sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Etelä-Suomen ensimmäinen Nose Work –koe

Koe oli samalla Suomen neljäs virallinen NW koe. Koepaikkana toimi ShowHau Center. Koiria tähän oli ilmoitettu 40 kappaletta ja meidät oli jaettu kahteen ryhmään 20 aamulla ja 20 iltapäivällä. Ryhmät oli jaettu niin että lähellä asuvat olivat pääasiassa aamuryhmässä ja he jotka tulivat kauempaa sitten iltapäivällä, koska aamuryhmäläisillä tuli aikataulun mukaan pitkä tauko. Aamuryhmän oli tarkoitus loppua ennen kello 13 ja palkintojenjako olisi vasta iltapäiväryhmän jälkeen klo 17 eteenpäin. Eli tällä välillä sai sitten mennä vaikka kotiin odottelemaan. Nämä ryhmät olivat vielä jaettu A ja B ryhmiin, joista toiset aloittivat sisäetsinnöillä ja toiset ulkoetsinnöillä.


Me kuuluimme aamuryhmän B-porukkaan. Aamuryhmällä ilmoittautuminen alkoi klo 7.30 ja alkupuheet klo 8.00. Oli siis aikainen herätys sunnuntaiaamuna, onneksi ajomatka ei ollut hirveän pitkä. Olimme paikalla arviolta 7.45 ja systeri lähti lenkittämään Lunaa kun minä menin papereiden kanssa sisälle ilmoittautumaan. Ilmoittautuessa tosin piti ollakin Luna mukana sirun tarkistusta varten, mutta juuri kun olin soittamassa systerille tuli tämä tarkastaja paikalle joka sanoi että ei tarvitse kun heidän laitteensa ei toimi.

Jätin kilpailukirjan sinne ja otin numeroni (olimme numerolla 15) ja sitten mentiin hetkeksi autolle vielä odottamaan. Ilma oli onneksi pilvinen ja tuuli sen verran että koirat uskalsi jättää autoon odottelemaan kun menimme alkuinfoon. Infossa selitettiin nopeasti kokeen kulku ja todettiin että ulkoetsinnät alkavat todennäköisesti myöhässä kun autoja ei saada koealueelle lukitun portin takia. He myös pahoittelivat etukäteen että koska tämä on vasta neljäs järjestetty koe Suomessa niin jotain yllättäviä tapahtumia voi tulla. Kävimme kilpailualueet läpi (sisällä laatikko- ja sisätilaetsintä) sekä ulkona vain ulkotilaetsintä koska autot odottivat portin takana. Siinä myös kerrottiin mikä oli sillä alueella käytettävissä oleva maksimiaika. Tässä infossa menikin aikaa yli 45 minuuttia. 

Sitten lopulta koe lähti käyntiin. Meille oli perustettu WhatsApp-ryhmä, johon aina päivitettiin tilannetta että mikä koirakko oli missäkin. Sisätilaetsinnät lähtivät nopeasti käytiin, mutta ulkoetsinnöistä ei tullut mitään päivitystä. Näin autosta että koealueelle liikkui pari autoa joten totesin heidän varmaan viimein saaneen portin auki. Siinä sitten tuomari päätti että rakentavat ajoneuvoetsintäalueen myös valmiiksi. WhatsAppiin tulikin lopulta ilmoitus että nollakoira käy vielä tsekkaamassa ajoneuvoetsintäalueen ja haju vaihdetaan, tämän jälkeen piti vielä odottaa 15 minuuttia eli ulkoetsintä pääsi käyntiin vasta kello 10.

Ja aikaa kului, sisäetsinnät olivat A-ryhmältä nopeasti ohi, mutta ulkoetsinnöissä kesti. Tunnissa kerkesi 3-4 koiraa käymään hajua etsimässä riippuen hieman koirakoiden nopeudesta. Hitaimmillaan joillakin meni 15-20 minuuttia alueella, ja haju kun vaihdettiin kerran tunnissa ja joka kerta joutui odottelemaan vaihdon jälkeen 15 minuuttia ennen koiran pääsyä alueelle.  Kävimme sisällä harjoitusalueella kun meillä oli vielä yksi koirakko ennen meitä. Mieltä ei kovin paljoa kohottanut huomata että Luna ei meinannut löytää tiskin alareunaan piilotettua hajua vaan lähti lopulta arvailemaan tyhjää. Toisella yrityksellä haju lopulta löytyi.

Meidän vuoro koitti lopulta n. klo 11.30 - 3,5 tunnin odottelun jälkeen.

Ulkotilaetsintä – maksimiaika 4min 30sek

Alue oli melko iso ja sinne oli ripoteltu imuria, pesukonetta, puulavoja, puutarhatottua… Tuomarin luvalla lähdin Lunan kanssa etsimään. Luna etsi todella nätisti, se haisteli tarkkaan tavaroita yksi kerrallaan. Mutta vaikka kuinka kävimme tavaroita läpi niin hajua ei löytynyt. Kärryjen kohdalla Luna oli haistellut paljon tarkemmin ja minä jo ajattelin hajun olevan siinä mutta neiti ei vaan vaihteeksi sitä merkannut, joten kuljimme kyseisten kärryjen ohi muutamaan kertaan, mutta edelleenkään Luna ei mennyt maate. Jatkoimme vielä matkaa ja juuri kun olin jo mielessäni ajatellut että meiltä loppuu aika, teki Luna yllättäen äkkikäännöksen ja alkoi haistella rajanauhaa paikallaan pitävää pyörätelinettä tarkasti. Häntä lähti heilumaan kovemmin ja neiti pisti maate.

Nostin käden ylös ja sanoin ”täällä”. Tuomari nyökkäsi löydön oikeaksi. Sain pienen huomautuksen kun minun piti sanoa ”löytö” eikä ”täällä” mutta siinä kun jännitti niin enhän minä sitä muistanut.

Kulunut aika: 3min 49sek

Pisteet 25/25
Virhepisteet: 0

Tuomarin arvostelu:

Nice detailed search. Very happy dog and handler. Remember to allow the dog to search outside are to sweep for scent. Fantastic indication.


Ajoneuvoetsintä – maksimiaika 2min 30sek

Tällä alueella oli 2 autoa sekä 1 mikälie.

Pohdin siinä järjestystä missä kävisin ajoneuvot läpi, aloitanko oikealta vaiko vasemmalta. Kun annoin Lunalle luvan, se lähtikin vetämään kohti keskimmäistä autoa joten aloitettiin siitä. Neiti tutki taas todella nätisti kun kierrettiin auto. Tämä ensimmäinen ajoneuvo ei tuonut mitään isoja reagointeja vaikka yhtä pölykapselia haisteltiin tarkemmin. Siirryimme seuraavalle autolle, jossa Luna alkoi heti haistella etuovea tarkemmin. Neiti heilutti häntäänsä siinä hieman tiheämmin ja minä jo ajattelin että haju on siinä, mutta sitten tyttö vain vilkaisi minua ja jatkoi tutkimista. Jatkoimme eteenpäin autoa sen toiselle puolelle ja taas neiti jäi haistelemaan enemmän etuoven rakoa.
Palasimme takaisin auton toiselle puolelle ja Luna meni taas etuoven raon kohdalle ja tällä kertaa laittoi maate. Nostin käteni ja sanoin ”Tääl-löytö!”

Tuomari näytti kohdan oikeaksi ja sain palkata Lunan.

Kulunut aika: 1min 13sek

Pisteet 25/25
Virhepisteet: 0

Tuomarin arvostelu:

Really nice searching on vechiles. Fantastic indication and call by handler. Remember “Löytö”, ei “täällä”. :)

Eli arvosteluistakin voi päätellä että tuomari tykkäsi meidän työstä ja siitä että Lunalla häntä heilui kokoajan.  Ulkotilaetsinnästä hän totesi että hän kauhulla katsoi kun en mennyt kertaakaan pyörätelineen kohdalle missä haju oli, mutta Luna pelasti tilanteen saadessaan ilmavainun. Ajoneuvo-osuudessa taas hän sanoi että tiesinkö että haju oli siinä missä Luna pysähtyi ensimmäisen kerran. Totesin että arvasin sen olevan siinä, mutta koska Luna ei mennyt maahan niin en ollut aivan varma, minkä takia sitten päätin palata siihen kohtaan hieman myöhemmin.

Siirryimme siitä sitten sisätiloihin. Meitä ennen oleva berhandilainen ei ollut kerinnyt aloittamaan laatikkoetsintää, joten jäimme sitten istuskelemaan odotustilaan.


Laatikkoetsintä – maksimiaika 1 min 30 sek

Minun istuin pelko näistä osioista, Lunalla kun on paha tapa kiivetä laatikoiden päälle tai yrittää työntää pää sinne sisälle tai sitten niitä lennätetään muuten vaan. Positiivisena puolena nämä laatikot olivat hieman isompia kuin kotona olevat, joten toivoin että ne ei lentelisi aivan yhtä helposti.
Arviolta parikymmentä laatikkoa oli levitelty ympäri aluetta. Tuomarin luvalla lähetin Lunan etsintöihin ja onneksi neiti ei rynninyt niin että laatikot vain lenteli. Aika nätisti tutkittiin ensimmäisiä laatikoita (oliko odottaminen sitten väsyttänyt jotenkin?) ja käveltiin ohi jos hajua ei löytynyt. Kovinkaan montaa laatikkoa ei keritty tutkimaan kun neiti alkoi osoittaa hajun löytymisen merkkejä ja meni kuin menikin änkemään päänsä pahvilaatikon sisälle. Lopulta neiti suostui tuomaan päänsä esille ja meni maate laatikon eteen, jonka tuomari merkkasi oikeaksi.

Kulunut aika: 23,62 sek

Pisteet: 25/25
Virhepisteet: 0

Tuomarin arvostelu:

Tarkkaa työskentelyä, tarkentaa hyvin. Ilmaisu voisi olla nopeampi.

Sisätilaetsintä – maksimiaika 1 min 30 sek

Sisätilaetsintään siirryttiin heti laatikkoetsinnän jälkeen.  Tätä ei valitettavasti ole videolla kun tuomarit jostain syystä päättivät että tätä osiota ei saa kuvata. Sisätilaetsintä oli pienen pienessä huoneessa (varmaan muutaman neliön pinta-ala) jossa oli pari hyllyä täynnä tavaraa sekä lattialla imuri. Luna haisteli jo oven suusta huoneeseen ja luvan kanssa lähdettiin etsimään viimeistä hajua. Neiti ensin haisteli seinää ja imuria, mutta todella nopeasti nenä löysi hajun edessä olevan hyllyn välistä. Hajua tutkittiin kahdesta suunnasta ennen maahanmenoa.

Kulunut aika: 14,53sek

Pisteet: 25/25
Virhepisteet: 0

Tuomarin arvostelu:

Koira työskentelee tarkkaan. Tarkennus on hyvä, mutta ilmaisuun kiinnitettävä huomiota.

Kokonaispisteet 100/100
Virhepisteet 0
Kokonaisaika: 5min 41sek
Sijoitus: 6/22 


Ja täten oli meidän ensimmäinen Nose Work -koe suoritettu kunnialla loppuun. Odottelimme vielä hetken aikaa keskustellen lähellä odottaneen toisen koirakon kanssa joka aikanaan oli samassa agilityryhmässä meidän kanssa. Sattumalta iltapäiväryhmässä oli vielä tolleri Hilde jonka kanssa oltiin taas samassa tokoryhmässä. :D

Palkintojenjaon piti alkaa klo 17, mutta meidän lähtiessä puoli yhden maissa ei aamun A-ryhmä ollut edes aloittanut ulkotilaetsintää. Eli palkintojenjako pakostikin siirtyisi. Lähdimme siis kotiin kuluttamaan aikaa ja syömään. Whatsappiin tuli edelleen tilannepäivityksiä joten oli helppo seurata missä vaiheessa koe menee. Kello tuli yli kolme eikä kaikki A-ryhmäläiset olleet edelleenkään päässeet ulkotilatetsintään. Neljän maissa tuli sitten ilmoitus että palkintojenjako alkaa aikaisintaan klo 20. Jatkoimme kotona oleskelua kunnes viiden maissa tuli ilmoitus että muuttuneen tilanteen takia palkintojenjako olisikin klo 17.45. Meiltä ei onneksi aja kuin sen reilu parikymmentä minuuttia, joten kerkesimme rauhassa tehdä lähtöä.

Siinä ajaessa tuli pohdittua ajansiirtoa, ei toinen ryhmä ole voinut olla niin nopea että olisivat saaneet kokeen kaikki osiot käytyä 1,5 tunnissa kun meidän ryhmällä meni aikaa kokonaisuudessaan 7 tuntia. Toinen mitä mietin että onko moni jättänyt tulematta tai jättänyt kesken pitkän odotuksen takia. Tai sitten tuomareilla oli jotain muuta menoa eivätkä pystyneet jäämään enää kauemmin tuomaroimaan.

Pääsimme paikanpäälle ja menimme sisälle odottelemaan muiden kanssa. Suunnilleen kuudelta tuotiin kasa koekirjoja ja arvostelulomakkeita. Aamuryhmä sai myös selityksen palkintojenjaon aikaistamiselle, he alkoivat laskea aamuryhmän jälkeen että jos toisella ryhmällä menee yhtä kauan, venyisi tapahtuma yli ilta kymmenen. Tuomarit olivat olleet paikalla aamukuudesta eivätkä varmaan pystyisi arvostelemaan koiria yhtä tasapuolisesti jos töitä pitäisi tehdä yhteensä 16 tuntia. Tämän takia kokeen järjestäjät olivat päättäneet keskeyttää iltapäiväryhmän kokeen, he saivat tehdä sisäetsintäosiot, mutta ulkoetsintäosiot siirtyisivät toiseen ajankohtaan.  Muutama ihminen oli vetänyt tästä herneen nenään, minkä ymmärrän sinällään, mutta tarvitseeko aikuisen ihmisen alkaa v*ttuilla kokeenjärjestäjille jotka ovat vapaaehtoistyönä kokeen järjestäneet ja työskennelleet jo yli 12 tuntia?

Kokeessa palkittiin nyt erikseen 2 koeosiota suorittaneet sekä kaikki 4 osiota suorattaneet koirat. 2 osioita suorittaneiden jälkeen jaettiin täydet 100 pistettä saaneiden koirakoiden koekirjat, joiden aika ei riittänyt sijoittumiseen. Lunan koekirja oli näiden joukossa, mikä ei sinällään tullut yllätyksenä kun meillä meni niin paljon aikaa ulkoetsinnässä. Saimme kumminkin sen mitä haimme eli virheettömän suorituksen. :)

Toivottavasti tästä kokeesta järjestäjät ottivat hieman oppia, vaikka aamun lukittu portti ei tietenkään ollut heidän vika, niin minusta koiria oli kokeeseen otettua aivan liikaa. Muut osiot sujuivat suht sujuvasti, mutta se ulkotilaetsintä oli sen verran vaativa, että nopeus oli suunnilleen 3 koiraa tunnissa. Aikataulullisesti siinä oli taidettu ajatella kerkiävän 5-6 koiraa tuntia kohden.

Nyt me Lunan kanssa vain odottelemme milloin seuraava koe osuu lähettyville. Näiden 4 kokeen aikana 2 koiraa on jo saanut 3 virheetöntä suoritusta kasattua ja näin nousivat 2. luokkaan, mutta se on kyllä vaatinut jaksamista, koska muut kokeethan eivät ole olleet lähelläkään pääkaupunkiseutua (1. koe Rovaniemellä ja 2 koetta Lappeenrannassa). Minä en todellakaan lähde Rovaniemelle asti kokeen perässä. :D Niin kiire luokkanousuun meillä ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)