torstai 22. lokakuuta 2015

Tokotunti ja koiran ennakointi

Sunnuntain tokotunnilla harjoiteltiin muutamaakin asiaa. Tunti aloitettiin yhteisseuruulla, eli kuljettiin ringissä ja kouluttaja huusi käskyjä (seis, juoksuun, hidasta, täyskäännös…) joita sitten piti yrittää tehdä. Luna otti taas tavalliseen tapaansa häiriötä muista ja seuruussa ajautui vähän väliä jopa puolentoista metrin päähän, mutta ei sentään jäänyt tuijottamaan muita vaikka bordercollie uros aloitti tavalliset rähinänsä. Kiitos tästä ehkä kuuluu palkkioksi otetuille kalkkunafileille.

Mun sohvakaveri
Harjoittelimme myös hieman paikkamakuuta sekä siinä ennen olevaa luoksepäästävyyttä. Lunahan tapansa mukaan ei mennyt kuin hieman nuuskimaan ”kouluttajatuomaria”, mutta ei antanut tämän koskea. Kouluttaja ohjeisti että aran koiran kanssa kannattaa tulla mieluummin sivusta tuomarin luokse kuin kävellä suoraan, kun kylki edellä lähestymistä koira ei pidä niin uhkaavana. Kouluttaja myös totesi että vaikka koira ei antaisi ollenkaan koskea, saa se osallistua kokeeseen. Aika varmasti arkuus kuulemma pudottaa kokonaisarvosanaa, mutta ei kaada koetta. Aggressiivinen käytös estää kokeeseen tulon. Tämä oli itselle helpotus. Kun luoksepäästävyys oli omana liikkeenään mielessä kävi, että se on yksi aika iso riski saada nollatulos, mutta nyt, jos se ei pudota kokonaisarvosanapisteitä nollille, on meillä mahdollisuus möhliä jossain muussakin liikkeessä ja silti saada ALO1 tulos.

Koko tunnin ongelma meillä oli Lunan ennakointi. Kun olimme paikkamakuu rivissä, oli Luna koko ajan menossa maahan ilman että kerkesin sitä käskyttää. Ja kun kouluttaja tuli kohdalle ja Luna lopulta sai mennä maahan, alkoi se nousta istumaan vähän väliä. Palkkaamalla todella tiheästi sain sen pysymään alhaalla, mutta jos palkkausväli tuli edes sekunnin kaksi pidemmäksi nousi tyttö itse ylös. Paikkamakuussa myös katsottiin reagoiko koira muiden ohjaajien käskyihin. Luna ei kuunnellut muita kyllä sen enempää kuin tuntui kuuntelevan minuakaan.

Seuraavaksi otettiin noutokapulat treeniin. Näytin ensin kouluttajalle Lunan kapulanpidon, missä me molemmat tiesimme ettei siinä ole ongelmaa. Seuraavaksi kouluttaja halusi nähdä kapulan noudon. Laitoin Lunan perusasentoon ja tein pari huijausheittoa, nähdäkseni onko tyttö lähtemässä heti kapulan perään. Kun olin varma että neiti pysyy paikallaan, heitin kapulan noin 5 metrin päähän (tilaa ei siis ollut siinä enempää). Käskystä Luna haki kapulan, aluksi laukaten, mutta pian vauhti laski raviin ja tyttö palautti sen minulle ravissa suoraan perusasentoon. Kouluttaja totesi että teknisesti kaikki menee hyvin, mutta vauhtia voisi olla enemmän.   Kun treenaamme ulkona Lunalla noutaa laukalla ja aika usein palauttaakin kapulan laukaten.

Kouluttaja ohjeisti jos yrittäisin palkata lelulla Lunaa niin, että kun tuo ottaa kapulan ja on palaamassa takaisin, lähtisin lelun kanssa riehuen karkuun. Luna jostain syystä vaan välillä palkkautuu tosi huonosti lelusta ja niin se oli tälläkin kertaa. Neiti vaan ravasi kapula suussa minun perässäni. Tuntui että ryhmän muut koirat olisivat paljon innostuneempia lähtemään mun ja lelun perään.

Meillä oli myös kutsumaton vieras treeneissä. Minä treenasin Lunan kanssa noutoa kun kouluttaja oli muiden luona, kun parikin kertaa olin näkeväni liikettä silmäkulmassa. Minulla on huono kaukonäkö joten en reagoinut liikkeeseen ensin sen enempää, kunnes sitten olin hieman lähempänä ja näin kuin hiiri juoksi seinänviertä pitkin. Kun osoitin nelijalkaisen vieraan kouluttajalle, tämä pysytteli lopputunnin kaukana kyseisestä seinästä. :D

Viimeisenä harjoiteltiin liikkeestä maahanmenoa. Tässä Lunan ennakointi oli kyllä jotain ihan kamalaa. Tyttö ei kuunnellut yhtään mitä minä siltä pyysin vaan arvasi mitä saatoin olla käskemässä. Kun pyysin neidin sivulle, se meni jo maahan. Nostin tytön takaisin ylös ja tämä meni uudestaan maahan ennen käskyä. Tässä vaiheessa itse pyöritin silmiäni ja Luna innostui sen verran että se jo hyppi maasta istumaan ja takaisin maahan varmaan kolme tai neljä kertaa ilman että sanoin yhtään mitään. Kouluttaja ja muut kurssilaiset jo nauroivat kun tällä häntä heiluu ja tekee ihan innoissaan itsekseen liikkeitä. Kouluttaja kysyikin oliko Lunan kanssa harjoiteltu sheippaamista, mihin vastasin kieltävästi.

Pääsimme lopulta liikkeelle asti ja Luna jäi nätisti maahan käskystä. Kävelin pari metriä eteenpäin ja käännyin. Palatessani tytön luokse, nousi neiti heti kun olin viereen päässyt. Laitoin Lunan takaisin maahan ja otin taas muutaman askeleen poispäin. Tällä kertaa palkkasin sitä maahan tullessani, mutta kun kouluttaja käski sanoa käskysanan oli tyttö taas jo ylhäällä. Muutaman kerran jouduin ottamaan liikkeen uudestaan kunnes neiti suostui pysymään maassa siihen asti että sain käskyn sanottua.  Kouluttajakin sanoi  ”Käsky”-sanan kaksi kertaa ennen kuin minä sanoin omani, jolla varmistettiin ettei Luna ennakoinut kouluttajan sanaa.


Kotona olen nyt ottanut tämän ennakoinnin treeniin. Olen siis pyytänyt Lunan sivulle ja sitten alkanut latelemaan kaikenlaisia sanoja (yleensä mitä silmiin osuu) esimerkkinä ”lelu, sohva, tuoli, lautanen, roskis, pehmo, luu” ja sitten johonkin väliin laitan istu/maahan käskyn, jolloin tytön on vasta reagoitava. Aluksi oli ihan sama minkä sanan sanoin, kun neiti jo vaihtoi istumasta maahan tai toisin päin. Nyt kun pari päivää on treenattu, alkaa neiti taas jo kuuntelemaan niitä sanoja ja aika hyvin reagoi vasta oikeassa kohdassa. Vahinkojakin kyllä käy kun on joku samalla kirjaimella alkava sana. Ja välillä tuo nostaa persuun ylös ja kun toteaa että ei se ollutkaan käskysana, laskeutuu takaisin. 

Kouluttaja mainitsi että aikoi pitää meillä toiseksi viimeisellä tunnilla ihan harjoitustokokokeen. Minusta idea on hyvä (vaikka siellä osa hieman naureskeli omille taidoilleen), kun möllikokeitakaan ei ole hirveästi tarjolla. On kiva nähdä missä vaiheessa sitä oikeasti ollaan Lunan kanssa.

Kuvat ei nyt liity aiheeseen mitenkään, mut pelkkä tekstikin on tylsä. :D Tilasin Lunalle Petenkoiratarvikkeesta omat pelastusliivit, kun vaunulla olevat toiset on selvästi tarkoitettu paljon isommalle koiralle. Olivat -40% alennuksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)