maanantai 11. helmikuuta 2019

Ensimmäiset viralliset mestariluokan kisat

Nyt se on tehty, nimittäin korkkasimme rally-tokossa mestariluokan. Sunnuntaina omalla seuralla oli tuplakisat ja ilmoitin Lunan molempiin kisoihin. Ajatus oli mennä hieman vain kokeilemaan miltä se mes-luokan rata tuntuu oikeassa kisassa, mutta edelliset treenit ovat sujuneet sen verran hyvin, että hieman oli toiveissa myös hyvät pisteet saada.

Molempien kisojen mestariluokka oli jaettu kahteen ryhmään ja olimme Lunan kanssa heti ensimmäisennä ryhmässä kolmantena suoritusvuorossa. Joten jouduimme menemään paikanpäälle ennen puolta yhdeksää. Herätys oli siis seitsemältä aamulla ja tietenkään en montaa tuntia pystynyt jännitykseltä nukkumaan. :’D Ja silloin kun nukuin niin oltiin tietenkin Lunan kanssa rally-radalla (jälkeenpäin naureskelin kun yhdessä unessa katsoin ratapiirrosta ja siellä oli kohta missä luki selkeästi “ANSA”. Koskaan ei päästy siihen asti mikä se ansa oli...)

Mutta tosissaan aamulla heti ruoan jälkeen lähdettiin hallille. Ilmoittautumisen jälkeen ensimmäisenä mentiin katsomaan ratapiirroksia seinällä ja täytyy myöntää, että mes-ratapiirros näytti hieman sekavalta. Siinä moni totesi että nyt on vaativa ja inhottavan näköinen rata. Minäkin ajattelin että helpompiakin ratoja olen nähnyt.Rataantutustumisessa totesin että tosissaan olen helpompiakin ratoja nähnyt. Siinä oli monta käännöstä sinne ja tänne. Tutustumisen jälkeen menin hieman kertailemaan vielä Lunan kanssa ennen meidän vuoroa.

Tässä video suorituksesta:


Alku lähti todella hyvin, mitä nyt eteenistumessa käytin väärää kättä, mutta sain sen korjattua siinä ongelmitta. Seuraava pieni virheetön moka tuli kyltillä 6. jossa koira ensin istui oikealla ja siitä nostettiin seisomaan ja kuljettiin koiran ympäri - vaikka totesin itselleni jo rataantutustumisessa että jätän aivan liian pienen välin kylttiin, niin näin kävi myös radalla. Jos minulla olisi ollut isompi koira en olisi mahtunut koiran ja kyltin välistä.

Sitten ensimmäinen uusinta tuli kyltillä 8, jossa Luna ei päässyt mukaan oikealla istumiseen vaan liikkui liikaa eteen ja rintamasuunta kääntyi.  Eli –3 UUSI. Seuraava yritys meni vähän paremmin, mitä Luna nyt hieman ennakoi kääntymistä, mutta tein toisen virheen mitä olin ajatellut radalla. Lunalla on ollut hieman ongelmia välillä palata sille puolelle millä kuljettiin, todennäköisesti minun käsien takia. Eli kun minulla on se puoli mihin koiran pitäisi tulla, ylhäällä, sen toisen puolen käsi alhaalla, niin Lunahan palaa tietenkin sille puolelle minkä käden näkee. Joten Luna palasi tässäkin vasemmalle puolelle ja jouduin erikseen ohjaamaan sen oikealle (-10 TVÄ, koira väärällä puolella).

Siitä päästiin ongelmitta kyltille 10 (istu-askel-seiso-2 askelta-istu-3 askelta-maahan), mutta ensimmäisessä istumisessa Luna jäi liian taakse ja minä olen sekunnin myöhässä korjaamaan ja Luna kerkesi istua uudelleen. Otettiin uusinta – 3 UUSI. Luna vaihteeksi oli vaihtamassa puolta ja sitten kulkikin liian eteen ja otettiin –10 TVÄ (rintamasuunta). Siitä päästiin melkein kyltin loppuun hyvin mutta viimeisessä maahanmenossa Luna istuikin. Mietin siinä hetken, että uusinnat on jo käytetty, eli en voi asialle yhtään mitään. Joten käskin neidin siitä maahan. Yllättäen tuomari ei ollut tästä miinustanut mitään (?!) vaikka selvä virhehän se oli.

Matka jatkui, peruutuskyltti tulikin nyt vasemmalta suoritettavaksi. Tämä on jostain syystä meillä vahvempi oikealta :’D. Luna peruutti tosi innokkaasti, mutta lähti kaartamaan oikealle vinoon aika reilusti. Mutta tästäkään ei lähtenyt pisteitä. Seuraavaksi kyltti liikkeestä seis, jossa minä tein selkeän ajatusvirheen sanoin nimittäin käskyn aivan liian aikaisin ja Lunahan pysähtyi kuin seinään reilusti ennen kylttiä. No ei voinut jälleen mitään, vaan jatkoin kyltin loppuun. Minusta ei tullut tästäkään, eli olenkohan minä juuri ja juuri itse käynyt ympäri mennessäni suorituspaikalla.

