sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Laran luonnetesti

Systeri lähti Laran kanssa Suomen bordercolliet ja kelpiet ry:n järjestämään luonnetestiin viime sunnuntaina. Minä en saanut lähteä mukaan, koska pikkuneiti on vähän sitä tyyppiä että jos se paineistuu riittävästi, se mieluummin lähtee sitten muiden tuttujen luokse. Joten tämä postaus on tehty videon ja systerin kommenttien perusteella.

Luoksepäästävyys 

No, Larahan on kaikkien kaveri. Tätä ei ollut videolla, mutta voisin olettaa että se on istuutunut testaajien eteen rapsutettavaksi.

Taisteluhalu 

Lara lähti innolla leikkimään testaajan kanssa heti alkuun. Pikkuneidillä vaan välillä on tapana antaa pusuja kesken leikkien ja niin se oli antamassa tälle testaajallekin, joka tietysti säikähti naamaa kohti hypähtävää koiraa ja huitaisi Laraa. Tätä huitaisua taas pikkuneiti hätkähti eikä enää oikein innostunut leikkimään uudelleen. Kyllä se kävi varovaisesti ottamassa lelusta kiinni, mutta päästi sitten melkein heti irti. Lelua vaihdettiin pariin otteeseen, mutta varominen säilyi.

Pulkka 

Pulkkatestissä Lara alkaa haukkumaan lähestyvälle kelkalle ja yrittää juosta taaksepäin (hihna tosin estää). Pysyy hihnan mitan päässä pulkasta, jopa silloin kun systeri lähtee kävelemään pulkkaa ympäri. Lopulta menee varovaisesti muutaman kerran nuuskimaan. Hetken päästä kävelee pulkan ohi vilkaisemattakaan sitä.


Hyökkäys 

Hyökkäystilanteessa systerin kanssa Lara alkaa haukkumaan hyökkääjälle heti, mutta hyökkääjän tullessa lähemmäs, pikkuneiti väistää. Hyökkääjän ottaessa hupun pois, Lara menee silitettäväksi. Ai että minä naureskelen noille hyökkääjille kun niitä katsoo videolta, tulee mieleen jotkut 15 vuotta vanhat pleikkapelit, jossa “hyökkääjät” kulkivat juuri samalla tavalla. :’D

Haalari ja tynnyri 

Haalaria Lara säikähtää, mutta ei mene kumminkaan paniikkiin. Rymisevää tynnyriä lähtee myös karkuun, mutta tynnyrin pysähtyessä ei enää siitä välitä. Tässä vaiheessa kyllä jo näkee pientä paineistumista.

Pimeä huone 

Pimeässä huoneessa Lara ei kuulemma oikein ollut tiennyt, että mitä etsiä. Se kulki huoneessa ja muutaman kerran aivan systerin ohi, noteeraamatta tätä mitenkään. Kuulemma oli mennyt tuomarien luo istumaan. Systeri oli tuomarin pyynnöstä yskäissyt pari kertaa, ensimmäisellä kerralla Lara luuli tuomarin yskäisseen ja meni sitä katsomaan, toisella kerralla oli etsinyt sitten taas hieman mutta ei löytänyt. Toinen tuomareista oli sitten näyttänyt hieman taskulampulla valoa systerin suuntaan, jolloin pikkuneiti löysi tiensä oikeaan paikkaan. Ainut, että Lara ei näyttänyt minkäänlaista merkkiä, että se olisi oikeasti löytänyt systerin vaikka koski tämän jalkoihin.

Hyökkäys vol 2 

Seuraavassa vaiheessa kun Lara jäi yksin hyökkäävää tuomaria vastaan, ei pikkuneidillä ollut minkäänlaista puolustushalua. Se istui paikoillaan (voin kuvitella että korvat alhaalla, hännänpää varovaisesti vipattaen ja huuliaan lipoen) aivan hiljaa yrittäen näyttää mahdollisimman pieneltä. Pariin kertaan paikkaa hieman vaihdettiin, mutta silti istui mahdollisimman pienenä. Kun tuomari lopetti hyökkäyksen, sitä tervehdittiin varovaisesti.

Laukaukset 

Viimeisenä oli laukaukset. Lara oli tässä vaiheessa jo selvästi sitä mieltä että homma saisi jo loppua. Ensimmäiseen laukaukseen hieman käännettiin päätä, toista ei sitten enää edes huomattu.

Toimintakyky:+1b Kohtuullisen pieni
Terävyys: +1b Koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu: +1 pieni
Taisteluhalu: +2b kohtuullisen pieni
Hermorakenne: +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti: +1 Erittäin vilkas
Kovuus: +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävyys, avoin
Laukauspelottomuus: +++ Laukausvarma
= 140+++p 

Eli hyväksytty tulos ja koska näyttelyistä on sertit kasassa, Larasta tuli Suomen muotovalio.

4 kommenttia:

 1. Aave? Siis "haalarit-kohta", jossa joku riepu vetäistään narulla ylös koiran eestä? MH:ssa on tuo aave/haamu-termi, kun siellä on ne valkoisiin kaapuihin pukeutuneet ihmiset, mutta en oo luonnetestin yhteydessä kuullut.

  Mut hieno tuo Laran laukausvarmuus-tulos varsinkin, ymmärtääkseni bortsuilla ei ihan läpihuutojuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just se haalaritsydeemi, tässä on nyt lukenut tota luonnetestitekstiä ja MH-tekstiä niin ajatukset ja termit menee jo sekaisin. ^^;

   ja joo, ei taida ihan hirveästi noita laukausvarmoja bc:itä olla, suurin osa saanee sen laukaskokematon.

   Poista
 2. Onnea valioitumisesta! Oma bordercollieni oli samaisessa testissä, pistein 183++p, oli tosi mieelnkiintoinen. Meillä kanssa tuolla pimeässä huoneessa oli ongelma, että koira löysi toisen tuomarin ja sitten meni makaamaan ja totesi, ettei täältä tarvitse ketään muuta enää etsiä. :D Loppuarviossa tuomarit totesivat, että hirveän reipas koira, mutta ei kannata jättää yksin vaikka kaupan eteen, koska puolustaa kyllä tosi terävästi tarvittaessa.

  Tää oli meille toinen testi, tehtiin ensimmäinen viime vuonna tuloksin 155- eli laukausten miinusten takia hylättiin. Omasta mielestäni bc reagoi nyt laukauksiin voimakkaammin mitä ensimmäisellä kerralla (ja nyt ammuttiin jopa kolme kertaa, mikä oli outoa), mutta tärkeintä meille oli se että hyväksytyksi menee. Ja vielä paremmilla pisteillä, mitä viime kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnetestiohjeissa sanotaan, että laukauksia ammutaan vähintään kaksi ja enintään viisi, mikäli lisälaukaukset ovat tarpeen koiran reaktioiden selvittämiseksi.

   Poista