lauantai 27. tammikuuta 2018

Tokon kisakurssi sekä Rally-tokokurssin aloitus


Maanantaina meillä alkoi tokon kisakurssi. Ensimmäisen tunnilla oli tarkoitus tehdä muutama liike koemaisesti ja loppuun paikallaolot. Kouluttaja oli meille uusi ja se selvästi hämäsi myös Lunaa, neiti kun yleensä ei vieraista kiinnostu niin nyt se meni montakin kertaa nuuskuttamaan uuden kouluttajan lahkeita. Ja luulen kouluttajalla olleen myös herkkuja taskuissa, koska neiti selvästi haisteli ylöspäin ja jäi lopulta istumaan ja tuijottamaan. Muutamaan otteeseen jouduin komentamaan Lunan takaisin. Kouluttaja myönsi että hänellä on voittajan liikesäännöt hieman hakusessa, kun hänellä on koirat EVL:ssä sekä AVO:ssa.

Otimme ensin ohjattua noutoa. Selitin meidän ongelman (eli sen että jos Luna ei näe liikkurin vievän kapulaa, se ei tiedä sen olevan siellä) ja lähdimme kokeilemaan. Neiti yllättävän hyvin seurasi tällä kertaa kun kouluttaja kulki kapuloiden kanssa ja pohdin että näinköhän Luna tekee liikkeen ongelmitta. Kentälle oli laitettu kasa merkkejä reunoille häiriöksi, ja yllättäen neiti lähtikin tällaiselle merkille. Otimme liikkeen uudelleen ja nyt Luna nouti nätisti oikean kapulan. Teimme vielä toisen puolen noudon, jolloin Luna oli taas lähdössä merkille, mutta tekikin yllättäen melkein 90 asteen käännöksen metri ennen merkkiä ja nouti kapulan.

Kouluttaja tässä totesi että Luna selvästi osaa liikkeen, mutta on vielä epävarma. Saimme saman ohjeistuksen kuin ennekin eli lisää treeniä ja niin että neidille tulee varmuutta että siellä ne kapulat on. Plus merkkihäiriöt eivät olisi pahitteeksi kun ne selvästi Lunaa kiinnosti.

Otimme myös pätkän seuruuta. Ensimmäinen täyskäännös meni vähän löysäksi ja hitaassa kävelyssä Luna tökki kättä namien toivossa. Otimme myös sivuaskelia, joka tuli minulle hieman yllätyksenä. Oikealle liikkuessa Luna siirtyi todella hyvin, kuulemma piti rintamasuunnankin oikeaan suuntaan. Vasemmalle liikkuessa sitten taas siirryttiin hieman taakse.

Siirryttiin siitä sivummalle tekemään omaa treeniä. Kaukokäskyjä tehdessäni totesin, että ollaan taidettu hinkata liikkaa seiso-maahan vaihtoa. Nimittäin nyt ei seiso-istu onnistunut ollenkaan, Luna vaan ennakoi ja meni joka kerta maahan. Jouduin aika monta kertaa ottamaan uudestaan ja metrin päässä koirasta, vasta oikeastaan kun namilla näytin että haluan neidin nyt istumaan, niin Luna tajusi että hei tässähän oli olemassa myös tämä vaihto. Sen jälkeen vaihdot sujuivat taas hyvin.
Jäävät liikkeet sujuivat minusta hyvin, eikä Luna tuntunut ennakoivan ainakaan hirveästi liikkeelle lähdössä. Kunhan minä pystyin pitämään suuni kiinni ja sanoa seuraa –käskyn vasta neidin kohdalla. Otin myös ruutua, missä pieneksi ongelmaksi muodostui targetti. Lunalla on liian kova magneetti targettiin ja maahan-käsky meni aivan ohi korvien. Vasta kun tassut olivat targetilla, alkoi neiti kuunnella seuraavaa käskyä. Kun targetin otti pois, ei ongelmaa taas ollut.

-

Tiistaina sitten oli vuorossa rally-tokon alo-avokurssi. Kenttä oli jaettu kahtia ja toisella puolella oli tekniikkatreeniä ja toisella puolella ratatreeniä. Aloitimme Lunan kanssa tekniikkatreenillä, jossa oli yhdessä osiossa käännöksiä eri suuntiin. Luulen että käännökset itsessään tuskin olisi ollut meille kovin vaikeita, mutta hihna oli sekä Lunalle että minulla isoin ongelmatekijä. Neitihän ei alkuun tainnut edes tajuta että treenit alkoivat, kun hänellä oli vielä hihna kaulassa. Normaalisti Luna menee ns. työmoodiin kun irrotan hihnan. Eli alussa meillä oli pientä keskittymis- ja haisteluongelmaa, sen lisäksi että minulla ei pysynyt hihna käsissä tai se hihna oli jumissa minun tai Lunan jalkojen alla.
Toisessa tekniikkatreenissä oli eteentulot eri variaatioilla. Tässä meillä sujui jo ihan hyvin, mitä nyt Luna kerkesi tekemään vähän liikaa (istui, korjasi istumista) kun minä vielä yritin tulkita kylttiä. :D Saimme me nekin siinä hiljalleen kyllä sujumaan.

Kokeilin ensin meidän normaalilla 180cm nahkahihnalla, mutta se ei pysynyt käsissä sitten millään. Tai jos se oli käsissä, niin sitten se tosissaan oli kerittynä käsiin ja löystyi siirrosta ja olikin jommankumman jaloissa solmussa. Vaihdoin jossain vaiheessa 1 metrin grippiliinaan, johon tein solmun päähän otetta parantamaan. Tämä tuntui minusta toimivan paljon paremmin, kun sitä hihnaa ei vaan ollut liikaa. Okei se lisää riskiä -1 TAL pisteisiin kokeessa, mutta varmaan siitä lähtee vähemmän pisteitä kokonaisuudessaan kuin siitä että noukin pudonnutta hihnaa tai yritän saada hihnaa pois Lunan jaloista. Kun vaan muistan pitää hihnakäden vyötärönkorkeudella niin hihna oli koko ajan sopivan löysällä.

Sitten pääsimme tekemään rataa, joka oli tällainen.



Meidän ensimmäinen yritys, no, olisi voinut mennä paremmin jos minä olisin muistanut miten radalla kuljetaan. Pujottelun jälkeen olinkin ihan kohdalla seuraavaan kylttiin nähden. Toinen hieman isompi ongelma oli tuo suoraan maahanmeno. Luna on niin nopea reagoimaan, että kun itse pysähdyin niin Luna oli jo istumassa ennen kuin olin kerinnyt käskyä sanomaan loppuun. Kyllähän neiti siitä meni maahan kun tajusi että käsky tuli, mutta lopputulos oli istumisen kautta. Jouduin tätä erikseen harjoittelemaan ja totesin näin alkuun meille parhaimmaksi että sanon käskyn pysähtymättä, mutta käskyn jälkeen minun viimeinen askel on sellainen tynkä ennen pysähdystä. Toinen Lunan puolelta tuleva ongelma oli neidin innokkuus perus istumisessa. Lunahan istuu kyllä, mutta lähtee todella helposti itse korjaamaan jos asento jää vinoksi. Eli jos palkkaa ei tule tai emme lähde siitä liikkeelle tarpeeksi nopeasti, kokee neiti olevansa väärässä kohdassa ja korjaa. Ja tähän ei tarvitse kuin sekunti paikallaan oloa. Eli olen tässä yrittänyt kehittää meille sopivaa tapaa. Joko teen niin että et tee yhtään pakollista pidempiä pysähdyksiä, eli kun Lunan takamus osuu maahan niin lähdemme liikkeelle (eli Lunalla ei ole aikaa korjata). Toinen sitten että Lunan istuessa sanon sille erikseen odota/paikkakäskyn. Pitää katsoa mikä tässä lähtee sujumaan.

Käännökset sun muut sujuisivat paljon paremmin ilman hihnaa, olin oikeasti ihan pulassa kun sitä hihnaa piti siirtää kädestä toiseen. Saimme kyllä radan sujumaan, kun Lunakin oli lopulta ymmärtänyt että treeneistä tässä tosissaan oli kyse.

Olen jotenkin onnistunut ilmoittamaan Lunan HSKH:n rally-tokokokeisiin. Vielä kahteen Alokasluokan kokeeseen samana päivänä. Ensin ajattelin sen olevan vähän läpijuoksujuttu, mutta näin ensimmäisten treenien jälkeen tuntuu että ei se olekaan. Siis liikkeet on helppoja ja Luna osaa ne, mutta enemmän pelkään että minä pudotan hihnan radalla tai jompikumpi kompastuu siihen. Sitten tuo Lunan nopea istumisenkorjaus… Näin jo untakin kuinka me lähdettiin radalta saaden vain 10/100 pistettä. En tiedä stressaako jotenkin enemmän se, kun ajattelen että tämähän pitäisi olla meille helppo nakki. Olen vähän tullut siihen tulokseen että kunhan saamme hyväksytyt tulokset niin se ja sama mitä pisteitä saamme. 

Yritämme vain päästä hihnasta mahdollisimman nopeasti eroon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)