lauantai 10. helmikuuta 2018

Viikon treenit

Tällä kertaa tokossa keskityttiin johonkin omaan ongelmaan ja minä otin edellisestä koetreenistä viisastuneena (ruudun) bongaamisen. Sanoin että minusta Luna kyllä osaa ruudun, sillä on vain ongelmia siinä ensimmäisessä suorituksessa kun hän ei bongaa sitä. Kun teemme ruudun kerran ja neiti oppii missä se on, niin liikkeessä ei (yleensä) ole ongelmaa.

Kouluttajalla ei oikein ollut tähän mitään erillistä neuvoa, hän pikemminkin vaan sanoi että kun Luna saa varmuutta liikkeeseen niin se oppii että se ruutu on siellä vaikka sitä ei heti näekään. Olin siinä hetken hiljaa ajatellen että saman kouluttaja sanoi viime kerralla meidän ohjatussa noudossa. Jotenkin olen tottunut että kun kerron mikä meillä on ongelmana niin kouluttaja joko tarjoaa suoraan tai aletaan yhdessä pohtia miten saadaan tilannetta eteenpäin sillä hetkellä. Nyt tämä kouluttaja vaan toteaa että meidän vaan pitää tehdä liikettä enemmän jotta se vahvistuu. Joo, ymmärrän tämän itsekin mutta ei nyt ehkä ollut ihan sellainen vastaus mitä hain. Kun ei mitään ehdotusta tullut kouluttajalta, päätin näyttää meidän bongaamista.

Kun ei ole tokosta kuvaa nii tässä Luna the minimalisti. Hyvä peti tulee pahvilaatikossa
olevista pahveista..

Olen meidän bongauksessa huomannut sellaisen asian, että Luna on huijannut minua tässä jo jokin aikaa. Neiti tietää että hänen on katsottava eteenpäin kun sanon ”missä X” ja itse vielä vilkaisen suuntaan johon haluan Lunan katsovan. No, neiti kyllä kääntää kuononsa eteenpäin, mutta sen silmät ovat edelleen minussa. Aloin tässä jonkun aikaa sitten kiinnittää huomiota, että katsoessaan ”eteenpäin” Lunan kulmat oli todella korkealla ja nojaamalla hieman eteenpäin näin että neiti katseli minua kulmiensa alta.

Tässä sitten Lara halusi kanssa kuvaan.
Lunahan näytti siinä parhaansa, kun sekunnin sisään katse heilui edestakaisin varmaan viisi kertaa. Eihän neiti siinä kerkeä mitään näkemään. Kouluttajan mukaan Luna ei (tässäkään) ole aivan varma mitä tehdä, aina aikaisemmin on vaadittu kontaktia ja nyt sitten neiti kokisi tekevänsä väärin katsoessaan muualle. Päätettiin sitten yrittää parantaa bongauksen kestoa ja voin sanoa että se oli melkein mahdoton tehtävä. Lunan pää heilui siihen tahtiin, että palkkaaminen eteenpäin katsomisesta oli todella hankalaa, saati että olisin tiennyt että katsoiko neiti oikeasti ruutua vai jotain muuta. Joten sen katsomisen pitkittäminen olikin sitten aivan mahdotonta. Yritin sitten vaan palkata suunnilleen oikeaan suuntaan katsomisesta. Tätä lähdin treenaamaan lisää sitten kotona, helpon kohteen kanssa. Nimittäin ruokakipon. Meillä ei ollut mitään ongelmaa pitkittää ruokakipon katsomista. Otin sitten vielä kiertomerkin siihen ja positiivista kyllä, Lunan katsominen ei ollut enää sekunnin sadasosan luokkaa, vaan tötsää katsottiin jopa parikin sekuntia. Tämä nyt tietysti taas on helpompaa kun kohde on korkeintaan parin metrin päässä, mutta heti kun kelit sallivat pitää mennä ulos treenaamaan pidemmältä matkalta.

Otimme tunnin loppuun vielä paikallaolot maaten ja istuen. Näköeste oli laitettu nyt niin seinään kiinni ettei sitä pystynyt käyttämään, joten mentiin Lunalle helpolla linjalla ja pysyttelin näkösällä.

Tähän loppuun vielä kotivideo kiertonoudon treenaamisesta. Ajattelin että nyt keksin hyvän kuvakulman, mutta tässä ei nyt näy nuo Lunan "missä kierrä" katselut kun neiti on melkein koko ajan tötsän takana... Mutta omat kroppa-avut on aivan kauheita. Ja toisella kierroksella jäi herkku kurkkuun mikä häiritsi suoritusta.



Rally-tokossa meillä oli radalla muutamia meillekin uusia ja treenattavia kylttejä. Meillä oli se kyltti missä koira vetää ympyrän sivulla (kyltti oli liikkeestä maahan –kyltin kohdalla). Kyllähän Luna osaa pyöriä, mutta juuri tällä tavalla ei sitä olla oikeastaan ollenkaan tehty. Tarvittiin siis hieman harjoittelua jotta neiti ymmärsi idean.

Toinen ongelma meillä oli istu-askel oikealle-istu. Lunahan osaa kyllä sivuaskeleet todella hienosti, mutta nyt en saanut niitä onnistumaan millään. Yksi syy oli neidin ahneus, Luna oli niin ahneella päällä että yritti vain hyppiä herkkujen luokse. Toinen minkä tajusin vasta radan ulkopuolella oli, että lähdin koko ajan liikkeelle väärällä jalalla. Radalla yritin siirtää ensin oikean jalan ja sitten vasta vasemman ja Luna ei tätä ymmärtänyt, kun normaalisti astun ristiin ensin vasemmalla jalalla. Yllättäen ne sivuliikkeetkin lähtivät sitten sujumaan. :D Kyllä kuulemma neiti teki ne radallakin mukamas ihan hyvin kun aloimme sitä harjoittelemaan, omaan silmään ne kyllä oli jotain kauheata. Kun puhutaan että rintamasuunta pitää pysyä suorana, niin oletan että sitä sillä tarkoitetaan eli koira ei saisi kääntyä ollenkaan liikkuessa. Nyt parhaimmillaan Luna tuli radalla semmoisessa vajaassa 45 asteen kulmassa, vaikka neiti kyllä osaa siirtyä suoraan sivulle. No pitää harjoitella lisää.


Tekniikkatreeneissä meillä oli asennonvaihdot ja koirankierto kyltit. Ensimmäisellä suoralla oli kaikki kierrot, eli ensin istuen kierto, sitten maaten kierto ja lopuksi istu-seiso kierto. Näissähän ei Lunalla ollut ongelmia, kun ollaan myös opeteltu tuo vieressä seisomaan nouseminen mitä tokossa ei ole. Siinä tosin on vielä kunnon käsiapu, mutta ehkä siitäkin joskus pääsee eroon.

Toisella suoralla oli sitten suoraan maahan, sitten liikkeestä seisominen ja koiran kierto. Ensimmäisellä kerralla Luna pysähtyi seisomaan kyllä todella nätisti, mutta kääntyikin hieman minun mukanani. Otin liikkeen uudestaan (kouluttaja totesi että muista että saan sanoa Lunalle vielä paikka/odota-käskyn). Seuraavalla yrityksellä tämän varuilta teinkin, mutta neiti oli jo itsekin ymmärtänyt mitä teki väärin eikä tehnyt elettäkään kääntyäkseen.

Sitten meillä oli vielä liikkeestä istuminen, jossa Luna vähän ennakoi ja teki todella nätin seisomisen. Eli tuplakäskyllä istumaan. Koira jäi istumaan ja seuraavalla kyltillä oli luoksetulokutsu. Muutaman uusinnan jälkeen Luna taas muisti että näitä jääviä liikkeitä oli muitakin kuin seiso ja maahan, jolloin se istuminenkin lähti sujumaan.


Perjantaina käytiin vielä ShowHau Centerissä mätsärissä, jossa koiria taas riitti. Taisi olla lähes 40 koiraa jokaisessa luokassa. Minä olin tietysti ollut päivän töissä ja olin sanonut systerille että harjaisi Lunan läpi (köhköh, säännöllinen harjaus taas vähän jäänyt...), mutta sain sitten todeta että eipä hän sitä ollut tehnyt. Neidillä kun on vielä pidetty ahkerasti takkia päällä niin rinnassa, kainaloissa ja nivusilla oli oikein mukavat takut, joita sitten aloin siinä kehiä seuratessa availemaan. Se ei ihan ollut helpoin tehtävä kun yrität pitää koiraa sylissä retkituolilla, varsinkin kun muita koiria pyörii ympärillä niin eihän Luna meinannut paikallaan pysyä. Aikaa kului, mutta sain lopulta takut selvitettyä niin ettei niitä ainakaan käsiin enää osunut kun sormeilin turkin läpi.

