tiistai 6. kesäkuuta 2017

Eläinlääkärillä ramppausta

Jotenkin kun rahaa lähtee palamaan niin sitä palaa kerralla enemmän. Luna oli alkanut pesemään alapäätään toistuvasti ja kun peseminen ei muutaman päivän seuraamisen jälkeen alkanut loppua, niin takaraivoon iski kauhuskenaario. Neidin edellisestä juoksustahan tulee se pari kuukautta täyteen lähiaikoina, eli kohtutulehdusriski oli olemassa. Muita oireita ei oikeastaan ollut, Luna pissasi ulkona tavalliseen tahtiin kerran tai pitkällä lenkillä kaksi kertaa, juominen ei ollut merkittävästi lisääntynyt (Luna juo muutenkin aina kerralla enemmän joten tätä oli kyllä hieman hankala seurata), neiti jaksoi myös treenata ihan innoissaan eikä ruokahalussa ollut muutosta. Mutta Luna ei normaalisti pese itseään oikeastaan olenkaan, ja nyt pesi sitten useamman kerran päivässä.

 Ihan oman mielenrauhan takia varasin sitten ajan lääkärille. Saatiin aika perjantaiaamulle, mutta ajassa oli pieni erikoisuus. Lääkärinä toimi kandi ja paikalla kuvattiin samaan aikaan Ylen Kandit –ohjelmaa. Siihen kuulemma tosin ei ollut pakko osallistua. Paljoa vaihtoehtoja minulla ei ollut kun oli perjantai enkä halunnut enää viivytellä käynnin kanssa, niin otettiin sitten aamu yhdeksän aika. Mietin siinä kyllä että opiskelijat voivat omalla tavallaan tehdä tarkempaa työtä – varsinkin kun kamerat seuraavat vieressä.

Kun perjantaina päästiin paikanpäälle, ilmottauduttiin ja katsottiin Lunan paino. Sitten istuttiin odottamaan. Tässä vaiheessa Ylen ohjaaja tulikin kyselemään että haluanko osallistua heidän ohjelmaan. Minulla ei sinällään ollut sitä mitään vastaan joten allekirjoitin kuvauslupapaperit. Minähän yleensä stressaan ja ahdistun eläinlääkärikäynneistä jos kyseessä on jotain muuta kuin pelkät rokotukset, mutta täytyy sanoa että tällä kertaa ei pystynyt ahdistumaan, kun enemmän joutui keskittymään ettei alkaisi nauramaan kun esimerkiksi huoneeseen kutsu jouduttiin uusimaan pariin otteeseen. :D

Huoneessa kandi ensin kyseli perustietoja ja oireenkuvaa ennen kuin nostin Lunan pöydälle. Kuten aina neidille tehtiin perustarkastus eli hampaat, korvat, silmät ja sydän tutkittiin pikaisesti. Sitten mitattiin kuume ja kandi tarkisti anaalirauhaset ettei oireilu johdu niistä (sanoin kyllä että en usko niistä johtuvan, mutta sai tutkia kyllä siitä huolimatta). Välissä kandi kävi konsultoimassa toista eläinlääkäriä ja he päättivät että vaikka muita oireita ei ole niin ultrataan kohtu varmuuden vuoksi ja otetaan virtsanäyte pissatulehduksen varalta. Kandi siinä kyseli että saako Lunan karvoja ajella, jotta ultraaminen sujuisi tarkemmin. Pakkohan siinä oli lupa antaa, kun ei se ultraaminen hyödytä jos he eivät kunnon kuvaa saa. Siirryimme siitä toiseen huoneeseen, jossa kippasin neidin selälleen muotoiltuun pehmusteeseen. Kandi ajeli varovaisesti Lunan alavatsan paljaaksi. Hoitaja piteli Lunaa takajaloista kiinni ja minä oli pääpuolella yrittäen rauhoittaa tilannetta. Luna tosin tuntui enemmän tässä vaiheessa ihmettelevän kameroita kuin itse operaatiota.

Kandi tutki ultralla neidin vatsaa tovin ja totesi että hän ei ainakaan näe mitään isompaa siellä, mutta pyysi vielä kokeneemman eläinlääkärin katsomaan. Odottelimme hetken kunnes toinen lääkäri pääsi paikalle ja aloitti tutkimisen. Hänkin sanoi että mitään akuuttia hänkään ei näe, mutta paikka paikoin kohdun limakalvot vaikuttivat olevan hieman paksuuntuneet. Hän sanoi että tässä vaiheessa on hankala sanoa onko se vielä normaalia tässä vaiheessa juoksujen jälkeen vaiko ei, joten suositteli tulemaan uudestaan viikon päästä jotta nähdään onko limakalvot sitten palautuneet normaaliksi. Tämän kuuleminen helpotti minun oloa. Otettiin vielä lopuksi virtsanäyte, kandi sanoi että voi antaa minulle tavarat mukaan jotta kun Luna pissaa voin tuoda näytteen takaisin. Totesin siinä että Luna kyllä pissaa käskystä varsikin kun edellisestä kerrasta oli viitisen tuntia, joten sain saunakauhan käteen ja mentiin tytön kanssa ulos. Hieman mietin että saanko minä metallista kauhaa Lunan alle kun neiti vielä hipoo maata pissatessaan, mutta kauha olikin juuri passelin kokoinen ja näyte saatiin helposti.

Vietiin näyte sisälle ja jäätiin sitten odottelemaan aulaan, että kandi sai potilaskertomuksen kirjoitettua. Siinä sitten menikin aikaa, varmaan 20 minuuttia odoteltiin kunnes hoitaja ilmoitti että nyt olisi Lunan paperit valmiina. Pääsin siihen tiskille ja hoitaja aloitti kertomisen kun Ylen ohjaaja tuli siihen väliin ja käski ottamaan alusta kun kamerat ei kerennyt mukaan. Siinä sitten odoteltiin pari minuuttia jotta kamerat ja mikit saatiin päälle (hyvä etteivät hätistäneet hoitajaa pois, jotta hän voisi tulla uudestaan takahuoneesta siihen tiskille). Potilaskertomus käytiin läpi ja kun oli maksun aika jouduttiin vielä odottamaan kymmenisen minuuttia että vakuutusyhtiöltä tulee vastaus korvaako se käynnin. Käynti korvattiin (maksettavaa oli alun perin 201,67€, vakuutus maksoi 106,25€ eli minulle jäi 95,42€). Ylen ohjaaja halusi vielä ottaa loppuun lyhyen haastattelun ja mentiin ulos sitä varten. Kun päästiin pihalle niin kuvaaja olikin sitä mieltä että minä voisin tulla sisältä ulos kuvassa, joten jouduttiin Lunan kanssa palaamaan takaisin (neidin arvostus oli tässä vaiheessa jo nollassa :D ). Odoteltiin sisällä hetki kunnes saatiin lupa tulla ulos.

Siinä sitten ohjaaja kyseli vielä syytä miksi tultiin ja mitä mieltä oltiin saamastamme palvelusta. Sekoilin siinä sitten vastauksissani jotain kun en ollut saanut edes kuulla kysymyksiä etukäteen niin yritä siinä sitten ex tempore keksiä jotain järkevää vastausta. Lopulta saatiin haastattelu ohi siedettävillä vastauksilla. Näillä näkymin ollaan Lunan kanssa telkkarissa ensivuoden helmikuussa, ellei heille tullut hirveästi mielenkiintoisempia tapauksia kuvattavaksi.

Lähdin siitä kotiin antamaan Lunalle aamuruokaa. Kerettiin varmaan reilu tunti olemaan kotona ja tehdä pihatöitä, kun huomasin puhelimeen tulleen soiton Evidensiasta. Soitin takaisin ja saatiin käsky tulla takaisin. Eläinlääkäri oli seuraavan potilaan kohdalla huomannut, että heidän ultralaitteessa oli väärät asetukset (sanoi ihmetelleensä sitä siinä Lunaa tutkiessaan, mutta ei tajunnut sitä vielä ennen kuin seuraavan potilaan kuva oli kuulemma yhtä epäselvä). Lähdettiin sitten parin tunnin päästä uudestaan näytille ja eläinlääkäri tutki neidin uudestaan. Hän sanoi että edelleen siellä on jotain omituista, mutta hän ei ole niin erikoistunut ultrakuviin että osaisi sanoa tarkemmin onko kyse tulehduksesta vai jostain muusta.

