsoin vasemmalta ajatelleen, että Luna hiffaisi tulla vasemmalle). Koska neidillehän on myös oikein tulla oikealle puolelle rally-tokon puolelta.



Luoksetulo

Luoksetulossa oikeastaan ainut petrattava on pysäytysten vauhti. Liikkeet neiti teki oikein, mutta varsinkin seisomaan pysähtyminen valui reilusti. Mutta positiivista, Lunalla oli hyvä vauhti noin muuten.



Seuraaminen

Tämä oli taas voinut mennä hieman paremmin. (Tämän kirjoitin ennen videon katsomista, jossa se nyt ei näyttänytkään ihan niin pahalta kun se taas tuntui). Vinkumista tuli moneenkin otteeseen, mutta eritoten sivuaskelissa ja peruutuksessa.

Ensimmäinen istuminen jäi jonnekin. Sivuaskeleet oikealle sujui hyvin, vasemmalle taas ei ollenkaan. Peruutus oli siedettävä, mitä nyt Luna hieman irtosi taaksepäin.



Kaukokäskyt

Ajattelin ensin tämän olevan viimeinen liike ja pohdin, että jätänkö Lunalle takapalkan. Kun liikkuri totesi, ettei ollutkaan vielä viimeinen, niin päätin jättää laittamatta.

Yllättäen tämä sujuikin todella hyvin! Olin varma, että tarvitaan tuplakäsky ainakin ensimmäiseen nousemiseen, mutta niinhän se neiti vaan nousi sieltä. Ainut miinus oikeastaan perus Seiso-istu vaihto, jossa se takamus taas vedettiin eteenpäin. Myös viimeinen istu-seiso olisi voinut olla hieman vahvempi, mutta kyllä se takamus oli ilmassa siinä.



Kiertohyppynouto

Tässä jälleen hieman autettiin Lunaa näyttämällä kartion paikka. Ensin vietiin kapulat, jonka jälkeen käytiin taputtamassa hieman kartiota. Sain itse valita minkä jäävän Luna tekee kierron jälkeen ja päädyin maahanmenoon, mikä tällä hetkellä on vahvin. Seisominen onnistuu kyllä kanssa, mutta kuten luoksetulossa, siinä on isompi valumisriski.

Luna lähti hienosti kiertämään törppöä, mitä nyt hieman vilkuili kapuloita.

Maahanmeno sujui hienosti ja käskyllä lähti hakemaan vasenta kapulaa, kuten oli tarkoitus. Sanoin hyppy-käskyn varuilta, mutta Lunalla selvästi oli kohde muutenkin esteelle. Hyppy lähti todella kaukaa, mutta onneksi yli päästiin ilman riman putoamista.
Tämä liike sujui minusta todella hyvin!


Kyllä sitä tästä huomasi, että vielä on tekemistä, mutta moni siinä kommentoi että kyllä se meidän meno näytti oikeasti hyvältä. Tietysti, palkkaamattomuustreeniä tarvitaan ja jotain mielentilahallintaa, että saadaan se vinkuminen pois (vaikka tähänkin sanottiin että eihän se edes pahemmin vinkunut). Tietysti se voi olla että minä siinä vieressä kuulen sen vinkumisen, mutta sitten ”tuomari” kymmenen metrin päässä ei pakosti erota sitä taustahälinästä.

Viimeisenä otimme paikallaolot. Tätä ei saatu videolle, kun systeri tuli tietenkin Laran kanssa mukaan. Luna onneksi oli päästänyt pahimmat höyryt jo aikaisemmin ja oli aika lailla hiljaa koko ajan. Systeri käski Laran makaamaan jo heti alkuun, jotta vältyttäisiin turhilta virheiltä. Kun molempien koirat tottelee molempia, niin olisi se epäreilua käskyttää vuorotellen maahan, kun on iso riski, että toinen menee ”väärän” käskystä myös.

Eli Luna jäi istumaan ja Lara makaamaan. Systeri päätti tulla myös piiloon (Laralle tällainen kevyt treeni, kolmen minuutin paikalla makaaminen ja vielä ohjaaja piilossa kaksi minuuttia). Hän oli päättänyt pitää Laran makaamassa vaikka alkuun oli pohtinut istumista, ettei liike mennyt pieleen jos Lara olisi päättänytkin valahtaa alas. Kehälaidalla ollut kilpailija hieman kommentoi meille mitä koirat tekivät (pääasiassa Lara joka hieman nuuski maata, laski ja nosti päänsä ylös). Luna kuulemma istui ihan paikoillaan.

Kahden minuutin jälkeen, siirryttiin näkyville. Liikkuri käveli koirien takaa, jolloin Luna sitä hieman vilkaisi. Kun liikkuri tuli takaisin meidän kohdalle ja antoi käskytysluvan, ei neitiä enää kiinnostanut. Maahan mentiin ensimmäisestä käskystä, tosin lonkalle. Hieman pohdin, että näinköhän sieltä noustaan ylös.

Minuutti mentiin rauhallisessa mielentilassa ja lopulta aika loppui ja liikkurin käskystä kutsuin Lunan luokse. Kyllä se neiti sieltä nätisti nousi ja tuli luokse, vaikka asento oli vähän turhankin rento.

Pyysin saanko ottaa vielä tyhjään lähetyksen uudelleen nopeasti ja luvan saatuani juoksin Lunan kanssa aloituspaikalle. Tällä kertaa Luna tiesi mitä tehdään. Se lähti vauhdilla eteenpäin ja stoppasi nätisti käskystä ympyrään. Siitä lähetin ruutuun ja ehkä ensimmäiset kaksi askelta oli hieman epävarmat, mutta sitten ruutu bongattiin ja sinne mentiinkin oikein vauhdilla ja käskystä heti maahan. Todella hienosti. Ei enää välittänyt maassa olevista teipinpalasista.

Kokonaissuoritus oli sellainen kuin osasin odottaakin. En uskonut taianomaisesti Lunan ääntelyn kadonneen mihinkään (toki, hieman petyin kuin edelleen vinguttiin :’D ), mutta töitä tehtiin kumminkin ihan hyvin. Verrattuna edelliseen oikeaan kokeeseen, Luna ei pyrkinyt kentältä pois vaan teki töitä kumminkin minun kanssa. Palkkaamaan jouduin hieman tiheämmin kuin olin ajatellut, mutta otin siinä kyllä yleensä pari liikettä peräkkäin ja vasta sitten palkkasin. Tietysti, EVL taitaa useimmiten olla kahdessa erässä, eli pitäisi pyrkiä ainakin siihen, että neljä liikettä pystytään tekemään palkatta. Mieluiten tietysti viisi, jotta Lunalle on kokeessa kiva yllätys että palkka tuleekin jo lyhyemmästä työstä.

Siitä sitten lähdettiin käymään noin tunnin lenkillä, jonka jälkeen istuskelin hallin lattialla aikalailla seuraavan tunnin, kun jouduimme odottamaan että päästään buffa sulkemaan. Sulun jälkeen kotiin saunaan ja Lunan pesuun. Loppuilta menikin turkkia selvittäessä, josta hyvin näki, että talvitakkikausi on alkanut. 

Koko päivä tuli siis tehtyä hommia ja arvatkaa vaan kellä on koko kroppa kipeänä näin päivä tuon jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)