perjantai 9. joulukuuta 2016

DIY Kauratyyny koiralle

Hierojahan suositteli Lunalla käytettävän kauratyynyä kun selkään muodostuu jumia säännöllisen epäsäännöllisesti. Ensi alkuun yritin etsiskellä kaupoista myytäviä tyynyjä, mutta en niitä lähikaupoista löytänyt. Enkä löytänyt netistäkään kuin jostain oudoista luontaistuotekaupoista. Joten päätin tehdä semmoisen sitten itse. Netistä löytyi useita ohjeita kauratyynyn tekoon ja materiaalit saa esimerkiksi ihan peruskaupasta. Kysykää jos on jotain epäselvää, saatan loikkia ohjeissa ajattelematta. :)


TARVIKKEET
- kauraa
- puuvillakangasta
- päälikankaan jos haluaa

Eli paljoa ei tarvita ompelukoneen lisäksi. Kauraa saa ihan kaupasta, halvimmalla varmaan ostamalla linnuille suunnattuja ruokapusseja. Tuo 1,5kg maksoi 1,39€. Puuvillakangasta saa kangaskaupasta tai jos ei jaksa lähteä sinne asti ajelemaan, niin tekee kuten minä ja ostaa ison lakanan vajaalla kympillä. :D Meinasin ensin käyttää jotain omaa vanhaa lakanaa, mutta sitten aloin miettiä että ne saattavat olla haparoituneet sen verran etteivät pakosti kestä kauranjyviä. Päälikankaankin ostin ihan Tokmannista, tuo tähtikangas on nimittäin oikeasti keittiöpyyhe. Hinta oli 2,99€ ja siitä riitti kahteen kauratyynyyn. Moni ainakin suositteli päällisen tekoa koska kauratyynystä tulee ns. pitkäikäisempi kun päällisen voi tarvittaessa pestä.

Aloitin työn päälikankaasta, koska sitä minulla oli rajallisesti. Eli leikkasin keittiöpyyhkeen kahtia ja vedin siksakilla reunat. Tein päälikankaan kuten tyynyliinaan, eli sen jälkeen laitoin kankaan oikeat puolet vastakkain ja vedin reunat suoralla ompeleella kiinni. Huomaa että olin kääntänyt kangasta toisesta reunasta niin että noin 4cm oli ”oikein päin” ommellessa ja tästä syntyi pieni tasku mikä estää kauratyynyn liukumisen päälipussista.



Sitten sisäpussiin. Sama juttu että kankaan reunat vedin siksakilla ja sitten vielä taitoin reunat noin 1cm verran sisään ja ompelin ne suoralla ompeleella. Sitten vaan reunat kiinni toisiinsa nurjalta puolelta ommellen. Tässä vaiheessa pitää muistaa tietysti jättää yhteen reunaan aukko, josta työ käännetään oikein päin ja mistä kaurat laitetaan sisälle.


Kun reunat on ommeltu niin sitten käännetään työ. Minä ompelin tämän jälkeen vielä keskelle pussia suorat ompeleet jättäen noin 2cm pätkät tyhjää kumpaakin reunaan josta jyvät pääsevät liikkumaan puolelta toiselle. Nämä siis jotta kaurat pysyisivät suht tasaisesti pussissa eikä niin että laittaessani kauratyynyn Lunan selkään, kaurat valuvat kummallekin reunalle eikä siihen selän kohdalle jää yhtään.


Sitten on täytön vuoro. Suppiloa apuna käyttäen, minä laitoin pussiin noin kilon verran kauraa välillä hieman heilutellen jotta jyvät jakautuisivat tasaisesti. Kun tyyny oli tarpeeksi täynnä niin ompelin suuaukon kiinni ja ta-daa se oli siinä.




Tein näitä kasin kappalein kun kauraa ja kangasta jäi sen verran yli, ajatuksena että jos meillä työpaikan pikkujouluissa taas jaetaan pikkujoululahjat voisin pistää toisen kauratyynyn pakettiin.
Luna oli oikein innoissaan mukana tyynyjen valmistuksessa, ensin neidin piti maata kankaiden päällä (käytän pientä tietokonepöytää ompelupöytänä joten siinä ei ole tilaa leikata kankaita joten leikkasin ne sängyllä). Sitten ompelun ajan se makasi sohvalla vieressäni ja kun kauroja kaadoin niin tuo seisoi keittiön pöytää vasten seuraten tilannetta. :D Seuraavana päivänä oli sitten kokeilun vuoro. Työnsin sisäpussin mikroon (päällisessä oli keinokuituja joten en uskaltanut ottaa riskiä ja laittaa sitä mikroon) ja jännitin onko jotain mennyt pieleen ja syttyykö tyyny palamaan. 3 minuutin lämmityksen (tehot 700w) jälkeen kauratyyny oli edelleen kunnossa, kun työnsin sen sitten päällisen sisään. Hieroja sanoi että tyyny on silloin koirallekin sopivan kuuma, kun pystyn pitämään sitä omalla paljaalla iholla. Koiralla kun on vielä turkki siinä välissä suojaamassa.

Hintaa yhdelle kertyi suunnilleen 3,5€.
Sitten olikin isoin ongelma, eli kuinka saan Lunan pysymään paikallaan. Sekun ei muutenkaan ole paikalla pysyvää tyyppiä, plus neiti on lämpöherkkä, joten ajattelin kauratyynyn kuumuuden tuntuvan siitä ehkä epämukavalta. Seuraavana iltana käskin sen sängylle maate ja laitoin tyynyn selkään. Hieman neiti siinä ihmetteli että mitäköhän minä nyt haluan, mutta oliko sitten jo sen verran väsynyt ettei välittänyt sen enempää vaan hetken jälkeen laittoi pään alas ja alkoi nukkumaan. Hieman se siinä unissaan liikuskeli ja jouduin siirtämään kauratyynyä parempaan asentoon, mutta muuten pysyi todella hyvin paikallaan ja hyvä ettei alkanut kuorsaamaan.

Kuivaharjoittelua

Tosikäytössä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)