torstai 23. heinäkuuta 2020

Lomailua ja tokoilua

Ollaan tokoiltu Maarit Hellmanin kanssa nyt sekä HSKH:lla että sitten systerin ja Laran kanssa erikseen valmennuksessa, joka on pääasiassa Magical Joyn kasvateille, mutta koska kesällä väkeä oli vähemmän, pääsi Lunakin valmennukseen mukaan.

Laitoimme vaunulle aidat, jotta koirat saisivat olla pihalla vapaana. Pitkissä hihnoissa ne olivat koko ajan jossain jumissa. Mutta Luna oli pystyttäessä aina väärällä puolella aitaa.

Hieman yllättäen Luna hyväksyi Bemminkin meidän piha-aitaukseen. Tämä kyllä vaati, että Bemmi tuli ensin pihalle, sitten vasta Luna, jotta Luna ei voinut omia aluetta itselleen. Lara piilotteli teltassa, se ei tykännyt yhtään että meillä oli poika kylässä.

Ai mikä kukkapuska?

Pieni ero ulkoiluttaako cockerspanielia joka ui ojat vaiko bordercollieta joka pääasiassa käppäilee tiellä.

HSKH:n tunnilla otettiin tehtäväerottelua. Ensimmäisenä oli ohjattu nouto niin, että haettava kapula oli putken suulla. Tämän en uskonut olevan ongelma, koska kyllä Lunan arvoasteikolla kapula voittaa aina putken. Merkkikin löytyi hyvin, vaikka meillä oli ruutu aivan vieressä ja merkkikin oli outo puolipallo.

Toisena otettiin, tai yritettiin ottaa, ruututreeni. Alkuperäinen ajatus oli, että kiertomerkki on aivan ruudun edessä ja Lunan olisi kuunneltava tuleeko käsky ruutuun vain kiertoon. Tähän jo totesin että menee kyllä Lunalle liian vaikeaksi, kun näiden kahden erottelu on jo avoimesta asti ollut työn alla.

Joten otimme kierron pois (tai sitä siirrettiin reilusti sivummalle) ja otimme häiriöksi esteet. Eli tarkoitus oli, että Luna juoksisi esteiden välistä ruutuun. Mutta ei, Luna jäi esteisiin kiinni ja kierteli niitä tai hyppi yli. Teimme lähetyksen EVL-tyylillä eli sivusuuntiin, joten se oli myös Lunalle hieman hankala. Olen jonkun verran treenannut sivuruutuja, mutta määrä on laskettavissa kahden käsin sormin. Joten en sinällään ollut aivan yllättynyt ettei se ruutu löytynyt. Joten sain suosituksen laittaa Lunalle ruokapalkan sinne ruutuun, jotta sen suosio kasvaisi.

Totesin, että olen tällä hetkellä tehnyt tyhjään – ja ruutuunlähetystä erillisinä treeneinä, todella satunnaisesti yhdistänyt nämä. Tähän sain ohjeeksi, että tästä eteenpäin mieluiten mahdollisimman usein lähettäisin neidin tyhjästä myös sinne ruutuun, jotta se tulee Lunalle tututksi. Neidin tuntien, se kyllä alkaa ennakoimaan ja arvatenkin juoksee tyhjän läpi kaartaen kohti ruutua pysähtymättä. :’D Mutta tehdään niin kuin on ohjeistettu.


Mekin voitais maistaa sitä mitä sä syöt.

Luna tykästyi Lidlin koiranpetiin, kunhan se oli kunnolla pehmustettu. :D

Toisella kerralla otettiin hieman koemaisempi suoritus. Otettiin Z-liike, kaukot ja luoksetulo palkattomana. Luoksetulo meni ok (ilman stoppeja, kun tällä kertaa ei haluttu virheitä), Z-liikkeessä oli hieman hankaluuksia maahanmenossa (tätä hieman ihmettelin, mutta jälkikäteen tajusin että oli satanut ja nurmikko oli märkä), kaukoissa oli perus, että Luna ei meinannut nousta ensimmäisellä käskyllä tekemään ensimmäistä vaihtoa. Myös I-S vaihdossa sain sanoa käskyn pariin otteeseen, jotta se takamus nousi sieltä kunnolla.

Ajatus tässä oli näyttää Lunan vinkuminen kun tehdään palkatonta, mutta eihän se neiti tietysti tällä kertaa päästänyt ääntäkään. Sanoinkin, että viretila vaikuttaa tietysti myös siihen vinkumiseen. Korkeampi viretila tekee liikkeistä näyttävämpiä, mutta silloin yleensä myös sitä ääntä löytyy. Matalampi viretila näkyy vauhdissa, mutta sitten tehdään hiljaa. Mikä nyt on ihan ymmärrettävää. Maarit tähän suositteli, että kun Luna perusasennossa aloittaa vinkumisen (koska siinä se on yleisintä), että siirryn pois Lunan viereltä ja odotan että neiti hiljenee. Kun hiljentyminen on tapahtunut, palaan vierelle ja jatketaan.

Tässä pohditaan millainen paisti tuosta tulisi.

Viimeisimmällä kerralla otettiin jälleen ruutua. Ensin kokeiltiin kylmiltään niin, että jätin Lunan seisomaan kylki ruutua kohti (kuin olisi tyhjäänlähetyksen ympyrän sisällä), ruutu oikealla puolella arviolta ehkä 15 metrin päässä. Siinä välissä oli estehyppy hieman sivummalla. Alkuun mukana oli myös kiertotötsä, mutta otettiin se pois, koska neidillä kun on tapana valita aina se lähempi vaihtoehto. Yritin lähettää Lunaa siitä suorilta ruutuun. Suunta oli alkuun oikea, mutta tästä huolimatta neiti päätyi menemään lähempänä olevalle esteelle, vaikka se oli yritetty vielä kääntää mahdollisimman huomaamattomaksi.

Kutsuin Lunan takaisin ja kokeilimme uudelleen, mutta sama juttu, Luna hakeutui esteelle.

Maarit sitten kyseli, että oonko pitänyt ruokapalkkaa ruudussa. Totesin, että yleensä pari ensimmäistä kertaa kyllä, jonka jälkeen oon ruoan ottanut pois. Hän nyt suositteli, että otetaan tehokuuri; seuraavan kuukauden ajan se ruokapalkka on AINA siellä ruudussa. Jotta saadaan se hakeutuminen sinne ruutuun vahvaksi.

Teimme seuraavaksi niin, että Maarit vei targetin ja palkan ruutuun ja hetkenpäästä minä lähetin neidin jälleen kerran. Luna lähti selkeästi nopeammalla vauhdilla, mutta alkuun taas kohti estettä. Ilman mitään käskyjä, neiti vaihtoi kohteeksi ruudun ja pienen kaarroksen jälkeen päätyi herkkutargetille. En oikein aina tiedä mitä tuon päässä liikkuu, en usko että se edelleenkään erotteli ruutu-käskyä esteestä, koska se oli esteelle menossa ensimmäisenä. Osasiko se sitten ajatella, että target ja palkka ei liity esteeseen mitenkään, vaan targetti on yleensä aina ollut ruudussa, minkä takia vaihtoi sitten lennosta ruutuun. Vai, pääsikö se kumminkin tarpeeksi lähelle estettä nähdäkseen, ettei targetti ollut siinä lähettyvillä ja sen takia vaihtoi ruutuun. Ota taas ja tiedä.

Otimme ruudun sitten kolmesta eri suunnasta (niin että ruutu oli välillä oikealla ja välillä vasemmalla puolella) ja näillä kerroilla Luna meni suoraan ruutuun, kun tiesi palkan olevan siellä.

Koska aikaa oli, Maarit kertaalleen siirsi ruutua. Lunalla on ”paha tapa” jäädä kiinni paikkoihin ja se näkyi tälläkin kertaa. Ruutu oli siirretty nurmikenttään nähden ”vinottain” ja ensimmäisellä lähetyksellä Luna palasi siihen kohtaan missä ruutu oli aikaisemmin ollut ja oli hieman ihmeissään kun ei sieltä mitään löytynyt. Pyysin neidin takaisin eteen seisomaan ja pyysin tällä kertaa bongaamaan ruudun. Emme ole ottaneet pahemmin ollenkaan näitä sivubongauksia, mutta yllättäen Luna osasi kääntää päätään käden näyttämään suuntaan ilman että koko kroppa kääntyi. Lähetin neidin uudelleen ja tällä kertaa se ruutu löytyi ongelmitta. Maarit totesi, että nyt Luna selvästi käytti päätään ja itse ratkaisi ruudun. Se ei ollut ihan varma tehtävästä, mutta löysi sen ruudun kumminkin. Totesinkin, että juuri ruudun kanssa olen huomannut sekä avoimessa että voittajassa, että välillä Lunalla ei ole hajuakaan mitä pitäisi tehdä, vaan se lähtee juoksemaan eteenpäin ja sitten sattumalta bongaa sen ruudun juostessaan eteenpäin. Tässä tietysti tulee ongelma, jos siinä ennen ruutua on jotain muuta, koska kuten jo todettu, Luna erittäin helposti valitsee sen lähempänä olevan kohteen.


Pienellä retkellä Fagervikissä

Meillä on kesälomat aikalailla lusittu, ensi viikolla on paluu töihin. Kolmisen viikkoa vietettiin vaunulla saaressa ja koirat ovat saaneet päivittäin juosta lenkeillä (noin 10-14km per pvä), uiden ojissa, treenaten, makkaraa syöden. Aika epävakaista säätähän meillä oli melkein koko loma, pari oikein lämmintä päivää, pari aivan sateista päivää, mutta muuten vaihdellen. Sinällään ihan hyvä, ettei hirmuhelteitä ollut, koska koirien kanssa tekeminen olisi sitten ollut haastavaa.


Viimeisinä lomapäivinä on hyvä kaivaa ompelukone esiin. Tässä Luna esitestaa autohäkkiin tulevaa pehmustetta. Neiti kermaperse ei oikein välitä häkin kovista metallisista reunoista, joten ompelin siihen pehmusteen. (Vielä ei ole kuvaa pehmusteesta häkissä, ku nse odottaa tuossa lattialla autoon menoa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)