lauantai 28. tammikuuta 2017

HSKH Tokon möllikoe – avoin luokka

Ilmoitin Lunan tähän mölliin heti kun ilmoittautuminen avautui ei-jäsenille. Ajattelin että olisi hyvä käydä hieman kokeilemassa kokeenomaista treeniä ennen kuin lähdetään virallisiin. En ole pitkään aikaan tehnyt edes pidempiä palkattomuusharjoituksia, koska ollaan keskitytty vielä liikkeiden hinkkaamiseen. Se hieman kolkutti takaraivossa, kun mietin mitenköhän Luna reagoi siihen ettei nyt namia tipukaan jokaisen liikkeen välissä. Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, niin rima minulla ei ollut erityisen korkealla. Meillä kun ei nuo hallikokeet ole menneet tähän mennessä koskaan putkeen, ja HSKH:n hallissa tehtiin noin vuosi sitten oikein pohjalukemat. Ajattelin, että yritetään tietysti parhaamme ja olisin tyytyväinen kunhan vire pysyisi hyvänä ja Lunan nenä pois maasta – vaikka sitten osa liikkeistä menisikin pieleen. Minä vaan olen kova stressaamaan ja täytyy sanoa että päivällä oli hieman semmoinen olo että pitäisikö meidän jättää koko juttu väliin. En kummikaan ole luovuttanut tähänkään mennessä, joten tälläkin kertaa otin Imodiumin suuhun vatsaa rauhoittamaan ja lähdettiin ajelemaan kohti Vantaata.

Avoimen luokan oli arvioitu alkavan klo 17 ja paikalla piti olla vähintään puolta tuntia ennen. Olimme paikalla hyvissä ajoin ja jätimme Lunan autoon odottelemaan kun kävimme ilmoittautumassa. Naureskelin lähtölistaa, kun kaikki muuta olivat vaihteeksi isompia rotuja. Olin Lunan kanssa numerolla 3(/6), mikä minusta oli todella hyvä. Tarpeeksi alussa että tilanne olisi nopeasti ohi, mutta pystyin kumminkin katsomaan ne pari suoritusta ennen minua. Varsinkin seuraaminen on vähemmän stressaavaa kun tietää suunnilleen minkälaisen pätkän liikkuri käskyttää.

Voi-luokan kisatreenit olivat vielä kesken, joten katselimme siinä odotellessa niitä sekä Alo-luokan möllejä. Otin myös pientä treenipätkää Lunan kanssa, pääasiassa jäävien liikkeiden erottelua. Varmistin myös kapulannoudon ettei Luna lähtenyt käskyttä perään. Olin ottanut palkaksi päivällä syömäni broilerinrippeet joita Luna oli kerennyt monta tuntia himoitsemaan. Broileri tuntui maistuvan Lunalle hyvin, ohikulkijoista ei välitetty eikä nenä pahemmin käynyt maassa.

Voi-kisaharkka venyi pitkäksi joten meidän möllikoe pääsi alkamaan vasta lähempänä kuutta. Koe aloitettiin luoksepäästävyydellä, joka vaihteeksi oli se ensimmäinen stressinaihe. Onneksi Luna oli tänään hieman sosiaalisemmalla päällä kuin normaalisti.  Kun vein neidin tuomarin lähelle, se kyllä painautui minun jalkaani vasten, mutta antoi vieraan naisen hieman hipelöidä. Möllikokeen hyvänä puolena pääsin heti palkkaamaan Lunan tästä.

Kun ensimmäinen koirakko meni kentälle, systeri vei Lunan autoon keräämään kierroksia. Liikejärjestys oli sama kuin koekirjassa, jäävinä seisominen ja istuminen. Positiivisena asiana kierto oli vasta ruudun jälkeen, jos ne olisivat olleet toisin päin olisi meillä isompi riski nollata ruutu.
Kun toinen koirakko oli päässyt kokeensa alkuun, lähti systeri hakemaan neitiä autosta. Pian ne sieltä saapuivatkin Lunalla neliveto päällä. Riisuin Bot:in loimen ja hieman vielä innostin Lunaa näyttäen minulla olevan kourallinen broileria ja suurin elkein piilotin namit taskuun. Neidiltä panta ja hihna pois ja eikun kehään. 

Seuraaminen

Liike, jota pelkäsin vaihteeksi eniten, koska meidän pohjanoteerauskoe on edelleen hyvässä mielessä. Silloinhan Luna ei oikeastaan edes seurannut vaan haisteli koko seuruu pätkän. Nyt vire oli aivan eri ja neiti lähti nätissä seuruussa liikkeelle. Liike oli Lunan tasolla taas todella hyvää suorittamista. Peruutuksessa kävi pieni moka, kun neiti ennakoi ja peruutti ennen kuin edes kerkesin käskyä sanomaan. (Edit: Näin yön yli koetta pohtineena, luulen Lunan tässä reagoineen liikkuriin. Liikkuri sanoi "peruuta 2 askelta", ja neiti taisi peruuttaa tässä vaiheessa.) Neiti sitten tuli takaisin (vinoon) perusasentoon kun huomasi etten liikkunutkaan mihinkään ja sitten kun sanoin käskyn niin peruutus oli vino. No matka jatkui ja täyskäännöksen Luna hieman veti pitkäksi kun kontakti putosi, mutta tyttö korjasi tämän itse. Loppu meni ihan siedettävästi.

Luulen että pisteitä lähti tuosta pieleen menneestä peruutuksesta sekä neidin ajoittaisesta kontaktin puutteesta sekä löysyydestä.

Arvosana : 7

Seisominen seuraamisen yhteydessä

Luna lähti liikkeelle hyvällä vireellä, mutta irtosi minusta turhan kauas. Käskyn kuultuaan hidasti, mutta stoppasi (seisomaan) vasta vajaan puolentoista metrin jälkeen. Tyttö pysyi paikallaan, kun kävelin ohi taakse ja palasin viereen. Istumaan mentiin hyvin vasta käskystä.
Tässä pisteitä varmaan lähti tuosta Lunan pitkästä seuruuvälistä sekä hitaasta pysähtymisestä.

Arvosana: 7

Luoksetulo

Lopun hyppyä lukuun ottamatta todella hyvä suoritus. Maahan mentiin ensimmäisellä käskyllä, ja luoksetulokäskyn kuultuaan tultiin kovaa luokse.

Arvosana: 10

Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Tässä avustin ehkä turhan paljon Lunaa, mutta koin itse pienemmäksi pahaksi pienen kroppa-avun annon kuin väärän liikkeen takia nollaamisen. Istuminen oli napakka ja neiti pysyi paikallaan liikkeen loppuun.

Pisteitä lähti aivan varmasti kroppa-avusta.

Arvosana: 8

Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno

Sitten meidän toinen ongelmaliike. Hieman pohdin että ymmärtääköhän Luna ruutua kun merkkitötsät olivat erivärisiä kun kotona (meille siniset, tuolla oli pinkit). Yritin siinä liikkeessä innostaa neitiä kysymällä missä ruutu oli. Menimme aloituspaikalle ja siinä vielä käskin Lunaa etsimään ruudun. Neiti vilkaisi tötsiä, mutta jäi sitten katsomaan sivulle. Aloituskäskyn tullessa odotin pari sekuntia, mutta neiti ei palauttanut kontaktia joten tiesin ensimmäisen käskyn menevän kuuroille korville. Tämä kumminkin herätti Lunan horroksestaan ja toisen käskyn kuultuaan neiti pinkaisi vauhtiin – tosin kohti kaukana kehän reunalla kuvaavaa systeriä. Minä menin tästä aivan ymmälleni enkä edes tajunnut kutsua Lunaa takaisin ennen kuin tämä oli jo yli puolenvälin matkaa. Onneksi neiti teki täyskäännöksen kutsun kuultuaan eikä poistunut kehästä.