Saimme siis kolmannen ajan seuraavan viikon tiistaille, kun paikalla oli enemmän ultrannut lääkäri.

Ihan kuin tämä juokseminen ei olisi ollut tarpeeksi, niin Luna onnistui saamaan sunnuntaina allergisen reaktion. Olimme lauantaina serkun ylioppilasjuhlissa ja siellä vieraat sitten antoi Lunalle maistiaisia tarjoilusta. Neidillähän ei ole aikaisemmin tullut mitään mistään, joten olen antanut heidän syöttää jotta Luna saisi positiivisia kokemuksia vieraista. Mutta sitten yön aikana tapahtui jotain, ja aamulla herätessäni näin ensimmäisenä Lunan turvonneen naaman. Silmät oli vain puoliksi auki ja kuonolla oli patteja. Luna oli kumminkin ihan pirteän oloinen eikä naamaa tuntunut kutittavan joten käytin sen pikaisesti aamulenkillä. Etsin sitten kotoa kyytabletit ja työnsin yhden neidin kurkkuun. Kun puolessa tunnissa tilanne meni vain pahemmaksi jouduttiin soittamaan päivystävälle eläinlääkärille joka pyysi tulemaan näytille. Luna saattaisi tarvita vahvemman kortisonin. Lähdettiin siitä sitten ajelemaan kohti Nurmijärven kunnallista eläinlääkäriä. Tässä vaiheessa Lunan vasen silmä oli melkein kokonaan turvonnut kiinni, oikea pysyi vielä 1/3 auki.

Tässä tilanne vielä kun isoin turvotus oli kuonossa

Mutta sitten turposivat silmätkin, tässä Lunalla on silmät auki. Kuva hieman tärähti
Ajomatkalla Lunan oireet alkoivatkin sitten lieventyä ja kun lääkärille päästiin niin oikea silmä oli auennut jo yli puolen, vasen oli edelleen puolilleen auki, mutta kuonossa oli edelleen selkeä iso patti. Lääkäri tutki neidin päällisin puolen (yritti tutki näkyikö mitään pistojälkeä missään) ja mittasi kuumeen. Kun mistään ei muuten löytynyt mitään moitittavaa totesi hän oireiden olevan aika varmasti allerginen reaktio johonkin. Ongelmana vaan että meillä ei ole mitään tietoa että mistä se johtui. Oma arvaus on jokin Lunan edellisenä päivänä saama ruoka. Tarjolla oli voileipäkakkua (en tosin tiedä antoiko joku sitä Lunalle), mutta se on ainoa mitä Luna ei ole aikaisemmin saanut. Siinä kun taisi olla katkarapuja niin se on ainakin ihmisillä yksi melko yleinen allergeeni. Ota ja tiedä. Mutta eläinlääkäri oli sitä mieltä että turha antaa Lunalle enempää kortisonia kun oireet olivat selvästi laskemassa.  Käski seurailemaan ja tulemaan uudestaan jos oireet uusiutuu. Turvotukset laskivat kyllä melko hyvin, saman päivän illalla oli vielä kuonossa ja vasemmassa silmässä pientä turvotusta, mutta niin vähäistä että jos joku vieras oli katsonut se tuskin olisi sitä nähnyt.

Tilanne illalla, kuvassa oikeassa silmässä oli vielä pientä turvotusta kuten kuonon päällä.
Tiistaina sitten mentiin kolmannen kerran käymään Keravan Evidensialla. Tällä kertaa aika oli klo 8.10 ja suositus oli että vien Lunan sinne ilman että neiti saa pissata jos pitää ottaa uusi virtsanäyte. Kolmannen kerran Luna siis kipattiin selälleen ultralaitteen pehmusteelle. Hyvin huomasi että tällä kertaa oli kokeneempi lääkäri ultran kanssa, ei mennyt kauaakaan kun ell. totesi että kohtu Lunalla on ainakin jo kutistunut niin pieneksi että siellä ei varmastikaan ole mitään. Eikä hän löytänyt mitään muutakaan omituisuutta. Lopuksi yritettiin ottaa vielä uusi virtsanäyte, mutta se sitten vähän kaatui siihen kun hoitaja tuli mukana ulos. Luna ensin stressasi hoitajaa ja meni kauan ennen kuin suostui menemään pissalle. Ja lopulta kun neiti kyykistyi niin hoitaja liikkui ja Luna sai shokin pompaten pystyyn. Eikä sitten enää sen jälkeen suostunut pissaamaan.

