perjantai 18. toukokuuta 2018

Voittajaluokan kisaharkka sekä Alokasluokan möllikisa

Keskiviikkona oli HSKH:lla taas tokon möllikisat ja kisaharkka. Lunan kanssa tietysti mentiin voittajan kisaharkkaan ja systeri osallistui Laran kanssa Alon möllikokeeseen. Päivä oli kuuma ja olisin halunnut käyttää koirat uimassa ennen lähtöä, mutta aikataulu oli niin tiukka että jouduin lähtemään töistäkin hieman etuajassa, jotta kerkesimme paikalle. Eli koirat saivat tyytyä suihkuun.

Alokasluokka oli laitettu alkamaan klo 17.30 ja voittaja vasta tuntia myöhemmin, joten Luna sai odotella kevythäkissä jonkin aikaa. Ja ihan tyytyväisenä se siellä odottelikin, kun pohjalla oli viilennysalusta ja silloin tällöin tippui lihapullapaloja katosta. Systerihän ei ole koskaan ottanut Laran kanssa kunnolla kisamaista suoritusta, joten ajatus oli että jos näyttää siltä että Lara ei jaksa/kykene palkattomuuteen niin systeri palkkaa sen. Silloin ei tietenkään olisi mukana enää kilpailussa, mutta arvostelun kumminkin saisi.



Alokasluokka alkoi paikkamakuulla, joka oli aika rauhaton. Viisi koiraa rivissä, Lara oikealta toinen. Pikkuneiti meni ensimmäisellä käskyllä maahan, mutta nousi hetken päästä ylös, jolloin systeri käskytti sen uudelleen maahan. Keskellä oleva mäyräkoira lähti rivistä melkein heti ohjaajien käännyttyä ympäri. Toinen vasemmalta nousi istumaan mäykyn lähdettyä ja aloitti haukkumisen. Ohjaaja lähti takaisin koiransa luokse. Puolen välin jälkeen aivan vasemmalla reunalla oleva pikkupaimen lähti ohjaajansa luokse.

Lara ja oikealla reunalla oleva pysyi maassa koko paikallaolon. Laralle annettiin tästä 10, kun se pysyi hienosti paikallaan vaikka häiriötä oli.

Yksilöliikkeissä oli ensimmäisenä seuruu. Lähtö oli hieman tahmea, Lara bongasi minut kentän reunalta. Neiti myös hieman harhaili sivummalle ja haisteli maata. Juoksuun siirtymisen jälkeen Lara heräsi ja teki hyvän seuruun loppuun asti. Tästä tuli 8.

Seuraavana oli liikkeestä maahan. Pientä harhailua seuruussa, mutta maahan meno oli nätti. Tästä 8.

Sitten oli luoksetulo, jossa ei ongelmaa. 10

Kapulanpidossa Lara tuijotti liikkuria koko ajan, mutta silti oli nappisuoritus. 10.

 Liikkeen jälkeen neiti jäi hieman liikkuriin kiinni katseellaan. Kaukokäskyt oli seuraavana ja vaikka Lara ei katsonut systeriä, se reagoi kumminkin käskyihin ja meni maahan ensimmäisestä käskystä. Vaihdot olivat nopeat, vaikka edelleenkin huomio oli liikkurissa. 10

Viimeisenä oli estehyppy. Tässä Lara karkasi katsomaan mitä esteelle tehdään, kun sitä hieman nostettiin. Systeri kutsui sen sivulle. Itse suoritus oli taas hyvä, joten sieltäkin tuli se 10.