Systeri lähti ensin Laran kanssa kehään, he olivat viimeisiä jolloin kehään meni kolme koiraa samaa aikaa. Pikkuneiti ei enää onneksi roiku hihnassa tai lahkeessa samalla tavalla jolloin liike on paljon tasaisempaa. Nyt tosin Lara veti juoksuosuuden tokotyylillä todella hienossa kontaktissa. :D Ei tuomari nähnyt paljoa pikkuneidin kasvoja.

Muuten taisi mennä ihan hyvin, kun Lara sai ryhmän ainoan punaisen nauhan.


Siinä sitten odotettiin sinisen saaneiden pentujen kehä ennen kuin systeri lähti uudelleen Laran kanssa. Värikehässä heillä meni muuten hyvin, mutta heidän takana kulkeva arviolta 10-12 vuotias poika juoksi espanjanvesikoiransa kanssa koko ajan Larassa kiinni. Pikkuneiti häiriintyi tästä sen verran että pysähteli katsoakseen taakseen. En tiedä irvistelikö Lara jopa tällä vesikoiralle, kun systeri jälkeenpäin sanoi että Larakaan ei selvästi tykännyt kun toinen oli koko ajan takamuksessa kiinni. He eivät siten sijoittuneet ja poistuessaan kehästä pikkuneiti edelleen vilkuili taakseen.

Lunan vuoro tuli melko nopeasti kun pienet aikuiset alkoivat. Tuomari tykkäsi vaikka Luna oli vaihteeksi hieman varovaisella ja epäilevällä tuulella. Siinä pöydällä hieman keskusteltiin punaisen cockerin historiassa (kuinka näillä on useammin luonteen kanssa ongelmia). Teimme liikeosuuden (tosin siinä juostessa tajusin että juoksutin Lunaa bortsutyylillä löysällä hihnalla) ja jäimme seisomaan sivulle. Ensimmäisestä kehästä neiti sai punaisen nauhan. Sitten olikin pitkä odottelu että loput 30 koiraa kävivät kehässä. Cockereita oli yllättäen useampi, aikuisten kehässä Lunan lisäksi kolme muuta ja pennuissa vielä yksi.

ShowHau Centerillä on tiloissaan isot mainostelkkarit, jossa pyörii yleensä lähiajan tapahtumista infoa. Nyt siinä oli myös 3 kuvaa tammikuisesta mätsäristä. Siinä ensimmäisenä oli kuva vizlasta jonka kohdalla systeri oli kysymässä että eikös se ollut siitä meidän edellisestä mätsäristä kun useampi vizla sijoittui. Kun minä käänsin katseeni ruutuun oli kuva jo vaihtunut ja yllättäen siinä ruudussa olikin Lara. Naureskeletiin sitä siinä kun seuraava kuva vaihtui ja nyt ruutuun puolestaan ilmestyi Luna. Tässä vaiheessa nauratti jo kahta kauheammin. Miten osuikin että ruutuun on valittu kolme kuvaa, joihin osui sitten meidän molemmat tytöt. :'D


Ilta venyi ja alkoiko värikehät lopulta 21.30. Sinisissä yksi cockeri sijoittui kolmanneksi. Sitten mentiin Lunan kanssa kehään. Meidät juoksutettiin 4 koiraa kerrallaan ja sitten loppuseisontaan. En tiedä oliko herkut liian hyviä (nappasin kotoa pussin kuivattua possunkeuhkoa), mutta Luna ei meinannut millään pysytellä paikoillaan. Meidät valittiin kumminkin jatkoon kiinanpalatsikoiran, skyenterrierin sekä mäyräkoiran kanssa. Seisotettiin koiria vielä vierekkäin kun tuomari sanoi että ei enää juoksuta että hän on nähnyt tarpeeksi. Siinä hetken seisoessaan hän kumminkin totesi että eikun juoksutappa cockeri vielä kertaalleen. Juostiin siis ympyrä, jouduin tosin hieman hidastelemaan kun neiti oli nostamssa laukkaa koko ajan, ja palattiin riviin. Tuomari tuli vielä hieman hiplailemaan Lunaa, joka tosin tällä kertaa hieman väisti. Laitoin kättä hieman Lunan sivulle ettei se karkaisi kokonaan tuomarin alta.

Taas seisoimme, jolloin tuomari pyysi vielä kiinanapalatsikoiraa liikuttamaan. Tässä vaiheessa aloin jo miettimään että taitaa olla kisa nyt Lunan ja tämän palatsikoiran välillä (tässä on yksi koirarotu mitä en vain voi ymmärtää.) Ja näin olikin, kun tuomari sijoitti mäyräkoiran neljänneksi ja skyenterrierin kolmanneksi. Siinä hän sitten pohti pitkään ja naureskeli jo itsekin kun ei osannut valita. Lopulta Luna tuli toiseksi ja kuulin tuomarin viedessä ykkösruusuketta palatsikoiranomistajalle hänen sanovan "kun tuo cockerikin vaan on niin..." Eli taisi olla nyt todella tiukka kilpailu.


ShowHau Center on hieman muuttanut palkintosysteemiään, nykyään heillä on palkintopöytä josta saa valita ruusuketta vastaan kaksi palkintoa (tai jos haluaa pitää ruusukkeen niin yhden palkinnon). Idea on minusta hyvä, näin jokainen saa valita itselleen sopivan palkinnon. Ainut mistä nyt voisi marmattaa niin se että kaikki järkevimmät palkinnot menevät ensimmäsenä, kun siinä on kerennyt käymään jo pentujen voittajat sekä aikuisten sinisten voittajat (eli yhteensä 24 koiraa ja jos jokainen on ottanut 2 palkintoa niin 48 palkintoa oli jo mennyt) ennen kuin punaisten voittajat pääsivät kehästä. Kun menin valitsemaan niin jäljellä oli kyllä kasa pantoja ja valjaita (tosin koot taas vähän mitä sattui), shampoita, muutama herkkupussi, luupalloja, tee-se-itse petejä (eli peti minkä voi täyttää vaatteilla sun muilla), sekä peruspalloleluja tai minikoiralle sopivia vinkuleluja.

Kassahenkilö siinä sanoi että voin myös pitää ruusukkeen ja ottaa yhden palkinnon jos en keksi kahta. En tiedä sitten mitä hän ajatteli kun sanoin että meillä on jo miljoona ruusuketta, että kyllä minä keksin tästä nyt jotain. Päädyttiin siinä sitten luupalloon sekä herkkupussiin. 

6 kommenttia:

  1. Onnea sijoituksesta! Ja ihana Lina pahvilaatikossa! :D Meillä tuo ruudun bongaaminen helpottui siten, kun appari ensin kävi taputtamassa ruutua ”tääsä ruutu” ja heti tämän jälkeen kysyin Sagalta missä ruutu, ja silloin napitti kiinni. Ollaan tehty samaa namikippo ruudussa(ahneelle koitalle voi olla parempi) joka auttoi paljon. Nykyään bongaan ruudun vaikka mistä. Tsemppiä treeneihin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luna jostain syystä tykkää näistä minimalistipedeistä, jos vaihtoehtona on pehmeä peti ja lattialle unohtunut muovipussi niin Luna menee nukkumaan siihen muovipussin päälle. :'D

      Minähän pääasiassa treenaan yksin, joten apparin käyttäminen on hankalaa. Pitää nyt yrittää tota systeriä mukaan jotta saadaan tehtyä monta kertaa tuota näyttöruutua. Jos se lopulta menisi Lunan päähän. Toi ruoka on siinä mielessä hankala että Luna lukittautuu siihen ruokaan, heti kun sitä ruokaa ei siellä sitten ole niin menee käskytkin ihan kuuroille korville kun se jää etsimään sitä ruokaa. :/
      Ärsyttävää kun tuo ruutu on ainut minkä takia en viitsi ilmottaa tota vielä kokeeseen... :D Oispa kevät/kesä että pääsis hinkkaa sitä ruutua kunnolla.

      Poista
  2. Luna on niin söpö! Hitsi, harkitsin tuonne mätsäriin tuloa, mutta olen edelleen vähän pöyristynyt siitä kun ne kehään puklivat ja ontuvat bulldogit kahmi sijoituksia joulukuussa, ettei sitten kuitenkaan huvittanut lähteä. Mutta seuraavalla kerralla sitten.

    Ruutuun meilläkin auttoi se, että koiralle oli joku syy kohdistaa katse ruutuun. Meillä se on pallo ruudun takana, kun Voltti niin kovasti tykkää leluista. Olen alusta lähtien ottanut sen missä ruutu -kohdistuskäskyn käyttöön, ja pidän aina huolen siitä, että lähetän koiran ruutuun (tai merkille, tai noutoon) vasta kun se katsoo kohdetta. Tosi nopsaan tuo sen hoksasi.

    Muutoinhan tuohon ruutuun ei auta kuin se treeni :) Varmuutta vaan. Ruutu on mun aiemmille koirille ollut tosi vaikea liike hahmottaa, ja molemmille piti ihan erikseen tosi huolella rakentaa motivaatio ruutuun. Aidanille se oli ruudun takana aina odottava pallo, Sandralle ruokakuppi ruudussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistatko oliko silloin tuomarina ulkomuototuomari? Ne on yleensä just sellaisia että ihan sama miten koira liikkuu tai muuten on, jos heistä koira on muuten hyvä (meinasin kirjoittaa ulkomuodollisesti tai rakenteellisesti hyvä, mutta musta bulldogit ei oikein ole kumpaakaan...) niin ne sijoittuu. Okei, en kyllä muista itse nähneeni ontuvan koiran sijoittuvan, mutta monesti koiran joka ei liiku ja jota ei pysty tutkimaan.

      En sitten tiedä tosta ruudusta, että pitäisikö minun ottaa se askel taaksepäin ja viedä se herkkupalkka sinne ruudun taakse. Vain siksi aikaa että Luna hiffaisi sen että mitä kannattaa etsiä, koska muuten ollaan taas seuraavaksi naminetsintäongelmassa. Meillähän on targetti ruudun takana ja jos Luna sen näkee niin sille kyllä pingotaan, mutta nyt kun matka on kasvanut niin paljon ettei silläkään ole mitään mahkuja nähdä targettia.
      Pitäis päästä treenaamaan kunnolla, mutta nämä kelit ei yhtään edesauta tätä. Ulkona ei pysty treenaamaan kun kentät on joko jäässä tai täynnä lunta ja ei ole ihan varaa vuokrata kunnon kokoista hallia niin usein. :/

      Poista
    2. Mun mielestä ei ollut ulkomuototuomari, mutta en ole enää niin perillä näyttelymaailmasta, että jos olikin joku uusi tuomari :)

      Tuli tuosta uudemmasta postauksesta vielä mieleen, että mä olen tosiaan antanut sen ruutukäskyn vasta, kun koira katsoo ruutua. Muuten en voi olla varma, että mihin se on menossa :D Tämä koskee myös muita eteenmenoja, haluan, että Voltille on selvää mikä on oikea suunta ja päästän sen liikkeelle vasta kun on nenä ja katse eteenpäin.

      Haistelu oli kyllä ongelmana Sandrallakin sitten, kun namikuppia yritin pienentää näkymättömäksi, eli käytin sitä namikuppia vain silloin kun rakensin sitä selkeää ruutumotivaatiota. Tärkeää tässä oli tietenkin se, että ruutu+namikupin vienti tapahtui niin, ettei koira sitä nähnyt - lähetyspaikalta se ei siis todennäköisesti pystynyt kunnolla erottamaan, onko nampat paikallaan, sen piti vain oppia luottamaan siihen. Hyvin se sitten ahneuksissaan alkoi siihen luottaa, kun tarpeeksi teki toistoja :D

      Mutta hyviä vinkkejä saitte kyllä muutenkin, toivottavasti alkavat tepsiä! Meillä on onneksi suht hyvin aurattuja parkkiksia, jotka ovat iltaisin hiljaisia, ja tietty tuo Kompassi aika lähellä. Sieltä saa tokotilan 10e/h primetime-ajan ulkopuolella (eli klo 21-17). Ainoa vika on se, että siellä on helvetin kuuma, varmaan 30 astetta lämmintä! Ollaan molemmat koiran kanssa ihan hiestä märkiä ja Voltti-parka kieli pitkällä heti kun ollaan tehty yhtään mitään..

      Poista
    3. Mä yleensä aina selvittelen ennen mätsäriä tai viimeistään mätsärissä että minkä tyyppinen henkilö meillä on tuomaroimassa. :D Osaa vähän varautua.

      Joo meidänkin pitää alkaa treenaamaan tuota eteenkatsoessa lähetystä, Lunalla vaan oli silloin aikojen alussa tosissaan sitä ongelmaa että se ei kuullut (/kuunnellut) käskyjä kun piti katsoa jotain. Koin aina turvallisemmaksi että Luna katsoo minua ennen käskyä jotta voin olla varma että se siihen reagoi.

      Meillä on tässä lähellä tosi huonosti sellaisia isoja parkkiksia, kun se ruutu pitäisi saada sinne noin 25 metrin päähän. Ja kentät totissaan on joko täynnä lunta tai sitten ne on luistinratoja. Kompassia itsekin olen miettinyt, mutta sielläkään ei nuo tilat riitä täysimittaisin ruudun tekoon, missä me nyt eniten tarvittaisiin sitä treeniä. :/ Pitäisi melkeen vuokrata ihan kunnolla joku treenihalli, mutta ne taas ei ole mitään ihan halpoja...

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)