sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Rally-Tokokisojen korkkaus sekä tokon voittajaluokan kisatreeni

Tänään koitti se päivä kun lähdimme Lunan kanssa korkkaamaan rally-tokokilpailut. Olin siis ilmoittanut neidin HSKH:n kahteen kilpailuun (meinaan koko ajan kirjoittaa kokeeseen, mutta rallyssa ne taitaa olla kisoja).

Meidät oli laitettu molempien kisojen A-ryhmään eli meidän piti olla paikalla heti aamusta. Tietystikään en hirveästi nukkunut edellisenä yönä jännittämisen takia. On jotenkin stressaavaa tietää että kilpailun taso on sellainen että meidän pitäisi kaiken järjen mukaan pärjätä tai ei ainakaan feilata kovin pahasti.  Lähdimme kotoa ennen kasia ja heitimme Laran äidille päivähoitoon.

Racinel areenalla olimme noin 8.15 ja kävin ilmoittautumassa ja täyttämässä kisakirjan. Kerkesimme käyttää Lunan lyhyellä lenkillä ennen kuin mentiin takaisin sisälle mittaukseen ja sirunlukuun. Luna ei jostain syystä tykännyt nyt ollenkaan sirulukijasta ja jouduttiin hieman kamppailemaan että saimme sirun luettua. Myöskään mittaaminen ei ollut Lunasta kovin mieluista, mutta siinä nyt sentään melkein pysyttiin paikallaan. Rakensimme leirin kehän reunalle ja jäimme odottelemaan kehääntutustumista.

Lopulta lähdettiin radalle. Olin nähnyt jo ilmoitustaululta ratapiirroksen ja ajattelin sen näyttävän mukavan helpolta. Siellä ei ollut istu-askel-istu-kaksi askelta – liikettä, minkä ajattelin meille ehkä tuottavan ison riskin turhille pistemenetyksille. Olin päätynyt menemään kehään metrin grippiliinan kanssa, tosin varmistin tuomarilta haittaako että olen siihen tehnyt solmun pitoa parantamaan. Tuomarin ilme oli tosin hyvin epäileväinen, kun hän katsoi hihnaa. Mutta itse ajattelin että mieluummin otan -1 pistevähennyksiä taluttimen kiristymisestä, kun meidän normaali nahkahihna ei vaan pysy minulla käsissä.



Olimme numerolla 10, eli siinä kerkesi hyvin katsomaan ensin muutamia suorituksia ennen omaa vuoroa. Siinä kerkesi myös tekemään pientä treeniä. Palkkana pidin tylsästi kuivia nappuloita, ihan ettei Luna vedä kierroksia turhaan. Ja se toimi yllättävän hyvin.

Numeron 9 mennessä kehään, menin Lunan kanssa valmistautumaan sisään menon kohdalle. Tokokokeissa minulla yleensä se jännitys lievittyy kun joutuu odottelemaan, nyt rallyssä sitä ei käynyt. Minähän jännitän vatsallani ja mitä lähemmäs vuoroni tuli sitä huonompi olo minulle tuli ja tuntui että pitäisi lähteä vessaan. En kumminkaan siihen suostunut, kun tiesin että suorituksen jälkeen olo helpottuu muutenkin.

Lopulta tuli meidän vuoro. Menin lähtöpaikalle, jossa Luna vilkuili hieman ympärilleen. Nyökkäsin olevamme valmiina ja tuomari sanoi ole hyvä. (Positiivista neiti ei reagoinut siihen!) Ja lähdettiin radalle. Alku oli hieman tahmea, jouduin sanomaan seuraa kahdesti kun Luna jäi katsomaan jonnekin sivulle, mutta siitä se lähti sujumaan. Sen tarkemmin kuvailematta tässä on suoritus videolla:


Minusta meillä meni todella hyvin, toisessa spiraalissa Luna jäi haistelemaan hieman, mutta oikeastaan muuta virhettä en itse huomannut. En edes kun katsoin suorituksen videolta sen jälkeen. Haistelusta menee piste ja ajattelin toisen pisteen menevän taluttimen kiristymisestä siinä kohti. Sitten en tietysti tiennyt että monta pistettä meillä meni kiristyvästä taluttimesta noin muuten. Ajattelin että jos siitä tuli hirveästi pistemenetyksiä, niin kokeilisin seuraavalla radalla meidän normaalilla hihnalla. Tulosjulkaisussa tosin oli ongelmia ja jouduimme odottelemaan tietoa niin pitkään, että kerkesimme tehdä jo toisen kokeen rataantutustumisen.

Lopulta tuomari tuli tulosten kanssa. Ensin jaettiin ei sijoittuneiden RTK1:sen saaneiden tulokset ja sitten mentiin sijoittuneisiin. Tuomari sanoi että kaikki kolme sijoittunutta sai 99 pistettä, joten aika ratkaisi. Tässä vaiheessa jo totesin että me ei sitten olla palkintosijoilla meidän oletetulla 98 pisteellä. Varsinkaan kun 3. ja 2. oli paimenkoiria.  Joten yllätyin kun tuomari sitten sanoikin minun nimeni ensimmäisen sijoittujan kohdalla. (E. totesi jälkeen päin että me ollaan liidetty se rata läpi kun oltiin nopeampia kuin paimetkoirat) Käytiin hakemassa palkinnot ja tulospaperi, josta huomasin että Lunan haistelusta ei ollut mennyt kuin yksi PY (puutteellinen yhteistyö) virhepiste. Eli olen onnistunut kutsumaan neidin takaisin kontaktiin juuri ennen kuin hihna kiristyi.

Hieno ensikertalainen

Siinä ei tarvinnut enää kauaa odotella toisen kisan alkua. Tämä toinen rata toiselta tuomarilta oli minusta huomattavasti vaativampi ja vaikeammin hahmotettavissa. Mutta kun se käytin läpi niin totesin ettei siinäkään oikeastaan mitään hirveän vaativaa ollut. Radan erilaisen vaativuuden huomasi hyvin koirakoista ennen meitä kun useammalla tuli ihan hylkääviä virheitä.  


Sitten koitti jälleen meidän vuoro. Laitan tähän videon taas näyttämään miten se sujui.



Oikeastaan ainut virhe, minkä minä tiesin radalla tulleen oli tuon kyltin 8 kohdalla, jossa Luna yllättäen olikin menossa aivan jonnekin muualle ja veti hihnan kireälle. Koska tehtävä jatkui siitä nätisti, en lähtenyt sitä uusimaan. Ajattelin ettei siitä nyt hirveitä pistemenetyksiä voi tulla. Loppurata meni minusta ihan mallikkaasti.

Radan jälkeen kävin ostamassa Lunalle palkkioksi luun Berran myyntikojulta ja samalla ostin pussillisen uusia tunnarikapuloita tokon kisaharkkaa varten. Nyt ei tarvinnut odotella pitkään että saatiin ensimmäisen ryhmän tulokset taululle. Me saimme pisteitä 97. Hieman siinä pohdimme että mistä lähti kolme pistettä, arvelin 2 lähteneen siinä Lunan nykäisyssä, mutta en keksinyt mistä lähti yksi. Jouduimme siis odottelemaan palkintojen jakoon, kunnes selvisi että kyltillä 14 oli lähtenyt -1 ohjaajan virhe. Emme oikein tienneet mitä siinä oli tapahtunut, mutta olkoon. Todella hyvät pisteet saimme silti, tällä kertaa ei päästy sijoituksille asti.


Nokkaeläin ei alkuun ymmärtänyt miksi piti olla häkissä, mutta lopussa siellä vedettiin sikeitä täysillä.
Tässä välissä kävimme hieman pidemmällä lenkillä. Meillä oli vielä tokon voittajan kisaharkka muutaman tunnin päästä, joten emme voineet lähteä kotia päin. E. tuli Vanillan kanssa hakemaan viimeistä hyväksyttyä tulosta rallyn avoimesta luokasta ja systeri oli siellä kuvaamassa kun minä yritin valmistaa Lunaa tokoa varten. Hieman siinä kyllä mietin että mitäköhän siitäkin tulee, olimme lähtenyt kotoa ennen kahdeksaa ja kello oli melkein kuusi ennen kuin toko pääsi alkamaan. Lunakin jo nukkui häkissään. Otin paremmat palkat (lihapullat) esiin ja kyllä neidin mielenkiinto sillä heräsi.

Lopulta pääsimme kentälle ja voin sanoa, että Lunasta näki selvästi että päivä oli ollut aivan liian pitkä. Kyllä Luna teki jo yritti, mutta jo ihan yleinen keskittyminen oli jotain todella surkeaa. Neiti siis oli koko ajan menossa jonnekin eikä meinannut jaksaa kuunnella. Oli siellä ihan hyviäkin, jopa loistavia liikkeitä, ja sitten sellaisia että mietin jo Lunan unohtanut koko liikkeen. Minun oli tarkoitus myös olla palkkaamatta treenissä, mutta Lunan keskittyminen laski sen verran että totesin että ei tämä muutenkaan sujunut niin kuin piti, niin ihan sama vaikka palkkailen satunnaisesti.
Mutta käydään liikkeet tässä yksitellen läpi.


