keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Omegaöljyt

Päivitetäänpä muutaman vuoden takainen lisäravinnepostaus tähän päivään. Kursivoitu teksti on vanhasta postauksesta: Mitä tänään syötäisiin?

Omega-3 hillitsee mahdollisia tulehdusreaktioita, joita esimerkiksi nivelrikossa on. Tämä vaikutus on eritoten EPA:lla ja DHA:lla. Omega-6 taas edistää tulehdusta. Tietysti keho tarvitsee tulehdusreaktioita puolustautuakseen, mutta tästä johtuen halusin öljyn, missä omega-3 pitoisuus on suuri ja omega-6 pitoisuus pieni. Ollessani tuossa marraskuussa 2015 eläinlääkärin luennolla koirien nivelrikosta, oli siellä eläinlääkärin kommentti, että nivelrikkoiselle (ja ennaltaehkäisyynkin) omegojen suhde olisi hyvä olla omega3:omega6 10:1 tai 5:1. Katiskan mukaan tässä pitäisi omega3:ksi laskea vain EPA+DHA, eli näiden kahden suhde Omega6:seen, koska näillä (EPA+DHA) on tutkimukset tehty.

Tällöin elimistö saa tarpeeksi omega-6:sta pitääkseen ihon terveenä, mutta tulehdusreaktiot kurissa. Öljyn pitää myös olla kalaöljyä, eikä kalanMAKSAöljyä. Kalanmaksaöljy ei vaikuta jostain syystä samalla tavalla.

Tein uuden vertailutaulukon löytämistäni eri öljyvalmisteista. Ongelmia tietysti tuotti, että osa ei kertonut pitoisuuksia ollenkaan, osa kertoi vain omega3 ja omega6 suhteen, osa kertoo mg/ml yksiköllä (mikä olisi selkein) ja osa vaan prosenttiosuutena. Kaikista valmisteista ei myöskään löytynyt annostelutaulukkoa netistä, joten näiden kohdalla on kysymysmerkit.

Nyt jos katsotaan alla olevaa taulukkoa ja sen valmisteita, tuohon 10:1 suhteeseen pääsi periaatteessa kaksi valmistetta. 5:1 ei yhtään. Nimet hieman yllättivät, ensimmäinen oli Grizzlyn lohiöljy, joka sivuillaan mainitsee tuotteen omegasuhteen olevan 9-10:1. Mutta mitään muuta tarkempaa tietoa pitoisuuksista ei ollut, enkä löytänyt mistään tähän edes annostelutaulukkoa. Eli tämän kohdalla ei tiedetä mikä on EPA+DHA suhde Omega6:seen.

Toinen valmiste oli CanineCare omegaöljy. Jos katsotaan vain omega3:omega6, on tämä 17,5:1, mutta jos katsotaan vain EPA+DHA, on suhde juuri 10:1. Tässä valmisteessa tiedot tosin annettiin ”minimissään/maksimissaan” arvoilla, mutta pienillä heitoilla tämä kumminkin on lähin oikealla suhteella oleva öljyvalmiste. Miinuspuolena on sitten annostelu, 10ml on aika iso annos jos on yhtään vatsan kanssa ongelmia.

Jahti ja Vahdin pellavaöljy pääsi lähelle 4:1 suhteella, mutta tässä on huomioitava, että omega3 on alfalinoleenihappoa (ALA). Eli se ei sisällä EPA:a eikä DHA:ta, joten hyöty nivelrikon hoidossa on nolla.

Vielä yksi huomautettava asia on, että valitessa sopivaa öljyä, pitäisi ottaa huomioon myös koiran ruoasta saama omegamäärä. Ruoasta kannattaa katsoa mitä öljyä se sisältää, jos siellä on kalaöljyä niin todennäköisesti mukana on EPA:a ja DHA:ta, mutta jos on vain kasviöljyä, niin omega3 on olettavasti ALA:a. Kuivaruuissa useimmiten on omega6 pitoisuus korkeampi kuin omega3.  Tietysti omegaöljyjen määrät harvemmin on kovin isoja, mutta saattaa vaikuttaa suhdelukuihin jonkin verran. Nivelrikkoiselle itse valitsisin joko pelkkää omega3:sta sisältävää öljyä, jossa on hyvät EPA ja DHA pitoisuudet tai sitten valmisteen jossa omega3:sta on enemmän kuin omega6:sta.

Tulipahan myös todettua, että Biofarmin Omegamax, Booster lohiöljy ja Rokka lohiöljy taitavatkin olla samalta valmistajalta, koska pitoisuudet tismalleen samat.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)