sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Nose work jatkokurssin loppu

Tiistaina meillä oli viimeinen tunti Nose Workin jatkokurssista. Aloitimme tunnin tavanomaisella nenänavaustreenillä, eli kouluttaja-Sanna piilotti hallin huonekaluihin ja seiniin muutamia hajuja. Kiersimme sitten alkuun näillä hajuilla. Luna löysi muut hajut hyvin, mutta noin 1,6m korkeudessa olevaa ei. Kun yritin kädellä hieman avittaa, neiti nousi takatassuilleen ja yritti haistella seinää korkeammalta, mutta haju ei vaan tainnut osua nenään. Luna kyllä teki merkkaamisen istumalla (mitä tekee normaalistikin jos haju on korkealla), mutta en voinut olla sata varma että neiti oikeasti haistoi hajun. Se saattoi merkata myös sen takia että osoitin hajun olevan siinä kohti seinää.

Sen jälkeen päästiin leikkimään hieman tullikoiria. Kouluttaja heitti lattialle neljä reppua. Yhdessä oli oikea haju, yhdessä kuulemma heppakamoja, yhdessä käytettyjä urheiluvaatteita ja kolmannessa muuta häiriöhajua.


Lunalla ehkä isoin ongelma oli se, ettei se meinannut jaksaa haistella niitä reppuja. Neiti yritti pariinkin otteeseen lähteä etsimään niitä hajuja muualta, joten jouduin osoittamaan laukkuja muutamaankin otteeseen. Tyttö kävi ensin kaikki laukut nopeasti läpi eikä merkannut niistä yhtäkään, joten tarkistimme ne sitten vielä yksitellen. Lopulta kolmannesta laukusta, mikä oli niistä pienin ja mitättömin, haju löytyi ja Luna heittäytyi maahan.

Seuraavana oli vuorossa kaksi muovikoria, mitkä olivat täynnä dvd-koteloita. Yhden dvd-kotelon sisään oli piilotettu haju. Luna haisteli ensimmäisen korin ja kotelot, mistä ei tullut mitään reaktiota. Toista koria haisteltiinkin paljon tarkemmin ja sen eteen mentiin maate. Vilkaisu kouluttajaan kertoi että kori oli oikea, joten naksautin ja palkkasin. Kouluttaja sitten levitti korissa olleet dvd-kotelot maahan riviin ja nyt piti löytää oikea kotelo. Luna vaan menee niin vauhdilla etsimään, että kotelot liikkuivat sinne tänne sen korvien ja tassujen mukana, että neiti ei varmaan itsekään tiennyt mitkä kotelot oli jo tutkittu. Se sitten haisteli koteloita, mitkä olivat siinä vaiheessa kaikkea muuta kuin nätissä rivissä. Lopulta joukosta erottui vihreäkantinen kotelo, mitä se oli kuonollaan jo liikutellut aikaisemminkin. Kotelo oli oikea, joten taas naksaus ja palkka.


Sitten hieman vaikeutettiin tehtävää lisää. Tällä kertaa koreja tuli kolme ja jokaisessa oli pinkka kirjekuoria. Luna kävi nuuskaisemassa jokaisen korin läpi ja paluumatkalla merkkasi keskimmäisen korin. Sitten kirjekuoret leviteltiin lattialle. Jokaiseen kuoreen oli piilotettu vanulappu, joista tosin taas yhteen oli laitettu tippa eukalyptushajua. Neiti vaan menee niin vauhdilla aina haistelemaan, että minä en tiennyt mitä kuoria se oli oikeasti kerinnyt haistella ja mitkä se oli vain kävellyt yli. Onneksi Luna itse ymmärsi että ne on ne kirjekuoret missä se haju on, joten se tanssi niiden päällä innoissaan yrittäen haistella niitä. Jälleen oikea kuori löytyi ja Luna laittoi maate sen kuoren eteen. Tytössä voisi selvästi olla tullikoiran ainesta. :D



Loppuun otimme vielä hajutestin täydellä 12 laatikolla. En tiedä mikä niissä pahvilaatikoissa on niin hankalaa, kun Luna oli kumminkin koko tunnin vetänyt nappisuorituksia, ja sitten laatikoissa merkkasi kahdesti väärän laatikon. Toisessa näistä vääristä laatikoista todennäköisesti oli jotain hajua, koska myös ryhmän muut koirat haistelivat sen laatikon tarkkaan. Pitää nyt vaan treenata noita laatikoita (nehän kyllä kuulemma saattavat hajutestissä olla jotain muutakin), koska ensikuussa meillä sitten olisi Lohjalla virallinen hajutesti.


1 kommentti:

  1. Kiitos paljon vinkistä! Täytyykin kokeilla omissa harjoituksissa tuota kirjekuorella harjoittelua. Yritän aina löytää uusia tapoja harjoitella. Harrastan nose workkia sekarotuisen mokka-koirani kanssa.

    VastaaPoista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)