sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Helppoa rataa ja kaukokäskyjä

Maanantaina tuli todettua että kovinkaan monella ei ole liikennemerkit hallussa. Seuran hallille vievällä tiellä on nyt tietyö meneillään, josta ilmoitettiin ehkä viikkoa ennen töiden alkua. Tiedotteessa varoitettiin, että ajoreitti hallille voi muuttua muutamaankin otteeseen ja kannattaa olla tarkkana ja seurata kylttejä joka kerta kun sinne ajaa.  

Hetken aikaa oli kuivaa.
Itse olin maanantain vapaalla, joten pääsin lähtemään kerrankin hallille ilman hirveää kiirettä. Pääsin hallille vievälle tielle ja totesin siihen yhden auton pysähtyneen. Ajoin siihen vierelle, kun näin että normaalilla tiellä olikin aita sivulla, jossa moottoriajoneuvolla ajo kiellettiin. Hieman siinä tuli pohdittua että mistäs sitä sitten ajetaan, kun tämä toinen auto lähti ajamaan minkälie multa-aseman alueen läpi. Käännyin perään ja näin että hallin kyltti oli käännetty osoittamaan tuohon suuntaan. Siinä sitten ajeltiin hissukseen kurkkien jokaisen käännöksen kohdalla että mistä päästään läpi. Lopulta oikea kolo löytyi ja pääsimme ajamaan hallialueelle. Treeneissä sitten osa sanoi tulleensa vanhaa tietä ongelmitta, eivätkä nähneet mitään kieltokylttiä. Kävin keskiviikkona hallilla buffatoimikunnan kokouksessa ja tällä kertaa tiesin suoraan mistä piti ajaa. Osalle kylttienluku tuotti edelleen vaikeuksia ja ajoivat vanhaa tietä. Paitsi tällä kertaa tien hallinpuoleiseen päähän oli jätetty kaivinkone esteeksi. Yksi letka sitten peruutteli mutkaista tietä takaisin päin. : D  

Rally-tokossa meillä oli jälleen kaksi lyhyempää rataa. Täytyy sanoa että minusta tällä kertaa todella kivat radat, valoi uskoa että kyllä me siellä mestariluokassa joskus kisataan. 
Ensimmäisellä radalla oli oikeastaan kaksi hieman vaikeampaa kylttiä. Ensimmäinen oli koira oikealla ja askel vasemmalle. Tätä ollaan treenattu jonkin verran, mutta on edelleen vaativa. Pääasiassa neidillä on ongelma mukaan lähtö, jos Lunan ajatus on sillä hetkellä jossain muualla, menee minun käsimerkki ohi ja liike pieleen siinä. Mutta jos neiti pääsee mukaan, tekee se todella hienon vasemmalle siirtymisen. Tällä kertaa liike onnistui. Kouluttajakin radan jälkeen vielä kehui tätä suoritusta. Toinen oli tämä perus peruuttaen kolme askelta. Lunalla on edelleenkin hieman hankaluuksia tulla mukaan peruutukseen kun se lähdetään suoraan liikkeestä. Neiti kyllä peruuttaa, ei siinä, mutta ehkä joka kolmas peruutus menee tässä suoraan.  

Toisella radalla ainut haaste oli tuo edessä peruutus ja siinä sama ongelma, vinoon meno. Lunalla on kyllä jo selvä idea että mitä haluan (suoruutta) tässä liikkeessä, sen näkee hyvin silloin kun neiti jää hieman vinoon seisomaan eteentulossaLuna nimittäin pyrkii tällöinkin menemään suoraan minun suunnasta katsottuna, eli parhaimmillaan se ottaa hieman sellaisia takavasempaan suuntautuvia ristiaskelia. :’D Välillä sitten neiti lähtee ihan täysin vinoon, kun vire on korkea tai aivot offline tilassa. Mutta olen todennut että pitänee hieman treenata tuota itse eteentuloa jollain targetilla, että saataisiin se aina tulemaan suoraan. Helpottuu liike todennäköisesti kun ei tarvitse ristiaskelilla pelata.  

Tällä radalla iso plussa merkille lähetyksessä, Luna on vihdoin hiffannut uuden käskysanan, eikä tunnu sekoittavan tätä merkkiä taakse laitettuihin häiriömerkkeihin. Toinen iso plussa oli sarjahypyn jälkeinen maahanmeno. Hypyissä vauhti kiihtyi todella paljon ja parhaimmillaan jäin itse jopa hieman jälkeen Lunan hypätessä jo toisen esteen yli. Minä huudan takaapäin maahan -käskyn kun neiti on jo seuraavan kyltin suorituspaikalla. Luna meni nätisti maahan ja jäi kurkkimaan taakseen kun minä kirin välimatkan kiinni. Mutta todella hienosti neiti meni vauhdista maahan. Toisella kierroksella osasin jo varautua ja juosta itse hieman nopeammin. 


Tokossa meillä oli aiheena kaukokäskyt. Kouluttaja kysyi haluanko tosissaan tehdä kaukoja, kun hän ei sinällään nähnyt syytä kun hänestä neiti ne osaa. Mutta minusta kun on niin kiva tehdä aina oikeasti sitä mitä meillä on teemana, niin me teimme silti kaukoja. Näytin ensin takapalkan kanssa meidän vaihdot, jotka onnistuivat superhyvin. S-I vaihto sai kouluttajalta peukun. Kouluttaja totesi että M-S vaihdossa Lunalla oli paino todella edessä, silti neiti suoritti S-I vaihdon kunnolla taaksepäin.  Koulutajan mukaan itse vaihdoissa ei ole meillä mitään ongelmaa, mutta liikettä voisi alkaa hieman vaikeentamaan lisäämällä vaihtojen määrää ja asennossa olemisen aikaa pidentämällä. Eli voittajan kuuden asennon sijaan tehdäänkin vaikka 8-10 asentoa. Tällä ensinnäkin saadaan kokeesta koiralle mukavampi, kun siellä onkin “vain” 6 asentoa. Plus, Lunalla on hieman tapana ennakoida liikkeen loppumista, ja jos S-I asento on viimeisenä, tehdään se hieman vinosti (osittain jo kääntyen takapalkalle). Sitten kuulemma liikkureilla on hieman eri tapa laskea liikkeiden vaihtoaika, osalla vaihto tulee 1,5 sekunnin välein ja osalla se on jopa 5 sekunttia. Kun opettaa välillä koiran odottamaan kymmenenkin sekunttia ennen vaihtoa, oppii koira kuuntelemaan eikä taas ennakoi itse. Lunallehan olen tätä välillä tehnytkin, en tosin ehkä 10 sekunnin odotuksella, koska olen todennut neidin ennakoivan. Varsinkin jos seisominen jää takapainoiseksi, meinaa takamus valua maahan ennen seuraavaa käskyä. Mutta yleensä tässä riittää yksi tai kaksi oho-huomautusta niin Luna muistaa taas odotella. 


1 kommentti:

  1. Hei, mielenkiintoista tietoa harrastus mahdollisuuksista tässä kirjoituksessa. Pitää aloittaa etsiminen harraste paikoista missä tätä voi tehdä koirani kanssa. Itselläni venäjänspanieli ja löytyy FB sivut https://www.facebook.com/venajanspanieli/ sekä verkkosivut wwww.venajanspanielit.fi nämä sinun koirasi muistuttavat meidän koiria.

    VastaaPoista