Kyltti 15, eli vasentäyskäännös on saanut tuomarilta kommentin MAGEE! Videota katsoessani naureskelin, että mitä pahuksen nurinkurista pupuloikkaa Luna siinä vetää. :’D  Vasentäyskäännös on yksi Lunan vahvuuksista, mutta kyllä se normaalisti tekee sen sipusttaen erittäin nopeasti, ei tällaisilla loikilla.

Esteet suoritettiin “väärältä” puolelta, eli ohjaaja juoksi ulkokautta. En kokenut tämän olevan mitenkään hirveän hankala ja Luna suorittikin esteen oikein nätisti vaikka ne olikin sellaisessa kulmassa mitä ei oltu koskaan treenattu. Esteiden jälkeen vaihdettiin takaa puolta, josta sitten mentiin putkeen. Putken jälkeen oikealle täyskäännös mihin Luna ei meinannut päästä mukaan, mutta hiffasi sitten viimeisellä sekunninsadasosalla että mitä tehdään. Tässä minusta olisi myös pitänyt tullut hieman miinusta, kun aivan viimeisellä 90-asteella Luna jäi poikittain, kun minä jatkoin jo matkaa. Mutta tässä on saattanut minun kroppa olla tuomarin edessä, joten tätä se ei varmaan oikeastikaan nähnyt.  Siitä päästiin sitten nätisti maaliin. Olin aivan varma, että nyt virheitä tuli niin paljon, että tuloksetta jäätiin.

Odottelimme hetken aikaa kehänreunalla, kunnes kävin vilkaisemassa tuloksia. Yllätys oli iso kun taulukkoon oli tullut 74p – eli hyväksytty tulos! Pisteet eivät olleet kummoiset, mutta kun olin niin varma meidän nollatulokseen, niin tuo tulos oli todella positiivinen yllätys. Katsoimme meidän ryhmän loppuun, jonka jälkeen käytimme koirat kävelyllä.


Tullessamme takaisin, parkkeerasimme toiselle puolelle hallia jossa ajattelin seuraavan mes-luokan alkavan, mutta hetkenpäästä selvisikin että rata olikin toisella kentällä, joten jouduimme siirtämään leirimme vielä kertaalleen. Päästyämme tälle uudelle paikalle, tuli minun rally-tokoryhmäläinen (joka myös osallistui cavaliereillaan mes-luokkaan) kysymään että joko minä sain meidän palkinnot. Olin siinä silmät pyöreänä, että minkä palkinnon?! Tässä kisassa ei jaettukaan tuomarin palkintoa virallisessa mielessä, koska tuomarin olisi hankala valita koiraa kun ryhmiä on kaksi eri. Joten molemmista luokista valittiin samalla idealla epävirallisesti tuomarin suosikki ja me saimme tämän palkinnon ensimmäisen ryhmän koirakoista!

Hieman jouduin etsimään jotakuta joka tiesi palkinnosta jotain, oikeastaan kun olin palaamassa leiripaikalle, niin kurssikaveri jutteli koetoimitsijan kanssa ja totesi että tuolta hän nyt tulee. Palasin sitten toimistoon koetoimitsijan perässä hakemaan Lunalle palkintopussin.

Ei tarvinnut lähteä tyhjinkäsin.
Siinä sitten odoteltiin seuraavaa kilpailua alkavaksi. Noin puolituntia ennen rataantutustumista tuli ratapiirros esille ja totesin heti että se näyttää todella paljon helpommalta ja rataantutustuessa tuntui todella paljon helpommalta. Ainoa oikeastaan vaikea kyltti oli oikealla peruutus, jota näin jälkiviisaana olisi pitänyt treenata ennen radalle menoa, mutta peruutustreeni on yleensä tuonut ongelmia sitten peruutuksen tarjoamiseen jokaiseen liikkeeseen, niin en uskaltanut sitä ottaa. Merkkiä harjoiteltiin ja vielä odotellessa meidän vuoroa radanreunalla pyysin Lunaa bongaamaan merkin (se näkyi hienosti siihen sisäänmenokoloon).Sitten radalle.