Hieman rakoilua oli näkyvissä neidin keskittymisessä, mutta silti Lara pärjäsi koko kokeen palkatta. Tässä hyvin huomasi Lunan ja Laran eron, Luna ei olisi pystynyt keskittymään vajaa vuoden vanhana kokonaiseen suoritukseen palkatta. Laran työntekokyky on aivan eri tasoa kuin Lunalla. Onhan tietysti pohjakin hieman eri, Laran kanssa on tehty pieniä tokotreenejä aivan pennusta toisin kuin Luna oli varmaan yli puolivuotias ennen tokoon tutustumista. Minä esimerkiksi opetin Laralle todella nopeasti perusasennon ja tietysti pystyin pikkuneidillä keskittymään heti oikeaan paikkaan. 

Perusasento on nykyään Laralle niin kiva että se tarjoaa sitä välillä monta kertaa päivässä tuosta noin vaan. Lara on myös saanut häiriötreeniä alusta asti kun Luna on ollut mukana treenaamassa. Lunahan taas on treenannut paljon yksin.

Näillä pisteillä ei ollut yllätys että systeri ja Lara voittivat möllikisan.

Kerkesimme siinä hetken aikaa vielä odotella ennen Lunan voittajan alkua. Alokkaassa kun oli rotukirjoa mukavasti, niin voittajassa sitä ei ollut. Lunan lisäksi luokassa oli kolme bordercollieta.
Olimme kolmansina vuorossa, eli kerkesin hieman kerrata tunnaria ja ohjattua kehän reunalla.
Lopulta lähdimme suorittamaan.

LUOKETULO

Aloitimme luoksetulolla. Tätä hieman pelkäsin ensimmäisenä liikkeenä, koska Luna oli odottanut sen verran kauan, että ajattelin sen olevan kuin raketti aluksi kentällä. En siksi uskaltanut nostaa neidin kierroksia liikaa ennen omaa vuoroa.

Luna jäi nätisti maahan ja pysytteli siellä hyvin kun siirryin kentän toiselle reunalle. Jouduin vielä varmistamaan että mihin minun piti neiti pysäyttää. En tiedä vaikuttiko lämpö vai vähäinen virittely, mutta Luna ei onneksi lähtenyt rakettina luokse, koska en olisi saanut sitä pysäytettyä. Vauhti oli meille juuri hyvä, se oli hieman nopeampaa kuin neidin hidas laukka, mutta ei liian nopeasti. Stoppi oli minusta todella hieno! Luna ei myöskään ennakoinut liikkurin käsky-sanaan, vaan odotti luoksekutsun ja jatkoi samalla vauhdilla viereen.

Tämä meni minusta todella hyvin.

L-LIIKE

 Jäävinä maahan ja istu. Maahanmenossa oli jokin puolensekunnin viive, mutta neiti meni kyllä maate. Hienosti jaksoi odottaa seuraa-käskyä. Meidän talvinen ennakointiongelma liikkeelle lähdössä on kadonnut jonnekin (*koputtaa puuta*).

Istumisessa koin kentänlaidalla vuoroa odotellessa ahaa-elämyksen. Olen tähän mennessä aina sanonut Lunalle istumisen nopeasti ”istu”-käskyllä ja joutunut käyttämään nytkähtävää kroppa-apua. Keksin treenatessa että sanoessani käskyn ”Issstu” -tyylillä, Luna ei tarvitse sitä kroppa-apua. Silti näköjään videolla hieman nojaan Lunan suuntaan, mutta luulen että voin saada nyt tuon kroppa-avun kokonaan pois.

Mutta Lunan istuminen oli hieno ja taas lähdettiin yhdessä nätisti liikkeelle.

Sain huomautuksen että menin aivan turhan läheltä merkkitötsää lopuksi. Siinä kuulemma pitäisi olla noin puolen metrin väli, koska jos koira kiertää merkin se nollaa suorituksen. Minä en ollut tuosta koskaan kuullutkaan, eikä kukaan muu ollut asiasta koskaan maininnut vaikka olen mielestäni aina ollut lähellä merkkejä. Mutta hyvä tietää, että siinä saa olla väliä.

Suoritus oli minusta taas todella hyvä.

