torstai 31. tammikuuta 2019

Uusi tokoryhmä

Maanantaina meillä olikin pelkästään rally-tokon treenit, kun toko siirtyi torstaille. Jälleen meillä oli kaksi rataa, toinen enemmän oikealla puolella olevaa treeniä ja toisessa perus este-putki-houkutus-sumpla.

Tällä kertaa aloitimme Lunan kanssa, mikä ei aina ole ihan toimiva yhdistelmä kun suoraan töistä tulen. Mutta yllättäen neiti olikin ihan hyvin kuulolla. Edessä peruutus meillä on lähtenyt suoristumaan hyvin. Sarjahypyssä meillä oli kolme estettä kaaressa, tässä itse tein virheen kun arvioin Lunan osaavan ne mennä hyvin vaikka itse jäisin ohjaamaan kauemmaksi. No, neitihän tuli ensimmäisen esteen jälkeen takaisin vierelle, joten otimme esteet uudelleen ja tällä kertaa minä kuljin paremmin mukana, jolloin ongelmaa ei ollut. Siitä hallitusti putkeen ja hienosti taas kontaktiin ennen houkutusta. Oikealla peruutus on edelleen hankalahko, missä Luna meinaa vetää vinoon.

Lisää treeniä tarvitaan edelleen myös näissä oikealle istumisissa.

Toinen rata oli oikein mukava. Luna suoritti sen lähes virheittä heti ensimmäisellä kerralla, kun vaan merkki ensin löydettiin. Päätin ottaa merkkiin tutun kierrä-käskyn, jolla neiti bongaa törpön paremmin. Toisella yrityksellä tehtiin sitten täysin virheetön suoritus. Tietysti kun pyysin treenikaveria kuvaamaan, niin sitten ei ottanut onnistuakseen. Ihmettelin että mikä tuli, kun oikealla kieppi muuttuikin Lunalle yllättäen täysin vieraaksi. Neiti mm. Kiersi kyltin. En osannut yhdistää tätä siinä hetkessä, mutta luulen neitiä sekoittaneen nyt käskymuutos. Eli kun törppöön otettiin se “kierrä” -käsky, niin “kieppi” kuulostaa todella samalta. Pitää pohtia mitä tehdään näiden kahden käskyn kanssa. Kierrä on Lunalle niin tuttu käsky, että se melko varmasti poistaisi epävarmuuden merkille lähetyksessä, mutta jos se taas tuo ongelman sitten kiepissä niin ei sekään ole kovin hyvä juttu.

Mutta meillä meni treeneissä kumminkin sen verran hyvin, että laitoin ilmon menemään seuran kisoihin helmikuun alkupuolelle. Täytyy kyllä seuralle antaa noottia hieman ilmojen vastaanotosta, laitoin maanantai-iltana ilmon menemään, vahvistuksen sain perjantai-iltana kun olin pariin otteeseen jo kysellyt sen perään.


Toko meillä tosissaan siirtyi torstaille ja uuden kouluttajan silmien alle. Kouluttajana tällä kertaa meillä on Heidi Pesonen. Meitä on neljä koirakkoa tällä kurssilla, joista yksi olikin edellisellä kurssilla meidän kanssa. Täytyy myöntää, että hieman olin ihmeissäni ensimmäisen tunnin kulusta, normaalisti ensimmäisellä tunnilla on ollut esittely ja läpikäyty hieman kurssin teemoja. No, tällä kertaa kouluttaja tuli sisälle, tervehti ja meni heti kentälle ensimmäisen koirakon siellä jo ollessa.

Meille oli annettu järjestys jo etukäteen sähköpostilla ja kouluttaja tuli aika viimeisellä minuutilla, mutta silti olin hieman ihmeissäni siinä kentänreunalla.

Olen pohtinut että pitäisi Lunalle ostaa Sporttirakin Vilualusta, koska neidillä tulee selvästi kylmä
odotellessa hallissa vuoroaan.
 

Kolmannen koiran kohdalla aloin lämpätä Lunaa. Lopulta meidän vuoromme koitti. Tässä vaiheessa sitten kouluttaja kyseli hieman taustatietoja. Hän muisteli hieman väärin meidän olevan Avo-luokkalaisia, johon totesin että ei me ollaan kyllä voittajaluokassa. Korjasin nopeasti perään että siis meillä on EVL-oikeus. Hieman kouluttaja ihmetteli että aionko tosiaan hakea koularin voittajasta, joka hänestä on varmaan inhottavin luokka, johon totesin että se kyllä oli suunnitelmissa.

Sitten siirryttiin asiaan. Totesin nyt heti alussa että tällä hetkellä meillä on “isoin” ongelma ääntely, mikä pahentuu liikkeiden välillä odottaessa. Esimerkkinä sanoin ohjatun noudon, jossa Luna on äännellyt kun kapuloita viedään. Kouluttaja kysyi, kuinka hyvin olen opettanut Lunalle liikkeiden nimet. No, totuushan on että todella huonosti. Oikeastaan vain liikkeisiin missä pitää bongata jotain (ruutu, kierto) olen tätä käyttänyt, muuten en. Kouluttajan mielestä minun kannattaisi opetella, koska se voisi helpottaa Lunankin ääntelyä, kun neiti tietäisi että nyt edelleen tehdään jotain. Eikä vain istuta ja ihmetellä.

Otimme sitten ohjatun kokeiluun. Ensimmäinen korjaus tuli heti Lunan perusasentoon, neitihän on alusta asti istunut satunnaisesti niin että minun puoleinen tassu on ilmassa (eli nojaa hieman ulospäin). Olen tämän sallinut kun ei siitä missään rokoteta, ajatellen että Luna pystyy kontaktin pitämään paremmin tuossa asennossa. Kouluttajan mielestä koiran kuuluu istua kunnolla, kaikki neljä tassua maassa, jotta tiedetään sen keskittyvän tehtävään. Lunakin näin istuessaan keskittyy johonkin muuhun (mm. namiin) kuin itse siihen tehtävään. En tiedä onkohan noin, mutta korjasin Lunan istumaan kunnolla.

Kun koko meidän tokouran, olen opettanut pääasiassa yhden luokan liikkeet kerrallaan. Ylemmistä luokista toki liikkeitä, missä ei ole riski sekoittaa mitään. En ole siis esimerkiksi opettanut ohjatun merkkiä mikä tulee EVL:ssä. Tästä tuli kanssa hieman noottia, saimme sitten kotiläksyksi opetella ohjatun merkin.

Kun kouluttaja vei kapuloita, Luna oli oikein hienossa kontaktissa ja hiljaa, vaikka kouluttajan kanssa jutellessa oli vinkunut. Sain sitten hieman noottia kouluttajalta, että olemme kumminkin treeneissä, eli kehutaan kun toinen on hiljaa. No tämä kehuilu sai kontaktin vahvistumaan, ja Luna ei sitten tietenkään nähnyt minne kapulat vietiin. Totesin tämän kouluttajallekin että nyt en usko Lunan onnistuvan. Tämä käski tehdä kaarikävelyn, ja siitä päätelleen että olin suu auki, hän totesi että en ole tainnut tehdä sitä aikaisemmin. Eli otimme ensin ohjatun alkuseuraamisen. Luna tosin oli hieman liian kiinni palkasta ja pysäytyskäskyt meni ohi korvien. Otimme alun uudelleen ja toisella yrittämällä tuli hieno stoppi. Sitten käskin Lunan pysyä paikoillaan ja kävelin kaaressa kapulan luokse näyttäen sen olin paikan. Palasin takaisin lähtöpaikalle kaaressa ja lähetin Lunan noutoon. Neiti kääntyi oikeaan suuntaan, mutta hieman joutui kumminkin etsimään kapulaa. Lopulta se löytyi ja tuotiin vauhdilla takaisin.
.

Juttelin kouluttajan kanssa hieman liikkeen käskytyksistä. Minulla on ollut käskynä tähän asti vain “vasen” ja “oikea”, mutta olen pohtinut vaihtavani ne “nouda” käskyyn. Koska Lunalla on tapana bongailla vähän kaikenlaista juuri tässä liikkeessä, niin ajattelin “nouda”-käskyn olevan niin tuttu, että neiti yhdistäisi sen kapulaan.

Kouluttaja totesi että senkun yhdistän käskyt, eli käskynä olisi “vasen nouda / oikea nouda” tai tarkalleen joudun sanomaan ne yhteen eli käsky olisi tyylillä vasennouda. Olen elänyt koko ajan siinä uskossa että käsky ei saisi koostua kahdesta sanasta, mutta kouluttaja sanoi että tuo käy kokeessakin käskynä. Tietysti varmaan sillä rajoitteella että ne on lausuttava yhdessä, eli selvää taukoa ei saisi olla (?). Hänellä on kuulemma “vasentuo” käsky käytössä.

Luna teki hyvin ja hiljaa, mutta myönnettävä on että ongelmahan tulee usein esille vasta muutamien liikkeiden jälkeen. Minulla on ollut pohdinnassa helmikuun lopulla mennä tokokokeeseen Lunan kanssa, mutta nyt tässä pohdin että jättäisinkö sen kumminkin hieman pidemmälle kevääseen. Ihan siis sen takia että koemaisia treenejä ei tässä talvella ole tullut otettua kovinkaan paljoa, kun ulkona ei pysty treenaamaan ja hallille en ole jaksanut aamuisin lähteä. Varmaan olisi Lunalle reilumpaa, että pääsisimme kunnolla ottamaan muutamat kokonaiset palkattomat treenit ennen koetta. No pitää miettiä

Lara ei oikein arvostanut kun ompelin sille uudet tossut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti