torstai 26. syyskuuta 2019

Riitta Korrin koulutuksessa

Tänään oli meidän ensimmäinen tunti Riitta Korrin silmien alla. Onneksemme osui erittäin hieno päivä, aurinkoinen ja lämpöä hieman reilu kymmenen astetta. Treenit pidettiin pohjois-Paippisissa pienellä nurmettuneella hiekkakentällä.

Koska olin itse ensimmäistä kertaa Riitan opeissa, kävimme ensin hieman läpi meidän tilannetta. Totesin, että päätin siirtyä kesällä voittajasta evl-luokkaan tässä kesällä ja koska jäimme ilman kurssipaikkaa omasta seurasta, niin halusin jonkun katsovan että teemme jotain oikein.

Totesin meidän isoimmat treenikohteet olevan kiertohyppynouto, tyhjäänlähetys sekä ohjattu nouto. Plus palkkauksen kanssa on ongelmia. Sanoin ottaneeni käyttöön superpalkan kokeen päätteeksi, mikä sitten loi meille ongelman, että Luna mieluummin menisi palkan luo kuin tekisi minun kanssa hommia. Riitta siinä kysyi että onko minulla jokaisessa treenissä ympäri kenttää erilaisia namikippoja ja leluja, johon sanoin että ei. Yleensä jos vien namikippoja kentälle, niin olen päättänyt tehdä erikseen häiriötreeniä. Ja Luna erottaa todella hyvin milloin tehdään häiriötreeniä ja milloin on kisatilanne päällä. Riitta suositteli, että minun kannattaa treenatessa pitää melkein joka kerta jotain namihäiriötä mukana, koska se voi myös hiljalleen opettaa Lunaa oikeasti päästämään irti niistä.

Koska Riitalla ei ollut tietoa meidän tasosta, aloitimme näyttämällä liikkeitä. Otettiin ensin ohjattu nouto. Kävin näyttämässä merkin ennen lähetystä ja Luna löysi tiensä sille ihan hyvin. Ainut että normaalisti neiti tekee merkin kierron kaltaisesti, eli kaartaen vasemmalta. Tällä kertaa sille merkille ajauduttiin oikealta puolelta, eli hieman oli hakusessa että mitä tässä tehtiinkään, mutta oikealla suoritusalueella oltiin silti. Stopatessa Luna oli  vähän hassusti vinossa.

Hieman yllättäen meidän vaalean siniset kapulat katosi maastoon kunnolla. Minunkin oli hankala nähdä niitä vaikka tiesin missä ne oli. Lähetin neidin noutamaan vasenta kapulaa. Luna lähti oikeaan suuntaan, mutta joutui etsimään hetken että löysi kapulan. Lopulta se löytyi kumminkin ilman ylimääräisiä apuja ja se tuotiin vauhdilla takaisin.

Riitta totesi, että vaikka nyt ei ollut ihan täyden kympin suoritus, niin tästä näki että neiti kyllä osaa liikkeen ja tietää mitä tekee, kun se kääntyi oikeaan suuntaan vaikka ei nähnyt koko kapulaa.

Kun ei muuta videota ole, niin tässä meidän hieman aikaisemmista treeneistä video ohjatusta.


Seuraavana otettiin kiertonoutoa. Riitta kyseli että onko mulla usein kaikki vempeleet treenatessa mukana, johon totesin että itseasiassa ei. Usein tehdään vaan kiertoa kapuloiden kanssa, kun en tällä hetkellä omaa kahta estettä. Tällä kertaa treenasimme myös ilman esteitä. Totesin tässä olevan kaksikin ongelmaa; ensimmäisenä tietenkin se että Luna tykkää kapuloista, toisena neidin huonohko irtoaminen, mikä saa sen valitsemaan ennemmin kapulat tai esteet kuin kiertotötsän.

Otimme liikkeen koemaisena, niin että Riitta laittoi kapulat paikoilleen ja tötsä oli kaukana niiden takana. Pyysin Lunaa bongaamaan tötsän ja lähetin sen eteenpäin. Pieni vilkaisu tehtiin kapuoloihin, mutta neiti kumminkin juoksi koko matkan kierrolle asti.