METALLINOUTO

Tässä on ollut meidän yksi varma liike jo jonkin aikaa, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Luna lähti hyvin noutamaan heitettyä metallikapulaa ja hyppäsi nätisti sen kanssa esteen yli. Perusasentokin oli yllättävän suora! Tosin ehkä hieman takana. :D

RUUTU

Sitten meidän ongelma. Otin nyt tarpeeksi etäisyyttä, jotta kerkeisin Lunan kanssa kävellä kohti ruutua hetken aikaa ja kerkeisin kysellä ”missä ruutu”:a. Luna katseli aika hyvin eteenpäin. Tässä tosin ongelmaksi tuli jokin haju kentän ulkopuolelta. Luna oli jo L-liikkeen jälkeen lähdössä jonkin hajun perään ja jouduin kutsumaan sen takaisin. Sitten metallinoudon jälkeen neiti taas lähti omatoimisesti nenänsä perässä samaan suuntaan. Joten nyt kun ruutu oli sitten samalla reunalla kuin tämä houkuttava haju, niin voitta varmaan arvata lopputuloksen. Luna lähti hajun perään.

Positiivista oli että neiti lähti kyllä eteenpäin, mutta todella nopeasti se kaarsi oikealle. Kutsuin Lunan takaisin ja otettiin uudelleen. Sama juttu. Tässä vaiheessa totesin että nyt sen keskittyminen on jossain muualla kuin suorituksessa, joten karjasin sitten ”HEI!” kovaan ääneen. Luna pysähtyi ja jäi katsomaan että mitä minä siellä huudan. Käskin vielä uudestaan ruutuun, jolloin tyttö teki täyskäännöksen ja lähti ruutuun. Käskystä maahan, mutta taas haju jäi houkuttelemaan ja nenänperässä noustiin istumaan, joten jouduin käskemään toistamiseen maahan. Luoksetulo onnistui hienosti.

Liikkuri tässä totesi että kenttä on pienelle koiralle hankalampi ruutua ajatellen, kun ympärillä on aidat joista näkyy läpi. Eli kun katsoo Lunan tasosta niin ruututötsät näyttää todella samalta kuin aitojen jalat. Varsinkin kun aurinko paistoi suoraan sivusta hieman häikäisten. Itse olin nyt kyllä sitä mieltä että haju oli isompi ongelma, kuin ruudun näkeminen. Kun näki että neiti tiesi mikä se ruutu oli sitten kun se oli herätetty hajumaailmastaan takaisin kentälle.

OHJATTU NOUTO

Hieman yllättäen tämäkin meni pieleen. Luna ei vaihteeksi katsonut kun kapula vietiin paikalleen ja aurinko häikäisi sen verran että minäkään en meinannut nähdä kapuloita hiekkakentällä. Totesin siinä jo mielessäni että Luna ei löydä sitä kapulaa.

Lähdimme liikkeelle ja jos jostain positiivista voin sanoa, niin Lunan seuruu ja täyskäännös tässä oli hyviä. Pysäytys ok. Kun sitten lähetin neidin noutoon, en yllättänyt että Luna bongasikin sivusta punaisen merkkikartion. Yritin uudelleen ohjata sitä kohti kapulaa mutta neiti olikin sitten ihan pihalla lopulta että mitä piti tehdä. Otin sitten liikkeen kokonaan uudestaan pari metriä lyhyemmällä matkalla. Toisella yrityksellä Luna kääntyi kunnolla ja löysi kapulan.

Eli tässä nyt isoin ongelma oli häiriökartio sivulla. Luna kääntyi oikeaan suuntaan, mutta bongasi kartion ensin ja lähti sitten sen takia aivan pieleen. Pitää tosissaan alkaa treenaamaan sitä että piilotan kapulat ja Lunan pitää oppia että ne ovat siellä kun hän vain menee samaan suuntaan kuin aina aikaisemminkin. Ja voisin miinoittaa treenin merkkikartioilla.

Toinen mitä olen hieman miettinyt, on se että pitäisikö kokeessa sitten valita Lunalle ne isot kapulat. Olettaen että koon saa valita itse. Ne olisivat paremmin näkyvissä ja kumminkin sen kokoiset että Luna saa ne kumminkin hyvin otettua.

SEURAAMINEN

Tämä oli yllättävän hyvä! Olin varma että neiti haahuilee minne sattuu, kun oli kuuma ja hän ei ollut saanut palkkaa. Ainut mikä meni perseelleen oli peruutus. Siinä Luna veti aivan vinoon vaikka kuinka koitin sitä korjata ja ottaa uudelleen. Luna myös haukahteli tässä. Lopulta annoin olla ja jatkettiin liikettä. (Arvatkaa kuka osasi näyttää täydellistä peruutusta sitten kehän ulkopuolella…) Loppuseuruu meni taas todella hyvin, tosin viimeinen istuminen unohtui.

Olin ajatellut että pyrin olemaan palkkaamatta koko suorituksen. Mutta koin itse tässä välissä järkeväksi antaa neidille puolikaan lihapullan. Koska peruutusta lukuun ottamatta seuruu oli minusta todella hieno.

TUNNISTUSNOUTO

Tässä ei ollut ongelmaa. Luna odotti nätisti kun kapulat vietiin, lähti käskystä etsimään, haisteli rivin, nosti oman ja toi sen nätisti takaisin.

KAUKOKÄSKYT

Nämä viimeisenä meillä ei ole koskaan hyvä juttu. Mentiin lähtöpaikalle ja käytin ”takana” vihjettä sekä heilautin kättä taaksepäin (esittäen että heitän taakse jotain). Luna vaan ei katsonut minua ja jouduin sanomaan takana kolme kertaa. Hyvin meni ensimmäisestä käskystä maahan. Ensimmäiseen istumiseen tarvittiin tuplakäsky, kun neiti vaan nytkähti ensimmäisellä käskyllä. I-S vaihdossa toinen takajalka otti askeleen eteenpäin. S-M vaihto siedettävä. M-S vaihto oli hyvä, mutta paino oli niin edessä että S-I vaihdossa neiti sitten hilasi persuunsa eteenpäin. Eli eteenpäin tultiin, varmaan arviolta puolikas koiran mitta.

Mutta ensimmäistä tuplakäskyä lukuun ottamatta Luna suoritti vaihdot hyvin.

PAIKALLAOLOT

Itse paikkis sujui hyvin, mutta kaikilla oli ongelmia saada koirat maahan. Oliko helle ja oma suoritus sulattanut koirien aivot kun bortsut tarvitsivat kaksi käskyä maahanmenoon ja Luna kolme. Ensimmäisellä käskyllä neiti kääntyi katsomaan, toiseen se ei vaan reagoinut ja kolmannella mentiin maahan.

Kokonaisvaikutus omasta mielestä

Jos ei lasketa ruutua, ohjattua ja peruutusta niin minusta meillä meni todella hyvin. Pitäisi päästä kokeilemaan tuota ruutua jossain muualla ja katsoa onnistuuko se paremmin. Nyt tosissaan jokin haju oli niin iso houkutus, että se kiinnosti enemmän kuin pelkkä ruutu. (Kun tein paikkisten jälkeen vielä ruudun kertaalleen, niin Luna veti aivan täysiä sinne ruutuun.)

Mutta vire pysyi Lunalla hienosti koko suorituksen ja häntä heilui lähes koko ajan. Verrattuna edelliseen kisamaiseen treeniin (joka oli tammikuussa rally-tokokisojen jälkeen samana päivänä), oli tämän jälkeen paljon parempi fiilis. Kyllä me kesällä voittajan kokeisiin mennään. Lunakin päätti lopulta aloittaa ne juoksunsa, joten kohta voi alkaa tutkimaan koekalenteria.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)