sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Hei me tanssitaan!

Meidän seura järjesti koirantanssikoulutuksen lauantaina 24.11. Edellinen koulutus oli joskus keväällä ja jälkeenpäin hieman harmittelin kun en siihen tajunnut ilmoittautua. Olen pitkään ajatellut, että tämä on yksi laji mikä ei vaan ole meitä (tai tarkalleen ottaen minua) varten. Mutta nyt kun on muutaman vuoden seurannut mm. Cruftsia ja siellä esitettäviä koirantanssinäytöksiä ja treenannut rallya, niin olen alkanut pohtimaan että voihan sitä kokeilla.  

Joten kun tämä uusi mahdollisuus lajinkokeiluun tuli ajankohtaiseksi, laitoin ilmon menemään. Kouluttajana koulutuksessa oli Nadja Böckerman. Aamulla oli kaksi tuntia aloittelijoille, ensin tunti freestylea ja sitten tunti heelwork to musicia. Ilmoitin Lunan molemmille tunneille. Iltapäivällä oli sitten yksilöohjausta edistyneemmille koirakoille. 

Neiti tosissaan aloitti juoksunsa tuossa viikko takaperin, joten jouduin vielä varmistelemaan että saammehan osallistua koulutukseen. Kerran lupa myönnettiin (housut jalassa), ajoimme lauantaiaamuna hallille. 

Koulutuksessa meitä oli neljä koirakkoa ja sain todeta että joko näiden lajien aktiivit on vähäiset tai minä olen ollut jo tarpeeksi kauan seurassa, kun kaikki kurssilaiset paitsi yksi oli tuttuja. 


Tunnin alussa kouluttaja kävi hieman läpi freestyleä yleisellä tasolla ja kyseli jokaiselta mitä lajista tiedetään. No, oma tietoa rajautuu siihen että videoita olen katsonut ja Luna nyt osaa aika hyvin monia temppuja jo ennestään. Kouluttaja myös sanoi että jos mietitään alokasluokan ohjelmantekoa niin hän suositteli ettei tekisi siitä paljoa vähimmäisvaatimusta pidempää. Hän kuulemma tekee alokasluokan esityksenä niin että ne on juuri sen vaaditun 1,5 minuuttia. Ja kuulemma vaikein asia on löytää sopiva musiikki. Musiikki ei tietenkään saa olla koiran tempolle sopimaton, eli hitaammalle koiralle ei kannata valita nopeaa musiikkia ja toisin päin. Sopivaa musiikkia voi myös hakea kuvaamalla ensin videolle erilaisia temppupätkiä ja sitten tietokoneella laittaa videon pyörimään, siihen päälle erilaisia musiikkeja soimaan ja katsoa miten liike sopii valittuun musiikkiin. Toinen vinkki oli että alokasluokkaan ei kannata miettiä vielä mitään hirveän vaikeaa. Kuulemma paljon koiransa kanssa jo tehneenä ja harrastaneena monet yrittävät tehdä jo alokasluokan numerosta turhan vaikeaa. Alokasluokka pitäisi pitää ennemmin koiralle mahdollisimman helppona ja valita koiralle varmat temput, jotta siitä tulisi mahdollisimman positiivinen suoritus.  

Sitten hän näytti oman koiransa kanssa joitain liikeitä, jonka jälkeen me harjoittelimme vuorostaan hänen näyttämiään liikkeitä. Osa oli ihan helppoja ja meillekin ennestään tuttuja kuten kieppiä, pujottelua ja tassunantoa. Näitä sitten hieman vaikeutettiin, eli koira esimerkiksi kiersi ensin ohjaajan ja sitten kiepsahti ympäri (eli teki periaatteessa kahdeksikon). Pujottelua tehtiin sekä eteen että taaksepäin, jossain vaiheessa jopa Luna peruutti pujotellen. Tassunantoa, tai pikemminkin nostelua yritettiin eri etäisyyksiltä ja myös sivulla. Neiti ostaa kyllä nostaa molempia tassuja ja läppästä jalkaa tassulla, mutta tuo sivulla liikkuminen ja tassujen nostelu oli vaikeaa. Harjoiteltiin me myös rekvisiittakepin kanssa, jonka ympäri koira sai pyöriä ja otettiin me pari pientä hyppyäkin.  

Tässä pientä videota sitten kun kerrattiin kotona, en tajunnut vielä tässä vaiheessa kuvata treenejä. 



Sitten alkoi ensimmäinen tunti olemaan ohi. Pidimme pienen tauon ennen HTMn alkua.  
Seuraava tunti alkoi kuten edellinenkin. Kouluttaja kertoi lyhkäisesti mitä HTM on, eli seuraamista musiikin tahtiin. Kävimme läpi eri positiot mitä HTM:ssä on ja mitä niissä vaaditaan (tarkka paikka). Olin ensin ajatellut että tämä olisi näistä kahdesta se “helpompi” kun kyllähän Luna seurata osaa, mutta sitten kun paikasta ollaankin tarkempia ja osa positioista oli aivan vieraita ja hankalia, niin ei tämä niin helpolta enää tuntunutkaan. Aloitimme eri positioiden harjoittelulla. Otin Lunan kanssa ensin “väärinpäin” vasemmalla olevan position, mikä olikin neidille todella hankala. Kyllä siinä muutamia onnistumisia saatiin, mutta pääasiassa Luna pyrki perusasentoon. Jossain vaiheessa aloin miettimään että en haluaisi neidille mielikuvaa että perusasentoon tuleminen on väärin, onhan toko meidän päälaji kumminkin. Joten vaihdoin position edessä olemiseen. Tämän Luna tuntui tajuavan nopeammin, kun hänellä ei oikeastaan ollut muuta tuttua liikettä mitä tarjota.  





Tämän jälkeen otimme tempon vaihtoja tutussa seuruupaikassa (vasemmalla), tämä ei tuottanut Lunalle oikeastaan ongelmia ja yllättäen neiti piti paikkansakin todella hyvin vaikka kuinka tuli hypeltyä erilaisilla askelilla. Oikeastaan hidas kävely oli ainut missä takamus meni maahan.  

Loppuun puhuttiin vielä positioiden vaihdoista ja miten monella eri tavalla niitä pystyi vaihtamaan. Rally-tokosta saa jo paljon erilaisia vaihdoksia käytettäväksi, kuten edestä ja takaa siirtymisen, jalkojen välistä pujottelun. Kouluttaja näytti myös tässä että koira voi myös peruuttaa jalkojen välistä. Tässä hän sitten kysäisi että onnistuuko se meiltä. Katsoin Lunaa ja mietin että eipä olla koskaan yritetty, mutta neiti on niin yritteliäs että sen kanssa on helppo kokeilla asioita. Eli vaikka se ei tiedä mitä pitäisi tehdä, Luna ei jäädy vaan yrittämällä yrittää. Parin kokeilukerran jälkeen sain Lunan peruuttamaan jalkojeni välistä. Isoin ongelma liikkeessä oli tähtäys, neitihän oli peruuttamassa vain suoraan ja täten törmäsi toiseen jalkaani muutamaan otteeseen ennen kuin osasin ohjata sen kunnolla jalkojen välitse.  



Tässä oli meidän ensimmäiset koiratanssiin tutustuvat treenit ja ehkä ei kumminkaan viimeiset. Voisin kuvitella että ehkä joskus voisin Lunan kanssa treenata niin että mentäisiin freestylen kisoja kokeilemaan, mutta luulen tällä hetkellä meillä menevän aika tokoon ja rallyyn. Temppuja tietysti voi treenata ihan tässä ohella huvikseenkin ja tätä tulevaisuudessa silmällä pitäen. Kisoihin treenailua voidaan katsota kun saadaan jompikumpi toko/rally alta pois tai jos jäädään kunnolla jumiin ja tarvitaan taukoa. 

1 kommentti:

  1. Kivoja temppuja jo teillä. :) Virkusta löytyvään koiratanssin tuomariohjeeseen kannattaa tutustua, sieltä saa hyviä vinkkejä ohjelman tekemiseen. Miettisin muuten tuota videointia, jos haluaa niitä videoita julkaista eikä vain omaan käyttöön kuvata, niin kannattaa kamera sijoittaa siten, että siinä ei näy muita koirakoita. Itse olen treenejä kuvatessani tarkka siitä, että videolla tai kuvissa ei näy ketään muuta kuin oma koira (ja minä), ellei siihen toisilta ole lupaa. Tai mistäs minä tiedän, vaikka sinä olisit luvat toisilta osallistujilta kysynytkin. :)

    VastaaPoista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)