Juttelin vielä eläinlääkärin kanssa ja hän totesi että voin myös tuoda virtsanäytteen myöhemmin jos haluan, mutta hän ei usko siinä olevan mitään. Jos kyse olisi ollut pissatulehduksesta niin Luna kyllä pissaisi paljon tavallista enemmän. Tämä minullakin oli mielessä ja totesinkin että minulle taitaa riittää, että tiedän ettei nyt ole kohtutulehduksesta kyse koska se tässä pelotti eniten. Lääkäri ajatteli pesemisen johtuvan vaan pidentyneestä juoksukierrosta, kun kuulemma neidin alapääkin oli vielä hieman turvonnut että hän olisi asiasta tietämättä kysynyt onko Lunalla juoksu juuri ollut vaiko alkamassa. Todennäköisesti asia on niin, koska mielestäni Lunan alapään pesut ovat nyt rauhoittuneet eli ehkä selvittiin tästä vain säikähdyksellä.

Pisteet Evidensialle siitä että ainoa mistä meitä veloitettiin oli perjantain ensimmäinen käynti, perjantain toinen käynti ja tämä tiistain käynti olivat veloituksettomia.

Nyt vaan on enää seurattava tuota Lunan allergiaa, sillä nimittäin nousi taas paukamat tiistaina kuonoon. Onneksi nämä näyttävät laskevan ihan itsekseenkin, mutta outoa on että neiti ei ole syönyt mitään omituista nyt lauantain jälkeen?! Patit olivat nousseet systerin ollessa Lunan kanssa äitillä. En tiedä voiko tämä olla vielä jotain sunnuntain jälkioireita tai jotain. Pitää nyt tätäkin seurailla, jos näitä patteja tulee ja menee niin pitää varmaan jossain vaiheessa yrittää selvittää mistä ne oikeasti johtuu.

Tiistaina ilmestyneet pienet patit.

4 kommenttia:

  1. Voi apua, mikä seikkailu! Eihän Lunaa päässyt mikään ampiainen tms. pistämään? Kuulostaa oudolta, kun patteja tuli uudelleen vielä myöhemminkin. Kerro ihmeessä, jos joskus selviää, mikä ne aiheutti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kukaan meistä ainakaan huomannut että Lunaa olisi mikään pistänyt. Silloin lauantaina kyllä istuttiin tädin takapihalla, mutta yhtään ampiaista tai mehiläistä ei siinä ollut. Eikä Luna ole koskaan niitä yrittänyt pyydystääkään (*koputtaa puuta*). Ja itse olisin olettanut että ampiaisen pistossa se reaktio olisi tullut nopeammin eikä vasta yön jälkeen (turvotus oli ollut Lunalla heti herätessä) eikä meillä kyllä sisälläkään ole mitään ampparia tai muuta ollut mitä tuo olisi voinut yöllä sorkkia. :/

      Nyt ei oikein voi muuta kuin seurailla.

      Poista
    2. Aa, joo, totta puhut. Olisi toki tullut reaktio heti, eikä vasta yön aikana. Paranemisia!

      Poista
  2. Onpas teillä ollut aikamoinen koetus Lunan kanssa. Meillä oli myös viikonloppuna, että koiramme silmä turposi todella paljon ja mietimme pitääkö lähteä eläinlääkärille, mutta onneksi meillä oli jäljellä jotain koiran allergialääkkeitä. Lääkkeet onneksi rauhoittivat turvotuksen ja tänäänkin silmät ovat olleet ihan normaalit. Kiva, että saitte nuo toiset käynnit veloituksetta sentään!

    VastaaPoista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)