Rata meni alkuun todella hyvin. Merkki bongattiin hienosti (tosin alkuun Luna katseli ihan jotain muuta), mutta luoksekutsutta pelkäsin kutsuneeni neidin takaisin yhden askeleen liian aikaisin, mutta en sitten tainnutkaan kun pisteitä ei mennyt. Sitten aloluokan kyltissä eli koira eteen, peruuta 1-2-3 askelta, Luna ensimmäisessä istumisessa hieman hilasi persuutaan taaksepäin. Tässä mietin että lasketaanko liike tuplaistumiseksi (-10p), mutta minusta Luna ei nostanut takamustaan vaan työnsi sitä maata vasten, joten jatkoin uusimatta. Mikä olikin ihan hyvä ratkaisu, koska pisteitä siitä ei mennyt.

Sitten uusi kyltti eli istu, puolenvaihto takaa, istu. Jostain syystä istuminen oikealla oli hieman hakusessa ja tarvitsi käsiohjauksen istumaan, tästä heilunnasta –1 TVÄ. Muuten oikealla istumiset oli aivan super tällä radalla, okei annoin ehkä myös käsiapuja enemmän, mutta ne oli varmoja istumisia. Sitten seuraava –1 TVÄ otettiin kyltillä istu, käännös oikeaan, istu, en tosin oikein tiedä miksi, eikä sitä näy videolta (tuomari seisoo edessä), mutta jotain pientä vibaa siinä siis oli.

Siitä päästiin esteen yli hienosti, mutta tästä eteenpäin alkoi Luna keulimaan, jouduin vähän väliä toistamaan tässä-käskyä jotta neiti pysyi lähellä.

Sitten mysteeri tapahtui valkovuokko-kyltillä, minkä Luna osaa ihan hyvin ja minkä se suoritti ongelmitta edellisellä radalla. Nimittäin Luna kiersi kyltin. Eli uusittiin (-3 UUSI). Seuraava toisto otettiin hieman hitaammalla vauhdilla, mutta nyt Luna oli kääntymässä, mutta ei kääntynytkään ja sitten kun se kääntyi lopulta niin itse olin kääntynyt väärään suuntaan, joten otetiin vielä uusi uusinta (-3 UUSI). Kolmannella kerralla Luna lähti kääntymään, mutta tekikin sen niin tiiviisti että törmäsi minun jalkaan ja täten kääntyminen keskeytyi. En kuitenkaan enää voinut uusia, joten jätettiin kyltti siihen ja täten saatiin –10 TVÄ (koira ei tehnyt tehtävää).

Seuraavalle kyltille mentäessä Luna vaihtoi puolta kesken kaiken, joten –3 TVÄ virheellisestä lähestymisestä. Sain neidin kumminkin oikealle puolelle ennen kylttiä ja stopattua ihan nätisti.

Kieppi sujui hienosti, kun otin käyttöön uuden käskyn “PPI”. Eli Lunalla ollut hieman ongelmia erotella kierrä ja kieppi, niin jätin sitten kiepistä alun ki-tavun pois niin ei ainakaan tällä radalla ollut erotteluongelmaa.

Sitten tuli – 1 TVÄ seuraavasta kukkasesta, varmaan kun Luna ajautui hieman liian taakse kääntyessään.

Seuraavalla kyltillä Lunalla olikin suunta eteenpäin ja tuli meidän yleisin virhe, eli minä pysähdyn ja Luna jatkaakin matkaa. No tästä  tietenkin –10 TVÄ (rintamasuunta).

Ja sitten se peruutus, Luna ei suostunut peruuttamaan ollenkaan. Tai otti se kaksi askelta ja siihen loppui. Totesin tässä vaiheessa mielessäni että ei voi mitään ja jatkettiin maaliin.  Eli –10 TVÄ (koira ei peruuta).

Näin me tältä helpommalta radalta otettiin sitten rutkasti virheitä. Ainoastaan tuon viimeisen peruutuksen ymmärrän, koska oikeapuoli on vielä vieraampi. Mutta valkovuokko –10 ja tuo rintamasuunta –10 oli ihan hölmöjä virheitä. Pisteitä siis 58 ja täten nollatulos.


Eli päivän loppusaldo, yksi tulos TS-palkinnolla ja yksi nolla. Kun ajattelee tilannetta että kyseessä oli meidän ensimmäiset mestariluokan startit ja tosissaan kyseessä mestari- eikä alokasluokka niin minusta ihan hyvä lopputulos. Myönnettävä on että tietenkin hieman potuttaa, koska meillä oli todella hyvät mahdollisuudet kahteen tulokseen, mutta nyt kävi näin.

Mutta siinä missä vuosi takaperin kaksi alokasluokan rataa meni helposti samana päivänä, niin kaksi mestariluokkaa varsinkin näin alkuvaiheessa oli ehkä liikaa. Toisekseen jouduimme odottelemaan todella pitkään, olimme hallilla ennen puolta ysiä ja lähdimme neljältä. Eli taidan seuraavat kisat katsoa niin että meillä on ratoja yksi päivässä, ei ainakaan ihan heti uusia tuplakisoja.

Anteeksi, mutta pieni spanieli on unohdettu tänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti