keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

DIY Kurkumatahna koiralle


Koirien nivelrikkoryhmässä Facebookissa moni on maininnut syöttävänsä koiralleen kurkumatahnaa hyvin tuloksin. Tähän mennessä olen vain tyynesti ohittanut tämän aiheen ajatellen että luotan ennemmikin enemmän lääkkeellisiin lisäravinteisiin kuten glukosamiiniin, kondroiittisulfaattiin, MSM:ään ja omega3siin.

Viime viikolla huomasin töissä Terveysporttiin tulleen artikkelin kurkuman terveyshyödyistä (mm. vähentää tulehdusta, helpottaa kipuja, ehkäisee syöpää, diabetesta, Alzheimerin tautia, flunssaa sekä korkeaa kolesterolia ja helpottaa vatsavaivoja) ja totesin että kai minunkin on aika kokeilla tätä ihmeainetta. Piti siis työpäivän päätteeksi käydä kaupassa hakemassa tarvittavat aineet.


Kurkumatahna ohje:

1 litra vettä

240g kurkumajauhetta

280ml oliivi- tai kookosöljyä

8-12 tl rouhittua mustapippuria

Ensin laitetaan vesi ja kurkumajauhe kattilaan ja sekoitetaan koko ajan miedolla lämmöllä. Hiljalleen seos paksuuntuu ja muuttuu tahnamaiseksi, minulla tähän meni noin 15-20 minuuttia (voi olla että pidin vähän turhan miedolla ne lämmöt). Lisää vettä jos tahna kerkeääkin paksuuntumaan liikaa. Sitten lisää mustapippurirouhe kunnolla sekoittaen. Lopuksi lisää öljy joukkoon ja anna jäähtyä. 

Tällä ohjeella sain itse valmistettua n. 16dl valmista kurkumatahnaa, jos haluaa pienemmän määrän niin tämän voi tehdä myös 1/4 - 1/2 määrillä.

Tahna säilyy jääkaapissa kolmisen viikkoa ja jos tekee kerralla enemmän voi lopun pakastaa ja ottaa myöhemmin käyttöön. Monessa ohjeessa oli maininta että kannattaa suosia luomuaineita, mutta en tiedä onko sillä oikeasti merkitystä tehon kannalta

Moni voisi kokea että pääsisi paljon helpommalla lisäämällä ruokaan suoraan kurkumajauhetta tai kapseleita, mutta kurkuman imeytyminen ruoansulatuskanavasta sellaisenaan on melko huono. Mustapippurin sisältämä piperiini moninkertaistaa kurkuman imeytymisen. Tahnaan lisätty öljy myös tehostaa imeytymistä, koska kurkuman sisältämä kurkumiini on rasvaliukoinen yhdiste. Eli kurkumiini liukenee öljyyn ja öljyn imeytyessä imeytyy kurkumiinikin elimistöön.

Kurkuma on sen verran vahva mauste, että annostelu kannattaa aloittaa pienestä, vaikka vain 1/8 teelusikallisesta 2-4 kertaa päivässä. Tehon pitäisi alkaa näkyä suunnilleen 3-4 viikon jälkeen.

Maistatin Lunalla pienen määrän valmista tahnaa sellaisenaan ja pienen ihmettelyn jälkeen se näytti kelpaavan. Maistoin vielä itsekin ja totesin että ei se nyt niin kamalaa ollut, pitää varmaan itsekin alkaa syömään teelusikallinen päivässä. :)


Valmiit tahnat jäähtymässä

Yksi meni jääkaappiin, loput pakkaseen.

3 kommenttia:

 1. Vitsit, kiitos ohjeesta! Jahka muutto on ohi niin tämä lähtee teko listalle. :)

  VastaaPoista
 2. Aine, jolla voisi olla vaikuttavuutta, on kurkumiini. Tuossa kurkuman ostolla menee vaan rahat hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkumiinihan siinä kurkumassa tosissaan on se mikä vaikuttaa. Eli jos on rahaa, niin voihan sitä ostaa puhdasta kurkumasta eristettyä kurkumiiniakin (katselin että hinta niillä on noin 40€/60tbl) ja tehdä niistä tanhaa imeytymisen parantamiseksi. Mutta kun sen kurkumiinin saa ihan kurkumaakin käyttämällä niin en nyt sanoisi rahojen menneen hukkaan kun näihin paloi rahaa vajaa 10€ ja pakkasessa on nyt monen kuukauden tahnat. Pitoisuus on todennäköisesti pienempi kuin käyttäessä pelkkää kurkumiinia, mutta jos näillä pitoisuuksilla saa jo avun niin en näe tarpeelliseksi ostaa pelkkää kallista kurkumiinia.

   Poista