maanantai 13. helmikuuta 2017

Hiljalleen hyvä tulee

Meillä piti tokotunnilla olla ruututreeniä, mutta Koirakeidas ei ole hankkinut ruutunauhaa eikä kouluttaja löytänyt omaansa autostaan, joten otimme sitten merkinkiertoa sen sijaan. Kouluttaja kysyi mitkä on meidän vahvuudet liikkeessä, johon totesin että hankala sanoa. Luna kyllä osaa liikkeen minusta ihan hyvin, jos jotain parannettavaa pitäisi keksiä niin se on takaisin tulovauhti. Tai tarkalleen ottaen neiti hidastaa juuri ennen tötsää. Myönsin myös että meillä on myös hieman hakusessa tötsän bongaaminen ennen liikkeen alkua. Olen yrittänyt nyt jo jonkin aikaa aina ennen ruutua ja kiertoa kertoa Lunalle mitä teemme, sanoen siirtyessä ”missä kierrä, nyt tehdään kierrä” ja siinä vielä perusasennossa käskenyt etsimään tötsän. Ongelma tässä tosin on ollut se, että Luna tuntuu katsovan eteenpäin kun minäkin katson, jos katson neitiin niin Luna pitää kontaktia (toisin sanoen en itse meinaa nähdä katsooko se eteenpäin vaiko ei). Tähän mennessä Luna tainnut bongata tötsän tai sitten se on keksinyt sen kesken liikkeen lähdettyään liikkeelle, koska kyllä se on aina sen merkin kiertänyt. :D

Aloitimme harjoituksen ihan merkin bongaamisella lyhyeltä etäisyydeltä. Kouluttaja meni koputtelemaan merkkiä ja minä pyysin Lunaa katsomaan. Otin nyt käyttöön uuden käskyn ”katso”, koska möllikokeessa ”etsi/missä” käsky sai Lunan etsimään systerin kehänlaidalta. Joka kerta kun neiti vilkaisi oikeaan suuntaan niin naksautin ja palkkasin. Nopeasti Luna alkoi tarjoamaan jo itsekin oikeaan suuntaan katsomista.

Siirryimme sitten kauemmaksi merkistä ja pyysin Lunaa vielä katsomaan eteenpäin. Etäisyyden kasvaessa neiti tosin alkoi merkin sijasta katsomaan ympäröiviä koirakoita, kouluttaja meni taas merkin luokse näyttämään sitä, jotta pääsin palkkaamaan oikeasta bongaamisesta. Kouluttaja siirtyi kauemmaksi ja lähetin Lunan kiertoon. Neiti lähti hyvällä vauhdilla, mutta stoppasi merkille luullen että kouluttaja oli piilottanut sinne nameja. Kun mitään ei löytynyt tuli tyttö merkin kiertäen takaisin.

Otimme liikkeen uudestaan niin, että kouluttaja ei mennyt tötsälle näyttämään, vaan odotimme hetken aikaa että Luna itse katsoi kiertomerkkiä ennen uutta lähetystä. Tällä kertaa neiti teki hyvän kierron (hidastaen tosin tötsälle), eikä enää kuvitellut siellä olevan nameja. Yritimme sitten hieman saada kiertoon nopeutta. Kouluttaja sanoi hänen koirallaan olleen saman ongelman, johon auttoi se että koira saatiin pitämään kiirettä takaisin tulossa. Eli koira tietää että merkki pitää kiertää, mutta sillä olisi alusta alkaen kiire takaisin. Jätin Lunan ohjeiden mukaan muutaman metrin päähän merkistä ja siirryin itse taaksepäin. Lähetin neidin käsiavulla kiertoon ja pinkaisin itse karkuun. Tämä sai tyttöön jo hiukan vauhtia, vielä kun innostin suullisesti ja lelua heiluttaen. Lunahan ei tällä kertaa kiinnostunut lelusta pätkäkään, se otti sen suuhunsa ja irrotti saman tien namin toivossa. Otimme vielä pari samanlaista toistoa ennen siirtymistä seuraavaan liikkeeseen.

Toisena treenasimme jääviä liikkeitä EVL-tyyliin. Eli meillä oli pieni Zeta, jossa tehtiin keskellä jäävät liikkeet. Otimme Lunan kanssa seiso-istu-maahan järjestyksessä. Maahanmenot olivat nättejä, mutta sitten seisomisessa ja istumisessa oli ongelmaa. Ensin seisomisessa Luna ei jostain syystä pysähtynyt, joten jouduin ottamaan liikkeen uudestaan. Ensimmäinen istuminen sujui hyvin, mutta kuulemma minulla oli todella räikeä kroppa-apu. Toisella kierroksella seisominen sujui paremmin, mutta sitten Luna ei suostunut tekemään istumista. Kouluttaja siinä sanoi että voisin antaa toisen istu-käskyn, koska ensimmäisellä yrityksellä neiti oli menossa istumaan, mutta ei sitten ollutkaan täysin varma mitä piti tehdä. Olen yrittänyt vaatia Lunalta heti ensimmäisellä käskyllä onnistumista, koska jos oikein muistan, niin avoimessa taitaa tuplakäsky viedä liikkeen nollille. Ja neiti osaa ne liikkeet, mutta välillä se ennakoi ja arvaa vaan jonkun asennon.

Tähän sain myös neuvon sanoa käskyt hitaammin, myönnän itsekin että taidan sanoa käskyt aika nopeaan ja kouluttaja mietti että ”Istu” ja ”Seis” saattavat Lunasta kuulostaa lähes samalta. Kokeilimme sitten tätä ja seisominen onnistui todella nätisti (tosin johtuiko se käskyn hidastamisesta vai arvasiko neiti oikein?) mutta istuminen ei onnistunut tästäkään huolimatta. Kouluttaja vielä lisäsi, että takaisin tullessa kannattaa koiralle ilmeellä kertoa jos se teki oikein. Toisin sanoen kannattaa hymyillä siinä vaiheessa kun jättämisen jälkeen käännytty takaisin koiraa kohti. Hymyilyähän ei kokeessa kielletä (minä olen yrittänyt hymyillä Lunalle kun se seuraa hyvin) ja jos koiraa on kehuttu iloisesti, niin sen pitäisi jotenkuten ymmärtää hymy onnistumiseksi. Saimme kotiläksyksi tehdä enemmän erotteluleikkiä (eli koiraa riehutetaan ja sitten kesken kaiken sanotaan käsky.)

Loppuun meidän piti ottaa kaukokäskyjä, mutta Lunalla se muuttuikin takajalkojen liiketunnistustreeniksi, kun totesin meillä olevan ongelmia seisomaan nousun liikkumisessa. Kouluttaja hankki meille pari pikku kippoa, ja ensin yritin saada Lunaa laittamaan etutassut kipoille. Tässä meni jo tovi, kun neiti laittoi molemmat tassut samalle kipolle, eikä meinannut ymmärtää että ne tassut voi myös laittaa omille kipoilleen. Sitten kun olin saanut tämän iskostumaan edes jotenkin neidin kalloon, yritin vaihtaa saman liikkeen takatassuille, mutta sitä neiti ei sitten ymmärtänyt ollenkaan. Kipotkin oli kyllä siinä mielessä hieman hankalat, kun ne liikkuivat matolla todella kevyesti ja siirtyilivät pois Lunan alta, jos se tassu edes hipaisi kippoa (ei siis osunut tassulla siihen päälle vaan kylkeen.)

Treenin ajatus oli siis opettaa Lunaa pitämään ne takajalat paikoillaan, jos se kippojen päällä liikuttaisi niitä edes vähän, niin jalka tippuisi ja neiti ehkä huomaisi itse kiinnittää niihin enemmän huomiota. Pitää kotona ottaa tämä treeniin hieman matalammilla kipoilla.

Koska aikaa vielä oli viitisen minuuttia, otimme vielä paikkaistumisen. Luna oli vielä hieman kierroksilla, mutta istui siitä huolimatta hyvin paikallaan.

Koska treeneistä ei oikein tullut otettua kuvia tai videoita, niin laitan tähän laiskasti meidän perjantaina omatoimitreenistä otetut pari videota.





Kaukoissa neiti harmiksi hyppäsi kolmannella maahan-istu vaihdolla hieman eteenpäin sekä maahan-seiso vaihdossa liikettä tapahtui myös.

Kapulan palautuksissa Luna jää edelleen liian taakse perusasentoon palatessa, pitää tätä yrittää korjata ja hyväksyä vaan oikeaan kohtaan tulemiset.

Ruudussa minä näköjään annan käsimerkin maahan vaikka eihän Luna sitä näe. :'D

Luna ja Lunan yksi lempileluista

7 kommenttia:

  1. Aww niin suloinen koira! *.*
    http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Voi miten hienosti Luna menee ja vielä pitkiä suorituksia ilman palkkaa! :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin päivinä kun on alusta alkaen Lunalla vire hyvä nii se jaksaa tosi pitkään. Mutta täytyy sanoa että meillä on tuo seuruu ottanut kyllä aika harppauksen eteenpäin, neiti ei enää jätätä (muuta kuin ihan satunnaisesti). :D Eikä se enää ota nokkiinsa satunnaisesta palkattomuudestakaan.

      Poista
    2. Minäkin huomasin sen eron juurikin tuossa seuruussa! :D Hirveän nätisti se kyllä menee.. Ja ihanan hiljaisesti! Nuo loppuhaukahdukset on kylläkin hauskoja. :D

      Poista
    3. Joo Luna ei oo kovin ääntelevää sorttia kun kunnolla treenataan, jos sheipataan jotain uutta niin silloin sitä ääntä kyllä löytyy. :'D En ole edes hirveästi puuttunut haukkumiseen liikkeissä, koska se on todella vähäistä ja kokeissa kun vire on täysin eri niin siellä se ei ole koskaan äännellyt.
      Loppuhaukut nyt vaan on semmonen omakivajuttu liikkeen päätteeksi. :D

      Poista
    4. Haha! :D Snuba on kyllä niin äänekästä sorttia tuon vinkumisensa kanssa, että joskus toivon, että se mieluummin haukkuisi.. Tosin kyllä tässä on alkanut tottua ajatukseen, että Snubasta tuskin koskaan tulee täysin äänetöntä suorittajaa. :D

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)