Tämä tehtiin myös toistamiseen, jolloin vilkaistiin molempia kapuloita, mutta silti juostiin kierrolle. Riitta siinä naureskeli, että mikä se meidän ongelma tässä nyt olikaan.

Otimme vielä yhden kierron, tällä kertaa niin että käskin Lunan kierron jälkeen maahan. No, neiti eteni aika monta metriä, mutta meni kumminkin maahan ilman toista käskyä. Siitä sitten noudettiin vasen kapula. Tässä tein itse virheen, sanoin käskysanana “vasen”, vaikka sen piti olla “ota.” Onneksi Luna seurasi ennemmin käsimerkkiä ja haki sen kapulan kumminkin.

Riitta kiinnitti huomiota siihen, että Lunan vauhti kiertoa kohti mennessä oli hitaampi kuin takaisin tullessa. Neiti kyllä laukkaa kierrolle, mutta sen vauhti vaan on rauhallisempi siinä vaiheessa.

Tähän saatiin kaksikin vinkkiä. Yksi oli, että jätetään koira lähtöpaikalle taakse ja itse ollaan  lähempänä kiertotötsää. Sitten ohjaaja kiertää tötsän hieman innostaen koiraa (joka siis edelleen pysyy paikoillaan) ja jää muutaman metrin päähän tötsästä rintamasuunta tötsää kohti ja lähettää koiran kiertoon. Tästä on hieno paint-piirros. Tämä toimi Lunalla oikein hyvin. Jätin neidin taaemmas ja lähdin itse kiertämään merkkiä ja jäin siihen lyhyen matkan päähän selkä Lunaa kohti. Sitten käsin neidin kiertoon. Sillä samalla hetkellä kun sanoin käskyn, tajusin että mitä jos se neiti tuleekin suoraan sivulle. Hieman yllätti että ei tullut, pientä hidastusta oli minun kohdalla mitä sivusilmällä näin, mutta Luna kyllä kiersi tötsän ennen sivulle tuloa. Riitta totesi, että se kyllä joutui oikeasti miettimään siinä että mitä hänen käskettiinkään tehdä. Mutta se vauhti, jolla mentiin kiertoon oli jo paljon parempi.


Toinen vaihtoehto, mikä tukisi myös palkkahäiriötreeniä, olisi laittaa palkkakipot merkin eteen. Kipot toimisivat myös “ohjureina” ja niillä pystyisi muuttamaan kiertokulmaa jos sellaiseen olisi tarvetta, mutta Luna kuulemma kiertää todella nätisti. Tässä on häiriötreenin lisäksi takapalkkavaihtoehto, eli kun koira on kiertänyt sekä tötsän että herkkukipot, voi tehdä pysäytysliikkeen ja vapauttaa herkkukippotakapalkalle. Tässä tietysti Lunaa ajatellen voi tulla hankalaksi, kun se kerran pääsee takapalkalle, niin sen palkan ohi ei varmaan ihan helposti juosta toista kertaa...

Kolmantena sitten katsottiin tyhjäänlähetystä. Totesin, että tämän Luna on ehkä hiljalleen lähtenyt ymmärtämään, mutta siinä on meillä tullut pieni kaarros aina eteenmenossa. Vein targetin paikoilleen ja menin Lunan kanssa lähtöpaikalle. En tiedä vaikuttiko vieras paikka, vai se että targettia ei nähnyt yhtään, mutta lähettäessäni neidin, tämä lähti vinoon oikealle. Kutsuin Lunan takaisin, kävin erikseen näyttämässä targetin. Tämän jälkeen neiti teki enemmän meidän tasoisen suorituksen. Mukaan tuli jopa meidän pieni kaarros, josta sanoin treenin alussa.

Totesin siinä ennen treeniä jo, että en tiedä onko se kaarros sellainen että siihen kannattaisi puuttua. Koska oikeasti jos ajatellaan että minulla on halkaisijaltaan 2 metrin ympyrä ja pieni koira joka kaartaa parikymmentä senttiä, niin se aika isolla todennäköisyydellä on edelleen siellä ympyrän sisällä. Riitta totesi suorituksen jälkeen, että hän on samaa mieltä, että noin pieneen kaarrokseen hän ei Lunalla lähtisi puuttumaan. Varsinkin kun targetti oli jälleen arviolta siellä 15 metrissä, niin neiti juoksi kyllä ensimmäiset 10 metriä suoraan ja aivan parilla viimeisellä metrillä kaarsi. Joten se ei todennäköisesti sitä kaartoa tule tekemään.

Tässä taas video aikaisemmista treeneistä. Tarkkasilmäinen voi nähdä maassa piirretyn ympyrän (keskellä tummempi läntti) ja ympyrän takana oleva toinen läntti on targetti.


Yritin ottaa liikkeen loppuun, mutta hyvin näki ettei ole taas hetkeen otettu ruutua tähän yhdistettynä. Viimeksi kun treenasin näitä yhdessä, alkoi neiti nopeasti ennakoimaan ja juoksi kohti targettia ja tehden oman kaarroksen ja jatkaen suoraan kohti ruutua. Joten päätin keskittyä ensin tähän pelkkään tyhjään lähetykseen.

Nyt kun yritin lähettää neitiä ruutuun, oli tämä aivan pihalla mitä piti tehdä. Joten yritin ottaa ruudun voi-tyylillä, mutta neiti bongaili vaihteeksi kaikkea muuta kuin sen ruudun. Kiertotötsä, systeri, kentänreunalla oleva merkkitötsä oli helpommin bongattavia kuin suoraan edessä oleva ruutu. Joten kävin näyttämässä ruudun paikan, jonka jälkeen lähetin Lunan sinne. Vauhti oli hyvä aivan ruudun etureunalle (tosin näytti alkuun, että nyt mennään kyllä sivusta sisään), mutta siinä etureunalla sitten kuono valui maahan. Vauhti tyssäsi, mutta neiti jatkoi kumminkin ruutuun asti ja käskyttäessäni maahan, oli siinä muutaman sekunnin viive.

Riitta totesi, että tässä hän lähtisi jo hiljalleen kokoamaan liikettä yhdeksi. Eli siis yhdistäisi ruutuun menon tyhjään lähetykseen. Sanoinkin, että alkuun olin näin tehnytkin, mutta ennakoinnin alkaessa, jätin sitten ruudun pois. Mutta nyt varmaan pitää taas alkaa ottaa sitä ruutuakin hiljalleen mukaan.

Loppuun Riitta halusi nähdä vielä meidän häiriötreenin. Joten otimme merkinkierron niin, että laitoin pari metriä merkin eteen kippoon lihapullan. Sanoin Lunalle kerran “jätä” -käskyn ja menimme lähtöpaikalle. Otimme nyt hieman lyhyemmältä matkalta (ihan sen takia että jos Luna päättääkin syödä pullan, pystyn paremmin puuttumaan siihen). Lähetin neidin kiertoon. Luna vilkaisi lihapullaa, mutta juoksi kumminkin ohi kiertoon. Vauhti yltyi kierron jälkeen ja suunta vaihtui kohti namia, jolloin jouduin asiasta huomauttamaan. Neiti vaihtoi suunnan kohti minua ja sai tästä kunnon kehut.

Otimme liikkeen uudelleen ja tällä kertaa pullan ohi juostiin kumpaankin suuntaan, tosin edelleen vilkuillen.

Riitta totesi, että Luna tosissaan selvästi tietää mitä tässä tehdään ja tekee työt vaikka nami houkuttaakin. Mutta lihapullan vilkuili kertoo, ettei se kumminkaan aivan täysin pysty päästämään siitä irti, minkä takia häiriötreeniä olisi hyvä tehdä vaan lisää.

Otimme kierron vielä kolmannen kerran, mutta tällä kertaa niin että stoppasin neidin lihapullan jälkeen ja vapautin sitten syömään sen takapalkkana.

Siihen loppui meidän puolintuntinen. Riitta totesi että Luna on todella hyvässä vaiheessa, meidän vaan pitää nyt tehdä niitä kokonaisuuksia enemmän ja sitä häiriötreeniä. Eihän me nyt ihan hetkeen olla EVL:lää korkkaamassa, mutta sain ainakin itse kuvan, että oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Systeri oli Laran kanssa toisen puolituntisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti