perjantai 1. maaliskuuta 2019

Sydänultra

Kirjoitin blogiin vajaa vuosi sitten keväällä Lunan suolistotulehduksesta. Tällöin eläinlääkäri totesi pienen sivuäänen neidin sydämestä, mutta totesi että rajut vatsataudit saattaa sen osalle koirista aiheuttaa. Koska 12.3.18 kävimme rokotuksilla ja sivuääntä ei ollut, 29.3.18 sitten olimme tämän vatsataudin takia ja sivuääni löytyi. Ellei se sitten yllättäen itsekseen kehittynyt tuon kahden viikon aikana, voidaan melko varmasti sanoa vatsataudin olleen osasyy sivuääneen.

Mutta nyt kun helmikuun 21. päivä kävimme uusimassa kennelyskärokotteen, niin pieni sivuääni kuului edelleen. Rokottava eläinlääkäri ei tuntunut olevan asiasta huolissaan, totesi että osalla koirista saattaa sivuääni syntyä, kun ne jännittävät niin paljon. No, Lunahan on aina ollut kauhusta kankeana eläinlääkärillä, eikä tämä kerta ollut poikkeus, mutta kukaan ei ole aikaisemmin ääntä löytänyt - tai ainakaan sitten meille maininnut.


Cockerspanieleilla on jonkin verran sydänvaivoja, mutta eivät ole mitenkään ihan hirveän yleisiä. E:n suosituksesta tuli sitten kumminkin varattua aika sydänultraan, jotta saamme tietää mistä sivuääni johtuu. Lunalla ei kyllä ole minkäänlaisia ulkoisia oireita, mitkä viittaisi sydänvaivoihin, joten toiveissa oli että tämä sivuääni olisi harmiton tapaus ja saisimme jatkaa elämäämme huoletta – ja mieluiten ilman lääkityksiä. Sydänlääkitys kun tarkoittaisi kilpailukieltoa eli Luna jäisi sairaseläkkeelle vasta 5 vuoden iässä.

Aika oli varattu 28.2. Tammiston Evidensiaan kardiologille. Sydänultrauksia ei tietenkään tehty ihan joka paikassa ja aikojakaan ei lähiaikoina ollut montaakaan tarjolla. Omat työvuorot teki sen että ultraus olisi mennyt pitkälle maaliskuun loppuun, mutta onneksi systerillä on mahdollisuus jättää työvuoro ottamatta ja hän pääsi viemään Lunan lääkärille.

Systeri sitten lähetti viestiä ensimmäisen ultrauksen jälkeen, kun lääkäri vielä mittaili tilavuuksia. Hetken odottelun jälkeen sitten tupsahti koko potilaskertomus sähköpostiin.

Yleistutkimus: normaalipainoinen, hyväkuntoinen, oireeton. Auskultaatiossa ei selkeää sivuääntä, syke 100-120. Hengitysäänet normaalit.

Sydämen ultraäänitutkimus: hyvin pieni aorttaläpän vuoto. Aorttavirtaus on lievästi yli normaalin, muttei selkeästi epänormaalin korkea. Jännitys voi vaikuttaa tulokseen. Ei muita löydöksiä.

Tilavuusmitat: viitealueella

EDV 40,1 ml  EDVI 85 ml /m2 (<91)
ESV 16,2 ml  ESVI 34,5 ml /m2 (<51)
EF 59,6%
SI 1,5

Vasen eteinen on normaalikokoinen

LA 24,99
Ao 18,24
LA/ao 1,4 (<1,5)

Kammiot ja sydänlihas: viitealueella

IVSd 0,76
LVIDd 3,05 (<3,5)
Pwd 0,63
IVSs 0,96
LVIDs 2,13 (<2,5)
PWs 1,07
FS 30,2%
EPSS 0,5

Aortta laminaarinen virtaus, Vmax 2,2 m/s, hyvin heikko aorttaläpän vuoto (<2,0 normaali, >2,4 m/s on aortan ahtauma, tässä: avoin)

Keuhkovaltimo laminaarinen virtaus, Vmax 1,52 m/s, heikko läppävuoto (merkityksetön)

Mitraaliläppä normaali,
Trikuspidaaliläppä normaali
ASD: ei
VSD: ei
PDA: ei

Diagnoosi : aortan ahtauman suhteen avoin, ei selkeää löydöstä puolesta, muttei aivan normaali.

Muita muutoksia ei todeta. Harrastuksen suhteen ei merkitystä. Jalostusmielessä uusintatutkimus suositeltavaa 6-12 kk kuluttua.Eli pieni läppävuoto siellä sydämessä on mikä sivuäänen aiheuttaa, mutta onneksi sen verran pieni että elämä jatkuu normaalina - ilman lääkityksiä. Aorttavirtaus oli hieman yli normaalin, mutta ei kumminkaan selkeästi epänormaalin korkea (terveen raja alle 2, epänormaali yli 2,4, Lunan arvo oli 2,2, mutta jännitys saattoi vaikuttaa arvoon nostavasti).

Eli Luna ei siirtynyt sairauseläkkeelle ja harrastaminen saa jatkua normaalisti, ilman että minun tarvitsee pelätä sydämen posahtamista kesken treenien.

Lekuri oli kuulemma maininnut että suurin aiheuttaja näille on mikäs muukaan kuin perimä. Tietääkseni Lunan suvussa ei sydänsairauksia ole ollut, mutta tietysti kaikkihan ei ilmoita koiransa terveysongelmista eteenpäin, joten voihan siellä joitan sydänongelmia olla. Täytyy sanoa että Lunalla ei nyt oikein ole ollut onnea tuossa geeniarvonnassa, on polvivikaa, lonkkavikaa, nyt sydänvikaa, vatsaongelmia, luonneongelmia ja nyt viimeinen puolivuotta on tapeltu yllättäen ilmeentynyttä korvien hiivaongelmaa vastaan. Onneksi, mikään näistä ei vielä ole siinä pisteessä että se häiritsisi kummemmin arkielämää. Mutta naureskeltiin kun kardiologi totesi ettei suosittele jalostuskäyttöä - Luna on kaukana hyvästä jalostusmateriaalista muutenkin.

Ja jälleen kerran sain kiittää sitä, että Lunalla on vakuutus. Noin 300e käynnistä jäi vakuutuksen jälkeen pulitettavaa 117 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti