sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Tokon voittajaluokan kisatreeni

Pitkästä aikaa pääsimme yrittämään kisamaista suoritusta oikeasti ohjattuna. Päätin kokeilla nyt teoriaa, että Luna saa superpalkkansa ennen suoritusta, jotta kehässä ei olisi enää hirveä kiire odottavalle palkalle. Voin sanoa jo tässä suoraan ettei se onnistunut.

Saatiin samalla meidän tilaama Vilu-alusta. 

Paikalla makaaminen 2min 

Meillä piti olla alun perin kaksi 4 koirakon ryhmää, mutta yksi oli peruuttanut ja liikejärjestykseen oli kirjoitetttu 4+3. Mutta sitten vielä yksi peruutti, joten menimme kaikki 6 koirakkoa kerralla paikkiksiin.

Lunalla on paikkisten alussa odotellessa normaalisti nykyään kuulunut pientä ääntelyä ja niin kuului tälläkin kertaa. Toisekseen, neidin huomio oli taas aivan jossain muualla ja jouduin muutamaan otteeseen köhäisemään saadakseni tytön huomion takaisin itseeni.

Maahan mentiin ensimmäisestä käskystä, mutta vinkuminen vain koveni. Ja yllättäen se jatkui kun lähdimme kävelemään poispäin! Olin jo kääntymässä ja jättämässä liikkeen kesken, ärsytyskäyrä pomppasi nopeasti ylös, mutta kävelin kumminkin vielä muutaman askeleen eteenpäin, jolloin Luna hiljeni. Häntä heilui siihen asti kunnes liikkuri lähti kävelemään ympäri. Takana mennessä se vilkaistiin, mutta sen jälkeen neiti keskittyi tuijottamaan eteenpäin.

Palattiin kehään ja siirryttiin koirien taakse ja siitä viereen. Lunan häntä alkoi taas vipattaa ja pientä ääntä kuului kurkusta. Minä äänettömästi yritin rauhoitella neitiä. Lopulta liikkuri tuli kohdalle ja sain nostaa Lunan istumaan.



Kenelläkään ajatusta miten saisi tässä vinkumisen loppumaan? Minulla itselläni on kaksi ajatusta, yksi on se, että ollaan vain tehty paikkiksia aivan liian vähän. Kun niitä tekisi paljon enemmän, neiti “turtuisi” liikkeeseen ja toteaisi että tämä oli nyt vain tämä missä odotetaan. Toinen ajatus, että palaan reilusti taaksepäin ja alan ottaa paikkikset näkyvillä ja lyhyellä etäisyydellä käyden satunnaisesti palkkaamassa.

Sitten mentiin hetkeksi odottelemaan omaa yksilövuoroa.

Luoksetulo

Me mentiin kehään jo väärällä mielentilalla. Luna oli vielä hiljaa kehän reunalla kun odoteltiin, mutta sitten kehään mentäessä vinkuminen alkoi. Menimme aloituspaikalle ja Luna katseli jonnekin eteenpäin, minkä takia sitten meni ensimmäinen maahankäsky ohi. Toisella sitten meni alas. Liikkurin sanoessä “käsky” kävi pieni nytkähdys, mutta ei onneksi lähtenyt sillä liikkeelle. Minun käskyllä lähti tulemaan, ja Seis-käskyllä pysähtyi. Pysähdys itsessään valui kyllä aaaaikas paljon, mutta sentään neiti pysähtyi. Pitää ottaa takapalkka taas hetkeksi käyttöön ja muistuttaa siitä pysähtymisestä.

Uudella käskyllä Luna tuli vinoon sivulle.

Tunnistusnouto 

Tämä oli yksi liike missä pelkäsin vinkumista tulevan, kun alussa on paljon odottelua. Mutta yllättäen neiti olikin melko hiljaa, jotain pientä ääntelyä sieltä vain tuli.

Muuten liike oli aivan super! Luna odotti nätisti, kun liikkuri vei kapulat ja lähti käskystä laukalla niiden luokse. Muutama kapula haisteltiin, kunnes peruutettiin hieman ja napattiin oikea kapula mukaan ja nätisti sivulle. En turhaan pidä tätä liikettä meidän bravuurina.

Ruutu 

Sitten tuli ruutu. Tämä jännitti jo ihan sen takia että systeri kuvasi ruudun takana ja Lunalla kun on taipumusta tällaisessa tilanteessa sitten mieluummin lähteä systerin luokse kuin ruutuun. Tässä oli hieman haasteellinen, kun ruututötsien vieressä oli vielä merkki. Ruututötsät oli 3m etäisyydellä ja tämä merkki oli vielä sen 3m ruudusta. Luna ei meinannut katsoa eteenpäin (katsoi hieman sivuviistoon ja ajattelin neidin katsovan systeriä), kun ruutuun vilkaistiin, lähetin neidin matkaan. No, tietenkin se sitten lähti viistoon vielä merkinkin ohi. Huusin uuden ruutu-käskyn, mihin ei reagoitu, kutsuin Lunaa nimeltä, jonka jälkeen uusi ruutu-käsky. Nyt Luna lähti sitten toiseen suuntaan ja kiersi toisen merkin. Tässä vaiheessa kutsuin neidin takaisin. Liikkuri kävi poistamassa ruudun vieressä olevan merkin, ajatellen sen häirinneen Lunaa. En itse rehellisesti sanottuna tiedä häiritsikö se, vai systeri ruudun takana vai oliko neidillä taas ajatus vain palkassa, minkä takia ruutuun ei voinut mennä.

Otimme liikkeen uudelleen ja tällä kertaa Luna lähti ruutuun. Minä huusin maahankäskyn ehkä hieman liian aikaisin, mutta neiti onneksi jatkoi matkaa sen verran että meni ruudun sisäpuolelle. Siellä sitten pysyi minun liikekaavion ajan ja tuli käskystä hienosti sivulle seuraamaan. Lopun perusasento oli taas vino.

Seuraaminen 

Seuruun alku oli aika hermoja raastava. Nimittäin me liikuttiin suoraan kohti kentän ulosmenoa. Ensin hitaalla kävelyllä, tämä sujui ok, sitten normaalilla kävelyllä, mikä vielä oli ihan ok, mutta lopuksi me juostiin kohti ulosmenoa jolloin Luna lähti keulimaan oikein kunnolla. Onneksi se oli kumminkin sen verran kuulolla, että tajusi pysähtyä kun minä pysähdyin, vaikka sitten jäikin aivan vinoon. Siitä sitten piti lähteä peruuttamaan, joten otin Lunan kunnolla suoraan perusasentoon, että neidillä olisi edes mahdollisuus lähteä suoraan. Peruutus 8 askelta oli sitten aivan super! Minä itse taisin peruuttaa hieman vinoon, mutta Luna teki todella hienosti.

Täyskäännökset oli hieman löysiä, mutta ei ollenkaan niin pahoja kun ne voisivat olla. Käännös vasemmalle oli taas minusta todella hyvä! Jostain kumman syystä liikkurin kohdalla liikkurin alkaessa puhumaan Luna pysähtyi seisomaan, joten jouduin kutsumaan sen taas seuruuseen.

Kaksi askelta taaksepäin, Luna ei lähtenyt käskystä mukaan, joten jouduin pienen heijauksen tekemään. Sitten peruutus oli hyvä. Lopun perusasento sitten unohtui (mistä johtuukin että se viimeinen usein jää?)

Kokonaisuudessaan seuruu oli minusta ihan ok. Joo, pientä vikaa siellä täällä, mutta Luna piti paikkansa yllättävän hyvin vaikka ajatus oli jossain muualla.

Jäävät (istu-maahan) 

Tässä hieman mietin, että sanonko tekeväni seiso-maahan, kun meidän istumistreenit oli vielä kesken. Mutta ajattelin että katsotaan nyt miten menee.

Näköjään käsimerkki sinne kumminkin itselle jäi, vaikka kuinka yritin tehdä eleettomän käskytyksen. Luna kyllä istui hienosti.

Maahanmeno oli myös hieno. Ja tässä Luna oikein heräsi tekemään minun kanssa töitä, koska seuruun kontakti oli myös todella hyvä!

Ohjattu nouto

Tässä Luna oli lähdössä jo kehästä pois palkalle, joten jouduin hieman kovemmalla äänellä komentamaan sen takaisin.

Luna ei ensimmäisellä seuruukäskyllä lähtenyt mukaan (okei, minä olisin tietysti voinut myös odottaa hetken sen seuraa-käskyn jälkeen. Nyt taisin sanoa käskyn ja lähteä itse heti samalla liikkeelle).

Seuruu oli jälleen upeaa ja pysähdys hyvä.

Sitten käsky hakemaan oikeanpuoleinen kapula. Luna lähti liikkeelle oikeaan suuntaan, mutta jostain syystä ei kääntynytkään kunnolla?! Sitten neiti olikin ihan pihalla että mitä me tehtiinkään. Sanoin uuden oikeaan -käskyn, mutta Luna bongasi vasemman kapulan ja oli vahvasti lähdössä sinne päin. Pysäytin, käskin oikeaan, mutta Luna jatkoi vasempaan. Sama sama kävi vielä toistamiseen. Kun kolmaskaan käsky ei tuonut haluttua tulosta, otin liikkeen uudelleen. Eli laitoin Lunan pysähdyspaikalla seisomaan ja peruutin itse lähetyspaikalle. Sanoin uudelleen oikea-käskyn ja tällä kertaa Luna kääntyi kunnolla ja bongasi kapulan heti.

Kaukokäskyt 

Tässä olin varma että pieleen menee. Kaukot on aina se liike, joka ottaa eniten häiriötä jos vire on pielessä.

Olin liikelistasta katsonut sen verran että liike alkaa seisomisella, joten olin sitä treenannut kentän reunalla. Joten täytyy myöntää, hetken ihmettelin kun liikkuri näytti taulustaan istumista. Minä hetken tuijotin taulua miettien että mitä teen, kunnes totesin että tehdään niin miten taulu näyttää. Joten käskin Lunan istumaan (ja se nousi heti ekalla!) Tässä vaiheessa liikkuri tuijotti paperiaan ja vilkaisi tauluaan tajuten näyttäneensä väärän liikkeen. Ei siinä, jatkettiin liike loppuun. Itse vaihdot oli yllättäen aivan super, Luna ei tainnut liikkua senttiäkään. Yksi haukahdus tosin tuli viimeisen vaihdon kohdalla.

Metallinouto 

Viimeinen liike. Tämä sujui Lunalta myös todella hienosti. Neiti odotti nätisti kun heitin kapulan ja nouti sen hypäten esteenyli kumpaankin suuntaan. Myös perusasento oli hyvä!



Liikkeet kokonaisuutena meni oikeastaan ihan hyvin. Joo, ruutu ja ohjattu meni pieleen, mutta kummatkin onnistuivat toisella yrityksellä. Molemmissa jokin aivopieru kävi Lunan pääkopassa. Mutta tässäkin treenissä oli se vinkuminen minusta isoin ongelma. En oikein tiedä mitä minun sille nyt pitäisi tehdä. Pitäisikö minun vaan lopettaa superpalkka kokeen jälkeen, koska sinne palkalle Lunalla on kiire.

Vai pitääkö minun jälleen kerran yrittää opetella sitä palkan jättämistä, että oikeasti, ensin tehdään työt kunnolla, sitten tulee palkka. Tätä olen tässä viiden vuoden aikana monta kertaa yrittänyt opetella, mutta kun sitten pitkään jumitetaan siinä, että Luna ei osaa tulla edes perusasentoon kun se palkka on siinä vieressä, niin se treeni on jäänyt siihen. Mutta pitää varmaan ottaa tämä kanssa vaan jälleen kerran treeniin.

2 kommenttia:

  1. Tuosta apaikkiksesta tuli mieleen, että piippaako Luna myös silloin kun olet näkyvillä? Tai vain kun menet piiloon? Palaisin ehkä itse taaksepäin sen verran, että saisin palkattua silloin kun on hiljaa. Vähän sama periaate kuin nomessa siis. :) Eli palataan alkuun ja siitä pieni askel eteenpäin jotta saadaan koira palkattua oikeasta käytöksestä.
    Jos koira toimii myös ilman loppupalkkaa, jättäisin sen kokonaan pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se siis piippaa juuri silloin kun olen näkyvillä näissä paikkiksissa. Kun menen piiloon -> hiljenee. :'D Eli vinkuminen on ollut isointa kun odotetaan rivissä liikkeen alkamista. Normaalisti on hiljentynyt kun liikkuri lähtee liikkeelle ja "jotain tapahtuu", mutta nyt jatkoi vinkumista oikeastaan melkein siihen asti että olin piilossa. Mutta näin hieman itsekin ajattelin että palaan taaksepäin ja palkkailen siitä hiljaa olosta. Ongelmahan tässä on että yleensä omissa treeneissä ei vinkumista tule, mutta sitten näissä kisamaisissa vinkuu.

      Joo, olen tässä sitä pohtinut että jätän ainakin tuon "super"palkan pois ja teen sen verran itse kisamaisia treenejä yrittäen vahvistaa että palkka on minulla eikä siellä kehän ulkopuolella. Mentiin me alokasluokkakin pelkän kanatikun voimalla, eli jos kokeilen toimiiko se myös nyt, eli huononnan palkan tasoa.

      Poista

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua (roskapostimainoskommenttien takia)