Totesin siinä liikkurille että liike kun nyt taisi mennä jo nollille niin voinko ottaa sen uudestaan hieman lyhyemmältä etäisyydeltä. Siirryimme noin puoleen väliin ja otin neidin uudestaan sivulle. Liikkuri antoi uudet käskyt, mutta minä siitä huolimatta pyysin neitiä bongaamaan ruudun vielä uudestaan. Kun olin varma että neiti oli oikeasti katsonut ruutua, annoin uuden ruutukäskyn. Luna lähti – taas kohti systeriä. Tällä kertaa tajusin antaa uuden ruutukäskyn ja omituisen pyörähdyksen jälkeen neiti juoksi kun juoksikin ruutuun. Huokaisin mielessäni helpotuksesta ja käskin neidin maahan. Liikkurin luvalla palasin Lunan viereen ja käskystä neiti nousi istumaan.

Nollaksihan se tietysti meni, mutta olin ihan tyytyväinen että saatiin kumminkin suht onnistunut suoritus lopulta. Pitää nyt alkaa treenata tota systeri-häiriötä tässä. :D

Arvosana: 0

Noutaminen

Luna oli ihan innoissaan lähdössä liikkurin perässä kun näki meidän kapulan hänen käsissään. Sain neidin kumminkin sivulle, mutta se tuijotti liikkurilla olevaa kapulaa kuin lumoutuneena. Sain kapulan ja samalla Lunan kontaktin. Heittoluvan saatuani tein pienen virheen kun heijasin kapulaa kerran. Olin jo heittämässä sitä, mutta tajusin että en ottanut liikkeeseen vauhtia ja jos olisin irrottanut, kapula olisi lentänyt korkeintaan muutaman metrin päähän. Joten pienen ylimääräisen liikkeen tein ennen kapulan heittämistä. Luna pysyi nätisti paikallaan ja lähti vasta käskystä. Minusta oli siisti nouto ja perusasentokin siedettävä.

Arvosana: 10

Merkinkierto

Ruudun jälkeen minä tosissaan pelkäsin tätä liikettä. Liike tehtiin vielä niin että systeri oli merkin takana, joten en ollut ollenkaan varma että Luna kiertäisi merkin. Otin riskin sanomalla ”missä kierto” siihen mennessäni, mutta voin sanoa kun käskystä lähetin Lunan menemään, en uskaltanut hengittää. Ajatuksissani laskin siinä että ”askel, kaksi, kolme, Luna oli merkillä, JES SE KÄÄNTYI!” Hieno kierto ja samalla vauhdilla takaisin perusasentoon.
En tiedä mistä lähti piste, oliko minulla sitten jokin kroppa-apu mukana?

Arvosana: 9

Kauko-ohjaus

Liike oli tällä kertaa suunniteltu 100-kertaa paremmin. Viimeksi olimme parin metrin päässä kehän laidasta ja siinä seisoi varmaan kymmenen ihmistä tuijottamassa, joten neitihän ei pystynyt silloin keskittymään. Nyt Luna oli selkä katsojia päin. Ensimmäisestä käskystä meni maahan ja jokaisen vaihdoin suoritti hienosti. Pelkäsin hieman että Luna reagoisi pari metriä tytön edessä seisovasta liikkurista, varsinkin kun se heilutti siinä käsiään, mutta ei, neiti katsoi suoraan minua.

Arvosana: 10

Estehyppy

Meillä oli sama estekorkeus kuin edeltävällä suomenlapinkoiralla(?). Liikkuri kysyi alkuun että onko korkeus sopiva, ja totesin sen käyvän. Korkeus oli arviolta ehkä 40cm. Luna jäi nätisti odottamaan toiselle puolelle ja käskystä hyppäsi hienosti yli. Pieni käsikosketus oli taas perusasentoon tultaessa.

Arvosana: 10

Tässä vaiheessa tultiin hihkuen pois kehästä. Joo ruutu meni pieleen, mutta muuten meillä oli minusta todella hieno suoritus ja Lunalla pysyi hyvä vire koko kokeen! Neiti sai kourallisen broileria palkaksi, mutta se ei selvästikään riittänyt kun tytön piti vielä tyhjentää maassa ollut herkkukippokin luvatta. Seurasimme viimeisten koirakkojen suoritukset, jonka jälkeen oli paikallaolot.

Paikalla istuminen 1 minuutti

Luna oli jostain syystä tässä vaiheessa hieman rauhaton, se piippaili sivulla ollessaan ja juuri, kun liikkuri huusi liikkeen alkavan, neiti nousi ja lähti kävelemään. Käskin sen uudelleen sivulle, jonka jälkeen tuli käsky jättää koirat.

Täytyy sanoa että taas sai olla sydän kurkussa, kun pelkäsin neidin kyllästyvän ja lähtevän liikkeelle. Kun puoleen minuuttiin ei tapahtunut elettäkään uskalsin jo huokaista helpotuksesta. Lunan vieressä ollut belgianpaimenkoira meni maahan, mutta neiti vaan vilkaisi sitä ja jatkoi minun katsomista.
Lopulta saimme käskyn palata koirien luokse. Ensin mentiin tietysti pari metriä taakse ja siitä sitten viereen.

Suoritus oli alun liikkumista lukuun ottamatta täydellinen. Harmi vaan kun neiti päätti liikkua juuri siinä vaiheessa, kun liikkuri sanoi liikkeen alkavan, jos se olisi noussut viisi sekuntia aikaisemmin, niin siitä tuskin olisi rokotettu.

Arvosana: 8

Kokonaisvaikutus

Emme saaneet mitään suullista arviota.

Arvosana: 8

Eikun taas kehästä pois ja Lunalle BOT:ia päälle. Laskeskelin mielessäni pisteitä ja ajattelin että meillä olisi mahdollisuudet AVO1-tulokseen nollatusta ruudusta huolimatta, meillä oli myös todella hyvät mahdollisuudet sijoittua vaikka se nyt ei ollutkaan se osallistumisen päätarkoitus. Hetken odottelun jälkeen pisteet julkistettiin. Porukka oli melko tasainen, nimittäin kaikki saivat AVO2 tuloksen. :D Pisteet sitten olivat laidasta laitaan, pienimmät pisteet olivat muistaakseni juuri ja juuri 2-tuloksen puolella.  Kun päästiin kolmen parhaan joukkoon eikä meitä oltu vieläkään sanottu, varmistui meidän sijoittuminen. Emme olleet kolmansia, joten olin varma että olisimme toisena. Belgianpaimenkoira joka muuten oli vetänyt todella hyvin, ja jonka olin varma voittavan, menetti paljon pisteitä nollatessaan paikallaolot ja tippui tämän takia toiseksi. Eli me olimme Lunan kanssa ykkösiä! Pisteitä meille tuli 255, eli yhtä pistettä vajaa AVO1 tulos. Pieni cockeri näytti tällä kertaa isoille koirille kuinka tokoillaan. :D Palkinnoksi neiti sai paketin tennispalloja ja minä suklaalevyn, mikä tosin taitaa mennä systerin suihin.


Kun eilen povasin että tämä möllikoe menee joko todella hyvin tai täysin pieleen, niin onneksi se nyt taisi enemmän olla se ensimmäinen vaihtoehto. Jos olisimme onnistuneet ruudussa, olisi pisteet ylttäneet reilusti yli vaaditun. Ruutu on meillä lähtenyt sujumaan viime aikoina todella hyvin, joten harmi että kävi näin että niiden tötsien sijasta neiti lukitsi systerin kohteeksi. Tästä möllistä sain sen vahvistuksen, että kunhan neiti juoksee talvijuoksunsa (merkkejä alkaa olla että ne voi pian alkaakin), voimme keväälle alkaa katsoa koetta. Ja viime vuodesta poiketen, tämän päivän jälkeen uskallan ehkä jopa hallikokeeseen mennä uudestaan. :)

Huomenna mennään taas HSKH:lle mutta tällä kertaa mätsäröimään. Mutta täytyy sanoa että tämänpäiväinen mölli oli sen verran läpimurto meille että vaikka huominen menisi täysin pieleen niin olen silti Lunasta todella ylpeä. <3

 Tässä vielä video suorituksesta, valitettavasti se tosin loppuu merkinkiertoon kun systerin muistikortti meni keskenkaiken täyteen.

2 kommenttia:

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)