RUUTU
Vaihteeksi meidän isoin ongelma. Luna ei bongannut ruutua vaikka nyt aloitin ”missä ruutu” kyselyn heti kentälle mentyä ja vielä siinä ennen lähetystä. Ainut mitä Luna bongasi oli EVL:n takia maahan laitetut teipit. Ja kun ei lähellä olevat teipit kelvannut, niin siirryttiin pidemmällä oleviin teippeihin. Minä siinä kyllä kirosin mielessäni että Luna näkee kyllä pienet teipit mutta ei ruututötsiä… :D Neljännellä yrityksellä se ruutu löytyi, mutta juuri kun huusin ensimmäisen maahan käskyn, tuli sivusto jokin niin iso häiriö että Luna ei siihen reagoinut vaan lähti takaisin päin. Sitten neiti olikin jo ihan sekaisin että mitä piti tehdä, joten lähdin kävelemään ruutua kohti. Luna meni taas käskystä ruutuun ja erehdyin kehumaan sitä siitä, neitihän lähti ”jee” tyylillä minun luokse. Eikun taas käsky ruutuun, siellä maahan ja saimme lopulta liikkeen loppuun asti.

LUOKSETULO
Muuten meni minusta todella hyvin, mutta helpotin liikettä sen verran että annoin sekä suullisen käskyn että käsimerkin, jotta saisimme onnistumisen pieleen menneen ruudun jälkeen. Stoppi oli minusta ihan hyvä.

L-LIIKE
Tässäkään ei sinällään isoa ongelmaa, jäävinä oli maahan ja seiso. Pysähdykset oli ihan hyvä, tosin maahanmeno olisi voinut olla hieman nopeampi. Seuratessa käännös vähän levisi. Lunaa alkoi hirveästi kutkuttamaan kesken seisomisen ja sehän hieman keskeytti meidän liikkeen. Jouduin odottelemaan että rapsuttaminen loppui ennen kuin jatkettiin loppuun.

SEURUU
Ei ollut niin hyvää kuin mitä meillä on viime aikoina ollut, onneksi se ei ollut myöskään niin surkeeta kuin se on huonoimmillaan. Luna irtoili ja jouduin pitkästä aikaa huomauttamaan useammalla seuraa-käskyllä. Myös lattian nuuskuttamista tuli pitkästä aikaa, minkä takia luulen että Luna jotenkin vaistosi minusta että nyt ei ihan mene niin kuin kuuluisi ja yritti rauhoitella. Peruutukset oli suoria, mitä neiti nyt hieman peruutti nopeammin kuin minä. Loppupuolella oli myös yksi todella hieno vasemmalle käännös.

OHJATTUNOUTO
Tämä oli ihan super! Jos jostain pitää marmattaa niin seuruuosiossa Luna taas veti täyskäännöksen löysästi. Pysähtyminen oli hyvä ja oikealle kapulalle lähdettiin vauhdilla ja se palautettiin yhtä vauhdilla. Itselleni miinusta että käden heilautuksessa heilahti koko kroppa, mutta no… :D

KAUKOKÄSKYT
Ensimmäiseen nousuun tarvittiin kaksi käskyä kuten yleensä. Seiso-istu siirtymisen neiti teki vetämällä persuun alleen. Istu-seiso vaihdossa, Luna taas liikkui niin paljon eteenpäin, että yritin kädellä saada sitä stoppaamaan. Ainut että neiti ymmärsi sen maahanmenona. Eli meni hieman tavallista huonommin.

TUNNISTUSNOUTO
Tämä taas sujui hyvin, ainoastaan alkuun jouduin sanomaan kaksi oma-käskyä. Hieman näytti siltä että Lunan suu kävi kahdella muulla kapulalla, mutta eivät ne ainakaan nousseet. Olin myös hieman pihalla oliko kapula oikea, kun en nähnyt että liikkuri näytti peukkua, mutta oli se.

METALLINOUTO
Tämä sujui myös hyvin, Luna hyppäsi ja haki kapulan vauhdilla ja palautti sen kanssa vauhdilla.

PAIKALLAOLOT
Näitä ei kuvattu, mutta ei ollut mitään ongelmaa. Luna pysyi nätisti paikallaan ja maahanmenot ja nousut ensimmäisellä käskyllä.

Tässä vielä meidän suoritus videolla.


Ei se nyt mennyt ihan niin kuin olin tosissaan ajatellut, mutta pitää ottaa huomioon että meillä tosissaan oli jo melkein 11 tunnin päivä takana. Minä itsekkään en ollut enää kovin terässä tuossa vaiheessa, mutta silti Luna jaksoi heiluttaa häntäänsä koko suorituksen alusta loppuun. Ja hyvänä puolena, kaikki noudot onnistuivat hienosti!

Mutta tästä viisastuneena, en taida ihan vielä ilmoittaa Lunaa voi-kokeeseen, pitää tuo ruutu saada varmemmaksi ensin.

2 kommenttia:

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)